icon

Jak snížit teplotu dětí bez dostupných léků?

lauriak
15. pro 2022

Ahojte holky

Dcera dostala vcera teploty a ja sem dneska zjistila, ze nikde neni k dostani lek na znizeni teploty (nurofen, brufen, panadol a pod.) Co ted delat? To ma kazdy okrem nas doma zasoby?

Strana
z5
marcicek84
16. pro 2022

@barchen no celoevropsky asi neni,kdyz v okolnich statech je vse k sehnani,ze,takze vanocnimi svetylky ti tady nekdo mava pred nosem nekdo jiny,nehlede na to,ze je logicke,ze pokud stst objedns nejake lecivo a posle jinam,tak proste do tech lekaren logicky nedoputuje apropo byla to takovs otazka protoze je k nevysvetleni to,ze vsude jolem nas ty leky jsou,tak mi rekni proc jen u nas ne....

marcicek84
16. pro 2022

@prejeta_zaba a jako ty myslis,ze kdyz padaji bomby,ze tam zmiznou z povrchu zemskejo virozy? Boha jeho,vzdyt maji i nestsbilni energo sit,logicky neni teplo,je vic nachcipanych deti...

marcicek84
16. pro 2022

@dyechampion nejsou,taky by me to zajimalo,ale asi osazenstvu z MK prijde normalni mit rocni vypadky v zakladnich lecich,do miminka nekdy ani ten sirup nedostanes a kdyz nemas cipek a ma 40 tak ho asi obetuji systemu,vazne nevim o co tady komu kde,ale tahle nedostupnost je hodne blba...

janina228
16. pro 2022

@marcicek84 u nurofenu se jedná o výrobní potíže (jak oznámil výrobce). Podle lékárníků je nejspíš tato situace částečně dána i tím, že se prý výroba přesunula mimo Evropu .. co je na tom pravdy nevím, ale svádět vše jen a pouze na politickou situaci mi přijde zbytečně jednostranné.

barchen
16. pro 2022

@marcicek84 To, že ve dvou pohraničních lékárnách je k sehnání sirup vyrobený v Polsku ještě neznamená, že oni ten problém nemají.
Opakuji, problém je celoevropský a ne, v ČR není způsobený tím, že se posílá na Ukrajinu.

V Německu je stejný problém,
https://www.businessinsider.de/wirtschaft/elter...

Na Slovensku stejný problém,
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/375594-choryc...

Dá se sehnat i v ČR, jen tady je nárazově panika a raději má někdo doma 10 lahviček, pro jistotu, které pak líně vyhodí do koše, než by se s tím trmácel do lékárny.
A někdo pak přiživuje brekem jak nic není diskuze na webu.
Stejná situace jako za covidu, jen s těstovinami a moukou, že?

marcicek84
16. pro 2022

@janina228 ale neni to jen o nurofenu a neni to jen kratkodoby vypadek

marcicek84
16. pro 2022

@barchen nikdo nebude doma drzet 10 lahvicek,ale jednu mit musis,kdyz mas male dite s k te panice,no rodice uz urcite min.jednou meli ted na podzim dite nemocne a uz zjistili smutnou relalitu,tak logicky po kazde nemoci koupi zas do zasoby aby bylo...

barchen
16. pro 2022

@marcicek84 Na jednu nemoc nepotřebuješ jednu lahvičku sirupu, pokud to neleješ do dítěte zbytečně u každé zvýšené teploty. Pokud ano, jen dítěti škodíš a odrovnáváš játra i imunitu.

atraps
16. pro 2022

@barchen zajímavé, dva dni spat, Nurofen sirup este na skladě bude bol k dispozicii(na www.etabletka.sk).

atraps
16. pro 2022

@barchen a vážně už nic na skladě není ...

atraps
16. pro 2022

@barchen souhlasím, moja známá má léků 3 poličky a to má jedno dítko.... To zas u mne je léků minimum z minima🙂...

