icon

Jedná se o školní úraz i mimo výuku?

30. lis 2022

Mám dotaz, syn chodí do školní družiny a dneska se pošťuchovali se spolužákem na wc, mimo dohled. Blbnuli i s vodou. Syn se uhodil, ale protože věděl, že dělal, co nemá, nikomu nic neřekl. Dnes ho vyzvedával manžel a z počátku si ani nevšiml, že je přejetej. No nic, doma si začal stěžovat na nevolnost a bolest hlavy a přiznal, co se stalo. Zvláštní bylo, že si úplně přesně nepamatoval, jak upadl. Výsledek je lehký otřes mozku a hospitalizace na pozorování.
Mám to se školou nějak řešit ? Jedna se o školní úraz ?

Strana
z2
martt
1. pro 2022

My jsme před měsícem řešily něco podobného s naším synem , naštěstí se to obešlo bez nějakého zraněný a snad se to vyřešilo. Ale tady bych v pondělí pokud půjde syn do skoly šla s nim a zasla za učitelkou a popravdě bych ji řekla co ti řekl syn , ale ze to nechce řešit. A zeptala bych se ji jestli si třeba něčeho nevšimla. Ono když na to jenom upozornis tak na ty děti budou třeba dávat větší pozor.

mourovatakocka
1. pro 2022

Určitě napiš, jaký bude vývoj. Myslím, že je dobře toto řešit. Ono přátelské pošťuchování může snadno skončit hlavou na rohu umyvadla apod. O tom, že může být přátelské jen z jedné strany ani nemluvě 😔 Jestli z nějakého důvodu nechce jít do školy, je to hodně varovný signál...

camelinka
1. pro 2022

Kdyz to podas takhle, tak to vypada, ze to kamaradi nejsou a kluk se boji, ze kdyz to zacnes resit, bude mit jeste vetsi peklo ☹
Takze bych byla ostrazita a nejak to zacala resit...ale to, ze to vemete takhle oklikou pres ten uraz, asi nezabrani, aby deti nechodily na wc spolecne, zejo....

jana31990
1. pro 2022

Musím říct že něco podobného se stalo mě taky na základce. Jen to bylo při hodině kdy jsme měli dělat nějakou práci, test už ani nevím a učitelka na chvilku odešla že třídy. A spolužák ke mě přišel s tím ať mu to dám opsat což jsem nechtěla a kopl mě následně do břicha až jsem sletěla že židle. Taky jsem nic nikomu tenkrát neřekla jelikož jsem se bála že by to mělo další následky. Až teprve doma si toho všiml můj otec že je mi blbě, bolí mě břicho a žebra. Nakonec jsem měla naštěstí jen natažený žebra ale okamžitě to druhý den ve škole řešil s ředitelkou. V první chvíli jsem byla ha ta špatná proč jsem nic učitelce neřekla ale nakonec se dozvěděli i od ostatních spolužáků že dotyčný mě dost dlouho šikanoval jak psychicky tak i fyzicky. Když to vezmu zpětně tak nevím jestli by nakonec nebylo lepší aby to nikdo neřešil jelikož jsem pak měla ve škole nakonec peklo až jsem tak nechtěla i chodit. Ale alespoň byl dotyčný potrestán

trpaslicek19
1. pro 2022

Dělal co nemá a ví že to neměl dělat. Proto bych to neřešila.

marge_s
1. pro 2022

@jana31990 tohle relativizovani, ze by to bylo lepsi neresit, je hrozne nebezpecny pristup. 😕 - to bylo proste ze strany skoly naprosto nezvladnute. Dneska uz by to melo byt reseno efektivneji. Pokud by se pres skole nezadarilo a slo by o me dite, nikdy bych ho v te skole nenechala.

jana31990
1. pro 2022

@marge_s tak samozřejmě jít také o mě dítě tak to řeším všelijak. Jen abych mu pomohla ale já jsem to brala z mého pohledu jako nikdo neví jak by to tenkrát dopadlo kdyby se to neřešilo třeba hůř a nebo třeba by toho nakonec nechal. Jako je pravda že u mě to tenkrát škola absolutně tu šikanu nezvládla. Spolužák potrestany pouze 2 z chování a tím to skončilo a vic se neřešilo, jelikoz jeho rodice byli dost zazobaný a davali nějakýi sponzorský dary škole. Jen od rodičů prý dostal co proto a plus nějaké zákazy.

