Jak zvládnout dětskou závislost na cukru a sladkostech?
Prošel někdo "odvykačkou" u dětí od sladkého? Zajímaly by mě vaše zkušenosti, jak to vzali závislé děti a hlavně babičky. Jak jim to fakt radikálně a pochopitelně vysvětlit? A taky začít postupně nebo to utnout nekompromisně najednou?
U nás se přitom jí zdravě, jsme myslím i dost sportovně založená rodina, ale není to tak, že bychom si nic dobrého nedali. Sladké máme rádi, snažím se to i hodně nahrazovat zdravější variantou. Myslím, že nejsme ani extrém ve zdravé stravě ani v tom mlsaní, ale starší dcera už má opravdu problém. V necelých 4 letech je jak utržená z řetězu, chodí vymetat do spíže, na tajno si bere a schovává sladké, lže o tom, že to nesnědla. Normální jídlo i svačiny odmítá, tvrdí že nemá hlad, že už má dost, že jí to nechutná a pak v nestřežené chvíle si sama bere, co uzná za vhodné. Na návštěvách se hned hrne na sladké, ani jí nezajímají děti, dokud má co jíst. Když jí domlouvám a vyhazuju od stolu, vříská a vzteká se. Hodně to bohužel podporují babičky z obou stran. Domlouváme, domlouváme, pořád marně, dokonce jí to i na tajno dávají. Dohodli jsme se už i na tom, že letos prostě Velikonoce vynecháme, kvůli ní ... Bohužel už začíná být i za hranicí průměrné váhy. 😔
@veronikav31 to je podle mě otázka peněz.... koupit 25 banánů je poměrně dražší záležitost, než koupit pytlík bonbonů, no....
jinak fajn, že to takhle někdo má. já teda ve svým širokým okolí vim o jeddný jediný školce v krajským městě, kde sladkosti zakázali na žádost rodičů, a děti pijou vodu. jinak to je, co jsem slyšela, všude stejný. úči to prostě neviděj jako problém, byť už je tam půlka mladších ročníků, pořád se jede ve starým...:/
kindrvejce na svačinu, toje snad sranda ne? když pominu to, že je to sladkost jak vyšitá, tak hlavně proboha se tím to dítě vůbec, ale vůbec nenají, ne? ach bóže....
Některé odpovědi jsou drsné.... ale co chceš slyšet? Rada, abyste NIC sladkého doma neměli, se ti nelíbí... Dcera má evidentně problém a je naivní si myslet, že se s ní domluvíš. Kdyby šlo závislost léčit tím, že se se závislým nějak rozumně domluvím, bylo by to fajn.... ale tak to nefunguje.
Prostě bude potřeba radikální řešení...
Jo a babičky, tak ty bych si vzala stranou a slušně, ale velice jasně a důrazně bych jim to vysvětlila. A ačkoli nejsem pro nějaké omezování kontaktu, tak tady bych k tomu, v případě že domluva nepůjde, dočasně přistoupila. Nebo prostě návštěva jen tak, že dceru budeš mít neustále pod dohledem. Pořád a furt.
Plus bych pátrala, proč to dělá...a to i za pomoci odborníka.
Dámy, mě by zajímalo, jak vaše děti, které jsou zvyklé na "zdravější" variantu mlsání (víme, že sušené rozinky a ovoce je pořád zejména cukr, že?), případně když to doma vůbec nejíte, jak právě reagují, když se s tím setkají např. ve školce, škole, u kamarádů? Nejsou pak právě utržení ze řetězu, protože to doma nemají? Je mi jasný, že existují i jedinci, co si dají radši maso, než čokoládu, ale co ti ostatní? Přijde mi, že právě to chtěla autorka zjistit. Doma si to člověk ještě jakž takž ošéfuje, i u těch babiček může rázně zakročit, ale v běžném životě? Školáci už většinou dostávají kapesné a sami si rozhodují, co si koupí ( a já jsem si teda sladkosti kupovala).