janina228
16. pro 2022

@marcicek84 je tu spousta dalších důvodů, proč léky nejsou - vyšší nemocnost, vyšší poptávka po lécích - tedy ruku v ruce k tomu nedostatek výrobních surovin a výrobních kapacit. Některé suroviny nenahraditelné - například jako je tomu u zmiňovaného nurofenu a pak tu jsou léky na bázi paracetamolu, které se dají nahradit a v lékárně umí udělat levnější verzi - tedy čípky. Ve zkratce - u malých dětí bych šla cestou nechat si lék vyrobit, u starších, které váží nad 20kg bych už žádné sirupy neřešila a dala půlku klasického paralenu (tedy 250mg).

klokanka31
16. pro 2022

@barchen Zase nemůžeš mít jednu lahvičku otevřenou bůhvíjak dlouho...

marcicek84
16. pro 2022

@barchen ja sirupy moc nedavam,spis cipky u vysokych teplot...
No po tom otevreni to fakt nemuzes mit na vecne casy...
Nicmene kolikrat musis dat neco na horecku po ocku,nebo kdyz fakt jeci v noci,ze zuby,kdyz se to extremne klube,leze jich vic,cervene tvaricky,nebo nechas radsi dite trpet....no to te chci o takove noci videt...

barchen
16. pro 2022

@klokanka31 Nemůžeš, ale je to tak 6-8 měsíců po otevření, takže na sezonu to člověk má. Ale vypotřebovat lahvičku sirupu pro jedno dítě a jednu nemoc není možné. Jakmile přece klesá teplota, i když pořád je, je zbytečné rvát do dítěte sirupy, tělo se musí naučit samo bojovat.

barchen
16. pro 2022

@marcicek84 Děti mám tři a nikdy jsem nedávala nic u zubů ani po očkování. Přijde mi to jako zhýčkanost a zbytečné riziko pro imunitu dítěte, raději probděná noc a konejšení.

dyechampion
16. pro 2022

@klokanka31 6 mesicu to muze byt otevrene

marcicek84
16. pro 2022

@barchen A predstav si,nekteri ty deti nechaji trapit jednu dve noci a pak uz neco daji,aby se netrapilo u tech zubu,nevim k cemu nechat trpet dite bolesti u zubu,u nich totiz o zadnou imuniru nejde...
K teplotam,no kdxz musis srazet horecky nekolik dni a fakt se to ditete drzi,protoze nektere deti to tak maji a jeste kdxz starsi dite stale nevo nosi ze skoly/skolky,tak neverim,ze ti lahvicka sirupu vydrzi sezonu,ale jak jsem psala sirupy nepouzivam,tak ani nevim kolik se toho dava...nemam ten odhad...

janina228
16. pro 2022

@barchen souhlas. Já něco dávám na teplotu až když je nad 38,5 večer.. a pořád nechápu tu nutnost sirupů i u starších dětí.. pokud nechce prášek spolknout, tak to rozdrtím na lžičku s přesnídávkou a hotovo - má zkušenost je, že to většinou dají mnohem líp než sirup.

mamikry
16. pro 2022

Zkusila bych konkrétní lékárnu. My jsme nemohli sehnat na konci prázdnin Nurofen, malinký měl herpetickou angínu, takže horečky velké a museli jsme srážet střídavě s Panadolem, Nurofen nebyl k sehnání. Čípky z lékárny zabraly krásně. Jinak máme doma vždycky alespoň lahvičku a krabičku v zásobě, protože mám děti tři a za těch sedm let s nimi jsme už měli snad všechny dětské nemoci a pár jich možná i nově vynalezli 🙂.

mafulin
16. pro 2022

Bylinkové čaje, zabaly, dát si dítě tělo na tělo.. mám dvě deti, taky občas bývají nemocné a nurofen jsem dala staršímu jen 1x za celý jeho pětiletý život, kdy už měl přes 39.
Jako chápu, že pokud dítě trpí třeba na febrilni křeče, tak je to něco jiného. Ale jinak je v pořádku nechat teplotu proběhnout, vždyť prave tou to tělo bojuje proti nemoci samo.

