icon

Je nutné vyšetření na předčasnou pubertu u mého syna?

20. čer 2025

Ajojte,
Kozna ma super vystrasila, takze teraz hladam odpoved, ci sa mozem realne bat, alebo nie.

Syn pred rokom zacal mat problemy s celom. Mal uzavrete biele komedony (sem tam aj cierne bodky), mal dlhsiu ofinu, spotil sa, komedony na svete. A odvtedy nie a nie sa ich zbavit. Kozna nam davala kremy, vodicky, NIC nam nepomahalo. Pred 3 mesiacmi cca som si povedala, ze si to zoberiem do ruky. Odstrihla som mu ofinu, 2x umyvam tvaricku a natieram obycajnym nekomedogennym hydratacnym kremom.
Tieto komedony sa stratili. Akonahle je spoteny a ma dlhsiu ofinu, tak sa mu vyhodi 1-2. Vytlacim a pokoj opat. Proste vidim to extremne zlesenie tym, ze som zmenila sampon a odstrihla ofinu.

Dnes sme boli na kontrole u koznej a ja vytesena, ze ma pochvali, ako dobre som syna vyliecila, ona ze musime ist na endokrinologicke vysetrenie, ci nema predcasnu pubertu. Hovorim ale uz nemame komedony, a nema ziadne ine problemy. Nema ochlpenie, je vysoky ako rovesnici, atd. Ziadny sekundarny znak. A ona ze, no ale treba vylucit tu predcasnu pubertu.

Tak ja neviem, ci teraz ist, neist.... Zbytocne stresovat zas odbermi... Neviem co mam robit.

autor
20. čer 2025
autor
20. čer 2025

Teraz

anezzzka36
20. čer 2025

Taky bych byla rozhozená, kdyby mi doktorka naznačila něco takového, když vidím reálné zlepšení a žádné jiné příznaky. Pokud se neobjeví žádný další znak, klidně to zkus odložit o pár měsíců a říct si, že když se objeví něco nového, pak vyšetření podstoupíte.

j.a.n.i
20. čer 2025

No, ke zlepseni doslo když si nasadila rutinu, ktera se pouziva u pubertaku, takže je fajn, ze se to zlepšilo, ale nijak to nevypovídá o tom, ze tam zadny problem být nemůže, takže ja nevidim zadny problem v tom nechat ho na te endokrinologii zkontrolovat, protože neni úplně normální, aby male dite potrebovalo takovou peci o plet.

autor
20. čer 2025
@j.a.n.i

No, ke zlepseni doslo když si nasadila rutinu, ktera se pouziva u pubertaku, takže je fajn, ze se to zlepšilo, ale nijak to nevypovídá o tom, ze tam zadny problem být nemůže, takže ja nevidim zadny problem v tom nechat ho na te endokrinologii zkontrolovat, protože neni úplně normální, aby male dite potrebovalo takovou peci o plet.

@j.a.n.i kedze sa mu lepili velmi huste vlasy na celo, tak ano, vtedy sa mu tvorili... Teraz, ked je ostrihany, tak nie. Citam a citam rozne clanky od lekarov, a vsetci pisu, ze akne a to silne... Nie komedoniky su ibe sekundarnym znakom. Prve je ochlpenie a zvacsenie semennikov.

autor
20. čer 2025

Akurat som volala do endokrinologickej ambulancie. Odbili ma tym, ze termin maju na januar, a s komedonikmi sa nechodi na endo vysetrenie. Mal by mat ochlpenie okolo genitalii, podpazusi, vacseny semennik alebo pach. Ak nema aspon 2 z tychto, tak zbytocne vysetrenie.... Tak ja neviem. Mam skusit inu ambulanciu? Ci napisat koznej

numda11
20. čer 2025

Mám neteřku 6 letou. Má přesně tohle, i podle fotek je to identické. Lékář jim řekl, že se jí jenom moc upchávají mazové žlázky a mají používat sírové mýdlo. To jim pomáhá. Ale žádná předčasná puberta.

1pomnenka
20. čer 2025

Nikam bych nešla. Nemusí to být je vlasy na čele, stačí, když si vezmu kšiltovku a mám to to samé.

autor
20. čer 2025
@numda11

Mám neteřku 6 letou. Má přesně tohle, i podle fotek je to identické. Lékář jim řekl, že se jí jenom moc upchávají mazové žlázky a mají používat sírové mýdlo. To jim pomáhá. Ale žádná předčasná puberta.

@numda11 sirove mydlo? Dakujem, vyskusame. Zatial ma na tvar la roche posay lipikar syndet.

autor
20. čer 2025
@1pomnenka

Nikam bych nešla. Nemusí to být je vlasy na čele, stačí, když si vezmu kšiltovku a mám to to samé.