K těm babičkám - třeba u nás má zafixováno, že pro vývoj mozku je potřeba cukr. Navíc bere sladkosti jako něco lepšího, protože za dob jejího mladí toho byl nedostatek. Takže ona v tom prostě nevidí problém a vysvětlit už si to nenechá.🙈
Zároveň mě ještě napadá, že jsem měla období, kdy jsem jedla spousty sladkostí, fakt ty chutě nešly ovládat, a nakonec to mělo souvislost s poruchou štítné žlázy. Tak jen tip pro autorku, že může být problém i jinde
A mimochodem, to, že je někdo hubený, neznamená, že nemůže mít cukrovku nebo vysoký cholesterol 😉
@smisca za nas; doma cukr nejime, ale to neznamena, ze se budu pred synem tvarit, ze cukrovinky neexistuji. Takze na ruznych detskych oslavach je to OK. Nebo jdeme obcas do drahe cukrarny, kde zakusky stoji od 150kc/kus a jsou z kvalitnich surovin (a ne jen ze ztuzeneho tuku) a doprejeme si PRILEZITOSTNE. Delame to tak s manzelem i s alkoholem. Doma proste bezne nepijeme, ale kdyz jdeme nekam na oslavu, sklenicku nebo dve si dame. Jsme snad lidi a ne zvirata a mame nejakou sebekontrolu. Jde nam o to naucit syna, ze cukrovinky nejsou NEZBYTNE pro denni fungovani a nase telo potrebuje ke spravnemu fungovani hlavne ziviny. Ze je normalni si OBCAS neco nezdraveho (ale chutneho) dat, ale jde o to, aby se z toho nestal navyk. Prave proto nemam rada, kdyz chtela moje matka naucit syna na pravidelny prisun sladkosti, tak, jak to udelala s detmi od segry. Ty jsou zvykle na to, ze POKAZDE, kdyz se vidi s babickou, dostanou kupu sladkosti. Bohuzel maji zuby v dost spatnem stavu, napriklad. Tohoto chci syna uchranit a chci ho naucit, ze OBCAS je to OK, ale NE PRAVIDELNE.
Moje sestrenice byla militantni v tom, ze detem striktne zakazovala cukr nejenom doma, ale i venku a tak tak je uhlidala do jejich 10 let (ucila je doma, nebot je ucitelka, tou dobou nezamestnana a bala se vypustit je do kolektivu). Logicky to vedlo k tomu, ze az decka nastoupila na druhy stupen do skoly, byly jak utrzeni z retezu, protoze doslova sezraly kazdou sladkost, kterou videly. Dnes jsou v puberte a skoro dospeli, ale maji silenou nadvahu a sestrenka uznala, ze udelala chybu. Misto toho, aby je ucila jak konzumovat sladkosti ve zdrave mire, zatrhla jim vsechny sladkosti a ted maji decka obezitu jak z ucebnice.
@smisca dcera jako školák kapesné dostává,v bufetu už byla a světe div se,koupila bráchovi malou krabičku borůvek,že mu chtěla udělat radost.a jinak naše děti dostávají od babiček třeba Pribináčky, byť jim je nabídnu tak dcera je nechce, raději má bílý jogurt a to sušené ovoce nebo jen rohlík.kupuji datlové tyčinky a samotné datle jsou sladké i bez cukru 😉a čokoládu nesmí kvůli ekzému -to už se vytrestala,že když má rozjetý ekzém i přes můj zákaz si dala buchtu s čokoládou,to byla reakce-skrabani, svědění,rozjetí ekzému -pamatuje si to a dokud nepovolim,tak si nic takového nesmí vzít.a jinak u nás být zdravější a pestrý jídelníček být musí i kvůli synove jedné ledvině,Dr.me varovala,že i 4 leté děti mají vysoký krevní tlak atd.- ci-li základ v rodinném jídelníčku-hodne soli.sladke jim dopreji,ale omezeně,o pravidelném jezeni vůbec není řeč.u nás samostatná kapitola je i pití limonád,doma džus mají jen na oslavě narozenin nebo Silvestr,jinak nekupujeme.
