Jaká je pravděpodobnost obezity u dítěte? Jak s tím zabojovat?
Ahojky, dnes bych potřebovala poradit. Docela nás rpzhodila pedimudra. No jde o to ze řekla ze můj manžel je obézní, tak se ptala jestli jdem mělA nadvahu před tehu. Což jsem měla, ale myslím si ze je to hormony pro stimulaci. Na to mi řekla ze to je další faktor co to muže ovlivnit u dítěte, pak ji zajimalanrodina anamnzea a já mám diabetes 2 a manžel má celoziborne vysoký cholesterol a teď už i zvýšený cukr. A to se na nej muže přenést.
@95newmommy2020 jak už padlo,sklony mohou být,ale záleží na tom,jak se k tomu rodiče postaví. Moje mamka má s váhou problémy po mém narození,odstrašující případ jo-jo efektu. Pak objevila,jak snadno zhubnout pomocí pravidelné stravy a pohybu. Já na škole měla taky sklon k nadváze a pak stačilo nastoupit do fyzicky náročné práce a kila letěla dolů. Táta nabírá s léty,ale i tak si fyzickou kondici drží. Teď se mě po porodu ještě 10kg drží,ale kdybych shodila jen 5kg,jsem v normě. Jinak jsem co se týče cukru a cholesterolu naprosto v pořádku. A můj mužský? Tomu říkají,aby začal žrát,nebo ať jde hrát kompars do druhovalecneho filmu. Jinak syn měl být v 8 měsících lehce obézní a měli jsme nařízenou dietu(žádné bolonske špagety od hami,jen zelenina,ovoce,drůbež,ryby)
@fandysek_1 mám dvojcata a jedna je vyloženě vyhubla, druhá vyloženě oplacana. Jedí, pijí stejne. Mají vlastně úplně stejný rytmus. Přitom mezi sebou velký vahovy rozdíl. Takže na genech fakt něco bude.
@loylii jsou dvojvajecna ?
Může, v takovém případě, kdy je genetická zátěž, obzvlášť dbát na stravu, pohyb, sport, navyky.
@amazonkajanik ty jooo, zrovna spagety ze skleničky je top jídlo. 🤔 Dali jsme pryč kase. No to bude masakr. 😄
Ano, dítě může být tím vším zatíženo. Nicméně koukám, že máte teprve devítiměsíční miminko. Tam bych ještě žádná drastická opatření nedělala. Hlavně bych dbala na to, aby mělo vše, co potřebuje. Kaše bych klidně nechala, ale dělala bych domácí, s ovocem či zeleninou a hlavné ráno a ne večer. Naše rodina má dědičný vysoký cholesterol. Dětem ho preventivně zjišťovali, když byly starší 4,5 a mladší 2 a obě mají zvýšený i přes to, že se je snažím stravovat zdravě. Dle lékařů je v tomhle věku a jen zvýšených hodnotách dieta spíše na škodu, máme se stravovat vyváženě, vyhýbat se smaženému a omezit cukr a bílou mouku. A jak už tu bylo řečeno, dbala bych na tvém místě v budoucnu na zdravou stravu, pohyb a vytvoření zdravých návyků.
A syn je nejak moc velky alebo aky je problem?
@hanih My máme asi nějakou dietní doktorku, nebo nevím jak to nazvat. Od začátku řeší jen to, jak přibírá. A mě prave nepřijde nejak obézní. Teď už ani to UM nějak nechce, to mam co dělat mu to dat alespoň ráno. Papa dobře lzickou, k jídlu má celkem kladný vztah. Tak nějak nizkosacharidove bez cukru, příloh, mouky jim já, a to teď i stačí na to držet si cukr bez léku. Srazilo mi to váhu i na normální pásmo. Před tím jsem jedla hodně nezdravě a hodně často. Tak si říkám ze nebude tak pribirat když nebude jist ro na čem sem vyrostla já nebo manžel. A twn byl v dětství dokonce doopravdy obézní. Ale ten zas byl na jídlo tak moc ze si do teď jeho rodiče dělají srandu ze uvažovali nad zámkem na lednici.
@vladienka No zítra mám 10 m prohlídku tak budu vědět váhu. A mě prave nepřijde. V 8 měsících měl necelých 10 kg a 70 Cm. Teď takhle.
@95newmommy2020 já bych tak malé dítě neomezovala na sacharidech jako takových. Kaši a přílohy bych dávala. Cukr ve formě sladkého bych nedávala to je jasný. Jak začne běhat zase se mu tělesná hmotnost změní. Jsou dle mého daleko silnější děti.
@loylii to nikdo nezpochybňuje. Mám doma sourozence a ten je můj pravý opak a to jsme vyrostli na stejných podmínkách.
