Jaká cvičení pomohou snížit nadváhu dítěte?
Řešila jste některá nadváhu dítěte?
Synovi je 11, měří 153 a má 50 kg. Bříško má pěkné. 😔
Vždycky byl hubený a během chvilky bum, ani jsem na to včas nezareagovala 😔
Během školy má jednou týdně hodinu sportu.
V jídle se snažíme zapojovat hodně zeleniny, žitný chleba, méně tuku, cukru. Pije vodu, ráno neslazený čaj.
Ráda bych, aby cvičil pravidelně - ale nikde jsem nenašla, které cviky by byli vhodné. Libilo by se mu švihadlo - ale to v paneláku nejde 😁🤪
Děkuju za případné zkušenosti
@blondynka400 vykládej si to, jak chceš, ale prosím tě, nepodsouvej mi něco, co jsem nenapsala. Neviděla jsem dítě s nadváhou, které by se vyjedlo ze zdravého jídla. Ty snad ano? Jak vis, co deti doma ji a z čeho ta nadváha je? Deti mají nadváhu hlavně proto, že dědí nesprávne návyky od rodičů, netráví volno aktivně, vysedávají u počítačů, telefonu a her a k tomu to zajídají brambůrky nebo croissanty a zapíjí sladkým pitím. Fakt to není o tom, že by jedly hory zdravého jídla. Nevim, kdes na ty názory přišla, ale jak jsem psala, vedla jsem par deti v tomto věku z nadváhy a vzorec tam byl podobny. Ani u jednoho jsem neomezovala množství přijatého jídla, jen jsem měnila jeho skladbu plus se musel upravit pohybový režim. U všech to fungovalo. A tim bych naši debatu ukončila, rozumět mi nechceš a nemá tak smysl cokoliv dál vysvětlovat, byla by to ztráta času pro obě.
@llluckaaa nechápu tvojí agresivitu. Každopádně se s tebou evidentně nemá smysl o něčem bavit....
To fakt nenašel sport, který ho baví? Přeci nejsou jenom kolektivní sporty... A když nechce organizovaný, ať jde na brusle, kolo, prostě cokoliv. Ale každý den se minimálně hodinku hýbat. Když nechce sám (což chápu), jděte s ním. Pak si klidně může dát i něco "nezdravého" a vliv na váhu to mít nebude.
A jsi jistá, že nejí něco mimo domov? Synovec třeba v tomto věku měnil zdravé svačiny se spolužáky za nezdravé.....
Jaký ty máš vlastně vztah ke sportu? Píšeš dřít každý den sport... To přeci není o tom, že člověk dře, pohyb by měl být každodenní součástí života, hlavně u dětí, ne to brát jako dřinu. A pak občas nevadí, že někde "zhřeší".
Bohužel děti opravdu vše přejímají od rodičů....
To fakt nenašel sport, který ho baví? Přeci nejsou jenom kolektivní sporty... A když nechce organizovaný, ať jde na brusle, kolo, prostě cokoliv. Ale každý den se minimálně hodinku hýbat. Když nechce sám (což chápu), jděte s ním. Pak si klidně může dát i něco "nezdravého" a vliv na váhu to mít nebude.
A jsi jistá, že nejí něco mimo domov? Synovec třeba v tomto věku měnil zdravé svačiny se spolužáky za nezdravé.....
Jaký ty máš vlastně vztah ke sportu? Píšeš dřít každý den sport... To přeci není o tom, že člověk dře, pohyb by měl být každodenní součástí života, hlavně u dětí, ne to brát jako dřinu. A pak občas nevadí, že někde "zhřeší".
Bohužel děti opravdu vše přejímají od rodičů....
@blondynka400 vždyť chodí ven, nepíšu že nejde ani na hřiště. 😁 Na chatě teď občas jezdí na kole, hrajeme českou placanou, doma skate, koloběžka, s klukama fotbal nebo jen tak litá po venku.
Ano, jsem si jistá, že venku si nekupuje chipsy, energydrinky apod.
Já mám vztah kladný, nemám problém....
@blondynka400 vždyť chodí ven, nepíšu že nejde ani na hřiště. 😁 Na chatě teď občas jezdí na kole, hrajeme českou placanou, doma skate, koloběžka, s klukama fotbal nebo jen tak litá po venku.
Ano, jsem si jistá, že venku si nekupuje chipsy, energydrinky apod.
Já mám vztah kladný, nemám problém....
