Jak překonat trauma po úrazu dítěte? Diskuse a rady
Ahoj holky, předem moc děkuji kdo to docte až do konce..
Mám dcerku 2 roky, od začátku měla lehký problém se zoubkem jedničkou, rozdrolil se ji a nemá ho tam, paní doktorka říkala, že se to může prostě stát i přes to, že lpím na hygienu, nevadí.
Včera byl náš den osudným. 😔
Dcerka se koupala, přítel ji vzal, oblékl a že si půjdou vyčistit zuby, tak já vytírám a najednou obrovská rána, všude hromada krve a obrovský hysterický řev. Prý ji dal na koš od prádla a on se prolomil, tudíž spadla a dala si na kachličky pořádně do zubů.
Dvojka se zlomila (kořen jí zůstal) - trojka komplet vylomená a jednička na druhé straně lehce ulomená, má ji teď jak takový Špičák. Takže se jelo na pohotovost, paní doktorka i sestřička úžasný, dcerka to zvládla krásně, vyndala ji kořen a zbytek prý ať neřeším, že takových pádů ještě bude.
No to je sice fajn, ale já nechci aby tohle se někdy ještě stalo nebo ještě něco horšího. Takže dcerka nemá levá strana (1,2,3) a druhá strana nalomená jednička, já jsem z toho úplně hotová.
Byla jsem pak po nemocnici v pohodě, ale teď je jako kdyby se nic nestalo, že se prý moc omlouvá, že ví jak je to jeho chyba, ale že už s tím nic nezmůže, že dorostou a bude to dobrý.
NE NENÍ TO DOBRÝ! Kdyby kurva dával pozor, tak se tohle stát nemuselo, nechápu jak ji mohl dát na koš na prádlo, že tam prý chtěla, no já jsem úplně na prášky. Mám na něj uplnou averzi, je mi do breku z mojí holčičky, měla jsem všude její krev a prostě asi ještě mám z toho trauma. Ona je úžasná, chová se jako by se nic nestalo, stejně tak přítel, ale já nezapominam.
Pak ji dal nabíječku, že jestli mu jí zapojí, říkám jestli se nezblaznil, že ji to dá ránu a on “ona už to ale predtim zapojila” říkám kurva, tak dostane přes prsty a nesmí, kdyby vypila predtim samo, tak ji ho das znovu? A on ze ne, říkám tak tohle je stejný, nesmí sahat na elektřinu! Tak se omlouval, ještě se ho dotklo, že jsem ho opět seřvala a že prý na něj hazim hnusny obličeje atd atd. Já prostě nemůžu jít dál, jako by se nic nestalo.
Nemám k němu vůbec už důvěru, dcerka k němu jde a je spokojená, ale já nechci ani aby za ním šla.
Já nevím. Buď jsem opravdu tak strašně hysterická nebo je to normální a bude to lepší? Já do teď vidim tu krev a všechno okolo, hlavně ten pláč a jen bych brecela, nechci jist a je mi z toho tak hrozně😔 vždycky to byla moje dokonalá holcicka a furt je samozřejmě, ale nemá zoubky, co když bude špatně mluvit nebo se ji budou smát ve školce až tam půjde, je mi hrozně. 😔
Moc děkuji za celé přečtení a teď jen do mě!
Poradit co dělat, nedělat, cokoliv.
Moc moc děkuji!
