Ekzém u miminka (2,5měsíční)

kozaci
22. kvě 2018

Ahoj holky, potřebuju poradit, která jste měla u miminka ekzém. Co pomohlo? Myslím, že z pracího prášku to nemáme. Používám pouze mýdlový sliz. Co dieta u mě, jakožto plně kojící maminky? Bezlepková? Bezlaktózová? Jiná? Co krémy? Nechali jste miminko očkovat? Nejsem proti očkování, ale když je ekzém, už si nejsem tak jistá. Přece jen je asi něco v nepořádku.
Budu ráda za jakoukoliv radu.

labijoux
22. kvě 2018

U nás se neockovalo dokud nezmizel exem. Lipobase na předpis a koupele v ovesnych vlockach. 2hrsti povarit 15minut scedit a prilit do koupele.Taky jsem kojila a pro mne žádné koření a citrusove plody

6miska4
22. kvě 2018

U nás byl ekzém způsobený alergií na bílkovinu kravského mléka. To by ale miminko pravděpodobně mělo i jiné příznaky. Pomohlo tedy úplné vysazení BKM u mě, jako kojící.

priefi
22. kvě 2018

@kozaci laktoza ani tak neni problem, jako bilkovina kravskeho mleka. Zkus vyradit veskere mlecne vyrobky a vyrobky z nej a take vejce a vyrobky z nej. Tohle jsou nejcastejsi alergeny u deti, kteri maji ae. Vysledek by mel byt trochu viditelny do tydne a do dvou by se to melo o dost zlepsit. Doporucuji promazat sudokremem, pripadne i trochu modrou indulonou na ruce (oboje najednou). Drzim pesti. Jinak muj syn ma alergii na mleko, bilek, zloutek, banan a brambory 😉 po vysazeni alergenu se zlepsil 😊

priefi
22. kvě 2018

@6miska4 nemusi mit jine priznaky. Ale samozrejme muze, jako napr.vodnatou stolicku, bolibrisko, ale nekdy je jen a pouze ekzem 😉

normalnimatka
22. kvě 2018

uričtě odlož očko po ekzému.... tělo samozřejmě evidentně s něčím bojuje a ten organismus je fakt hodně malinkej a křehkej.

jinak na kůži bych určitě nedoporučovala indulonu a sudokrem, kterej vysušuje, ale nějakou opravdu hodně šetrnou a hojivou přírodní kosmetiku. je toho na trhu asi dneska kupa, já mám dobrý zkušenosti např. s krémama Larens (SOS krém)

priefi
22. kvě 2018

@normalnimatka ja toho vyzkousela vazne hodne, piplala jsem na syna pekne drahe masticky, prirodni masticky, setrne masticky a bylo mi to prd platne. Kdyz jsem dala sudokrem a indulonu, konecne se to zlepsilo. Sudokrem sice vysusuje, ale s ekzemem bojuje dobre a kdyz se prida modra indulona (na ruce) na sudokrem, tak vubec nevysusi. Fakt, zkousela jsem vsechno mozne a to jedine se nam opravdu osvedcilo. Navic ty super prirodni masticky zase muzou obsahovat jiny alergen a misto aby pomohly, tak to akorat zhorsi.

atomix
22. kvě 2018

Rozhodně zkus pro sebe protikvasinkovou dietu. A nasaď si Hylak forte, to jsou prebiotika, co se přes mlíko dostanou prckovi. Držím palce, je to opruz. U nás vždy zabere rychle kombinace protikvasinková dieta, hylak a zinková mast.

priefi
22. kvě 2018

Nicmene nejzakladnejsi zaklad je zbavit se alergenu. Masticky trochu podhoji paseku, kterou udela alergen, ale jakmile se ditko setka znovu s alergenem, objevi se ekzem znovu a znovu a postupem casu bude nabirat intenzitu. Zacne na lickach, bude pokracovat na nozicky, rucicky, krcek, telicko.... nejvic propuka okolo 6m a pak kdyz se zavede diteti primo do jidelnicku dany alergen. Problem ae je, ze se neobjevi hned, muze mu trvat i tyden, nez telicko na alergen zareaguje ae. A pak to hojeni.... to je nekonecne a kdyz uz uz se zda, ze to bude lepsi, bum... je tam zase... takze apeluji, zaklad je vysazeni alergenu. Ja jsem si rikala, ne, moje dite nemuze mit abkm, vzdyt jim mlecne vyrobky od zacatku... az casem si clovek da veci do souvislosti.

zelenaesmolda
22. kvě 2018

Mala ma mesic a taky se ji udelal ekzem,nam pomohla domaci konopna mast,po par dnech byl ekzem pryc.

cuuza
23. kvě 2018

@kozaci A kde všude má ekzem? To je celkem důležité....

