icon

Jak zlepšit imunitu věčně nemocného dítěte?

kris_kubko
28. zář 2021

Prosím, poraďte, jak nakopnout synovi imunitu a prosím o váš názor, už jsem z něj nešťastná. Bude to dlouhé, omlouvám se. První atb mi mudra napsala v půl roce, streptokok. Má v ordinaci takový ten rychlotest na přítomnost, udělá stěr z krku, šoupne do mašinky za pár minut výsledek. Díky tomuto zázraku měl atb do svých téměř pěti let tolikrát, že už nejsem schopná to ani spočítat. Pokud má horečky, bolí ho v krku, mandle od pohledu jasné, nemám s tím problém. Ale několikrát je vyfasoval i bez horečky, jako teď. Má v krku rudo, oteklý, čepy, huhňá, že mu není rozumět, měl brutálně nateklé uzliny na krku, předevčírem se přidal kašel. Jinak žádná teplota, horečka a ani únava. Chtěla jsem pořádný stěr z krku, nic. Aspoň crp, to měl 5, na druhý den 7, takže žádná hrůza. Ten krk má fakt hnusný, takže ač nerada, ospen jsem mu nakonec dala. Má ho pátý den a nejlepší se, ani trochu. Teď jsme to postupně chytli všichni, včetně jeho 10m bráchy, který chrochtá s malýma přestávkama už skoro dva měsíce. Od srpna jsme staršího třikrát dali do školky a třikrát byl do tří dnů KO. 2x hnusná laryngitida, jednou s pícháním ucha (další atb) , teď tohle. Bylo tu podezření na mononukleózu, naštěstí jaterní testy ok. Chtěla jsem řešit s doktorkou jeho imunitu, ale jí se to zdá asi normální, prý období. Děcko je od jara v podstatě konstantně nemocné, my s ním. 🤷‍♀️ V životě jsem nezažila takový rok, kdy jsem měla věčně rýmu. 🤦🏻‍♀️ Tak se ptám, přijde vám to normální? Psát pořád atb? Podle mě mu to úplně odpálilo imunitu. Přemýšlím nad kolostrem, ač se mi to trochu příčí, ale fakt potřebuju tomu malýmu pomoct. Zabralo vám? Napadá vás, jak ulevit od toho randálu v krku? Asi ho to moc nebolí, ale je oteklý slušně. Ach jo.

Strana
z3
maudd
28. zář 2021

A má fakt čepy nebo takové ty mandlové kameny?já hodně trpím na bolení v krku, mandle mám obrovske a dost zbrázděné, často se mi dělají ty kameny...pomáhá mi lichořeřišnice.ale jako dítě jsem měla taky furt antibiotika, ale byly problémy v rodině, myslím, že to bylo i z toho...

eviicka
28. zář 2021

Jen k té psychosomatice - já měla šťastné dětství, byla jsem vychovávána s láskou, žádný problém na první pohled, a stejně pořád nemocná. Vše zmizelo jak mávnutím kouzelného proutku v jedenácti letech, kdy jsem se dostala do puberty a začala vidět svět jinak. Dneska zpětně vím, kde byly spouštěče... psychosomatika jak vyšitá (navíc, jak jsem v dospělosti zjistila z jedné lékařské zprávy potvrzeno už tehdy na konci 80. let psycholožkou).

barmil
29. zář 2021

@kris_kubko podle Hnizdila krk je, že se dusis. Něco Te trápí a Ty to nemůžeš říct. Tak držíš ty negativní emoce uvnitř a pak jsou z toho angíny, astma, alergie atd

mia255
29. zář 2021

Pokud bývá hodně nemocný nestálo by za to navštívit třeba i imunologii? kromě toho ORL. Jinak jak píšou holky časté braní ATB tu imunitu naopak zhoršuje. Zkoušeli jste někdy vyléčit i bez nich, nebo je to opravdu vždy na ty ATB?

prejeta_zaba
29. zář 2021

@eviicka a kde teda byla příčina? Třeba to zakladatelce dá nějaký posun, v čem hledat příčinu u jejího syna.

marge_s
29. zář 2021

@kris_kubko na hnizdila se vy…bodni, tohle sebeobvinovani fakt potrebujes 🙈

neomenia
29. zář 2021

@marge_s to neni o sebeobviňování, může ti naopak poskytnout vhled, jak v rodině lepe fungovat a komunikovat, aby byly deti v pohodě, pomůže odstranit po generace vžité systemy chování, které se dědí a nejsou ku prospěchu nikomu ( stres zvysuje kortizol a ten potom snižuje imunitní mechanismy, to je známá věc, ze stresovani jedinci jsou daleko více nemocní, než ti v psychické pohodě (. Psychosomatika je regulérní obor medicíny, stejně jako treba chirurgie, gynekologie nebo oční ....