@veronikav31 Netvrdím, že každé dítě utratí kapesné za sladké a je super, že to tvoje dcera nedělá. A teda má můj obdiv, protože já si tu čokoládu dám, i když mi ten ekzém zhorší taky🙈 Jen bacha, datle cukr obsahují, ale věřím, že to bylo myšleno tak, že oproti třeba tatrance jsou pro jídelníček přínosnější.
Diskuse mi přijde zbytečně drsná, vlastně tu situaci dokážu pochopit. Ale pokud ji stačí chvilka a dělá to tajně, nastavila jasná pravidla, co může a co už ne (pokud už nemáte), řešila bych těd váš vztah a její tajnůstkářství - řekla bych ji, že jsi odpovědná za její zdravý vývoj, co to znamená pro tělo a že současná situace je pro tebe neúnosná a musí se řešit. A pokud by mi dítě jedlo cokoliv sladkeho kdykoliv zmizim z dohledu, byla by prostě pořád se mnou a věděla by proč. A všechno sladké by mělo misto, kam nemůže ani zkoušet vylézt (zamčena místnost). Jsou to všechno komplikace pro vás, ale dá se to zvládnout a hlavně tím můžete vyřešit dost zásadní situaci vašeho dítěte.
@smisca souhlasím...nás taťka dokonce dostával od babičky lízat cukr,že je to dobré na kosti 😃 já jak dítě jsem dostávala šíleně moc sladkostí a byla jsem docela závislá....teď se musím ovládat.... kámošky malá ani sladké moc nejedla a byla obézní,měla poruchu štítné žlázy, takže to hned nemusí být z cukru....
@smisca já vím,že datle cukr obsahuje,stejně jako veškeré ovoce,jen je to jiné než třeba ta zmiňovaná tatranka😉 já si taky hodně kvalitní čokoládu dám,ale v době kdy nemám ekzém a ještě k tomu dvě,tři kostičky za měsíc
@smisca ja to mam s detmi tak, ze ked su mimo domu (chodia do skolky) tak sladkosti normalne dostanu lebo v skolkach kazdu chvilku niekto nieco donese. A zase nemozem povedat, ze nasim to davat nemaju. To by som im nemohla spravit. Ale vedia, ze cukor zdravi neni, ze doma komercne sladkosti nekupujeme. Bavime sa o tom celkom casto. Mavame doma vysokopercentnu cokoladu, obcas napecem kolac (robievam podla karoliny four ona tam ma take rozumne mnozstva cukru), od babicky niekedy kinderko, dcera chodi na gymnastiku a ma docela narocne treningy takze niekedy po treningu kupime tycinku (kupujem v bio obchode tie raw datlove) a cez leto chodievame na koziu zmrzlinu, mame ju za rohom, ale tiez je to spojene s tym, ze ideme 5-6km bajk a potom si dame zmrzku.
Snazim sa v tom drzat nejaky rozumny balanc. Viem, ze striktne zakazovanie k nicomu nevede ale ani jest sladkosti bez obmedzenia neni ok.