@klokanka31 Já té celkem chápu a to jsem rodič flegmatik. Jsou věci, které si velmi hlídám, protože vím, že tam by byly následky fatální - hlídám manželovy horké hrnky, elektřinu, venku na silnici, nedávám děti, odkud na 80% spadnou (třeba krabice na prádlo 😉), když je něco rizikové, můžou to pod dohledem. Na druhou stranu dcera od 3 let kraji zeleninu pod dohledem, ve 2 letech lezla s námi po skalách na Kokořínsku (byla ukázněná a my hlídali), na hřištích děti lezou a blbnou všude, rozhodně nejsem úzkostliva matka (podle prarodičů jsem dost laxní a málo je hlídám), jen znám limity a pravděpodobnosti. Samozřejmě mi děti zničehonic spadly (syn zakopává pravidelně a z nábytku taky padal), ale proč něco riskovat? A otevřené dveře na chodbu mi přijdou taky trochu přes čáru, to by byl syn už ve vedlejší ctvrti 😀
@klokanka31 klokanko, ja jsem přesně typ matky, který kolem decek krouzi 24/7. Nechavam je delat i rizikove veci, ale pod dohledem (krajeni atd), přesto jsem to uzavrela slovy "urazy byly a budou". A tak to je. Ale jadro pudla je v tom, že diky tomu, ze mam potřebu mit vše pod kontrolou, si téměř petilety neporadi v žádné situaci a ucitelky v MS mi otevřely oci, že k samostatnosti ma hodně daleko. Když se mělo bruslit, nechtěl, protože se boji. A ja jsem si to až teď zpětně uvedomila, že cokoli meli delat, maminka jim stala za prdeli.... A hrozně toho teď lituji, protože raději at si někde v křoví roztrha gate a odre koleno, než aby byl pak v tom světě ztraceny. Což teď reálně je. Radeji sedí a kouká, ikdyz by danou činnost ve skolce dělat chtěl, není si jistý. Uplne stejne skoncila jizda na ponicich.
@aguu Na kole samozřejmě jezdit bude. Na tábor ale ne. Na tom jsme se s manželem 100% shodli.
@daasqua Naše taky už byla na hřišti, ale prostě ji hlídáme, ona nemá zatím žádný pud sebezáchovy a byla by schopná ze skluzavky skočit po hlavě 🙄 Nemám ani problém když si chce zkusit oloupat bramboru škrabkou. Ale u všeho prostě přemýšlím co by se mohlo stát. Jak jednou psal nějaký psycholog, rodiče musí být v myšlení o dva kroky napřed před dítětem.
@klokanka31 A kdyz bude chtit na ten tabor jet?
@klokanka31 hele a není možné, že nemá ten "pud sebezáchovy" právě proto, že jí imrvére stojíš za zadkem? Ono naučit se padat a zkoušet své možnosti totiž patří k normálnímu vývoji dítěte...
@somalicats Nepojede 🤷♀️
@klokanka31 Chudak dite.
@ruzovyjednorozec77 myslíš že to je tím? Tohle bude i povahou, mě naši vedli ke všemu a stejně plavat jsem začala v osmi letech, na kole v šesti, v první třídě jsem brečela když jsem měla šplhat po tyči. Zkrátka trošku poseroutka, ale všechno jsem se naučila, rizikové sporty ale dělat nebudu nikdy 😀.
@aguu Presne tak. Ja vsechny svoje deti ucila "rizene padat", takze z gauce nebo postele si kazde me dite bezpecne slezlo brzo potom, co zacalo chodit. Takze si postupne osvojily i urcity pud sebezachovy a i kdyz mam vsechny deti hodne divoke, tak se mi na hristi nezabijeji.
@aguu Naše spadla několikrát, praštila se x krát do hlavy, měla i pořádnou bouli. Ale jí je to jedno, nepoučí se.
@aguu To mi připomněla, že jsem zahlédla kousek Výměny manželek, teď jak tam byly ty dvě lesbičky. A chlapeček měl na zádech připnuté něco jakože ochranu hlavičky a zad, kdyby se asi při lezení (myslím, že ještě nechodil) překulil, tak aby se nebouchl 🤦🏼♀️ Bylo mi ho líto, že to musí na těch zádech mít.
@klokanka31 a jak je stará? Myslím, že ji podceňuješ.
@somalicats Proč chudák? Nesvěříme svoje dítě na x dní cizím lidem, mnohdy pochybným. Dneska táborový vedoucí může dělat kde kdo.
@aguu Budou jí na jaře 3.
Ale nevím proč se tady řeším zase já 😃
@klokanka31 Chudak, protoze prijde o super zazitky. Ano, neni tabor jako tabor, taky clovek nesmi byt linej a musi dobre vybirat. Moje nejstarsi dodnes na tabory vzpomina, druha a treti se uz ted tesi na dalsi taborove leto.