marge_s
29. zář 2021

@neomenia nepochybuju. Pochybuju o Hnizdilovi 😉

rozitta
29. zář 2021

Kolik má let? Pokud není předškolák a ty jsi stejně doma na MD, měla bych ho raději doma. Je nesmysl, že v kolektivu se buduje imunita. Pokud má syn špatnou imunitu, lze potvrdit z krve - je to hodnota IgA - tak ho každé další onemocnění více a více sráží. Imunita sílí věkem, tělo se stává odolnější tím jak je silnější. Kolem 6-7 let by se to mělo začít spravovat. My si tím také procházíme. Už jsme byli na rozboru krve. Teď nás čeká alergologie (čeká se půl roku na termín 🤦) a doufám že i imunologie - četla jsem že jsou schopni namíchat vakcínu na míru na podporu imunity.

levandule_k
29. zář 2021

Já jsem jsem taky zastánce psychosomatiky a fandím Hnízdilovi. Knížky od něho jsem četla a můžu říct, že jsem se třeba v nějakých příbězích poznala, i když na první dobrou bych samozřejmě tvrdila, že žádný problém nemám. Na tvém místě bych vyhledala konzultaci u Hnízdila. Taky občas pozoruji u někoho, koho znám a vím, jak žije a pak si stěžuje, že řeší nějakou nemoc, tak to krásně zapadá do jeho životního stylu. (Neříkám, že je u vás v rodině něco shnilého, já v tvých botách nechodím.) Když to hodně zjednodušíme tak krk = dušnost, také ho můžeš dusit přílišnou péčí a láskou😉 může se u vás v rodině opakovat skrytý vzorec, který ti přijde normální, funguješ v tom léta, ale synovi tohle prostředí nevyhovuje.)
O psychosomatice dále najdeš super informace u Rudrigera Dalkeho.
Pokud byl náročný porod a chceš pochopit jeho význam pro nás, tak doporučuji knížku Prvotní otisky od A. Janova. (Pro mě fascinující zjištění, jak nás porod ovlivňuje.)

Moje dětská doktorka také hodně předepisovala antibiotika, já jsem se někdy v 16-17 letech začala zajímat o bylinky a když jsem měla bolesti v krku, škrábání, rýmu kašel), tak jsem se začala léčit na vlastní pěst pomocí bylinkových čajů a kloktání. Když jsem šla podle mě se stejným příznakem k doktorce, dostala jsem antibiotika. Léčila jsem zhruba stejnou dobu. Nyní vím, že když mi začíná virózka, tak ji dokážu podchytit za včas a za 2-4 dny jsem ok.
Já nejsem vyloženě odpůrce antibiotik, ale jenom si myslím, že by měla být předepisována více rozvážně. Třeba na jaře jsem měla kašel (testy na covid negativní), nemohla jsem se ho ničím zbavit 3 týdny a už mě to dost otravovalo, tak jsem se naštvala a šla k doktorce, ta mi napsala atb a ty konečně zabrala. (Byla to antibiotika po dlouhé době, přesně si to nepamatuji, snad 5 let - plus, mínus.)

Nicméně přetnout ten kruh antibiotik, je docela náročné, ale dá se to. Cesta je posilování imunity, dobrá psychohygiena celé rodiny a různé problémy s krkem se dají řešit pomocí bylinek.)

PS Nemám lékařské vzdělání, psychosomatika a bylinky jsou takový můj koníček.

patty1
29. zář 2021

@michaela_2 Ahoj, můžu se zeptat, jak děláte suché otužování? Díky🙂

michaela_2
29. zář 2021

@patty1 ahoj, v zásadě je to u nás o celoročním spani při otevřeném okně a ranním cca 10minutovem cvičení venku na terase (od podzimu do jara). Nejdřív ve slabší mikine a postupně jen v tričku, pravidelně, každý den 🙂
Už si cvičí samotní.
No a samozřejmě s tím souvisí přiměřeně oblékání, zejména v zimních měsících. Pořídit kvalitní funkční oblečení a navlekat méně vrstev. Základem je čelenka nebo čepice na uši a kvalitní boty, jinak nenabalovat zbytečne moc, aby se dítě venku nepotilo.
Na internetu je spousta rad, každému vyhovuje něco trochu jiného 🙂
Já teda nikdy nezacinala úplně od miminka, ale cca od tech 3 let. I když nejmladší už se zapojuje teď (ve 2 letech 🙂)

kris_kubko
autor
29. zář 2021

@rozitta bude mu pět. Právě jsem rozhodnutá ho nějaký čas nedávat do školky, i když už se dneska ptal, kdy už půjde, že se mu stýská. Jinak imunologii mám v plánu. Jinak ty injekce na podporu imunity dostával švagr a prý dokud to působilo, byl ok a po dvou měsících všechno znova.