Ja kdyz tu ctu jak ucitelky cpou detem ve skolkach sladke tak teda nevim... Nechce se me tomu verit... 😄😊V zari vzdycky na schuzkach se tam o tom rodice bavi... Jedna maminka byla striktne proti sladkemu.. 😄🤷 Ale ta kdyby mohla tak by nas snad propichala vsechny. 😄 Samozrejme vsichni jsme na ni koukali pokud nekdo donese balicek bonbonu ze ma svatek ci narozeniny, tak neni problem aby si ten jeden bonbon dal..na to si snad dite neudela zavislost. . A u nas teda se vetsinou nosi balene veci a deti to maji v satne u sveho mista ze to ve skolce ani nejedi.. 😊🤷😄 Ze si odnaseji domu😊 ja nevim.. U nas v pul 9 maji, svacinu v pul 12-12 obed a okolo 14:15 svacinu... Tak si jako rikam kdy ucitelky maj cas jim cpat sladke aby nejedli obedy, svaciny.. 🤷 Porad s tema detma maji nejaky program.. U nas ve skolce vse funguje jak ma si myslim a vedou je k tomu zdravemu zivotnimu stylu😊 deti se uci co je zdrave a co ne... 🤷
@simkrk tak to je snad úplně jedno, jestli jim to nabalíte domů, nebo ne. to dítě to už vidí, a když mu to rodič bude chtít zabavit, akorát to často vyvolá konflikty. sladkosti jim dáváte, a ne že ne🙂 v plný třídě dětí má svátek nebo narozeniny pořád někdo + spešl příležitosti jako den dětí, vánoce, velikonoce, mikuláš, začátek školního roku jako úplatek, že školka vůůbec není hrozný místo🙂)) no a tak. když to sečteš, není to rozhodně zanedbatelný.
@normalnimatka prave ze jako rodic je na me zda to to sladke tomu diteti dam nebo ne.. 😄😊..jak uz jsem psala predtim... Mala chodila taky na sladke, dokazala se cpat, proroze vedela kde to je, mela k tomu pristuo a kolikrat se s tim zasila, zavcasu jsem to zatrhla, zamkla za dvere a vse ma na pridel.. 😄😊A sama se chodi ptam jestli muze neco si dat... A i kdyz nekdo prijede a doveze neco sladkeho tak se me pta... 😊 A sama vi ze toho nesmi snit moc😊.. Ale je to o tom to dite naucit... 😊 Pokud jako rodic mu budu kazdy den nalejvat sladke stavy, caje, dzusy, limonady, coca coly a davat sladke pred jidlem... Tak je jasny ze to dite ve skolce vodu pit nebude a jist normalni jidlo take ne... Protoze vi ze prijde domu a muze se cpat sladkym.. 😊 To ze babicky doprejou detem, tak je to na jednu stranu hezke... Ale musi chapat,respektovat to... Ze staci koupit jen brumik nebo balicek bonbonu a ne hory sladkeho😄🤷 a proste to celkove regulovat... 😊.. Zodpovedni jsme my rodice.. 😊
@simkrk tak ja neviem ale my sme skusili 3 skolky a vsade davali sladkosti. Mladsia dcera chodi do sukromnej a to je masaker. Vzdy mi len ukazuje, ze sem do tohto obchodu chodime kupovat kokinka, sem chodime kupovat cokoladky a podobne. Tam je to den co den. Ked som raz videla ako sa isli fotit a uplatili vsetky decka gumovymi medvedami aby stali na mieste a ked dobedli tak sa hlasili a dostavali dalsich 🤦🏼♀️ Bolo mi z toho zle. Ale bohuzial v dojazdovej vzdialenosti ina sukromna skolka neni a do statnej mi ju nevzali. A teda v statnej starsia dcera tiez hlasi 2-3 krat tyzdenne ze mali kokina a ked sa ide na vylet/plavanie/koruclovanie tak vzdy pisu ze malu sladkost so sebou 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ Samozrejme to dopadne tak, ze ine decka tam nanosia balicky cukrikov a porozdavaju to vsetkym. Cize aj ked ja jej dam nieco zdravsie tak podostava aj tie ostatne veci. Otras 😏
@lauriak To je fakt katastrofa. Odkud se tahle nesmyslna moda bonbonu vzala? Nemuzes si promluvit s ucitelkama? Nejsou i dalsi rodice, kterym to vadi? Ja jsem chodila do skolky jeste za minuleho rezimu a absolutne neexistovalo, ze by se tam rozdavaly sladkosti. Ani kdyz melo nejake dite narozeniny. Proste to neexitovalo. Koukam, jak strasne to skolstvi degradovalo, kdyz ucitelky pomalu 'nuti' deckam sladkosti a rodic s tim skoro nemuze nic delat. Ja bych se teda hodne hlasite ozvala, ale je mi jasne, ze pokud by tam nebyla podpora dalsich rodicu, tak bych akorat z ditete udelala outcasta, ktery 'chudak' nemuze sladkosti.....opravdu tomu nerozumim a je mi z toho smutno. Jak to, ze jsou ucitelky tak ignorantske slepice, ze malym detem cpou cukr a tvari se, ze je to OK? Jak to, ze to spouste rodicu nevadi? Mne uplne desi, jaka generace nam vyrusta, chudaci decka dostanou sileny zaklad do zivota, kdyz jim dospeli podsouvaji, ze cukr je OK...
