Řešila jste některá nadváhu dítěte?
Synovi je 11, měří 153 a má 50 kg. Bříško má pěkné. 😔
Vždycky byl hubený a během chvilky bum, ani jsem na to včas nezareagovala 😔
Během školy má jednou týdně hodinu sportu.
V jídle se snažíme zapojovat hodně zeleniny, žitný chleba, méně tuku, cukru. Pije vodu, ráno neslazený čaj.
Ráda bych, aby cvičil pravidelně - ale nikde jsem nenašla, které cviky by byli vhodné. Libilo by se mu švihadlo - ale to v paneláku nejde 😁🤪
Děkuju za případné zkušenosti
@alice180 chodíme denně, o prázdninách a víkendech samozřejmě více. Sám od sebe cvičí - dřepy, kliky, sklapovacky, plank.
Kolo ho přestalo bavit.
Ono by bylo dobrý tyhle informace napsat na začátku všechny. Jestli ti ta váha přijde moc nebo prostě. Tak jestli jíte rozumne a hýbe se tak bych to až tolik neřešila. Co bych tedy řešila je pro něj nějaký vedení v oblasti sportu. To jestli dělá plank správně atd. On je to docela náročný cvik. Prostě jestli má o tohle zájem, tak ať se v to rozvíjí, ale správně, takže nějaký sportovní kroužek.
Řešila jsem to samé u syna. Cca do 10 roku byl hodně hubený. Pak najednou začal přibírat. Nebyl vyloženě tlustý, ale oplácaný při 155 cm měl 59 kg. Sladký nejí vůbec, ji hodně zeleniny pohybu měl take dost. Tenkrát jsem to řešila s dětskou doktorkou na 11 leté prohlídce. Ta mi řekla, že by za to mohly hormony a že uvidíme , jak to bude pokračovat dál. Za měsíc mu bude 14 vytáhnul se strašně do výšky má 175 cm a váhu má 60 kg. Teď je zase hubeny. A když jsem se bavila s mojí kolegyni v práci říkala, že to tak u svého syna měla take kolem toho 11 roku, že byl oplácaný a vyrostl z něho krasny hubeny chlap.
Je dobře, že to řešíš, jak se probudí hormony, přibere hodně dětí. Strava doma jak píšeš a plavat, litat venku, od září kroužek. Vytáhne se, zesili
@alice180 chodí na sportovní všestrannost - to ho baví. Že to není zaměřené na jedno konkrétní.
Na prohlídce, mu mudr říkala, že už má vyšší váhu než by měl mít a dala mu seznam, co by měl jist a čemu se vyhnout.
@martt to by byla ta lepší varianta. Muž byl v jeho letech prý taky oplacenejsi, pak se vytáhl. Jako doufám v to, ale ráda bych zamezila vyšší váze včas...
Syn je taky oplacany, má dost ten pupek, tam mu to jde asi nejvíc.
@lv už aby se vytáhl 😁
Od září zase bude mít kroužek, po škole chodí většinou ven s kamarády - zakopat,zablbnout a tak. Nebo na ten skate. Bazén máme přes léto na chatě - ale je to ten kruhový - ale blbnou tam, dělá stojky...
Nejvíc mi asi vadí, že si ho ve škole už dobírají - všichni kluci jsou tam pořád jak vižle a on jediný se takhle oplacal 😔
Na švihadle může skákat venku, nejlepší je přirozený pohyb, lítat s detma venku. Můžete na kolo, na brusle, ted v létě na koupaliště,plavat. Nepřejídat se a řekla bych,ze z toho vyroste,za chvili vytáhne do výšky.
Nekupuje si treba za kapesne ve skole/po skole energetaky nebo sladkosti?
@martinka_33 nekupuje, to vím. A hlavně by se přiznal 😁🤪 je to taková poctivka .
Ja bych asi našla nějaký sportovní kroužek, kde toho bude víc jak hodina týdně, to je zoufale málo. Mam stejně starého syna a hraje fotbal, ted chce přejít na florbal, obojí jsou 3 odpoledne v týdnu tréninky, plus víkendy zápasy. A tréninky jsou docela náročné, krom samotné hry mají třeba i atletiku, chodí běhat apod. A ve volném čase ještě cvičí sám, bud posiluje doma, jezdí na kole, skáče na koloběžce ve skate parku, chodíme dlouhé procházky, plavání přes léto, volejbal, basket, proste furt někde lítá a hýbe se.
Ja to vidim i v okoli, ze ty deti co poradne nic nedělají jsou oplácanější, než ti, co maji ty pravidelné tréninky a věnuji se nějakému sportu.
Taky si myslím, že jedna hodina sportovního kroužku týdně je strašné málo.
