Jak se pozná alergie na mléko?

jana06
29. dub 2008

Ahojky.
Mám syna (7,5 m) a zkoušela jsem mu minulý týden dávat Pribiňáček. Ne moc, ale jen tak na vyzkoušení. Chvilku po tom, co dojedl se mu na obličeji objevily červené fleky a v těch flecích jakoby pupínky. Vypadaly jako štípnutí od komára. Dneska jsem mu zkusila dát poprvé kaši (mléčnous banánem od Nestlé) a udělalo se mu to zase. Převážně kolem pusy. Né v takové míře jako po Pribiňáčku.
K Dr. jdeme 14.5 na preventivku, tak to nahlásím. Do té doby bude na ovoci a zelenině a mateřským mléce jako doteď.
Chci se zeptat vás maminek, které jejich děti právě alergii na mlíko mají. Jak se to řeší dát?
Jak se projevila alergie na mlíko u Vašich dětí?
Děkuji Jana

iza
29. dub 2008

tak to vypadá na klasickou alergii...kukni sem : http://www.potravinova-alergie.info/alergie-int...
tady by si mohla najít různé rady atd

petule.h
29. dub 2008

my máme alergii na čokoládu, ale trvalo to než jsme na to přišli, my měli zase přznaky pupínky, ale hrubší..jako suchá kůže a drsná a v tom ta krupička...takže nám zakázali hlavně ovoce-banány a citrusy, červené barvivo, ovocné čaje, uzeniny, vše co je z čoko či kakaa..no ještě jiné věci včetně mléčných výrobků a nakonec jsem zjistila, že je to na čoko, ale až ve 2 letech..Jinak pribińáček jsem dávala taky a nic se nám po něm nestalo, ale doktorce když jsem to řekla, tak mohla vyletět z kůže, že je na to moc malej...jinak potravinu na mateřské mléko měla moje švagrová u dětí, reakce byli obdobné a už to nemají ani jeden, trvalo to tak rok, nicméně doteď moc jogurty nejedí )5 let a 3 roky)

vladimuraz
29. dub 2008

Ahoj Jano, alergii na mléko mám u nás já, malá snad naštěstí ne. U mně se to projevuje tak, že mám po mléčných výrobcích rýmu a jsem hrozně zahleněná, takže i hodně kašlu. Nikdy jsem žádnou vyrážkou po mléce netrpěla, ale každý má samozřejmě projevy jiné. Zkus dávat kaši nemléčnou, dneska jsem na ní zrovna koukala. Mají různé ovocné příchutě nebo jen čistě třeba rýžovou. Možná bude mít Tvůj syn alergii na jinou složku těch výrobků, já odmítala už i mateřské mléko 🙂.

petule.h
30. dub 2008

já myslím, že to má každý jiné 🙂

iza
30. dub 2008

vladimuraz a od které fa jsou prosím ty nemléčné ovocné? zatím jsem na žádnou nenatrefila..jáchymek má patrně intoleranci laktozy..furt se to ještě řeší...tak zatím dávám nemléčnou rýžovou od nestlé, ale ovocné bzch ráda prubla
¨jinak intolerance laktozy se projevuje zvracením a průjmama, alergie se projevuje i osypáním

petraluk
30. dub 2008

Iza Hami dělá nemléčnou banánovou, jablečnou a broskvovou kaši. Nebo jestli můžete lepek tak jsou od Sunarky pšenično-ovocné 🙂

romca3
30. dub 2008

Jani, já jsem měla také podezření u mé holčičky, ale nepotvrdilo se. Dělali jí testy z krve, protože má atop. e., ale prý se to vždy neukážne a přesnější jsou testy ze střevní mikroflóry.

iza
30. dub 2008

petraluk lepek nemůžeme(neb má tchýně celiakii tak máme s lepkem počkat do roka a pak se bude testovat)...dík moc..hned v pátek okouknu obchody...zatím sem jí fakt neviděla