Dědí se nejen geny, ale i kuchařka 🙂 pokud se budete normálně, zdravě stravovat vy s manželem. Dítěti to přijde přirozené. Dítě samo od sebe nepotřebuje sladká pití, cukrovinky a slané jídlo. Ale když to ochutná, začne to samozřejmě preferovat. Takže všechno tak akorát a bude dobrej. Za chvíli začne chodit a váha tolik neporoste. Jen mi ten pohyb dopřát 🙂
@fandysek_1 Cukr ještě nemá. Vlastně jeho strava je o presnidavkch, sklenickach pro jeho věk a co to jde se snažím nabízet kendamil. Ale teď ho v poslední době plive a nechce ho. Tak večer zeleninovy krém nebo vývar, co uvaří manžel. (Já neumím uvařit nic) :D
@areh Tak to bude zajímavý. Oba s manželem jíme úplně odlišné. :D Ale je fakt, ze zvykat ho na tyhle věci moc nechci. Spis to udržet co nejdyl to půjde. V poslední době mi bere i jídlo z talíře. Ale většinou je to zelenina akorát ze na másle. Tak to nevím jestli je úplně oki.
Ahoj, muze mit sklony k obezite.. Ale hlavni roli hraje strava, pohyb a celkove zivotni styl. Vy se svymi nemocemi by jste meli dodrzovat urcite diety a mit dostatek pohybu, coz by bylo pro dite dobre. Je nutne mu v určitém veku opakuovat ze obezita neni v poradku
Ona se obezita obecně považuje za dědičnou, ale mám pocit, že dosud nebyl identifikován ten konkrétní gen nebo skupina genů. A že prostě těžko odlišíš podíl genů a podíl návyků. Asi bych tu otázku rozšířila o další choroby tzv. Metabołického syndromu - hypertenze, dyslipidémie, cukrovka. A ty jsou všechny důsledkem nezdravého źivotního stylu. Kojence bych samozřejmě neomezovala, ale zároveň bych se ho snažila nezkazit - i přesnídávky jsou některé s úplně zbytečným přídavkem cukru (kontroluješ každou lahvičku), žádný pribináček, jen bílý jogurt či tvaroh atd. Mně tvůj chlapeček baculatý přijde, ale já mám hodně zkreslený pohled, moje holčička je vytáhlá žížala s 8kg v roce a asi 12kg ve dvou a syn mojí kamarádky jako jediné dítě, se kterým se setkáváme pravidelně, má taky ve dvou letech 12kg.
Vaše pediatrička je naopak poctivá a pečlivá, obezita se dneska hrozně podceňuje (není to kosmetická vada, ale velmi závažné systémové onemocnění postihující všechny orgánové systémy). Pamatuju si, jak se mě jednou v předanesteziologické ambulanci ptal tatínek 8letého kluka, který vážil stejně jako já v té době ve druhém trimestru a bral denně dvě tablety na tlak a jednu na cukr a já litovala toho, kdo mu bude muset píchnout žílu, jestli si myslím, že ta obezita něčemu vadí 🤷♀️
@95newmommy2020 moja 6 mesacna ma 9,5 kila, to je uplne v poriadku, teraz by som nic neriesila. Ano, dedi sa to ale zaklad je zdravo (v ramci moznosti) jest, hybat sa. Sama som videla na dcere, ze pocas karanteny ked sme zostali trcat doma a chodili len na mensie prechadzky a zrusilo sa jej aj cvicenie, tak pribrala. Tak som povedala a dost, prdime na karantenu a kazdy den sa poriadne vybehala vonku a uz je uplne ok. Ale v 10 mesiacoch riesit obezitu je blbost
@keksik002 To jo to mas pravdu. Sama vidím, ze prehozeni vyhybky mého životního stylu udělalo fakt divy. (Víc energie, nálada, nižší až nizka potřeba spát) Ale bylo to docela těžké hlavně si to srovnat v hlavě. Proto bych nechtěla udělat chybu i u nej. Na druhou stranu až bude ve věku, kdy ostatní budou mít cokoladky a sladkosti tak zas by bylo blby mu to zakazovat třeba ve školce.
@drep Presnidavky teď dostal domácí to je jen rozvareny jablko s hrusko, mrkve s jablkem, banán jahoda. Rybíz-borůvka, všechno je to ze zahradky. Tak teď pucujeme tohle. Jogurty žádný teda ještě.
Si prave taky říkám, ze je dobře ze to nepodceňuje, na druhou stranu fakt se děsím zítřka. Je mi to i svým způsobem nepříjemný. Teď už je aktivnější tak doufám ze to taky pomůže.
@vladienka juuu, tak ale kojení je zas něco jiného. To je pro to mimco zdrave.