@anonym_autor to že jde ven ještě až neznamená, ze se hýbe. Stačí se kouknout kolem sebe. Hřiště a sedí tam s telefonama.... Vlastně mi přijde, ze vse neguješ. Podle tebe jí dobře (zdravě a přiměřené množství), hýbe se dost, ale přesto má solidní nadváhu. No samo od sebe to asi nebude, tzn. něco z toho asi nebude tak ideální, jak si myslíš. Neboli výdej těla nebude takový, jaký je jeho příjem a uz to nějakou dobu evidentně trvá.
@anonym_autor to že jde ven ještě až neznamená, ze se hýbe. Stačí se kouknout kolem sebe. Hřiště a sedí tam s telefonama.... Vlastně mi přijde, ze vse neguješ. Podle tebe jí dobře (zdravě a přiměřené množství), hýbe se dost, ale přesto má solidní nadváhu. No samo od sebe to asi nebude, tzn. něco z toho asi nebude tak ideální, jak si myslíš. Neboli výdej těla nebude takový, jaký je jeho příjem a uz to nějakou dobu evidentně trvá.
@blondynka400 neguju? Nemyslím si. Vím, že by měl víc sportovat, ale to ho mám nutit a víc znechutit...
Snažíme se jíst zdravěji, ale netvrdim, že nezhresi...
To ale neznamená, že si koupí kdeco a futruje to na kila.
Chtěla jsem vědět, zda někdo má podobnou zkušenost.
A ne se před vámi obhajovat....
@blondynka400 hele mne taky přijde, že zbytečně tlačis. Rady a zkušenosti dostala. Navíc můžu říct, z vlastní zkušenosti, že moc tlačit ohledně hubnutí na dítě je šílený. Dodnes to mám v sobě. Teď mám například rýmu sotva dýcham a mám výčitky svědomí, že jsem odložila trenink. A jídlo nebudu komentovat.
@blondynka400 neguju? Nemyslím si. Vím, že by měl víc sportovat, ale to ho mám nutit a víc znechutit...
Snažíme se jíst zdravěji, ale netvrdim, že nezhresi...
To ale neznamená, že si koupí kdeco a futruje to na kila.
Chtěla jsem vědět, zda někdo má podobnou zkušenost.
A ne se před vámi obhajovat....
@anonym_autor spíš mu ukázat cestu. Já zkušenost v tomto směru se synovcem a s nevlastním synem. Taky to začalo cca ve věku tvého syna. A všude byla příčina stejná a to moc jídla (ač ani jeden nejedl vyloženě jako prase). Ale vlivem změna hormonů prostě začali jist jinak, e ne doma, ale mimo. Takže to taky dlouho vypadalo, ze je vše ok. A sport se jim nehodil bohužel ani jednomu, občas něco, ale to je prostě málo.
@blondynka400 a to jsem v dětství ani žádnou nadváhu neměla
@blondynka400 hele mne taky přijde, že zbytečně tlačis. Rady a zkušenosti dostala. Navíc můžu říct, z vlastní zkušenosti, že moc tlačit ohledně hubnutí na dítě je šílený. Dodnes to mám v sobě. Teď mám například rýmu sotva dýcham a mám výčitky svědomí, že jsem odložila trenink. A jídlo nebudu komentovat.
@alice180 každý to asi vidí podle sebe... Já znam zase více lidí, kteří jsou nastavani na rodiče, ze je dostali kam dostali a v dospělosti to mají sakrální těžké. Plus co vidím kolem sebe děti ve věku mých holek, je mi z toho prostě smutno. A ten trend dnešní doby,můžu vypadat jak chci, ale hlavně se mít rád, to za mne prostě neni v pořádku.
@blondynka400 a to jsem v dětství ani žádnou nadváhu neměla
@alice180 taky čem byl problém? Nějak teď nechápu souvislost
@alice180 každý to asi vidí podle sebe... Já znam zase více lidí, kteří jsou nastavani na rodiče, ze je dostali kam dostali a v dospělosti to mají sakrální těžké. Plus co vidím kolem sebe děti ve věku mých holek, je mi z toho prostě smutno. A ten trend dnešní doby,můžu vypadat jak chci, ale hlavně se mít rád, to za mne prostě neni v pořádku.
@blondynka400 no já úplně nevím jestli je tohle trend. Všude samej filtr, aby ta ženská mela dokonalý tělo a přitom ženský tělo takhle vůbec nevypadá. Nevím proč si z toho vyčetla, že je jedno, jak bude vypadat. Ale tlačení do sportu za každou cenu a démonizace jídla taky není úplně cesta. Musí se najít rovnováha mezi obojím.
