Jakou léčbu vám nasadil lékař na ekzém dítěte a co zabralo?

florida2001
15. dub 2023

mam skoro 2 letou holcicku a hrozne bojujě s ekzemem. nemyslim si ze je to tak hrozne jak to maji druzi ale nejhorsi jsou vecery. jak lehne ne a ne usnout to se zacne skrabat a drhnout. pak se probouzi kolem druhe treti rana a zase uporne skrabani. nekdy uz ani neusne takze je to pro me fakt silene. uz konkretne treti den vstavam ve tri rano. ja tak nemuzu. mazu ji to. zinkova mast, oleje, antihistaminuˇ pred spanim ale nic nezabira. ted ma vysazene mlecne vyrobky, orechy, soju a zatim nic ( uz skoro tyden).

nekdo zkusenost?

laxesis
15. dub 2023

@florida2001 A domácnost máte non toxic? V čem perete, čím myjete? Ekzémy zhoršuje plno věcí, můžou to být taky druhy ovoce a zeleniny (jahody, rajčata..), cukr...Myslím že týden ještě není taková doba, držte se

cherie24
15. dub 2023

@florida2001 no, z mojí zkušenosti se mnou a s mými dětmi se tím málokterý doktor zabývá. Jejich řešení je ve většině případů předepsat kortikoidy nebo vás pošlou do lékárny s doporučením na nějakou šíleně drahou kosmetiku, u které je to 50:50, že to pomůže nebo to bude ještě horší a poletí to rovnou do koše. 🙄 Nejlepší je najít spouštěč. Buď jí dráždí něco z venku (prášek, aviváž, kosmetika) nebo nějaký alergen v jídle. My třeba i dost bojujeme s babičkama. Ony si prostě asi myslí, že přehráním nebo kecám nebo nevím, ale starší je náchylná na kvasinky. Nějak kolem druhého roku měla kvasinkový exém po celém těle, protože jí babičky pořád cpaly nějaký sladkosti nebo pitíčka. To je jedna babička, druhá babička, děda, prababička a ono se to nasčítá, že. Cpou jí to furt a dcera mi pak doma kňourá a drbe se. 😤 No a mladší má zas pro změnu alergii na mléko i na vejce a taky každou chvíli přistihnu babičku, jak jí cpe piškoty nebo něco mléčného se slovy však trošku může. Zrovna teď je taky obsypaná po celém těle. Mažu jí to vždy několik dní zinkovou mastí a když už to má vysušené, tak nějakým přírodním olejem. To nám zabírá. 😊 Mě třeba i na takový ten fakt svědivý exém, kdy jsem si chtěla vytrhat vlasy z hlavy, abych se nerozškrábala do krve, pomáhal krém na zadek. Konkrétně od welledy krém na opruzeniny, několikrát denně a vždy mi to ulevilo. A fenystyl kapky i krém. To taky na svědění pomáhá. 👌Od doktora mě akorát poslali na kožní a od tam tud jsem odcházela s receptem na kortikoidy. 🤷

martt
16. dub 2023

@florida2001 Ja bych se možná zaměřila i na to v čem spi. Jakou má pokrývku a polštář. Asi bych zvážila i návštěvu alergologa jestli nemá alergii na roztoče, prach, peří apod. Po koupeli zkus namazat nesolenym sádlem nebo do sádla naložit měsíček lékařský nebo řepik to proti ekzémům také pomáhá.

kakba
16. dub 2023

V mem okoli ani v okoli mych kamaradu neznam zadneho doktora. V takovem pripade bych nasla opravdu dobreho homeopata, udela rodinnou anamnezu a namicha homeopatika na miru.

neomenia
16. dub 2023

Spouštěč najít, ale i psychika v rodině. Dítě zrcadlí svou nemocní emoce dospělých.

eiliko
16. dub 2023

Naše se taky často nejvíc škrábe večer, myslím, že často jen kvůli tomu, že leží, "nemá co na práci" a více si svědění uvědomuje, takže u usínání zpívám, povídám, případně ji držím za ruce.....na takové běžné škrábání, kdy ani nejde nějaký ekzém moc vidět, nám vyhovuje Bioderma atoderm, mají několik výrobků s protisvědivým účinkem. Když má ekzém větší, kapu na noc Fenistil kapky....

florida2001
autor
16. dub 2023

@laxesis ano domacnost ne toxicka. peru v eko pripravcich, bavlnene obleceni, pouzivam na cisteni ocet...

zanett
16. dub 2023

@florida2001 Zkouseli jste vysadit lepek? U nas se to ukazalo jako spoustec cislo 1.A to i presto, ze ani opakovane testy neprokazaly citlivost (natoz alergii) na lepek. Presto to byl problem a ted jsme bezlepkova domacnost, coz nam teda vubec nevadi. Moje matka tez bojuje celozivotne s ekzemem a vypozorovala jsem, ze si serviruje lepek az 5x denne v nejruznejsich formach; rano pecivo k snidani, dopoledni svacina neco sladkeho (buchta nebo kolac), na obed nudle v polevce, pripadne testoviny jako priloha k hlavnimu jidlu, odpoledni svacina opet neco sladkeho a na veceri opet pecivo! Lepek zhorsuje propustnost strev, ktera je spoustecem vetsiny autoimunitnich onemocneni (coz ekzem je), takze neni divu. Kdyz byla matka nejaky cas u nas, lepek nejedla a ekzem se rapidne zlepsil. Vratila se domu a ekzem je zpet.