verrys
23. kvě 2018

Vyzkouseli jsme hromadu masticek, Nutrilon allergy care a nic...Pomohla az homeopatika 🙂

barchen
23. kvě 2018

@kozaci Záleží, jak velký ten ekzém je a kde všude je. U prvního dítěte se ekzém objevil ve 2 měsících. Ložiska byla dvě, každé velikosti pětikoruny. Moc jsem to neřešila, koupala sem dítě pouze v čisté vodě a nemazala to vůbec ničím. Jenom hlídala, jestli se nerozrůstá. Po pár týdnech zmizel. První hexu dostala ve 4 měsících ale ekzém nebyl důvodem odkladu. Bezprostředně po žádné ze tří dávek se ekzém znovu neobjevil. Ale někdy kolem 8 měsíce se ekzém vrátil ve velice těžké formě, na 80% těla. Běžná "lékárenská" kosmetika nepomohla, zkoušela jsem nejdřív sama bez návštěvy pediatra ale dítě mi přestalo spát, jelikož svědění a pálení bylo na nevydržení a ekzém se zhoršoval. Nejdřív jsem dostala zinkovou mast, to nepomohlo vůbec a něco do koupele. Po 2 týdnech znova k pediatričce a ta dala kortikoidovou mast na takhle těžkou formu. Produkt zabral ale pouze dočasně. Dva dny mazání a rapidně to zmizelo, dva dny bez mazání a znova všechno na kůži. Takže tohle taky nebylo řešení. Protikvasinkovou dietu nemělo smysl držet, doktorka řekla, že to kvasinka nebude (sama se stravuji velice zdravě, min. cukru, žádné průmyslové potraviny, vařím sobě i dětem denně, sezónně a lokálně a dítě kojené). Máme rodinnou imunoložku, tak jsem skočila za ní a zeptala se na názor. Podle ní to taky nebyla kvasinka ale vliv životního prostředí. Ptala se mne, co všechno jí dávám jíst, jaké potraviny a dospěly jsme k závěru, že by za tím mohli být pesticidy ze zeleniny, jelikož v té době dostávala hodně zeleniny (ale spíš z obchodů, jelikož bylo jaro) a domácí už nic nebylo. Tak jsem malé omezila zeleninu z obchodů a střídala to ze skleničkami z obchodu (pro mne jako kuchařku nemyslitelné ale co už) a na radu jedné maminky začala dítěti do každého koupele přidávat velice silný černý čaj. Po měsíci této procedury ekzém natrvalo zmizel. Od té doby si dávám velice pozor na zeleninu a ovoce v obchodech, moje dítě nikdy nedostalo hrozny, víno, borůvky, maliny z obchodů, pokud něco jiného koupím, pořádně všechno loupu a ani slupky z jablek z obchodů nepovažuji za prospěšný zdroj vitamínů. Maminky ze skupiny "protikvasinkova dieta" me za tento názor "rozcupovaly" ale jednoduše zkušenost říká, abych necpala zeleninu a ovoce horem dolem ale přemýšlela odkud je a jestli je normální aby v dané době bylo v sezóně a bylo prospěšné.

priefi
23. kvě 2018

@barchen takovy blby dotaz, ale kdyz dam dolu slupku ze zeleniny a ovoce, dam pryc vsechny pescitidy, anebo primo v plodu jsou take? U nas bohuzel ekzem zpusobuji alergie 😔 ale i kdyz vysadime vse, co vadi, obcas se objevi problemy a davame to za vinu taky prave tem pesticidum.

barchen
23. kvě 2018

@priefi Ne, oni tam zustanou samozrejme, pouze eliminuji to, co je na povrchu. U dovazenych produktu je potreba pouzit i jine latky na osetreni, aby vydrzeli transport a skladovani, aby vykyvy teplot nezpusobovali povrchove plisne...

kozaci
autor
23. kvě 2018

@cuuza zatím tři ložiska o velikosti cca pěti koruny na nožkách. Nepatrně i na zádíčkách.

kozaci
autor
23. kvě 2018

@priefi a to je to nejtěžší, zjistit ten alergen.

kozaci
autor
23. kvě 2018

@priefi chápu to dobře, že je problém hlavně kravské mléko a výrobky z něj? Kozí mléko a výrobky z něj by mohlo být ok?

kozaci
autor
23. kvě 2018

@barchen je to na prd, v jaké žijeme době. Stravuji se obdobně jako jsi výše popsala ty, čili dle mého názoru zdravě. Jíme dost zeleniny a stejně je to pak špatně. ....achjo.

priefi
23. kvě 2018

@kozaci bohuzel veskere mleko, nejen kravske, ale take ovci, kozi a buvoli... a i soja je problematicka. Krevni testy jsou bohuzel prukazne az od roku 😔 ted jedine eliminacni dieta, ktera ma vysledky az po 14 dnech.