Dcera má furt rýmu - nevím, zda plašit nebo ještě počkat. Poradíte, prosím?

makkyv
27. zář 2022

Ahojky mamky. Dcerka má 2 roky a od středy má rýmu.. teče ji, dělají se ji bubliny.. odsát to jde opravdu hodně těžce a málo, dost u toho pláče.. dávám mořskou vodu a večer kapky nasivin, protože má i ucpaný nos..
Stolice v pořádku, nezvrací, kojená, jídlo taky normálně jí, pije.
Jeden den měla 37,5 po odečtení (takže nic extra) jinak bez teplot.. občas teda protivná, ale vypadá úplně stejně jako vždy..
první dva dny měla teda skleněné oči, ale teď nic..
Volala jsem v pátek doktorce a říkala, že kdyby se mi nezdála ať prijedu, že asi něco chytla.. no tak nevim, zda ještě třeba do nedele pockat a jet když uz tak v pondělí a nebo rovnou zítra?
Je to jen rýma, ale člověk nikdy neví.. nechci plasit, proto chci poradit.. děkuji 🙂🙂😊🍀🍀

niliho
27. zář 2022

@makkyv Já bych ještě počkala. Syn od má od pátku taky rýmu a do toho teda ještě i hnusný suchý kašel. U Mudr jsem s ním zatím nebyla. Minule jak jsme byli, tak mi řekla, ať dávám nasivin a na kašel levopront. Teploty nemá, ale taky mu hodně teče z nosu a dělají se mu bubliny. Dávám nasivin, libenar a odsávám, protože neumí smrkat. Ještě mám doma rýmovník, tak na noc mu dávám lísteček do postele a dokonce jsem mu z něj uvařila i čaj

makkyv
autor
27. zář 2022

@niliho Děkuji za tip, taky ho mám, tak to zkusím ☺️🍀
No, asi jak je změna počasí tak to řádí..

efa1
27. zář 2022

@makkyv Taky bych vydržela. Doktorka stejně nic zazračného nevymyslí. Jestli jdou hleny špatně odsát, zkusila bych Sinupret. A fajn jsou taky inhalace Vincentky,pokud je k dispozici inhalátor. Mám obě děti školkové, od půlky srpna se střídají s plným nosem. Už jsem asi trochu otupěla.

makkyv
autor
27. zář 2022

@efa1 děkuji moc🙂🍀🍀

petulkadodo
27. zář 2022

@makkyv Rýma prostě trvá týden. Pokud je bez teplot, nic ji nebolí a normálně jí, tak nevidím důvod chodit k doktorovi.

novamamina
27. zář 2022

V tomto věku trvala dceři rýma vždy 14 dní až tři týdny. Neplasila bych. Stejně doktorka nic nevymysli. Hodně pít, proplachovat nosik a odsavat co nejméně, protože čím víc odsavas tím víc se sliznice vysušuje a tudíž se tvoří hlenu víc. Na nos striknout olynth.
Mame známého Orl primáře. Když jsem s ním loni řešila že má dcera rýmu dva měsíce, říkal že pokud nemá teplotu, nic s tím dělat nebude. Že se děti musí prostě osidlit a at jsem trpělivá. No, měl pravdu 🙂.
Některé děti jsou šikovné a zvládnou ve dvou letech i proplach konvičkou, tak třeba zkusit?

makkyv
autor
27. zář 2022

@novamamina Holky děkuji moc!
Určitě kouknu a popřípadě vyzkouším. Zkusím večer ten rýmovník😊

zelenaesmolda
27. zář 2022

Hlavne to odsavej,nejlepsi je odsavacka na vysavac,pak morska voda do nosu.Pokud hleny zacnou byt zelene nebo smrdet tak bude cas nasadit ATB,treba pamycon.Ale to uz samozrejme posoudi doktorka.

makkyv
autor
27. zář 2022

@zelenaesmolda Hleny nemají barvu naštěstí, průhledné a v pohodě, ale odsát to jde blbě. Dnes je to lepší, tak uvidíme