lauriak
autor
16. pro 2022

@mafulin ja som neni zastanca pchat do dietata chemiu ale ked ma dieta 41 horucku a place od bolesti tak jej mam ponuknut bylinkovy caj? To je asi trochu mimo...

janina228
16. pro 2022

@lauriak to ale pozor, pokud by dítě mělo 41, rozhodně bych vyhledala lékařkou pomoc, jela bych na pohotovost.

ninive211
16. pro 2022

@barchen Asis nezazila rustove bolesti nebo bolesti u rustu zubu (ano, jsou deti, kterym vyrostou zuby, ani o tom nevis). Chapu nedavat diteti sirupy pri kazde zvysene teplote, chapu imunitni silu zvysene teploty a mirne horecky, ale pri BOLESTI? Tam teda dam hned a necekam, davam teda vzdy nejdriv nejnizsi moznou davku a vetsinou to staci, ono castecne zabere i placebo, ze dite neco dostane...ale jako sama sebe nenechavam pri bolestech krcni patere, kdy mi to behem chvile zacina vystrelovat do hlavy, kdyz si nevezmu prasek hned, tak nevidim jediny duvod trapit bolestí dite, fakt ne!

ninive211
16. pro 2022

@mafulin Ja davam nurofen spis na bolest, dcera na horecky netrpi vubec a nurofen vylozene kvuli horecce mela taky snad jen 2-3x za jejích 8 roku. Syn teda casteji. Ja ani detem nemerim hned teplotu, sahnu nejdriv na celo, ruce a jen kdyz mam podezreni na horecku nebo hranicni teplotu, tak merim. Pamatuji si, jak nam jako detem cpala namka paraleny, jen jsme meli 37,3. Ale je fakt, ze ja sama teda mam asi nizsi telesnou teplotu, pri 37,2 se citim dost nesva a pri vic jak 37, 6 "umiram" (to nastesti je tak max jednou za dva roky, na horecky taky zrovna netrpim... Mozna prave proto je tak tezce snasim, nejsem zvykla)

mafulin
16. pro 2022

@lauriak no, tak při 41 už bych neřešila nějaký nurofen, ale jela na pohotovost.

klokanka31
16. pro 2022

@barchen Takže když máš např.migrénu, tak to protrpíš bez prášku na bolest?🤨

vladienka
16. pro 2022

@mafulin lenze su deti (ako moje) ktore maju pri nemoci kazdych 5 hodin 39,5 a viac takze lahvicka sirupu padne ani neviem ako, ked to trva 3-5 dni.. kazde dieta je ine, ak pomoze telo na telo tak super ale holt nepomoze to kazdemu

deniskaka
17. pro 2022

@barchen U nas byl problem chvili. Ale byl dan prave jiz zminenou situaci, kdy se plosne lecivo skoupila a bylo odeslano na Ukrajinu. Sklady ani vyroba nebyly na tuto masivni dobrocinnou akci pripraveny a trh se s tim doposud kompletne nevyrovnal. Francie zvysila vyrobu a zavrela hranice k vyvozu, at se mohou navratit do normalu.
Paracetamol i nurofen chybely chvili take, jelikoz chybela jedna z vyrobnich latek. Ale vzdy jsem byla schopna sehnat si toto lecivo treba v jine lekarne a doma mam vzdy zasobu, jelikoz deti horeckuji silne a rychle.

marcicek84
17. pro 2022

@deniskaka to nesmis ale napsat,ze se neco poslalo na Ukrajinu,vsak kdyz jsem na to poukazala ja,pry za to Ukrajina nemuze,ze nurofen na bomby nezabira,blbe kecy proste.Ale jak jsem psala u nas probehlo na prelomu jara/leta to same a pote zacaly problemy a navic zadny vyvoz leciv z CR zakazan nebyl,nekteri lide zkupovali a posilali na Ukrajinu leky individualne,tohle vlada dost podcenila,trh ten tlak nezvlada a my rodice pak zoufale objizdime lekarny a nechapeme...Valek zaspal a situaci totalne podcenil...

Strana
z5