jana06
autor
30. dub 2008

Holky, jak to tady čtu, tak vás lituju.
Mám další poznatek.
Dneska jsme byli u kamarádky, co má psa. Křížence čehosi s boxerem. Takže krátky chlup. Pas byl sice zavřenej, ale jak se tam malej "producíroval" na koberci, tak to najednou měl taky. Zase naše fleky. Ale až za delší dobu návštěvy. A taky víc slintá. Vyrostl mu první zub a slintá ještě víc. Nemůže to být třeba i z těch slin? Co myslíte?
A taky.
14.5. jdem na preventivní prohlídku v 8-mi měsících. Mám jít k doktroce hned v pátek, nebo jí zavolat, dodržovat ovocnozeleninový příkrmy a nechat to až na toho 14-týho? Co myslíte, nemám ještě zkusit nějaký výrobek? Třeba od Nestlé Yogo desert? Asi ne, že?
Já mám strach, že mě seřve jak malýho fagana. Ale dala jsem na rady starší sestry, která mě pomalu považovala za exsota a zaujatou matku, že malýmu Priboša ještě nedávám. Že orý její kluci (3,5 a 16) v jeho věku už Pribiňáky baštili a jak jim to šmakovalo...

mayem
1. srp 2011

Ahoj holky,
prosím Vás o radu. Dceři je 15 měsíců a mám takový pocit, že je alergická na mléko. Rozjely se jí průjmy, ale nic ji nebolí, nemocná není, je jak čertík, kadí cca 3 denně průjmově. Do nedávna jsem ji kojila, pije Sunar - ten ji nevadí, jogurty taky nevadí. Nedávno jsem ji dala u večeře napít krabicového mléka, starší děti ho mají rádi a ona když je viděla, tak chtěla nalít taky. Dala jsem ji trošku do hrnečku a začaly druhý den průjmy, nejdřív jsem si myslela, že je to od zoubků nebo nějaký vir, po čase jsem to vyloučila a krabicové mléko už vůbec nedávám. Tak se to zlepšilo. Před třemi dny jsem měla k obědu omáčku s těstovinami a kuřecím, kde byla dána smetana. Malá se toho nadlábla a druhý den znovu průjmy, resp. 3 za den proteklý plínky a další den jen ráno. Myslíte, že by mohla být citlivá na krabicové mléko a smetanu?

maxi.smile
1. srp 2011

@mayem tak já si myslím, že je to teda pravděpodobné, ale chce to vyšetření u doktorky..my jsme odevzdávali vzorek stolice (doktorka nám dala takový papírkový test)...jestli to tak bude, tak možná ani ten Sunar nebude malá moct...my jsme zatím na HA (hypoalergenním mlíku - prevence), bez mlíka, jogurtů, smetany, vajíček...Tak radši běžte k té doktorce... 😒

luthien.k
1. srp 2011

@maxi.smile , ze vzorku stolice se alergie na BKM nezjistí, ze stolice se zjišťuje její pH, jehož změna je jedním z příznaků intolerance laktózy, což je něco naprosto jiného, než alergie na BKM (bílkovinu, resp. bílkoviny kravského mléka). Preventivní podávání HA mléka ve věku Terezky nemá taktéž žádný smysl (u intol. laktózy už samozřejmě vůbec ne), toto mléko se podává dětem ohroženým alergiemi obecně (které mají genetické dispozice k alergiím ze strany rodičů nebo starších sourozenců, případně při větším počtu alertiků/astmatiků/ekzematiků u vzdálenějších příbuzných), a to pouze do prvních příkrmů (informace čerpám od špičky české alergologie dr. Fuchse).
HA mléko se navíc při prokázané alergii podávat nesmí.
Jaké jste měli vůbec potíže, že takto zvláštně vám lékař naordinoval "dietu" (která není ani bezlaktózová ani bez BKM).

@mayem , a ten průjem, cca kolik hodin po požití mléka/smetany dostala? Za víc než 12 hodin? A netrpěla někdy na některé z těchto potíží: suchá kůže, vyrážky, ekzém, kojenecké koliky hleny nebo krev ve stolici, časté zahlenění, nemoci horních cest dýchacích, chudokrevnost, špatné prospívání...? Máte v rodině nějaké alergie/astma/ekzémy? Odkdy má zavedené mléčné výrobky (jogurt, sunar)?
Jinak ono se někdy stává, že dítě toleruje určité mléčné výrobky a jiné ne a nemá to nic společného s alergií, roli hraje i poměr bílkoviny/tuku, minerálních látek atd. v daném mléčném výrobku.