Genetika určitě hraje nějakou roli, ale za mě je nejdůležitější vést dítě k pohybu a pravidelné stravě, pokud možno domácí, z čerstvých surovin. Není to žádná věda, děti prostě jen následují náš příklad. Jinak baculaté miminko může být klidně v dospělosti hubeňour, zrovna včera jsme se smáli kolegovi, když nám ukázal fotky z batolecího věku :D
@amazonkajanik ano
@95newmommy2020 ak nepije viac um ako podla tabuliek, dostava zeleninu ovocie bez pridaneho cukru, tak ja nevidim dovod nejak stresovat. Zacinaju mi liezt vsetky dr na nervy, stale nejaky problem
@vladienka U plně kojených dětí jsou "baculaté" tvářičky normální, ale nejsou to tvářičky z překrmování, ale i svaly, protože kojení je náročnější než mléko z lahve.
@95newmommy2020 Osobně mi nepřijde tvůj syn tlustý, ale záleží jak je pohyblivý. Jde o to, abys ho do budoucna nepřekrmovala jak husu a nezadělala mu na spoustu zdravotních problémů. Spíš až bude starší tak pozor na ty sladké nápoje typu Jupík, sice píšou pro děti, ale to je jen marketing. Ani bych se nebála, co bude za 3-4 roky ve školce, tím se nemá cenu stresovat. Důležité je, aby měl správné návyky z domu.
Pokud nechce Kendamill, nabídla bych mu jinou značku mléka. Pro zpracování vitamínů ze zeleniny jsou nutné i tuky, protože jsou vitamíny, které se rozpouští jen v tucích, takže bych se nehroutila ze zeleniny na másle a měla z toho noční můry, že mu tím ubližuješ.
Osobně mi přijde, že není pomalu správná váha dítěte, když je dítě hubené a plně kojené nebo nepřibírá dle tabulek, tak je to hned máte slabé mléko, dejte umělé.
@vladienka. Naopak je dobre, ze na to dr upozornuje uz ted, protoze nejhorsi je resit dite, ktere uz obezni je.
@95newmommy2020 bud rada, ze je dr tak pecliva. Rodinne dispozice jsou rizikem, ale jak uz tu padlo, strava je zaklad. Krasny priklad toho, kdyz se tohle podceni uz v zacatku, jsou moje deti a moje netere. V rodine mame z obou stran prarodicu metabolicky syndrom. Ja detem odmala varim, kupovane sklenky byly vzdy jen nouzovka. Segra na to kaslala, prislazovala vse, u nich jedou sladkosti ve velkem. Vysledkem jsou obezni netere (9 a 6 let) a moje holky stihle (vcetne nejstarsi temer 18tilete). Je to o navycich, kdyz si na zdravejsi stravu zvyknou odmala, tak ani obcas koupeny hamburger neudela paseku.
@95newmommy2020 zkus něco načíst o jídelníčku, ale chce to články z rozumných webů. Z obezitologie, cukrovky atd. Některé články typu maminka.cz jsou neodborne a pak se šíří bludy. U nás sladké nebylo téměř vůbec do syna 3 let a teď jak začal chodit do školky trochu jsem polevila, ale nijak ve velkém. Pije jenom vodu a mladší taky. Občas čerstvý juice. Ale pohyb máme každý den a než jsem otehotnela se třetím každý den jsem cvičila a i to děti vidí a berou to jako normální a mají k pohybu normální vztah. Manžel bere syna na kolo. Fakt to chce k celkovému životnímu stylu přistupovat komplexně a nezatracovat párek k večeři jako nejhorší zlo. Možná i zkusit vařit základní jídla a omezit malému skleničky. Uvařit rybu na páře se zeleninou a bramborem zvládne každý. Chce to jen začít.
@95newmommy2020 nerikam ze zakazovat, to vubec ne 🙂 jen to mít proste pod kontrolou.. Ted je ve veku, kdy ma prikrmy ne, takze.. Zelenina, maso, mesolit a nesladit zbytecne, hodne pit a ve chvili kdy to zacne, doprat plno pohybu.. ;)
@somalicats ja teda neviem, ale aby som pri 10 mesacnom dietati pocuvala o obezite🤷🏻♀️ Moja ma ako som pisala 9,5 kila a nechce zatial vobec prikrmy= problem. Ked dieta papa viac=problem, proste stale je problem.

@95newmommy2020 dítě může mít sklony k obezitě a nějaké procento se dědí, ale velký vliv má životní styl rodiny. Já to vidím u nás doma. Jde děti učit, že sladké omezeně. Bohužel já jsem od dítěte obézní a nechci, aby tím prošly moje děti. Podívej se na nějaké články na stobklub.cz a výborná je Marie Skalská.