Jak předcházet vyčerpání po tréninku u dítěte?
Ahoj, mam 6lete dite, ktere chodi na treninky fotbalu. Je to tam takova pohodicka, vetsina deti se misto behu prochazi, nas syn ale na treninku jede ja fretka. Neustale beha, i kdyz to neni zadouci, treba i napit se bezi, zadnou pauzu si nedopreje. Minule se stalo, ze po treninku nemel daleko do toho, aby zkolaboval. Mysleli jsme ze je jen zadychany, je leceny na astma, tak jsme to s nim prodychali, ale astmaticky zachvat to nebyl. Dosli jsme k autu a dojeli domu, kde ale vysel do par schodu a zase se uplne slozil, rikal ze nemuze dychat, viditelne mu bylo zle. Dala jsem mu honem susenku, protoze me napadlo ze ma spatny cukr a zlepsilo se to, pak byl jen extremne vycerpany. Je pravda, ze odpoledne snedl ke svacince jen malou buchtu a pak mel jen vodu. Je bezne, ze male dite takhle muze reagovat na nedostatek cukru, staci, kdyz mu dam treba na trenink sladke piti a pohlidam, aby pred treninkem neco snedl? Nebo to mam resit s doktorkou a chtit odbery na cukr? Nechci ho trapit zbytecne odberem krve, ale zase mam strach, aby priste nezkolaboval uplne. Dalsi priznaky jako je pomocovani, nadmerna zizen - to nema, ale od mala se mu spatne hoji rany a ma casto opary.
Jsem rozhodnuta to s doktorkou resit, ale vubec si nevim rady, jestli nejsem jen vysilujici mama, jestli to neni normalni?
Myslím, že to nebude s cukrem souviset. Spíš kontrola na alergologie, nebo kde je sledovaný s astmatem, eventuálně kardio vyšetření.
@neomenia na kardiu je taky sledovany... 🙈🙈 on ma vyvojovou anomalii aorty, ale ta by mu nemela nijak vadit v tomhle. Srdce ma v poradku, muze sportovat, takze verim, ze v tomhle problem snad neni 🙂
On uz mel astmaticky zachvat (dva roky zpet), ale to bylo uplne jine- sipal, piskal a nemohl se nadechnout. Ted se nemohl spis jakoby dodechnout poradne, nebo jak to rict? Nesipal, nepiskal... no, s timhle nemam zkusenost, ani s sebou uz nenosime ventolin, protoze nemel zachvat dva roky a predtim jen 1x (jinak jen dechove problemy a kasel po infekci) a nejake to mereni na alergologii mel v poradku.
Myslis ze i kdyz to bylo takhle jine, tak to moho byt astmaticky zachvat?
Mohl mit nedostatek paliva, dcera kdyz je hladova tak nejdriv prijde podrazdenost, pak zbledne a viditelne ji neni dobre, a to nesportuje nijak narocne jen rekreacne tanci, ale pro jistotu bych incident nahlasila jak na kardiu tak na alergologii, nekdy se veci nascitaji k sobe a pak uz je toho moc. Taky mohl byt problem s tim ze astmatici obecne maji jiny dechovy stereotyp a jak furt lital tak se mu mohla nejde seknout branice a pak mas pocit ze se nemuzes bud poradne nadechnout nebo naopak vydechnout…
Mohl mit nedostatek paliva, dcera kdyz je hladova tak nejdriv prijde podrazdenost, pak zbledne a viditelne ji neni dobre, a to nesportuje nijak narocne jen rekreacne tanci, ale pro jistotu bych incident nahlasila jak na kardiu tak na alergologii, nekdy se veci nascitaji k sobe a pak uz je toho moc. Taky mohl byt problem s tim ze astmatici obecne maji jiny dechovy stereotyp a jak furt lital tak se mu mohla nejde seknout branice a pak mas pocit ze se nemuzes bud poradne nadechnout nebo naopak vydechnout…
@jannym je pravda, ze na bezeckych zavodech mel taky problem s dechem, po dobehu se taky nemohl nadechnout, ja jsem u toho nebyla, tak mi to vypadlo, az manzel mi to ted pripomnel. tak asi to fakt souvisi s astmatem, objednam ho na alergo a radeji budeme brat ventolin s sebou 🙂
@neomenia na kardiu je taky sledovany... 🙈🙈 on ma vyvojovou anomalii aorty, ale ta by mu nemela nijak vadit v tomhle. Srdce ma v poradku, muze sportovat, takze verim, ze v tomhle problem snad neni 🙂
On uz mel astmaticky zachvat (dva roky zpet), ale to bylo uplne jine- sipal, piskal a nemohl se nadechnout. Ted se nemohl spis jakoby dodechnout poradne, nebo jak to rict? Nesipal, nepiskal... no, s timhle nemam zkusenost, ani s sebou uz nenosime ventolin, protoze nemel zachvat dva roky a predtim jen 1x (jinak jen dechove problemy a kasel po infekci) a nejake to mereni na alergologii mel v poradku.
