Jak řešit neustálé nemoci dítěte po nástupu do školky?
Dobrý den, syn nastoupil v září do školky, dodnes tam byl cca 8x. Teď už je 10 dní doma a stále kašle, smrka. V noci mi nespí kvůli tomu. Takže nejspíš ho budu muset odhlásit ještě na tento týden. Ten další máme doktory, jsou prázdniny. Platíme měsíčně 1300 a ve školce spíš není než je. Ty peníze nám samozřejmě chybí, navíc pokud budou ty nemoci takto pokračovat, nemůžu ani jít pořádně do práce.
Jak jste to prosím řešili? Nemá ani šanci na adaptaci, když je pořád doma. Je mu 3,5 roku.
Zlepší se to? Nebo je to normální první rok?
My to takhle meli cely prvni rok. A skolkovne 7000,-
@lencaa11 dcera 8let diabetička nebýt zachytu, je zdravá jak řípa
@veruuu_kubesovic jj máme to stejně od 2017 kdy k nám přišla cukrovka tak je jinak zdravá
@veruuu_kubesovic souhlasím 👍
@jasminek2012 Je teprve rijen a uz si z toho zoufala.. tak si predstav, ze to takhle bude po cely rok 🤣🤪
Mám syna (aktuálně 6 let) už před školkou byl hodně nemocný (dýchací cesty, horečky), za nás nejlépe pomohly lázně - aktuálně jsme počtvrté a každým rokem se jeho stav zlepšuje i přes diagnózu (má astma i alergii). Zkuste to řešit s pediatrou jestli by pro vás nebyly vhodné.
@jasminek2012 syn predskolak a tretim rokem ve skolce..jeho dochazka je tristni..velmi casto nemocny..mam to,ze je uz predskolak vubec nepomoha..dcera mela to same..zavidim rodicum co maji deti v ms a pohoda(a ano znam je)..a tem rodicum,co tam tahaji ty usopleny deti bych nejradeji vrazila
@jasminek2012 nechci te strasit, ale u nas to trvalo v tomhle rezimu az do druhe tridy... hlidala babicka, jinak bych byla taky porad doma, horsi bylo, ze babicka nebyla od nas z mesta takze jsem prcka treba nevidela i tri dny v kuse...
Tady naštěstí úplně běžně chodí děti s rýmou a kaslikem do školky/jeslí a tak. 😀 nikdo to neřeší. 😀
@jasminek2012 u nás to trvá už od doby,co nastoupil do školky. Teď je predškolák a zlepšení žádné. Každý měsíc je doma. Moje práce neumožňuje home office, nemám se s kým střídat, hlídání nemám. Beru každý měsíc ošetřovačku. Chtěla bych změnit zaměstnání kvůli financim, protože teď vydělám málo,ale v tomhle režimu, kdy jsem pořád doma,to není moc reálné a můžu být myslím ráda aspoň za nějakou práci....
@lencaa11 naše děcka byli drzaci, první rok ve školce pouze týden doma, u dcery pak poslední rok ve školce 14 dní doma kvůli neštovicím, syn je dostal 12.den, byl doma 10 dní, letos chodí již 3.rok. mají vitamin C+rybí olej omega 3,ale je fakt že do kolektivu jsem s nimi chodila skoro od narození
@jasminek2012 dobry den,ted to resim uz druhy rok.Dcera od zari 5x ve skolce,ted byla tri tydny doma a ja s ni 🙈Je to tezky,take nevim jak to resit.Jine hlidani moc nemame.V praci po rodicaku jsem rok a hodne chybim,to se odrazi hlavne na nasem rozpoctu i tom,ze mam obavu,ze si budu muset hledat nove zamestnani,ale nic se nezmeni a bude to to same. A to delam na 1/2uvazku jen po az ct.Je to katastrofa.Uz jsem zoufala.V lonskem roce promarodila dcera 2/3dochazky ,ale manzel mel jinou praci a byl na OCR i on,to ted nemuze.Tak je to na mne
Noo, ty peníze si dejte do daňového přiznání, nemusíte o ně přijít. Pokud jde o časté nemoci, moc vás nepotěším. Můj syn, ve školce od 3 let, často nemocný se zelenou rýmou, nejhorší to bylo v době covidu, kdy rodiče si stěžovali, že mají ve školce naše usoplené dítě. Byla jsem doma snad každý měsíc na týden. Občas manžel, občas babička, která si kvůli němu prehazovala směny v práci. Teď nastoupil do 1.tridy, rýmu už jednu prodělal, ale zaplať pánbůh ve škole to tolik nevadí... Víme o tom, že má zvětšenou nosní mandli, ale na operaci ho dát nechci. Tak vám držím palce, pevné nervy, a hlavně nejste vy a dítě jediní 😉
@jasminek2012 je to normální stav, starší byl rok a půl nemocný a ve školce byl v měsíci tak týden, ale protože byl hodně a často, tak jsme obešli 3 doktory. Takže po roce a půl je vidět zlepšení. Školka je prostě kolotoč bacilů, tomu se žádné dítě nevyhne 🤷🏻♀️
Ve věku 2,5-4,5 let průměrně navštěvuje školku z 24 tak 15 i méně. Tak si zkuste spočítat průměrnou nemocnost..je vysoká. U předškoláků z 24 bych chybí tak 3.