kris_kubko
autor
29. zář 2021

Díky všem za poznatky, všechno to poctivě promyslím. Jen podotknu, že o psychosomatice nepochybuji, nicméně... Já měla příšerné dětství, jak z hororu. A byla jsem zdravý děcko! Dohnalo mě to až jako dospělou. Myslím, že není vždycky všechno černobílé a jednoznačné a pokaždé platné. Normálně mám za to, že synovi odrovnala imunitu paní doktorka, protože co čtu zkušenosti jiných se streptokokem, tak určitě nefasovali při každém pozitivním výtěru ospen. Včera kluci do toho dostali oba teploty, kolem 38. Docela sklesli oba, teď mimino uz týden bublá, chrčí... A dnes taky vyfasoval atb, protože streptest pozitivní. Hell yeah! 🤦🏻‍♀️ Už druhé, za jeho krátký živůtek. Moje proti argumenty málo platné, žádanku na stěry nemáme, jiný postup na potvrzení ifekce u mladšího jsem nevydyndala. A teď teprve si přijdu blbá neschopná.

tahejhula
29. zář 2021

@kris_kubko u nás jsou jiné potíže, ale abys věděla, že v tom sama nejsi, já dnes táhla k doktorovi tři děti ze čtyř. Ty dvě větší jasně kašlou a mají i menší poslechové nálezy. Nejmenší je projevy nejméně nápadný, zato má jako jediný po večerech horečku. 🤦🏼‍♀️😁

maudd
29. zář 2021

@kris_kubko tak zkus ten výtěr nechat udělat na ORL...tam by ti měli vyjít vstříc

martt
29. zář 2021

@kris_kubko Synovi po pozitivním strep testu děla dr rovnou velkej test aby se zjistilo, jaký druh toho strepkokoka má. A po vyléčení si vás zve na kontrolní výtěr? Nás si vždy zvala aby věděls jestli ho má jeste v krku nebo ne. Jinak syn vždy dostal atb na strepkokoka. Ale u něj je to i tím, že mu strepkokok tenkrát vyvolal lupénku a vždy při strepkokoj se mu lupénka rapidně zhoršila. Strepkokoka měl cca 6× a pokaždé měl jiné příznaky.

bbn
29. zář 2021

@kris_kubko já tedy nechápu, proč k té doktorce jdeš, když se ti nelíbí, že hned píše atb? Já třeba jdu s dětmi k dr až ve chvíli, kdy už jsem smířená s tím, že bez atb to asi nepůjde, tj minimálně 3-5 dní domácího léčení bez žádného zlepšení! Ale abych k dr lezla třetí den co je bolí v krku (podle toho, kde je bolí) nebo mají rýmu/kašel? 🤷🏻‍♀️

kris_kubko
autor
30. zář 2021

@bbn asi vím, kdy je čas jít k doktorovi a kdy ne. Kluk měl takový randál v krku, rudo, týden ho to budilo ze spaní, protože se dusil. Mandle obří, čepy... To bys přešla jen tak, bez doktora? Nechtěla bys vědět, co mu sakra je? Me štve, že má snad jen jednu diagnózu.

tahejhula
30. zář 2021

@kris_kubko každopádně máš právo lékařem navrženou léčbu odmítnout. Normálně a narovinu doktorce říci, děkuji, ale já s vaším návrhem léčby nesouhlasím a dítěti antibiotika v této situaci podávat odmítám. Máš právo konzultovat jinde, atd.

kris_kubko
autor
30. zář 2021

@bbn a nikde jsem nepsala, kdy a za jakých okolností s nima chodím k doktorce, to jen že jsi se mnou tak rychle hotová. Dík za přínosný komentář.