Jo, resila jsem to u několika dětí na žádost rodičů po doporučení pediatra. Co je důležité je hlídat kvalitu jídla - nijak zásadně neomezovat množství, ale odstranit prázdné kalorie, které mu nic nedají - u dětí to bývá sladké pití, energetiky, bramburky, oplatky, … ideální je nemít tyto blbinky vubec doma. Bacha na to, vim o dětech, co si na tajnaka krájely máslo a strkaly si ho rovnou do pusy nebo ke snídani jedly piškoty s máslem (jakože hodně s máslem). Jezte společně, hodně luštěnin, zeleniny, nevynechávejte přílohy. Podle toho, jak píšeš, jste tu stravu podchytili dobře. S tím pohybem je to těžké, chce to něco, co ho bude bavit, bude ma to mít parťáky - pro každého to je něco jiného. Naše děti nemají rády ty dětské kroužky, raději něco individuálně. Dcera 14 začala vloni chodit do fitka (se mnou, já chodím už dlouho), má 1x týdně trenérku, která ji sleduje, ať dělá cviky dobře, občas vytáhne s sebou i nějakou kámošku, syn ted sam začal chodit do fitka (tomu je teda16 a je to hubeňour, tak si myslim, ze se chce osvalit, na trenérku se mi jeste nepovedlo ho přemluvit, at ho to naučí dělat správne), no a uz se hlásila i ta 10 letá, ze by s námi sla 😀 Tomu se zatím bráním, ale asi na to taky dojde - ono je to fajn, ze se tam da jít za každého počasí, je tam plno pomůcek a tak… Jinak taky chodíme, jezdíme na kole, venku pinkáme badminton, v zimě občas squash, doma podle videa. Jinak to švihadlo mi prijde fajn, kupte domu i nějakou vhodnou podložku, at ty nárazy odtlumite. Jinak muze skákat i venku, da se to dobře pobrat na dovolenou…
Z popisu mi prijde, ze to mate s pohybem taky dobre, rekla bych, ze se casem vytáhne a bude po bříšku 😊 Ale kdyz si najde sport, ktery ho bude navit, tak tim lip.
Pravdepodobne mu za rok zacne rustivy spurt a hodne vyroste. Vahu bych neresila. Ale urcite do budoucna by to chtelo ohlidat co ji. Sice ve 20 bude hubeny, ale u nespravne stravy bude ve 30 zase s nadvahou.
Syn se kolem 11 roku taky spravil.A to hrál hokej.Takze tréninky 3 -4 týdne a o víkendu zápasy.Naše doktorka dělala kolem toho hrozny zle.Vytočila mne tak,že jsem od ní odešla k jine.Ted má kluk 172 cm a 60 kg a vypadá jako bych mu nedala najíst.Hraje pro změnu florbal a začal chodit do posilovny.
Takže buď v klidu.Od září by to chtělo nějaký sportovní kroužek ať se víc hýbe.
Mně přibrali kolem 9 roku oba kluci. Do té doby štíhlí docela. My s otcem tedy hubeni nejsme. Bojujeme. Ale obézní nejsme. Když byli malí hodně jsem vařila, příkrmy, ovoce, bílý jogurt, kojení byli.. Ale starší pak začal už ve školce některé věci odmítat, v podstatě nejí mléčné výrobky. Polévky, obědy naštěstí jo. Už je mu 15 a postavou se zlepšil, protože se vytáhl, ale ta životospráva je složitá. Nechce zkoušet nové věci, když nemá svoje, nejí radši nic. Sportovně založený vůbec není, má koníček jiného druhu. Ještě na 1.stupni chodil na sportovní kroužky, ale v covidu toho bylo málo a potom taky. Mladší chodil na atletiku, ale v covidu skokově přibral a skončil s tím. Chodil už jen na kroužky ve škole, když zase začaly. Doktorka nás poslala i na endokrinologii. Tam bylo vše ok, jen ho pak sledovali. BMI se pomalu snižovalo tím jak rostl. No a na 13 leté preventivce si doktorka nadváhu škrtla, protože jednak vyrostl, jednak sportuje, 2x týdně ve škole ( fakt jedou) a 2x týdně tréninky plus skoro každý víkend zápas ( v házené). V 9 letech měl 140 cm a 48 kg, v 11 154 cm a 57 kg a ve 13 173cm a 67 kg. Není hubený, ale sportovní, břicho žádné, má svaly.