mayem
1. srp 2011

@luthien.k
@maxi.smile
Holky, vy jste úplně zlaté, že se se mnou tak zaobíráte.
Malou jsem kojila plně do půl roka, pak jsme zaváděli zeleninové přikrmy, postupně s masem. Malá prospívala velmi dobře, měla nědělané faldíky, v půl roce 8,57 kg, v roce 10,70 kg. První flašku sunaru dostala cca v 10 měsících 1x denně. S kojením jsem přestala nedávno, je to tak 14 dní. Stolici měla vždycky řidší, nikdy ještě malá neměla bobíka, přisuzovala jsem to kojením. Co jsem přestala kojit, pozoruji průjem, hledala jsem pořád příčinu. Pak jsem si tak vzápětí uvědomovala po čem tak by mohl být a dospěla jsem k tomu mléku, nevypila ho moc, jen jsem ji dala do hrnečku tak 1cm, zhruba tak 20-30ml, bylo to navečer při večeři. Druhý den průjem. Tak se mi to stalo víckrát. Utvrdila mi to sýrová omáčka, ve které byla smetana, to bylo ve čtvrtek. Další den zas průjem. Ne že by to z ní lítalo pořád, 3x se pokadila, jen vodnatě, plínka to vsákla + ušpinila bodíčko. Teď si dávám pozor, aby nic s mlíkem nesnědla (kromě Sunaru - vypije 3 lahve po 210ml - střídám Sunar originál, Sunar complex a Sunar Nutradefence) a už kadí zas to svoje hustší bláto. Pleť má čistou, jen na stehýnkách se ji začala dělat suchá kůžička. Chci tak zítra ji dát zas do hrnečku mlíko a budu pozorovat. Pak půjdu k doktorce, zas si tím chci být jistá, že opravdu ji to vadí.

mayem
1. srp 2011

Malá od malička ublinkávala, myslela jsem si, že se přecpavá, váhově šla pěkně nahoru, tak by to odpovídalo. Když jsem začala zavádět příkrmy, tak po nich neblinkala, ale jak jsem ji dala ode mě, tak vždycky ublindila. Dr. řekla, že se přejídá a tím to haslo. Ublinkávala se do roka. Do dneška má ve stolici kousky nestráveného jídla. Malá je od malička velmi čilá, jak je třetí, snaží se dětem vyrovnat, tak byla i na všechno velmi rychlá. Jediné co ji trápilo, byly rýmy, nic vážnějšího ne. V rodině měl manželův bratr ekzém, můj brácha astma.

luthien.k
1. srp 2011

@mayem , aha, a ty alergie/astma/ekzémy v rodině máte nebo ne? S prvním Sunarem nebo jogurtem tedy žádné změny nebyly?

Ona kdyby to měla být skutečně alergie na BKM, tak ta by se s největší pravděpodobností objevila do tří měsíců od používání UM, nicméně alergie jsou nevyzpytatelné a někdy se třeba alergie na BKM rozjede až po očkování MMR vakcínou například. Zásadní je nedávat, co vadí. Dětskou bych se nechala poslat na gastroenterologii a alergologii, pro jistotu, na intoleranci laktózy existují spolehlivé testy, na alergii na BKM sice ne (nejsou 100% spolehliví, ale mohlo by něco z krve vyjít (test specifických IgE protilátek)...

maxi.smile
1. srp 2011

@luthien.k no my jsme měli ve stolici nitky krve ..pak po absenci mléčných výrobků to odeznělo - na oko - ale našli skrytou krev právě v těch vzorkách..přestala jsem kojit, dávám HA mléko a vyhýbáme se mléčným výrobkům a vejcím a vše o.k.. MUDr. řekla do roka..pak začneme pomalu dávat a uvidíme co a jak, jestli jsem jí teda tak pochopila..

luthien.k
1. srp 2011

@mayem , aha, takže nějaké dispozici k alergii tam jsou... Rýmy, ublinkávání, mazlavější stolice... No, další možné příznaky alergie.

Je ještě jedna možnost, co zkusit (i bez lékařů) - na 2 až 3 týdny malé zcela vysadit všechny mléčné výrobky a vše, co mléko obsahuje (alternativ je dost, to Ti kdyžtak pošlu) a pak zkusit znovu BKM znovu zavést (ne přímo kravské mléko, ale jogurt nebo UM) a kdyby byla nějaká změna, dá se na alergii taky usuzovat. Ono po vysazení potenciálního alergenu pak tělo na jeho podání reaguje významněji, tak proto by se mohlo něco vidět 🙂

mayem
1. srp 2011

V rodině má manželův bratr ekzém a můj brácha astma, jinak nic. Změny jsem nepozorovala, jen měla pořád bláto. Co se takhle bavím, tak mají děti po umělým mlíku už pevná hovínka . Jak probíhá vyšetření na gastroenterologii? Kamarádka byla s dcerou na braní vzorku z tenkého střeva, kde ji potvrdili celiakii, toho se bojím jak čert kříže.