Myslis ze i kdyz to bylo takhle jine, tak to moho byt astmaticky zachvat?
@anonym_autor podle mě kombinace nedostatečné energie a špatného dýchání (ne nutně astma záchvat, ale klidně jen špatná práce s dechem, kdy se pak dítě dostane do hyperventilace).
Jako prvni bych resila tu nejjednodussi vec. Jidlo.
Pises, ze pred treninkem mel jen malou buchtu. V tom muze byt ten problem. Nepises jakou, ale citlive deti na cukr reaguji vzedmutim energie (beha kdyz muze chodit), ale pak prijde rychly utlum, kdy energie proste dojde. Nemusi to byt cukrovka ani zadna nemoc, jen prirozena citlivost na cukr.
Mam podobnou zkusenost u dcery, je hubena jak zizala a hyperaktivni - kde ostatni jdou, ona bezi a protoze je rychlejsi, udela si vzdycky par kolecek navic. Presto obcas dojde do stavu, kdy se najednou "vypne" a neni s to udelat pomalu krok dokud se nedobije. Po zavodech byla napr. tak vycerpana, ze najednou usnula vestoje. Pomaha bud odpocinek - ona to ale moc neumi jak ma stopu energie tak beha a zbyva varianta 2 - jidlo. Ovesna kase, bily jogurt s bananem, celozrny chtela s tvarohovou pomazankou.. na tom vydrzi frcet dloooouho a energie se hned tak nevycerpa :D
zkus
Jako prvni bych resila tu nejjednodussi vec. Jidlo.
Pises, ze pred treninkem mel jen malou buchtu. V tom muze byt ten problem. Nepises jakou, ale citlive deti na cukr reaguji vzedmutim energie (beha kdyz muze chodit), ale pak prijde rychly utlum, kdy energie proste dojde. Nemusi to byt cukrovka ani zadna nemoc, jen prirozena citlivost na cukr.
Mam podobnou zkusenost u dcery, je hubena jak zizala a hyperaktivni - kde ostatni jdou, ona bezi a protoze je rychlejsi, udela si vzdycky par kolecek navic. Presto obcas dojde do stavu, kdy se najednou "vypne" a neni s to udelat pomalu krok dokud se nedobije. Po zavodech byla napr. tak vycerpana, ze najednou usnula vestoje. Pomaha bud odpocinek - ona to ale moc neumi jak ma stopu energie tak beha a zbyva varianta 2 - jidlo. Ovesna kase, bily jogurt s bananem, celozrny chtela s tvarohovou pomazankou.. na tom vydrzi frcet dloooouho a energie se hned tak nevycerpa :D
zkus
@tereza0111 buchta sice s cukrem byla, ale normalni domaci, ne preslazena, chapu ze to neni idealni a dostatecna svacina, proto jsem to tak napsala 🙂 na treninku pokazde beha celou dobu, nezavisle na tom, co snedl nebo ne - spis je strasne soutezivy, chce byt vsude prvni. Asi podobny typ jako vase dite. Jeste mel podobny stav jednou po zavodech tam teda jen dychani a tam jedl dostatecne, tak uvidime 🙂 Jidlo samozrejme priste pohlidam, at sni neco, co mu doda energie, asi to byla fakt kombinace zadychani a toho, ze je nemel dost energie. Hubeny on je taky 🙂 hyperaktivni ne, jen chce byt proste ve vsem dobry, nejlepsi, nejrychlejsi...