PPP vznikne poměrně snadno.
@blondynka400 no já úplně nevím jestli je tohle trend. Všude samej filtr, aby ta ženská mela dokonalý tělo a přitom ženský tělo takhle vůbec nevypadá. Nevím proč si z toho vyčetla, že je jedno, jak bude vypadat. Ale tlačení do sportu za každou cenu a démonizace jídla taky není úplně cesta. Musí se najít rovnováha mezi obojím.
@alice180 to máš pravdu, na jedné strany úpravy a filtry, ale na druhé straně je hlavní se mít rada, ať vypadám, jak vypadám, můžu si vzít na sebe vše. Tloušťka je brána za něco zcela normálního, viz plus size modelky a atd... Nikdo ale neříká tlačit do sportu za každou cenu a demonizovat jídlo. Sport se přeci dá dělat dohromady, jako aktivita. To neni žádné nucení. Něco jiného je, když rodiče leží doma na gauči a dítě nutí, to samé s jídlem. Zákazy jsou špatně, ale je potřeba je ty věci učit už od tohoto věku, že prostě jsou nějaká omezení a nemůžu jist cokoliv v jakémkoliv množství. A zdravé jídlo je vlastně ještě zradnejsi, než nezdravé. Vyvolává pocit, že ho můžu sníst jakékoliv množství. Jenže tak to nefunguje, hlavně, když neni výdej.
@blondynka400 proč nedělá vyloženě nějakej sport? Protože ještě nenašel takovej, kterým by ho bavil a kolektivní nemusí - to už jsem tady psala. Ne všichni děti chtějí denně hrát jeden sport.
Jí normální porce - neprejida se. Na to dohlizime.
@ninive211 ji normálně, tolik co třeba píšeš nesežere 😁 k snídani si dává většinou musli ( s omezeným cukrem) nebo jogurt. K svačině si dává ovoce, koupila jsem mu zdravější tyčinky. Samozřejmě že si dá sušenku nebo bonbón, to jako nejde. Ale celej pytlík fskt nesni.
Cvičení doma, na chatě ho baví - přidá se jeho mladší ségra a hecuji se. Takže to mají jako zábavu. Nikdo ho nenutí, jen se ho občas zeptám, zda cvičil.
U pc, mobilu nevysedava.
Teď se snažíme držet aspoň tu váhu, když se mu podaří zhubnout, tím líp.
Zbytečně se tady napadate - to sem adi nepatří.
Ať mi nikdo neříká, že ji 100% jen zdravá jídla, dre každý den nějaký sport apod. Zvlášť u dětí....
@anonym_autor doporucuju o vikendech se hybat spolecne cela rodina. Nebo treba kazde dite s jednim rodicem zvlast. Cyklovylety, pesi vylety (postupne pridavat kilometry a volit vzdalenwjsi cile) , na koupaku se vyhecovat kolikrat kdo preplave bazen/preplavat rybnik nebo reku na druhou stranu apod. Zkusit lanovy park ci lezeckou stenu, pinkat badminton, hazet si litacim talirem(frisbi?) ...
Švihadlo skákat venku,teď je na to skákání super počasí, ježdění na kole,dělejte spolu cyklovýlety,hrajte venku spolu fotbal,choďte spolu na koupaliště/ do bazénu,můžete si říct místo dovádění a teď si dáme pár bazénu a klidně spolu závodit , běhání,zase můžete spolu chodit běhat a od září sportovní kroužek
@alice180 V dnešní době mi naopak řijde (oproti době před 20 lety, kdy byl kult štíhlosti, bokovky a odhalený pupíky), že světu vládnou plus size lidé, nadváha až obezita je brána jako norma, obezní lidé dostávají prostor v médiích a obhajují to svoje tělo tím "hlavně se měj ráda, je jedno, jak vypadáš". To je za mě zase druhý extrém. Něco jiného je mít nahoře pár kilo (5,6) a mít nahoře 20 kilo. Tolik tlustých dětí a teenagerů si "za nás" nepamatuju. A je dobře, kdyýž se ta nadváha a obezita řeší už od dětství, protože když ne, tak se to s člověkem táhne do dospělosti a je horší s tím něco udělat.