Chápu, naše děti i já to máme podobne. S tím švihadlem bude sranda, určitě to zkuste všichni, budete se moci hecovat 😊 Ja uz mam doma i nějaké fitness pomůcky, ruzne si je děti půjčuji a sdílíme si tipy na nove cviky 😅
@llluckaaa časem si třeba něco najde, co ho bude bavit. Švihadla máme doma, zkusíme. 😁💪🏼
Zařadila bych více sportu. Jedna hodina týdně je absolutně nic. Naše šestiletá má každý den kroužek nebo sportovní aktivitu a přijde mi, že to je ještě málo. Denně prudí, že chce jít na hřiště, kde lítá jak fretka a je k neunavení. 😄 Ať si sám vybere nějaký kroužek, kde se bude hýbat. Hlavně ho to bude kolektivně více bavit. Drtit malého kluka doma posilováním a cvičením, to mi přijde spíš víc na škodu. Každý cvik má svá pravidla, aby byl užitečný, pokud by to dělal špatně, mohl by si spíš ublížit... Přes léto plavání, brusle.
@llluckaaa neomezovat množství? Co je to za blbost 🤦♀️. I když budeš mít sebelepší zdravá jídla, v nadbytku prostě způsobují nadváhu. Uz od mala je potřeba deti učit, ze nemůžu sníst jakékoliv množství. Vše je o hodnotě příjmu a výdeje. A čím dříve to pochopí, tím lépe.
Z toho co píšeš má pohybu málo, tam by chtělo určitě přidat. Proč nedělá vyloženě nějaký sport? (trénink alespoň 3x týdně) + k tomu takovéty běžné sportovní aktivity. A ohledně stravy, k tomu píšeš strašně málo. Je hezké, ze píšeš, ze se snažíš stravovat zdravěji, ale ma správné složení jídelníčku (poměrove)?, neji nadbytečné množství? Za mne tam určitě chyba je, protože kdyby nebyla, nebude mít v tomto věku takovou váhu vzhledem k výšce.
@blondynka400 Píšu někde, že se má přejídat nebo že má jíst jakékoliv množství? Nepíšu. Píšu o tom, že v tomto stadiu se mají zaměřit na kvalitu toho, co jí, nikoliv na omezování množství. Za tebe možná blbost, za mě nikoliv. Blbost by pro mě byla teď vyhodnocovat výdej a příjem a počítat kalorie.
@llluckaaa píšeš nijak zásadně neomezovat množství. Takže ano, píšeš. Kvalita je fajn, když je ji nadbytek, výsledek je stejný. Za tebe to možná je blbost, ale proto velká část děti vypadá jak vypadá. A je mi z toho vždy smutno. Nejhorší je, že děti za to nemůžou, můžou za to rodiče.... Nejde o nějaké velké počítání a zapisování a vážení jídla,jen stačí o tom lehce přemýšlet
Jako nabídla bych mu jestli nechce ještě jeden kroužek, dle vlastního výběru. Aby ho to bavilo, dávalo smysl a chodil tam rád. Určitě ne kroužek každý den. Pár prekrouzkovanych děti jsem kolem sebe měla a to je prostě hrůza. Nakonec nechtěly chodit ani na jeden.
@blondynka400 vykládej si to, jak chceš, ale prosím tě, nepodsouvej mi něco, co jsem nenapsala. Neviděla jsem dítě s nadváhou, které by se vyjedlo ze zdravého jídla. Ty snad ano? Jak vis, co deti doma ji a z čeho ta nadváha je? Deti mají nadváhu hlavně proto, že dědí nesprávne návyky od rodičů, netráví volno aktivně, vysedávají u počítačů, telefonu a her a k tomu to zajídají brambůrky nebo croissanty a zapíjí sladkým pitím. Fakt to není o tom, že by jedly hory zdravého jídla. Nevim, kdes na ty názory přišla, ale jak jsem psala, vedla jsem par deti v tomto věku z nadváhy a vzorec tam byl podobny. Ani u jednoho jsem neomezovala množství přijatého jídla, jen jsem měnila jeho skladbu plus se musel upravit pohybový režim. U všech to fungovalo. A tim bych naši debatu ukončila, rozumět mi nechceš a nemá tak smysl cokoliv dál vysvětlovat, byla by to ztráta času pro obě.