@jasminek2012 zlepšit se to může, ale nemusí. Syn byl první rok ve školce vždy týden a pak 2-3 týdny doma. Loni nedal za celý rok víc jak 2 dny v kuse ve školce (ani na jaře), následovaly 3 týdny doma. Letos je předškolák a najel opět jakoby na ten první rok, takže týden ve školce a 2 doma.. nejhorší je to s mladší, od narození je neustále nemocná, než se stihne uzdravit, syn donese ze školky další. A bohužel už to vypadá na chronický nález na průduškách. Na jaře má mladší nastupovat taky do školky a já vůbec nevím, jak budu shánět práci.
@elledh Jak? Blbě. Jedině mít možnost HO nebo oporu v babičkách. Já teď měla OČR poprvé od února od covidu (zároveň jsem i já sama byla nachlazená, tak jsem toho využila), jinak když je jen nějaká rýma nebo pokašlávání, tak hlídá babička. Je to opravdu nedocenitelné, bez ní bych fakt byla nucena dávat nachchrlaný děcka do institucí
@ninive211 já to řeknu z druhé strany,bydlím v paneláku kde 90% jsou důchodci, dvě babičky hlídají narymovane vnučky,uzdravene vnučky jdou do školky,školy a babičky padnou protože to od nich chytnou.to samé u našich i u tchýně,obě švagrové nechávají holky hlídat babickami,které to pak od nich chytí.tak to bohužel je. I chlap si může vzít OCR, samozřejmě že u samoživitelek to nejde.
@veronikav31 Tsk samozrejme, ale pokud zenska dela treba zkraceny uvazek a 25 t hrubyho a chlap ma 45t hrubyho, tak jaksi tyden OCR, pokud by si ho vzal muz, vyjde rodině v rozpočtu vyrazne hur. Samizrejme v dobe zkusebky ty obvykle 3 mesice bych to naopak doporucivala, at je na OCR chlap, behem zkusebky byt na OCR je jako rikat si rovnou o vyhazov, tak to bohuzel je😔
@veronikav31 Jinak máš samozřejmě pravdu, ale ono tu rýmu může chytnout i ten rodič, ne? Samozřejmě nebudu dávat dítě na hlidani chronicky nemocne 85lete prababicce, ale... A pokud je dite nemocne tak, ze musi byt doma 14 dni, ale OCR ti proplaci jen 9 dni max (a je jedno, zda hlida muz ci zena, proste max 9 dni na 1 nemoc, pokud 10.den se rodice vymeni, tak ten druhy to proste zaplacene nema), tak proste ten 10.den,pokud tu moznost mas, to dite na dozdraveni babicce das. Opravdu snad nikdo si nemuze dovolit v praci chybet co tyden na 14 dni, to do te prace nemusi chodit.Takze pokud si zena chce praci udrzet, moc možností nemá.
Nas ceka muj nastup do prace za dva tydny. Samozrejme se zkusebkou. Uz se moc tesim. Manzel na ocr sice muze, ale brutalne to zasahne nas rozpocet a navic ma praci, kterou nemuze vypnout. Pracuje i na nemocenske. Nastesti muze dost veci udelat i z domu. Na rozdil ode me. Ja nastupuji do laborky. Takze na tri mesice proste budeme muset zatnout zuby a vydrzet. Kazdopadne nas na pozici vzaly dve, obe na 0,8, tak trochu cuju, ze s neustalyma ocr pocitaji. Sef je pediatr.
@vipeta dobry den,jak si mam dat penize za skolku do danoveho priznani?mne to vloni nechteli vzit,ze mam moc nizky prijem a dan 0. Tak mi ucetni rekla,ze je mi to k nicemu,to potvrzeni od MS .
@klaralimetka Tak logicky kdyz mas tak nizke prijmy, ze mas dan 0, tak z ceho by sis chtela odecitat "skolkovne"? To bonusu nejde. Manzel si to do priznani dat nemohl? Nebo jsi samozivitelka? My to jeli vzdycky pres manzela, ja byla na rodicaku bez prijmu. Deti si uplatnuji teprve od letosniho ledna, takze za rok 2022 su uplatnim i skolkovne,za leden az cerven (ted uz je predskolak a skolkovne se neplati)
Dcera začala v září 3. rok ve školce a v podstatě od samého začátku je to jedna nemoc za druhou, brala i Luivac a Bronchovaxom (léky na podporu imunity), byly jsme 6 týdnů v lázních, ale nezlepšilo se to a já jsem za 2 roky v práci měla asi tak 1 měsíc, který jsem odchodila celý do práce. Téměř každý měsíc mám ošetřování. Hlídání nemám. Snažím se vycházet zaměstnavateli vstříc home office, ale on to moc nepodporuje, tak je to těžké.
Docházíme mj. na alergologii a ORL, obě lékařky se shodují na tom, že je třeba vydržet a zlepší se to, až nastoupí do školy.
Taky jsem měli stejný problém. Když malý nastoupil do školky tak byl každé dva týdny nemocný, prostě rýma, kašel a stále dokola. Mně bylo do pláču a hlavně jsem stále byla doma z práce. ale po roku se to zlepšilo

První skolkovy rok je to naprosto normální 🤦♀️
Syn 4,5roku, chodí aktuálně 2rok do školky a doma byl zatím jen týden a půl, já se prostě obrnila tím, že když ostatní děti tam můžou být nachlazené, co by nemohl i můj syn, smrkat umi, vim s jakou rymou se tam nesmi a dokud nekasle co 5-10min tak tam chodi...
Loni jsem při každém zakaslani ho nechavala doma, ale to jsem pak nesměla přijít do šatny se zdravým dítětem a tam chrchlalo dalších 5deti