Mám známou, její kluch chodí s dcerou do třídy a její dcera zase chodila do školky s mým synem, celá rodina je tlustá. Mají to částečně teda vgenech, ale především nezdravé návyky. Známá postuje neustále nějaké fotky, jak vyvařuje, peče domácí buchty, pizzy, bábovky, grilování, opíkání špekáčků, každou chvíli fotka dětí se zmrzlinou, s hranolkama, na obědě na svíčkové se šesti, šťastné vysmáté děti a tatínek zapózuje s pivem! Přitom holka obézní fakt od miminka, v 18m vážila, co tehdy moje 4letá dcera (a to moje dcera není žádný hubený střízlík). Je jí 8 a nohy má tlustý pomalu jak já, místo vel. 140 nosí podle mě 158, protože do menšího by se nevešla. A ti rodiče to neřeší!!! Syn 11, má přes 70 kilo, teďka asi rok dělá rugby, takže má pravidelný sport, o víkendech zápasy, pohyb má, ale pokud má zakódovaný nezdravý způsob stravování a po zápase ho maminka na oslavu vezme na řízek s hranolkama a zapijou to kolou, tak rozhodně ani každodenní pohyb by mu v tom snad nepomoh. A to, že jinak prý pije "obyčejnou vodu bez sirupu", to ho asi zas až tak nezachrání...očividně tam je všechno špatně. Základem je prostě strava, pohyb, ten by měl být přirozenou součástí a jako plus navíc. Tím neříkám démonizovat jídlo a nikdy si nedopřít zmrzlinu, ale když se trápím s váhou, tak prostě se musím nad tím trochu více zamýšlet a netláskat to pátý přes devátý. Ty kila nahoře samy od sebe nejsou a ze samého ovoce a zeleniny rozhodně nebudou...
@ninive211 neřekla bych ano, jsou extrémyi které popisujes. Ale není to podle mě tak, že máš obezitu je to v pohodě. Ale máš obezitu i tak si zasloužíš respekt. Jako, že pojmenovat. Navrhnout řešení pomoc, podporu. A ne body shaming, který tu stále je. Stačí se někdy jen podívat pod videa lidí, co se snaží hubnout. Jakou tam dostávají bídu, místo podpory. A v pubertě je to dost důležitý. Se mnou se to táhne do teď vlastně.
Mám stejně starého syna, má o více než 10 kg méně, těch 50 kg už je dost. Kdyby se tohle stalo jemu, udělám 2 věci:
- denně si s ním tu hodinu pohybu dám já, třeba na kole, procházce, v bazénu...tohle všechno mě baví, takže bych u toho s ním vydržela, nejsem sportovní typ (kolektivní sporty, fitko), ale pohyb jde dělat i na pohodu
- zajdu si za nutriční terepeutkou, sama jsem to udělala po dětech, kdy mi nešlo zhubnout, myslela jsem, že stravu mám zmáknutou, ale ona našla velke rezervy, paradoxně po jejích doporučeních jsem začala jist více a chutněji a kila šla dolů
U dětí je výhoda, že nemusejí jít do deficitu, stačí udržovací příjem a růst tomu jde naproti. Z 90% je určitě problém ve stravě. Pohyb je doplněk pro zdraví, tělesné i duševní na celý život. A každopádně obojí je u dítěte plná zodpovědnost rodiče.

@blondynka400 Já souhlasím s tebou, že nejen na kvalitě záleží, i na množství. Nedělejme si iluze, že jedenáctiletý kluk jí pouze zeleninové saláty, ovoce, celozrnné pečivo, kvalitní libové maso a bílé jogurty, že fakt jí 100% zdravě, nedá si nikdy džus, bílý rohlík, kolu, oplatek... A i kdyby, pokud třeba jí dvojnásobné porce jak dřív (vlivem hormonů může být větší chuť k jídlu), tak prostě přijme dvojnásobné množství kalorií. I když ve "zdravých" potravinách, pořád je to dvojnásobné množství, takže jasně, základ je hlídat složení a necpat se prázdnými kaloriemi jako sladkým pitím, energeťáky a bílým pečivem nebo chipsy, ale pokud dítě denně tzv. vyžere ledničku, byť "zdravého" jídla, potenciál k přibírání tam prostě je. To je jednoduchá kalorická rovnice: kalorický příjem > kalorický výdej.
@ninive211 jojo, vidím to přesně jak to píšeš. Prostě vždy je to o množství. A někdy právě u toho "zdravého" je ještě větší problém, protože člověk má takový pocit jím zdravě, můžu toho sníst více. A bohužel většina dětí vůbec nemá ponětí o tom, že nemohou jíst libovolné množství...