icon

Jak zlepšit imunitu věčně nemocného dítěte?

kris_kubko
28. zář 2021

Prosím, poraďte, jak nakopnout synovi imunitu a prosím o váš názor, už jsem z něj nešťastná. Bude to dlouhé, omlouvám se. První atb mi mudra napsala v půl roce, streptokok. Má v ordinaci takový ten rychlotest na přítomnost, udělá stěr z krku, šoupne do mašinky za pár minut výsledek. Díky tomuto zázraku měl atb do svých téměř pěti let tolikrát, že už nejsem schopná to ani spočítat. Pokud má horečky, bolí ho v krku, mandle od pohledu jasné, nemám s tím problém. Ale několikrát je vyfasoval i bez horečky, jako teď. Má v krku rudo, oteklý, čepy, huhňá, že mu není rozumět, měl brutálně nateklé uzliny na krku, předevčírem se přidal kašel. Jinak žádná teplota, horečka a ani únava. Chtěla jsem pořádný stěr z krku, nic. Aspoň crp, to měl 5, na druhý den 7, takže žádná hrůza. Ten krk má fakt hnusný, takže ač nerada, ospen jsem mu nakonec dala. Má ho pátý den a nejlepší se, ani trochu. Teď jsme to postupně chytli všichni, včetně jeho 10m bráchy, který chrochtá s malýma přestávkama už skoro dva měsíce. Od srpna jsme staršího třikrát dali do školky a třikrát byl do tří dnů KO. 2x hnusná laryngitida, jednou s pícháním ucha (další atb) , teď tohle. Bylo tu podezření na mononukleózu, naštěstí jaterní testy ok. Chtěla jsem řešit s doktorkou jeho imunitu, ale jí se to zdá asi normální, prý období. Děcko je od jara v podstatě konstantně nemocné, my s ním. 🤷‍♀️ V životě jsem nezažila takový rok, kdy jsem měla věčně rýmu. 🤦🏻‍♀️ Tak se ptám, přijde vám to normální? Psát pořád atb? Podle mě mu to úplně odpálilo imunitu. Přemýšlím nad kolostrem, ač se mi to trochu příčí, ale fakt potřebuju tomu malýmu pomoct. Zabralo vám? Napadá vás, jak ulevit od toho randálu v krku? Asi ho to moc nebolí, ale je oteklý slušně. Ach jo.

Strana
z3
atraps
1. říj 2021

@kris_kubko nase dcerka jako nejedlik vyrazne po atb hubla, mela I moucbivku, afty atd. pak sem sla za jinou doktorkou(nasi jen zastuppovala v case dovol.), s ni sem si promluvila I rozbrecela sem se. pravdepodobne s nasi dr.o tom mluvila. pak uz atb nebyly.

petulkadodo
1. říj 2021

@kris_kubko Já jsem jako dítě měla něco podobného, stále nemoci, stále antibiotika a nakonec mi asi v 10 letech na alergologii zjistili alergii na streptokoka. Přeléčili mě vakcínou, byly to kapičky s postupně navyšovanou dávkou, a od té doby marodím tak 1x za 5 let. Doporučuji navštívit alergologa.

levandule_k
1. říj 2021

Proč se ti příčí kolostrum?

Já bych asi od randálu v krku (použiji tvoji terminologii) ulevovala takto. Nechala bych ho kloktat vincentku (já ji popíjím, když mě škrábe v krku), může si ji stříkat do krku, třeba 20 krát za den, aby ta sliznice byla hydratovaná. Vařila bych hodně hovězí vývar, ten hovězí tuk dokáže "promazat" krk (to mám od jednoho obvoďáka pro dospělé). Když se člověk přejí klasického hovězího vývaru, dá se udělat gulášová polévka, špenátový krém, pórkový krém s hovězím vývarem. Může pít výluh ze slézového květu (sléz se dá koupit v běžné lékárně). U výluhu ze slézového květu je důležité, aby to byl výluh za studena - namočit přes noc, na druhý den ohřát na mírnou teplotu. Nesmí se vařit, jinak se zničí cenné látky, mírná teplota je opravdu klíčová. Sléz umí udělat jemný film v krku díky kterému se tam neudrží bakterie a viry. (Pro dospělého je doporučená dávka 2-3 šálky denně, takže tu dávku snížit. Z výluhu slézu se dá udělat i zábal na krk. V zimě jak se topí, je suchý vzduch, zvlhčovala bych ho, buď klasicky mokrý ručník na topení, nebo jsou i zvlhčovače.

Mezi přírodní antibiotika patří grep, chuťově je docela hořký, takže nevím, jestli by ho snědl, ale dá se vymačkat a vypít, eventuálně smíchat půl na půl s pomerančem. (Nikdy nezapíjet antibiotika čerstvou grepovou šťávou.) Česnek je taky známé přírodní antibiotikum, ale to si moc neumím představit, že by tak malé dítě jedlo, možná trochu se dá dát do nějaké pomazánky, bramborové kaše.

Na posílení imunity se dá použít echinacea, rakytník.
Při kašli je fajn lípa, bez, mateřídouška, jitrocel, tymián.
Při rýmě máta.
Heřmánek má protizánětlivé účinky a zklidňující účinky.
Akorát teda do něj neper všechny bylinky najednou.

kris_kubko
autor
2. říj 2021

@levandule_k děkuji za cenné rady. Mám slušnou bylinkovou zahrádku a sléz mám na zahradě taky 🙂 Česnek v jídle docela zvládne, jen nevím, jestli má takový efekt, když je prevařený, i když ho přidavám na konec. Kolostrum... Je prostě mlezivo, nějak mi to vadí. Ale koupila jsem ho, kozí, od betuly. Jinak už je jim líp, za to já jsem ko.

kris_kubko
autor
2. říj 2021

@petulkadodo Tyyy jo, to jde? Alergie na streptokoka?

ija1
2. říj 2021

Jednoznačně Just - Echinacina - dáváme dvakrát ročně jedno balení pro dítě, najednou děti neměly už pet let atb, predtim co měsíc, když se nebere Echinacina, dávám Narosan….. je to sice krapet dražší, ale za nás funguje….

petulkadodo
2. říj 2021

@kris_kubko To jde. V rámci testů mi testovali několik různých bakterií.

Strana
z3