icon

Dvouletý chlapeček často zakopává, zamotá se, padá

alisek
22. srp 2015

Dobrý den, synek často padá, zamotá se nebo zakopne. Přijde mi, že nožku moc neohýbá v koleni a chodí takovým šouravým způsbem. Je možné že se jedná o neurologický problem, nebo jen držení těla? Jinak běhá, je hodně aktivní, leze kde se dá.

kay
22. srp 2015

zdravím. mě kdysi taky ve školce řekli, že mladší dcera hodně zakopává, ať zajdeme na oční, jestli nemá špatný zrak.. nakonec za to mohly asi malé papuče... 😅 víc neporadím..

zo_ja
22. srp 2015

Mohl někde špatně šlápnout nebo se bouchnout a může ho to koleno bolet. Pokud to není časově dlouho. Ověř, že nemá nic vraženýho v nožičce, nemusí to být ani vidět, někde zalezlýho, že ho to nebolí, když prohmatáš chodidlo zespod bodově. Ještě taky ho můžou bolet kosti, pokud zrovna rychle rost.
Jinak mám Mám jednoho taky takovýho, moooc šikovnýho, a jak byly vedra, tak pořád někde padal na koleno, na chodníku, z kola, a teď zas dobrý. Ale pokud je to dýl, zašla bych bud k dobré rehabce nebo na neurologii, radši zavčas než pozdě. Může chodit mírně nakřivo, může mít jednu nohu krapet kratší. Pokud se často motá, padá, netrefí dobře třeba průchod dveřma, ale i bez toho, může ještě mít třeba mírně v nepořádku rovnovážné ústrojí ve vnitřním uchu.

alisek
autor
22. srp 2015

@kay
@zo_ja holky to trvá měsíce, prakticky od té doby co se ustálila chůze, jestli to píšu srozumitelně. V rodině už má přezdívku velký blondýn, protože padá i na rovné ploše bez překážek, je to takový motovidlo. Botičky má vždy s nadměrkem a v chodidlech nic nemá, skoro celé léto nám nejraději běhal bez botiček. Dnes jsem si přečetla článek na idnes-ona o paní co její holčička měla nádor na mozku, holčička od mala hodně zakopávala a padala. No nechci zbytečně stresovat ale první syn ačkoiv začal chodit později než běžné děti tak takové období neměl. Oční vyšetření mě nenapadlo, díky @kay.

alisek
autor
22. srp 2015

@zo_ja to oucho mě taky nenapdlo. No v pondělí asi zajdu za pediatrem pro žádanku na neurologii a objednám ho na oční a k fyzioterapeutce.

alisek
autor
22. srp 2015

@eficenka co ty na to? děkuji za odpověď 😉

marketa11112
22. srp 2015

nekdy porucha motoriky souvisi s vnitřním uchem....
ale pokud neohyba poradne kolinko, i to muze byt problém.....
urcite bych zasla k lekari.

pavlapl
22. srp 2015

Mě nejstarší dcera taky pořád zakopávala a padala. Učitelka ve školce říkala že co 2 metry je na zemi a pak to asi po 6 roce úplně přešlo.

melodygirl
22. srp 2015

@alisek já to mám u dcery, začala chodit přesně v roce, ale asi 2 měsíce děsně padala, víc než ostatní dděti, kteří se už pustí nábytku. A dnes ji jsou 3,5 a také neustále zakopává, když tancuje tak se snadno zamotá a spadne, na prolézačky vyleze v pohodě, ale není jisté, kde zavrávorá a může spadnout. Já to osobně přisuzuji k hyperaktivním rysům, dcera je dost dráždivé dítě a od mala hůře soustředěné. U hyperaktivních dětí je často problém v soustředění a to se pak může promítat i do koordinace pohybu. U nás máme zrak i rovnovazne ústrojí v pořádku. Nebyla u vás nějaká komplikace u porodu?kolikrát je to i dědičné, nejstarší manzelova dcera měla totéž, taková trochu neohrabaná v dětství. Ale jinak zase intelektove úplně v pohodě.

alisek
autor
23. srp 2015

@melodygirl Syn hyperaktivní není, je hodně aktivní ale hyperaktivita vypadá opravdu jinak (mám prvního synka s ADD), dráždivý také není a soustředí se přiměřeněn věku. jemnou motoriku má na dobré úrovni. Porod ok, ani predispozice nemáme v rodině, první syn se narodil předčasně tak jsem vším prošla a děcka sleduju osřížím zrakem. je takový nezvykle "vratký", prostě se zamota a spadne. Jinak je dost šikovný, vyleze sám bez pomoci na prolézačku z provazů na které lezou starší děti, překážky zdolává dobře. Zkusím to kolečko očař, orl, fyzio. a pak neuro.

xdany
23. srp 2015

Na vejšce jsem se kamarádila s klukem, co měl svalovou atrofii a ten říkal, že jako malej zakopával úplně zničeho nic.

alisek
autor
23. srp 2015

@xdany to mě nestraš, snad to ude jen problém koordinace, držení těla, naštěsí nezakopává zničeho nic, spíš má horší stabilitu a hůře zdolává teréní výstupky (i menší obrubák či vystouplá silnice apod.)

xdany
23. srp 2015

@alisek promiň, nechtěla jsem tě nějak vystrašit, jen mě to napadlo, tak jsem to rovnou napsala 😅 (jinak i když je ten bývalý kamarád atrofik, sotva uzvedne laptop, tak má dobře placenou práci, má kamarády, takže to neznamená konec světa)

svetlanap
28. srp 2015

Narodila jsem se s o 1 cm kratší nohou, vidět to není, ale zakopávala jsem a zakopávám pořád, manžel mi říká, že dovedu zakopnout i o stéblo trávy