Spíš bych se zaměřila na jídlo, kluci toho "sežerou" kolikrát strašně moc, co se množství jídla týče, že člověk neví, kam to dávají, hlavně na počátku puberty. Místo 2 rohlíků k večeři čtyři pět, na snídani velký půlkilový jogurt + k tomu se dojíst něčím dalším žádný problém. Na oběd 6 knedlíků a má stejně hlad. Takže já bych zkusila se zaměřit i na množství jídla, jestli jí "optimálně" (prostě celkově přijaté kalorie, sice fajn, že nejí snad vyloženě nezdravě, ale pokud náhle jí výrazně o dost více, na váze se to prostě projeví). Já také na počátku puberty najednou vlivem hormonů začala strašně jíst... a kila naskákala (do té doby jsem byla štíhlá až hubená, pak jsem se "spravila", že mi narostly kejty...do nadváhy to teda nedošlo, ale prostě už jsem nebyla hubené děcko). Ty hormony udělají hodně. Je možné, že se teď zakulatl nárazově, aby se do roka zase najednou vytáhla (a jasně, nebudeš ho trápit hlady), ale prostě bych dohlížela na zdravé návyky (nedojídat se večer a necpat se prázdnými kaloriemi např.) a přiměřené porce jídla.
@blondynka400 Já souhlasím s tebou, že nejen na kvalitě záleží, i na množství. Nedělejme si iluze, že jedenáctiletý kluk jí pouze zeleninové saláty, ovoce, celozrnné pečivo, kvalitní libové maso a bílé jogurty, že fakt jí 100% zdravě, nedá si nikdy džus, bílý rohlík, kolu, oplatek... A i kdyby, pokud třeba jí dvojnásobné porce jak dřív (vlivem hormonů může být větší chuť k jídlu), tak prostě přijme dvojnásobné množství kalorií. I když ve "zdravých" potravinách, pořád je to dvojnásobné množství, takže jasně, základ je hlídat složení a necpat se prázdnými kaloriemi jako sladkým pitím, energeťáky a bílým pečivem nebo chipsy, ale pokud dítě denně tzv. vyžere ledničku, byť "zdravého" jídla, potenciál k přibírání tam prostě je. To je jednoduchá kalorická rovnice: kalorický příjem > kalorický výdej.
Jinak k tomu cvičení, u dítěte tohoto věku cokoliv, co ho bude hlavně BAVIT. Protože když ho to bavit nebude, tak u toho nevydrží a pokud to bude nějaký kroužek na sílu, tak to stejně bude flákat (a efekt bude 0 a ještě k tomu otrávené dítě, co se mu zprotiví jakýkoliv pohyb, protože "matka ho do toho tlačí"). V 11 stačí prostě jakýkoliv pohyb, na zvedání činek je ještě mladý (max. cvičení s vlastní vahou, a to už dělá, jak čtu). Schody místo výtahu, teď o prázdninách vzít míč a jít si házet na hřiště na koš (ideálně s kamarády, ale i když zrovna nejsou, tak na hoš házet může i sám). Na kolo, plavání. Ale 80 % u hubnutí je prostě strava. Pokud výrazně přibyl kalorický příjem, musela by být kompenzace pohybem opravdu veliká. Jinak teď v létě není přece o přirozený pohyb nouze (pokud teda dítě netráví své prázdniny tak, že od rána do večera paří s kámoši onlinovky).
@blondynka400 proč nedělá vyloženě nějakej sport? Protože ještě nenašel takovej, kterým by ho bavil a kolektivní nemusí - to už jsem tady psala. Ne všichni děti chtějí denně hrát jeden sport.
Jí normální porce - neprejida se. Na to dohlizime.
@ninive211 ji normálně, tolik co třeba píšeš nesežere 😁 k snídani si dává většinou musli ( s omezeným cukrem) nebo jogurt. K svačině si dává ovoce, koupila jsem mu zdravější tyčinky. Samozřejmě že si dá sušenku nebo bonbón, to jako nejde. Ale celej pytlík fskt nesni.
Cvičení doma, na chatě ho baví - přidá se jeho mladší ségra a hecuji se. Takže to mají jako zábavu. Nikdo ho nenutí, jen se ho občas zeptám, zda cvičil.
U pc, mobilu nevysedava.
Teď se snažíme držet aspoň tu váhu, když se mu podaří zhubnout, tím líp.
Zbytečně se tady napadate - to sem adi nepatří.
Ať mi nikdo neříká, že ji 100% jen zdravá jídla, dre každý den nějaký sport apod. Zvlášť u dětí....
@anonym_author tak ono je i celkem důležité nedemonizovat jídlo.
Zařadit co nejvíc přirozeného pohybu - chůze, jízda na kole/koloběžce, místo výtahu schody atd. Teď můžete plavat venku nebo bazén. Zapojit ho třeba do nějakýho kolektivního sportu basket, fotbal a nebo třeba bojový sport.
Můžeš s ním doma blbnout pustit YouTube a najít nějaký dětský sestavy. Nebo se učit třeba walking dance. Hlavně ho to musí bavit no, jako představa tady odcvicis tuhle sestaví cviků každej 12x to dělat nebude. Ani přes švihadlo.