Holky a diky za uklidneni 🙂 ja jsem z toho byla takova spatna, jestli to hned resit, delat odbery... abych něco nepodcenila. Kdyby to bylo u me tak to neresim hned ze, ale u tech deti se clovek boji 🙂
@tereza0111 buchta sice s cukrem byla, ale normalni domaci, ne preslazena, chapu ze to neni idealni a dostatecna svacina, proto jsem to tak napsala 🙂 na treninku pokazde beha celou dobu, nezavisle na tom, co snedl nebo ne - spis je strasne soutezivy, chce byt vsude prvni. Asi podobny typ jako vase dite. Jeste mel podobny stav jednou po zavodech tam teda jen dychani a tam jedl dostatecne, tak uvidime 🙂 Jidlo samozrejme priste pohlidam, at sni neco, co mu doda energie, asi to byla fakt kombinace zadychani a toho, ze je nemel dost energie. Hubeny on je taky 🙂 hyperaktivni ne, jen chce byt proste ve vsem dobry, nejlepsi, nejrychlejsi...
@anonym_autor ja to urcite nemyslela jako kritiku! Meli jsme odbobi, kdy jsem dceri davala pred zavodem tatranku, protoze jsem proste hledala jak ji dodat energii aby to utahlo jeji "hlavu" (protoze to nejde rict jinak, telo ji urcite rika vcas, ze toho ma tak akorat, ale ona to uspesne ignoruje).
Urcite bych to resila i s lekarem, odbery apod. at mas jistotu, ale sazim ze jidlo by mohlo pomoci 🙂
@anonym_autor ja to urcite nemyslela jako kritiku! Meli jsme odbobi, kdy jsem dceri davala pred zavodem tatranku, protoze jsem proste hledala jak ji dodat energii aby to utahlo jeji "hlavu" (protoze to nejde rict jinak, telo ji urcite rika vcas, ze toho ma tak akorat, ale ona to uspesne ignoruje).
Urcite bych to resila i s lekarem, odbery apod. at mas jistotu, ale sazim ze jidlo by mohlo pomoci 🙂
@tereza0111 Syn, kdyz se do neceho zabere, tak zapomina jist i pit 🙂 Treba si sedne a dela hlavolam, nebo si neco pocita, cte a pak zjistim, ze je odpoledne a lahve s vodou se jeste malem nedotkl. Pak to dohani a cele odpoledne pije a ji. To byl pripad i tu, ze jsem do nej nacpala aspon buchtu od toho co prisel ze skolky a pak jsme uz sli na trenink. Tam uz jist nechtel pred treninkem, ale on si zas da rict. Budu nosit po batohu aspon müsli tycinku, kdybychom zas nestihali 🙂 On je navic multialergik, takze toho spoustu nesmi (navic nesnasi zkouset nove veci), tak udelat mu kvalitni, vyzivnou svacinu je dost vyzva :D
@tereza0111 jak tu pisu postupne jeho problemy, tak si pripadnu jakobych mela Syndrom Barona Prasila 🫣😆 prave jeste cukrovku kdyby mel, tak se asi zcvokneme 🙂 S doktorkou to budu resit, ale asi ne hned ale uvidim co na pristich treninkach, at vim co vlastne teda chceme 🙂
@tereza0111 Syn, kdyz se do neceho zabere, tak zapomina jist i pit 🙂 Treba si sedne a dela hlavolam, nebo si neco pocita, cte a pak zjistim, ze je odpoledne a lahve s vodou se jeste malem nedotkl. Pak to dohani a cele odpoledne pije a ji. To byl pripad i tu, ze jsem do nej nacpala aspon buchtu od toho co prisel ze skolky a pak jsme uz sli na trenink. Tam uz jist nechtel pred treninkem, ale on si zas da rict. Budu nosit po batohu aspon müsli tycinku, kdybychom zas nestihali 🙂 On je navic multialergik, takze toho spoustu nesmi (navic nesnasi zkouset nove veci), tak udelat mu kvalitni, vyzivnou svacinu je dost vyzva :D
@anonym_autor no a nemá k té multiproteinovce i HIT? Syn je také multialergik s astmatem (toho času uspané díky dietě) a HIT a právě HIT mu umí při fyzické námaze pěkně zatopit, pokud nepřizpůsobíme jídelníček tomu, že ho čeká nějaká fyzická námaha v daný den.