@klokanka31 Jinak existuji i tabory pro rodice s detmi, ty jsou urceny pro vekove skupiny od cca 3-4 let. Tam se jako rodic seznamis s tou organizacni skupinou, ktera ty tabory dela, a pritom mas svoje dite pod dohledem. A kdyz je pak ditko starsi, tak aspon vis, s kym ho na ten tabor poustis.
@klokanka31 tak to je docela vtiponý, mám skoro stejně starou dceru. Od dvou a pul jezdí sama na kole, bez koleček. Sama si chystá jídlo, vyleze si na židli na linku, nasype musli a zalije mlíkem. pod dozorem si vaří caro. Vyčistí kočkám záchod, pak si jde umýt ruce...
@klokanka31 a co kdyz dite bude chtet jet na tabor? Proste nepojede i kdyz bude prosit?
@somalicats Jsou ale i děti co na tábory stejně nechtějí.
@aguu Moje ctvrta je stejne stara. Taky se zvladne sama obslouzit, obstara kocky (i to krmeni jim zvladne dat, vodu jim natoci do misticky)...
@klokanka31 Ano. Jsou. Ale pokud chteji, tak proc jim v tom branit?
@aguu Jo to samé naše, taky si umí sama nachystat jídlo, musí všechno dělat u vaření, židli si donese k lince a vyleze na ní, krmí našeho psa...Fakt to není tak že nesmí nic dělat 😄
@klokanka31 ale manžel jí nemuže vyčistit zuby...tak oukej, no...
@eviicka ja bych rekla ze jo. Tříletý ve skolce taky na vse hlasil "neumim to, ještě to nebudu delat". Ikdyz reálně chtěl. Do ted většinu volne chvíle ve skolce na zemi leží a kouká... Ucitelky mu musí stat za zadkem a popostrkavat. A to je jinak úplně jiné povahy než starší 🤔. Snazim se to teď odbouravat, vypada to trošku lépe. Ale zas brecim ja. Pro me to jsou pořád mimina a mam tendence i petileteho oblikat....
@klokanka31 nemůžeš ji stát pořád za zadkem,taky když vidím,že je to prudká klouzačka tak ji chytám u schodů ji pomáhám,ale jinak,když mě nepotřebuje sedím na lavičce a koukám se na děti,takhle se nenaučí samostatnosti vůbec, a když dcera za tebou přijde,že chce jet na tábor,tak ji to zakazeš nebo na lyžák ( jestli budou na to finance),to teda chudák dítě a co teprve ,kdyby chtěla dělat nebezpečny sport, kroužek kde se může taky zranit,to ji žádné přání nesplníš? Moje pětiletá dcera poprvý o víkendu krajela ostrým nožem cibuli,byl u toho manžel a ukazoval ji jak to má dělat a to mám na něj řvát ať jí to radši neukazuje? A stou dekou se to mohlo stát i tobě,nevím co by jsi říkala u mojí ségry její dcera normálně spala s přikrytou hlavičkou,prostě se jí tak spalo dobře tu plenku si na tu hlavičku dala sama
@klokanka31 Tím, že dáš dítěti důvěru, aby dělalo věci samo a jen ho nenápadně jistíš ho učíš samostatnosti ne? Samozřejmě na hřišti hlídám a stojím vedle ní, ale nedržím jí, protože vím že to zvládne. V nebezpečných situacích je všechno pod kontrolou. U silnice za ruku, chodí se jen po chodníku a na jeho konci mi musí dát ruku, nachystá čaj/kávu+ cukr do hrnku, já dám jen horkou vodu. Nese příbory/ svůj talíř/ pití na stůl,pracuje s nářadím,...
Dokonce ve 2 letech chápe a rozumí, že s mečem se neběhá, bouchá se jen do štítu, seká dřevo jenom s tátou, do ohně přikládá jen táta a ona k němu nesmí. Pro nás jsou to běžné věci a neumím si představit, že jí nic z toho nedovolím a nenaučím jak to dělat bezpečně jen proto, že je na to ještě malá. Bych byla zachvilku na praškách.
@aguu Tak zuby si čistí se mnou, tak co 🤷♀️

@klokanka31 hele a bude tvoje dítě někdy jezdit třeba na kole? Nebo pustíš ji někdy na tábor? Nebo do plavání? Protože tohle mi příjde fakt ujetý, co předvádíš.