margita_m
29. zář 2022

Zkusím Vám poradit co pomáhá u nas již několik let. Když byly děti malé, tak po odsátí nosíku odsávačkou na vysavač, jsem dala koloidní stříbro, které má výborné antimikrobiální účinky. Může se aplikovat několikrát během dne. A k tomu na snížení zduřelé sliznice nosohltanu např. Aerius sirup ( nebo co Vám podle věku dítěte poradí v lékárně, jako vhodné antihistaminikum). Ano, je to na alergii, ale při infektech horních cest dýchacích se doporučuje a podává, právě na snížení otoku podrážděné sliznice. Můžete i během dne dát homeopatika(globulky=kuličky) Sambucus nigra, jsou také výborné a přírodní a dají se dávat již od miminka. Koloidní stříbro pak může využít celá rodina, jen doporučuji sílu 20 nebo 30 ppm. ( od té doby nekupuji už žádné jiné farm. přípravky do nosu). Jsem sice zdrav. sestra a žádná přehnaná eko- bio, ale když to jde i trochu bez chemie, tak se snažím využit. Teď už kupuju alespoň 500-1000 ml balení a rozlévám do menší lahvičky s aplikátorem např. od vincentky.

jennyska
29. zář 2022

@margita_m i za nás mohu koloidní stříbro doporučit při každé rýmě nebo infektu. Mému synovi dokonce pomohl i na masivní nález zlatého stafylokoka v nose - vracel se mu i po tabletové ATB léčbě. Někde jsem našla info o stříbru a vím, že jsou na něj dva názory (jako asi na vše), ale v té době už jsem neměla moc na výběr a nechtěla jsem mu dávat další, mmch. na zlaťáka i tak zbytečná ATB. Po měsíci byl stafylokok, ucpaný nos i rýma pryč a drží se to tak už skoro rok 🙂

margita_m
29. zář 2022

@jennyska u nás se dokonce osvědčil i v případě, že když jsem začala dávat stříbro od začátku rýmy, tak jsme se zbavili u syna zánětů středního ucha (bohužel měl dřív opakovaně a ouško jsme museli nechat i pichnout) a od té doby naštěstí nic. 🙏🏻 Tak Vám přeji zdraví, ať se držíte a nic se nevrací. 👍🏻

felis
29. zář 2022

@makkyv prostě rýma, nachlazení. Tekutiny, odpočinek, odsávat, super je zvlhčit vzduch a klidně s nějakými vonnými oleji.
Tady je moc hezký článek Mudr. Milkovicove, která píše blog "Pediatrie s úsměvem" nadpisu se nelekejte, píše tam i o rýmě ☺️ podle mě, podle toho co píšete, tak návštěva Dr. ještě není třeba...
https://www.mudrmilkovicova.cz/l/co-s-tim-kasle...

amenophus
29. zář 2022

Chapu, ze jsi vyplasena, jestli je to poprve. Ale kdybys chodila k dr pokazdy, kdyz ma dite rymu, tak az bude chodit do skolky tak bys nevylezla z ordinace :D.
Jen sleduj to chovani - jestli je fakt nezvykle protivna (normalne byt umrcena kdyz mas ucpanej nos a dutiny je normalni, ale hysterie uz ne), na kontrolu bych ji vzala, muze to byt priznak zanetu stredniho ucha. S tim ted mame relativne cerstvou zkusenost. Dcera mela tak nejak rymu, normalka jako vzdy, i kdyz trvala dlouho, ale pak to vypadalo ze ji uplne hrablo nebo byla posedla demonem :D. Sli jsme k doktorovi, koukl ji do ucha, konstatoval zanet, nasadil antibiotika a za nekolik dni to byla uz zase nase holcicka (ale ryma se ji drzela jeste tyden po dobrani antibiotik).

xnovakova
29. zář 2022

Dobrý večer,
v žádném případě nechci nikoho děsit. Čtu Vaše komentáře a rozhodla jsem se sdělit a sdílet svou zkušenost. Moji dcerku, aktuálně 4 roky, trápila několik týdnů rýma. Neměla teploty, nebyla unavená, protivná, nehubla, absolutně nic. Prostě jí jen teklo z nosu a nic nezabíralo, respektive zabralo, ale jen na chvíli. Loni, pouhý týden před Vánoci absolvovala vyšetření na ORL pro vyloučení cizího tělesa v nose. Byl zjištěn šesticentimetrový tumor a metastáze v plíci. Byl to absolutní šok. Nikoho by tehdy nenapadlo, že se z něčeho, co vypadá jako běžná viróza, vyklube zákeřná nemoc.
Níže zasílám odkaz na sbírku, jako doklad mého tvrzení. Cílová částka byla vybrána, nicméně sbírka ještě chvíli poběží, takže za případné příspěvky a sdílení Vám děkuji🙂
https://www.donio.cz/verunkasrakovinou

Přeji Všem pevné zdraví🙏, protože to je velmi vzácná veličina a bohužel i u dětí❤