@anonym_autor no a nemá k té multiproteinovce i HIT? Syn je také multialergik s astmatem (toho času uspané díky dietě) a HIT a právě HIT mu umí při fyzické námaze pěkně zatopit, pokud nepřizpůsobíme jídelníček tomu, že ho čeká nějaká fyzická námaha v daný den.
@miryp mel hranicni hodnoty hit (nevim presne co mu tam vyslo uz, jen nas upozornila na mirnou histaminovou intoleranci) v 1,5 roce. tehdy jsme ale dost bojovali a nevedeli, co mu vadi. Kdyz jsme poresili diety (intoleranci laktozy + nejake alergeny, ktere se mezitim zmenily za jine), tak se mu hodnoty co se meri na HIT zlepsily a bylo mi receno, ze to uz je ok, dietu na HIT drzel jen pri a po nemoci, nebo po dietni chybe (myslim dietni chyba v ramci intolerance laktozy a tech jinych alergii). Myslim, ze mu pak delala i genetiku na to a to vyslo v pohode, ale vlastne uplne jiste co delala za testy nevim 🙂 Treba vejce mu uz taky vyslo v pohode a nema alergii, ale stale ho nesnese no 🙂 Jak prosim konkretne prizpusobujete HIT stravu treninku? 🙈 Clovek aby vystudoval medicinu na, to me vubec nenapadlo, ze by to treba mohlo mit souvislost i s tim ze ma nejake potravinove alergie. Ale stopro si jsem jista, ze k astmatu a kasli mel vyssi sklony, kdyz nemel spravne nastavenou dietu.
@anonym_autor já teda nevím, ale pokud už má přece nějak řešené astma, tak musí mít ventolin nějak pořád u sebe, ne? nebo já to jako dítě měla, brala jsem ráno pulmicort a to i když mi nic nebylo třeba pár let a ventolin nosila pořád asi do patnácti u sebe..a teda projevovala se to nejen záchvaty, ale právě i tím, že jsem nemohla se dodechnout, slabostí po sportu, nebo právě i zvládla jsem ujet strašně moc na kole a pak přesně to, co popisujete, kolaps 🙂...on se ten nedostatek kyslíku někde projeví..já se pak naučila správně dýchat (zachránilo mne plavání a plavala jsem i závodně)..ale astma se fakt neprojevuje jen tím, že člověk dostane záchvat 🙂, sportovat člověk může, ale musí se naučit to poznat, že začíná být ouvej a kompenzovat to..samozřejmě to může být i cokoli jiného, včetně cukrovky, to jen poznatky z mého dětsví :D..teď normálně běhám a dělám vše 🙂
@miryp mel hranicni hodnoty hit (nevim presne co mu tam vyslo uz, jen nas upozornila na mirnou histaminovou intoleranci) v 1,5 roce. tehdy jsme ale dost bojovali a nevedeli, co mu vadi. Kdyz jsme poresili diety (intoleranci laktozy + nejake alergeny, ktere se mezitim zmenily za jine), tak se mu hodnoty co se meri na HIT zlepsily a bylo mi receno, ze to uz je ok, dietu na HIT drzel jen pri a po nemoci, nebo po dietni chybe (myslim dietni chyba v ramci intolerance laktozy a tech jinych alergii). Myslim, ze mu pak delala i genetiku na to a to vyslo v pohode, ale vlastne uplne jiste co delala za testy nevim 🙂 Treba vejce mu uz taky vyslo v pohode a nema alergii, ale stale ho nesnese no 🙂 Jak prosim konkretne prizpusobujete HIT stravu treninku? 🙈 Clovek aby vystudoval medicinu na, to me vubec nenapadlo, ze by to treba mohlo mit souvislost i s tim ze ma nejake potravinove alergie. Ale stopro si jsem jista, ze k astmatu a kasli mel vyssi sklony, kdyz nemel spravne nastavenou dietu.