maxi.smile
1. srp 2011

ještě jsem si vzpomněla..v tom HA mlíku je bílkovina naštěpená, že prostě malá jí líp tráví, oproti bílkovině klasické...MUDr. mi říkala, že některé děti prostě nedokážou zpracovat právě tu bílkovinu v jogurtech apod., ale že se to s věkem srovnává, tudíž kolem toho roku už by to snad mělo být o.k.

mayem
1. srp 2011

@luthien.k Děkuji za rady. Teď máme vynechané všechno mlíko kromě Sunaru, ten miluje. Myslíš teda vynechat i ten? To ale bude špatné, malá ho miluje, tak se na něj těší, dávám ji ho před spaním. Jak před odpoledním, tak před nocí. Pak buď v noci nebo ráno, podle toho jak se probudí

luthien.k
1. srp 2011

@maxi.smile , aha, tak krev ze stolice se testovala, to mě nenapadlo 😅 No každopádně pak je HA mléko tuplem nesmysl - ověřovali tu krev i po jeho nasazení? Vsadila bych se, že jestli má alergii, tak má to skryté krvácení pořád. HA mléko je při alergii na BKM kontraindikováno, ono BKM obsahuje, je jen částečně špěpené! Při ABKM se pije Nutrilon alergy care nebo Nestle Althera.

mayem
1. srp 2011

Tak bych mohla taky zkusit místo Sunaru koupit Nutrilon alergy care. To by mohla být taky taková dieta

mayem
1. srp 2011

@luthien.k Děkuji moc za podrobné info, je mi z toho tak nějak zle, jak to tak pročítám, to je tak naučit se úplně jinak vařit ☹ Ale co bysme pro ty naše miláčku neudělaly, hlavně aby byli v pořádku. Hrozně jste mi holky pomohly. Děkuji moc. Budu experimentovat a navštívíme naší paní doktorku.

luthien.k
1. srp 2011

@mayem , jo a na gastru by vám pravděpodobně brali krev, laktózová intolerance se může testovat jinak od pracoviště, v zádadě se dělá měření pH stolice, odběr krve pro stanovení hladiny cukru poté, co prcek dostane dávku laktózy nebo pak dýchá do takového přístroje, odběru vzorku střeva se neboj 😉 Na alergo je to v tomto věku také o odběru krve a vyšetření spec. IgE protilátek.
Jo, ten Nutrilon zkus a klidně i Reis drink calcium, to je moc dobré a sladké mlíčko 🙂 Nebo to můžeš kombinovat, kdyby alergy care nechtěla aneb osladit to tím reis drinkem.

maxi.smile
1. srp 2011

@luthien.k jojo, testy se pak dělaly a už to bylo v pořádku 😉 Tak budu doufat, že nemáme alergii (jak píšeš, to by jsme ani nemohli HA mléko) a že prostě jen malá neuměla vstřebat bílkovinu...v roce uvidíme, jak dál..a díky moc za super zprávu v IP 😉

luthien.k
1. srp 2011

@maxi.smile , snad ano, jiné problémy, jak jsem psala pro mayem nemá? (Neprospívání, chudokrevnost, časté zahlenění, kožní problémy...?)

maxi.smile
1. srp 2011

@luthien.k nic z toho..vůbec nic...ťuk, ťuk, ťuk 😉

luthien.k
1. srp 2011

@maxi.smile , to je dobře 🙂 Věřím, že brzy budete moct mléčné výrobky normálně. I když ten postup s HA mlékem je fakt zvláštní...

mayem
2. srp 2011

@luthien.k Je to všechno zvláštní... A jak a kdy jste na to přišli vy u Tobíka?

luthien.k
2. srp 2011

@mayem , hleny a krev ve stolici jako několikatýdenní, ekzém na obličeji - typický průběh - po vysazení se zlepšil obličej, nicméně trávení měl až do příkrmů jako na houpačce - má ho extra citlivé. Při pokusu zavést BKM zpět cca po půl roce diety opět výsyp na obličeji, takže dietu jsme drželi (já při kojení do roka) cca do 1,5 roku, pak už nereagoval.