dandaa
16. dub 2023

Moje dcera má silný atopický ekzém a histaminovou intoleranci. Pomohla nejvíc prdiatricka a alergolog. Zaklad je opravdu non toxic domácnost, doporučuji skupinu na FB .

prejeta_zaba
16. dub 2023

A to tak má od narození? Na jak velké ploše těla? Čím léčíte? Může ji svědit i ta zinková mast, jestli je moc silná a vysušuje ji to příliš. Alergeny má vysazené krátce, to se projeví tak po měsíci. Navíc cokoliv dalšího ve stravě může vadit - zelenina, ovoce, koření, kakao, nějaké barvivo...Někomu vadí i histamin.

lennus
16. dub 2023

@florida2001 Hezká je kniha Citlivá kuchyně, hodně tipů a rad, i recepty.

florida2001
autor
16. dub 2023

@cherie24 muzu se zeptat jak vypada kvasinkovy ekzem od normalniho atopickeho? s temi sladkostmi souhlasim .

florida2001
autor
16. dub 2023

@zanett lepek jdu vyzkouset vysadit tento tyden, jen se na to musim dobre pripravit . poridila jsem bezlepkovy chleba i testoviny, akorat bude problem ty sladkosti a ruzne dobroty. je spousta bezlepkovych ale i tak se v tom zorientovat.

florida2001
autor
16. dub 2023

@dandaa muzete doporucit nejakou FB skupinu?

dandaa
17. dub 2023

@florida2001 Svět non toxic a vyhledávání přes lupu ,je tam toho mraky .

dashyyy
17. dub 2023

Doporučuju tady pořádně projít a pročíst tenhle profil https://www.instagram.com/_kerolajnaa_/?hl=cs a pak skupina na fcb https://www.facebook.com/groups/409962995730855 .. zázračná mastička asi není, je potřeba rozklíčovat důvod 😉

prejeta_zaba
17. dub 2023

@florida2001 nelep jí bříško bezlepkovými výrobky. Přečti si složení - samý škrob, náhražka. To nemá se zdravým životním stylem nic společného. Píšeš o sladkostech. Ani ne dvouleté dítě...než látat páté přes deváté, zkus vynechat na první dojem dráždivé potraviny - právě sladkosti, různé citrusy, džusy, koření...a vynechávat ty alergeny postupně, dlouho, třeba i měsíc a dýl. Píšeš, že vynecháváte mléčné výrobky, tak pokračujte a nepridavej do toho další, pak nepoznáš, co jí vlastně vadí. Jezte přirozeně, lokálně, když chceš vynechat třeba ten lepek, vymysli místo toho jiné jídlo, ne jí dát náhražku plnou ještě horších věcí. To není řešení. Ekzém mokvá nebo jsou to suchá červená místa? Podle toho také vol promazávadla. Čím jste už léčili?

zanett
17. dub 2023

@prejeta_zaba Lepek je hnus. Ovsem to, ze si spousta lidi nedokaze odpustit sacharidove vyrobky, ve kterych se lepek bezne nachazi (pecivo, testoviny, ruzne laskominy) a nahrazuje tyto bezlepkovymi alternativami (ktere jsou plne chemickych sragor), to je vec druha. Lidi holt neumeji zit bez peciva atd, tak se upinaji k bezlepkovym vyrobkum - my jsme bezlepkova domacnost a ZADNE bezlepkove nahrazky doma nemame a zije se nam nadmiru dobre (ve smyslu 'zdrave'). Souhlasim tedy s tim, ze nakoupit hromadu bezlepkovych sragor je nesmysl, ale holdovat lepku (jak to dela vetsina populace), taky neni uplne OK. Osobne myslim, ze za vetsinou autoimunitnich onemocneni, ktere ma dnes kazdy druhy, stoji mimo jine lepek.

prejeta_zaba
17. dub 2023

@zanett No...částečně souhlasím. Plácat 5x denně lepek je samozřejmě nesmysl. Ale není zlo. Spíš návyky některých Čechů jsou zlo - odmala cpát dětem rohlík a piškoty ke každému jídlu. 🤦‍♀️ ale jestliže nemá intoleranci (vyloženě problémy se střevy), radši ať si občas dá normální lepkový výrobek než jíst hromady škrobu a jiné bezlepkové náhražky. To jí stav organismu rozhodně nevylepsi.

normalnimatka
17. dub 2023

a na alergologii zjistili co? netoxickou domácností určitě nic nezkazíš, ale pokud je spouštěč nějaký jídlo, tak to úplně nepomůže. a vysazovat jen tak něco na zkoušku mi přijde nesmysl. reagovat může naprosto na cokoliv.

normalnimatka
17. dub 2023

@zanett když píšeš, že nepoužíváte ani bezlepkový náhražky, co teda jíte? co snídáte, svačíte?

zanett
17. dub 2023

@normalnimatka Napsala jsem ti interni zpravu, kde popisuji nas jidelnicek, nechci se stat tercem supermatek, ktere maji vymyte mozky o tom, co je ta 'spravna' strava.

zuzita15
17. dub 2023

@zanett me by to taky zajimalo, sama u sebe neumim moc omezit pecivo, resp. nevim, cim ho nahradit, hystericka z lepku nejsem 😄

zanett
18. dub 2023

@zuzita15 Jenom, pokud nejsi zarita odpurkyne masa, nas jidelnicek je totiz velmi masity, slabsim povaham by se mohlo udelat mdlo😀

zuzita15
18. dub 2023

@zanett naopak, nase rodina jsou sami masozravci vcetne deti 😅 ale to pecivo proste nahradit neumim…