@1pomnenka aj ja, veru........

numda11
20. čer 2025

Skuste 🙂 Jako holčičce se to stahuje. A hlavně nevytláčejte to i když to má nahnisaný, ono to odejde samo.

autor
20. čer 2025
@numda11

Skuste 🙂 Jako holčičce se to stahuje. A hlavně nevytláčejte to i když to má nahnisaný, ono to odejde samo.

@numda11 inak on uz nema na cele. Mpzno 1-2 sa vyskytnu, ked nahodou ma zas dlhsie ofinu.

biciklissie
20. čer 2025

Oběma mým dětem se dělá akné od narození, Samozřejmě nejdřív takové to miminkovské a pak už sem tam něco, vypadá jako klasické pubertální akné. Vždycky jsem to považovala za běžné a nikam s tím nešla. Nicméně zase jsem taková, že když mě lékař upozorní, tak raději na vyšetření jdu, než něco zanedbat. Kor u dětí. Tak já bych šla a měla bych klid v duši. Ale taky si myslím, že varovné příznaky jsou trochu někde jinde.

autor
20. čer 2025
@biciklissie

Oběma mým dětem se dělá akné od narození, Samozřejmě nejdřív takové to miminkovské a pak už sem tam něco, vypadá jako klasické pubertální akné. Vždycky jsem to považovala za běžné a nikam s tím nešla. Nicméně zase jsem taková, že když mě lékař upozorní, tak raději na vyšetření jdu, než něco zanedbat. Kor u dětí. Tak já bych šla a měla bych klid v duši. Ale taky si myslím, že varovné příznaky jsou trochu někde jinde.

@biciklissie zoberiem ho, uz ked mi dali chrobaka do usi. 😏 volala som na dalsiu kliniku, dali mi termin s tym, ze akne by sa zhorsovalo a nie stratilo odstrihnutim ofiny + pridruzilo by sa ten sekundarny znak.... ( Ochlpenie, pach, atd) ale ze samozrejme mozme prist, uz ked mame papier.

A vam teda co pomohlo na tvar? Ake mydlo si pouzivala? A krem? Krem som skusala uz aj ja vela, ale dala som obycajne cerave baume hydrant. Nekomedogenny hlavne. 🙏

nel_ias
20. čer 2025

Slyšela jsem o předčasné pubertě, ale mohou to být opravdu takhle malé děti?

autor
20. čer 2025
@nel_ias

@nel_ias ano, exidtuje, ale hlavne znakmi je ochlpenie, rast genitalii a pach. A aj tym padom sa pridruzi aj akne a mastna tvar

optimistic
20. čer 2025

Podle mě je to fakt nesmysl. Ale já bych tedy neřešila ani ty pupínky. Počkala bych, až se to ztratí. Myslela jsem, že to mají občas všechny děti...

mollyweasley
20. čer 2025
@nel_ias

@nel_ias Ano, mohou. Nejmladší matka v historii měla 5 let a 7 měsíců.

biciklissie
20. čer 2025

Celkem nic vlastně. Děti maji sklony k atopickému ekzému po mě, takže já se vší kosmetikou opatrně. Prostě se jim občas něco udela, však to zase zmizí, neřeším. Když už by to bylo nějaké hodně, tak bych mazla sudokremem, on to trochu vysuší. Jinak nic, hlavně nemačkat. Když je to plošněji, tak už to chce asi nějaký přípravek. Snad se zadari najít.

ines76
20. čer 2025

Nevim, jestli jsem neco neprehledla, ale jestli to doporucuje jen kožní, určitě by me vic zajimal nazor pediatry. Jestli jsou malymu 4 roky, tak v dohledné době pujdete na 5letou prohlidku a tam bych se poptala na její názor...

merope
21. čer 2025
@ines76

Nevim, jestli jsem neco neprehledla, ale jestli to doporucuje jen kožní, určitě by me vic zajimal nazor pediatry. Jestli jsou malymu 4 roky, tak v dohledné době pujdete na 5letou prohlidku a tam bych se poptala na její názor...

@ines76 Jenže kožní bude podobné případy řešit častěji než pediatrička. Tzn. pediatrička může snadno něco podcenit. A předčasná puberta je takový průšvih, že raději mít potvrzeno, že to je ok - než pak řešit, že už se s tím nic nedá dělat.

dashyyy
23. čer 2025

Ještě k té péči bych se zaměřila na polštář, kvalitní materiál a opravdu často měnit, ručník jen na obličej

nel_ias
26. čer 2025
@mollyweasley

@nel_ias Ano, mohou. Nejmladší matka v historii měla 5 let a 7 měsíců.

@mollyweasley Věděla jsem, že to přichází dřív, ale netipovala jsem, že už v takhle raném věku.