@anonym_autor syn chodí na jógu, tu zvládá bez obtíží, protože si jedou každý ve svém tempu. Ale když má mít ve škole tělocvik, tak držím stravu den před a v daný den pokud možno nízkohistaminově, aby se tělo tak rychle nedostalo do stavu, kdy je histaminem přetížené.
@anonym_autor já teda nevím, ale pokud už má přece nějak řešené astma, tak musí mít ventolin nějak pořád u sebe, ne? nebo já to jako dítě měla, brala jsem ráno pulmicort a to i když mi nic nebylo třeba pár let a ventolin nosila pořád asi do patnácti u sebe..a teda projevovala se to nejen záchvaty, ale právě i tím, že jsem nemohla se dodechnout, slabostí po sportu, nebo právě i zvládla jsem ujet strašně moc na kole a pak přesně to, co popisujete, kolaps 🙂...on se ten nedostatek kyslíku někde projeví..já se pak naučila správně dýchat (zachránilo mne plavání a plavala jsem i závodně)..ale astma se fakt neprojevuje jen tím, že člověk dostane záchvat 🙂, sportovat člověk může, ale musí se naučit to poznat, že začíná být ouvej a kompenzovat to..samozřejmě to může být i cokoli jiného, včetně cukrovky, to jen poznatky z mého dětsví :D..teď normálně běhám a dělám vše 🙂
@sikkacirek on nikde primo astma potvrzene nema, mel vzdy napsane susp. astma bronchiale, byl leceny jako astmatik. Ale obtize se srovnaly a zachvat ze zateze mel jen jednou, mozna 2x pred 1,5rokem. A ted mozna teda znovu? Tezko rict, ja opravdu nevim 🙂 Leceny byl hlvne kvuli zachvatum kasle, kdy se nemohl treba ani nadechnout, ale to vypadalo uplne jinak, zacal sipat a vzdy to bylo po nemoci, nebo pri nemoci. Proto ventolin stale mame pro pripad potreby, ale tim, ze jsme i vysadili vsechny leky (na zaklade konzultace s alergolozkou) jsem to nehlasila ani na tom fotbale, ze ma astma - zatim tam byvam ale vzdy i ja 🙂 . Vim ze je astma na cely zivot, ale to ze byl leceny s astmatem jeste neni uplne jiste, ze to astma ma. Testy ma v poradku.. (spirometrie). V lete behal jak divy, ubehne i kilometr a nic. A ted se 2x po sobe dostal do tohoto, tak nas to proste zaskocilo a netusim cim to (poprve u toho byl manzel, ale bylo to mirnejsi). Sama astma nemam, jeho minule zachvaty byly doprovazeny sipanim/piskotem, proto to neumim posoudit jak to ma vypadat. Ted uz zase urcite ventolin bude mit vsude, ja jsem tak nejak myslela, ze to treba byla predtim chybna diagnoza 🙈🙈
@sikkacirek a takze na tu slabost, i kdyz to neni zachvat taky pomuze ventolin? 🙂 ja jsem se tak radovala, ze jsme se vsech tech leku zbavily :D nema je teprve pd srpna no - ty kortikoidy, tak uvidim, co nam rekne na alergu.
@anonym_autor me tohle dělalo astma, přesně v tomhle počasí - ochlazení, začíná se topit a stačil mírnější pohyb a měla jsem pocit, že se nemůžu donadechnout...
@sikkacirek a takze na tu slabost, i kdyz to neni zachvat taky pomuze ventolin? 🙂 ja jsem se tak radovala, ze jsme se vsech tech leku zbavily :D nema je teprve pd srpna no - ty kortikoidy, tak uvidim, co nam rekne na alergu.