kris_kubko
autor
30. zář 2021

@tahejhula ano, vím. Ona v tomto příšerná, dost potom tlačí a straší komplikacema, jak chce člověk odložit očkování, tak hned vidí mrtvoly. Mě prostě štve, že chci po ní důkladný vyšetření, řešit malého imunitu a není možno. Zkusím to přes orl a najdeme jinou mudr.

tahejhula
30. zář 2021

@kris_kubko nemáte nějaké ambulance třeba při dětském oddělení nemocnice?

tahejhula
30. zář 2021

@kris_kubko jinak my jsme vyzkoušeli kdeco. Imunoglukan SynBio, různé kombinace vitamínů, byliny na míru, dostal preparát s lyzátem konkrétní bakterie a přesně ta mu způsobila další infekci léčbě navzdory, různé druhy probiotik, Bachovy esence, opatrné otužování, brusinky, atd, atd a všechno k 💩

kris_kubko
autor
30. zář 2021

@tahejhula ojojoj 🙈 To jsou vyhlídky... A je to už lepší? Ve špitále myslím nejsou přidružený ambulance, ale v okolí je toho dost. Jen si musím dát tu práci to projít a vybrat někoho.

tahejhula
30. zář 2021

@kris_kubko vůbec není. Aktuálně se s nějakou chorobou, na střídačku různě, pereme sedmý týden.

krtikkrtovaty
30. zář 2021

@barmil krk... Něco mu "leze krkem", že? Já mu nijak nefandím, ale rozhodně to dává smysl...

kris_kubko
autor
30. zář 2021

@tahejhula no, to my podobně. Ale je toho i obecně moc, v okolí teď poodpadávaly postupně všechny děcka.

levandule_k
30. zář 2021

@kris_kubko Ty můžeš mít jinou odolnost než tvoje děti. Někdo je prostě senzitivnější, to není nic špatného. U psychosomatiky se také často říká, že když jsou nemocné děti, tak zrcadlí problém rodičů.

Ale jinak souhlasím, že ty časté antibiotika se určitě také podepsaly na imunitě. Jenže v určité fázi, kdy už má v krku Armagedon, jsou antibiotika nutná. To si žádný doktor nedovolí je nenapsat a říct ti to musí vyležet.

Ještě bych chtěla podotknout, že pokud se dítě těší do školky, protože potřebuje kamarády, tak nechat ho doma, aby zas náhodou nebylo nemocné, tak mu to nepřidá na psychice a psychická pohoda je důležitá pro zdraví. (Ale fakt nevím, co bych volila, nechci tady chytračit.)

bbn
30. zář 2021

@kris_kubko tak pak nechápu, proč se ti nelíbí, že dr napsala atb, když jsi s dítětem šla po týdnu nemoci bez zlepšení. Asi ty atb opravdu potřebuje. Nejsem s tebou rychle hotová, spíš asi “ztraceno v překladu”, když píšeš že :” asi vím, kdy je čas jít k doktorovi a kdy ne. Kluk měl takový randál v krku, rudo, týden ho to budilo ze spaní, protože se dusil. Mandle obří, čepy... To bys přešla jen tak, bez doktora?”. Ne, nepřešla, taky bych šla k dr, ale bylo by mi jasné, že ty atb dostane a nefňukala bych, že zas má atb. Nebo možná ano, fňukala, ale spíš proto, že nevím, proč je zase nemocné…..a to je asi ono, já nepochopila z příspěvku, že chceš řešit hlavně příčinu toho, proč je to dítě stále nemocné, ne že má pořád atb 🤔 no hele, mám 3 děti, 2 dcery, mezi nimi syn… a můžu říct, že všechny vyrůstají ve stejném prostředí, stejná strava, stejný pohyb cca, stejný kolektiv… a nejvíc a nejčastěji je nemocný prostřední syn, ten kolem nachlazeného jen projde a má to taky, taky jsem s ním v jeho třech letech byla 14 dní v nemocnici, protože měl zápal plic a rotaviry zároveň 🤦🏻‍♀️ Je mu skoro 10 a stále je “ten nejslabší článek” co se týče nemocí, jeho mladší 3 letá sestra měla zatím atb pouze jednou a to na angínu. Já bych hledala souvislosti v těhotenství a porodu - syn se narodil lehce přidušený a dle dr to má taky vliv, že trpí na tyhle infekty. A pak taky se prostě smířit i s tím, že některé děti holt jsou prostě často nemocné i bez příčiny, ať uděláš co uděláš, stejně zas bude nemocný. Pak taky prostředí - kde bydlíte, jakou máte prašnost, alergeny, plísně…? Všechno hraje roli….

Strana
z3