Nemusim teda chodit pro priklad daleko; jsou Velikonoce a spousta znamych uz dava na FB fotky toho, jak se ty jejich ratolesti cpou velikonocnima sladkostma. Vcetne deti kolem 1 roku. Nas syn nedostaval do dvou let zadne sladkosti a rozhodne o nic neprisel. Ma krasne zoubky, nema nadvahu a je zdravy. Vetsina deti (i mnohem mladsich!), ktere kolem sebe vidim, maji zuby v tragickem stavu, spousta z nich ma nabeh na nadvahu (nebo uz nadvahu maji) a jsou vecne unavene z toho kolotoce sladkosti --> prehnana hyperaktivita --> strmy propad cukru v krvi --> silena unava. Decka jsou doslova nadopovana cukrem.
Ja jsem chtela druhe dite, ale vnimam, ze je cim dal tim tezsi najit v okoli rodiny, ktere maji stejny pristup ke zdravi, spis se naopak deckam to zdravi systematicky nici a ja proste nemam nervy na to tomu nejak vzdorovat, kdyz kolem sebe vsude vidim, jak se vsude jede na cukru (vcetne problemu s tim spojenych; spatne zuby, male holcicky maji kvasinkove zanety - coz jsem ja do dospelosti neznala, nadvahu atd). Opravdu mi tohle hlava nebere, ta naprosta zabednenost a stupidita nekterych rodicu a ucitelu, kdyz decka pravidelne zasobuji cukrem a jeste se ti pitomci divi, co je na tom jako spatneho! Tvl! Vetsina ucitelek ma nadvahu, spousta rodicu ditto. Ale vubec nechapou, ze by jako delali neco spatne. No obavam se, ze nam roste nemocna a oslabena generace zavisla na cukru a jinych stimulantech. Mame se na co tesit.
@zanett ja som tiez pri prvom dietati bola v soku. Doma nedostavala nic a zrazu skolka a sladkosti ako na beziacom pase 🤦🏼♀️ Vymenili sme skolku a to iste v bledomodrom. Ja ked som chodila do skolky (a nebolo to v minulom rezime) sladkosti sa vobec nedavali.
Ja som uz pri prvej dcere zistila, ze som snad jedina v okoli komu cukor vadi. Ako v skolke tak napriklad na baby plavani alebo na gymnastickych sutaziach (!!!) som sa nestacila cudovat co ine matky davaju deckam jest. 😏
Pri druhom dietati som to uz tak nehrotila takze teraz si hovorim, vydrzime 4 mesiace a pojde do druhej skolky kde to neni idealne ale je to rozhodne lepsie ako hentam. Ja nejsom ten typ co by sa do skolky isiel dohadovat s ucitelkami.
My mame pravidla nastavene doma a funguje nam to a inde som sa musela naucit prizmurit oci.

@normalnimatka u nás učitelky ve školce apelují na rodiče,aby místo bonbónů a čokolád daly ovoce.a výsledek?z 25 dětí nosí ovoce nebo drobnost ne k jídlu asi cca 6 dětí....dcera od září chodí do 1.tridy,občas má taky sladkou svačinu,když má školu hodně dlouho.ostatni děti koukají co dostává za svačiny, spolužák dostává ke svačině kukuřičné křupky,spolužačka většinou má kinder vajíčko 🤦,to už je snad i lepší koláček nebo kousek buchty