@anonym_autor nejsem lékař, ale z logiky věci by mohl pomoci, ale astma je svině v tomhle, x let nikomu nic není a pak to zas přijde, většinou je zvýšené ECP a syn má napsané to stejné, co váš syn v lékařské zprávě, teď jsem se koukala :D...syn má třeba zvýšené to ECP a právě sem tam pokašlává, ale spirometrie naprosto perfektní, ale bere nejaký jeden lék večer, nějaký inhibitor, a to je syn taky střela a nikdy neměl záchvat, nebo tak...on mít třeba astma ani nemusí, ale třeba ho mít bude, nebo taky ne....doktorka vám podle mne vše řekne, klidně můžete fakt zkoušet se učit dýchat s ním správně, to dělá taky hodně, já jednou měla záchvat i z toho, že jsem se dostala do stresu :D, nebo blbě polkla :D, navíc člověk začne panikařit, když se nemůže donadechnout a ještě si to zhoršuje..takže uvidíte co vám řeknou 🙂
@anonym_autor a co má na tréninku za pití? Kluci teda nehrají fotbal,ale pokud trenérka ví že bude zápřah, požaduje sladké pití (sirup s vodou, oslazený čaj, ne sodovky) vím že děti dost nosí i vitamínové vody, ochuzené vody bez bublin nebo magnezky
@anonym_autor a co má na tréninku za pití? Kluci teda nehrají fotbal,ale pokud trenérka ví že bude zápřah, požaduje sladké pití (sirup s vodou, oslazený čaj, ne sodovky) vím že děti dost nosí i vitamínové vody, ochuzené vody bez bublin nebo magnezky
@alpakovo je zvykly na cistou vodu 🙂 priste mu dam stavu, nebo caj s trochou cukru... oni ale obecne nemaji zaprah, jen on ma 🙈😆
@anonym_autor Určitě to řeš, může to něco být a nemusí. Třeba jen neměl energii na tu zátěž. Cukrovka by to podle mě být neměla, při záchytu diabetu mají děti hyperglykemii, tzn., že mají hodnotu krevního cukru zvýšenou. Cukr by pomohl při hypoglykemii.
já bych asi změnila sportovní kroužek, resp. vybrala jiný sport.
já bych asi změnila sportovní kroužek, resp. vybrala jiný sport.
@xxx3d jako proc? :O to je to posledni o cem bych uvazovala ;) na treninku ho nikdo nepretezuje, je to jeho vlastni rozhodnuti
no třeba proto, že si neumí "dát" ty přestávky a je pořád v pohybu.
no třeba proto, že si neumí "dát" ty přestávky a je pořád v pohybu.
@xxx3d ono to neni spatne, ze se hybe a narazi na limity 🙂 no tak je 1x tydne 90min v pohybu, kdyz mu to zakazu, tak se asi nenauci poznat, kdy ma dost 🤷🏻♀️ Za me se musi naucit s tim dechem, telem, unavou pracovat, ja jsem jen nevedela ze i tohle muze byt projev astmatu 🙂 Tim ze ho odhlasim se to nenauci. S trenerem jsme to jeste nemeli moznost resit, ale pred pristim treninkem ho upozornim, at vi co se deje a muze mu treba pripomenout odpocinek a samozrejme o takovych vecech musi vedet.
hm, nemyslela jsem mu to zakázat
hlavně, pokud má nějaké oslabení, musí to být vždy v kooperaci se všemi, dítě, rodič, lékař, trenér
fotbal není úplně topový kroužek pro tyhle dechový trable, ale když je to jeho radost a chce tohleto, tak ho korigovat, než to zvládne sám.
🙂
zkus se zaměřit na stravu před a po tréninku - cukry se mají doplňovat před zátěží (spolu s lehce stravitelnou bílkovinou) a po zátěži se doplňuje bílkovina. My to řešíme u syna a po pár trénincích vidíme zlepšení v únavě. Je hodně znát, když se před tréninkem nenají, nebo si dá něco nevhodného, stejně tak po tréninku. Nejsem odborník, ale se synem už jsme byli u výživového specialisty, aby nám poradil, jak syna ve výkonu podpořit (je mu necelých devět let).

Myslím, že to nebude s cukrem souviset. Spíš kontrola na alergologie, nebo kde je sledovaný s astmatem, eventuálně kardio vyšetření.