marge_s
1. pro 2022

@jana31990 to je mi lito, to je strasny 🤦🏻‍♀️

ivivi
1. pro 2022

Jako ucitelka bych teda to chtela vedet. Asi bych uplne nepouzila primo slovo sikana. Ale ucitelka se muze na to zamerit a lecos vypozorovat. Ja jsem vzdycky radsi, kdyz za mnou rodice prijdou. Jen bych se s ni domluvila treba po vyucovani. Nemam rada, kdyz rodice dojdou neohlaseni a nejlip 7:50. Resim veci s kolegynemi, deti chteji toho spoustu rict, dochystavam posledni veci do vyuky. A pak nevim, kam driv skocit.

codal
1. pro 2022

Určitě to řekni učitelce. Nám takhle při nocování kluci blbli a jeden při to upadl a zlomil si ruku a dostal normálně pojistku za úraz ve škole.

marselina
1. pro 2022

Za mě určitě ano, nahlásit ve škole. Jsou to porad deti a ze se boji něco říct je normalni.
Já Tak teď resila rozbity telefon, pojistovna školy vše uhradila a to ma syn opravdu drahy telefon.
Tím, ze je syn na sportovní škole, měl několik úrazu, o jednom nám doma taky neřekl, nakonec skončil na operačním sale, vše jsme pak zpětne ve škole nahlásili a problém v tom nebyl.
Drzim pesticky ať je malemu brzo lip❤️❤️❤️

xxx3d
1. pro 2022

víc než školní úraz bych řešila šikanu, čímž nechci mírnit faktický stav věci.
nenechávej to být, prosím.

marge_s
1. pro 2022

@ivivi clovece, ja nevim jestli bych se jako matka spokojila s pozorovanim. Ty jako pedagog pro to urcite muzes udelat mnohem vic. A navic je to tvoje povinnost. Otres mozku pani kolegyne nejsou rozslapane pastelky.

autor
1. pro 2022

Všechno, co vím včetně mého pozorování jsem dnes popsala do e-mailu třídní ucitelce. Ta mi na to obratem odpověděla, a dáme si v pondělí osobní schůzku.

evculinda
1. pro 2022

Určitě nejdříve třídní učitelka, metodik prevence na škole.

marketa2016
2. pro 2022

Cokoliv se rodičovi nezdá a událo se na půdě školy, měla by to škola vědět, mít o tom zápis. Bez debat, bez ohledu na pojistku. Nemusí se nic rozmazávat, s ohledem na stav dítěte, jeho psychiku apod. A i kdyby šlo o tu blbou pojistku, tak přesně pro to si ji škola platí, pojišťovny jsou na to uzpůsobeny z povahy věci a děti jsou prostě děti. Někdy po úraze ve škole musí zůstat rodič delší dobu s dítětem doma (někdy i měsíc) a placené OČR na 9 dni prd pokryje. Hlavně věci řešit s rozumem, spolupracovat s učiteli…pokud je člověk normální a bere i učitele, že je taky jen člověk a učitel nebere rodiče jako prudiče, je to úplně normální věci řešit a bavit se o problému či potenciálním problému. V tom počtu děti si toho učitel ani nemusí všimnout, pokud se to neděje přímo mu po nosem a tak se na to může více zaměřit, když už to ví a poučit případně ostatní děti, jak se mají chovat ve škole apod.

ivivi
2. pro 2022

@marge_s A co bych mela jako ucitelka udelat? Delat bez rozmyslu sceny, vysetrovani, hned uhodit? Vetsina decek se takhle jen sekne. Ja tady nemluvim o nejakem dlouhodobem sledovani. Ale venovat pozornost, zamerit se, vic si vsimat a pak popripade zasahnout. Ale ne bez rozmyslu delat buh vi co. Velice vyborne vysledky ma i pracovat s tou tridou v ramci tridnickych hodin na dany problem. At uz to dela ucitelka sama nebo primo organizace ci centra, ktera se na prevenci zameruji.

marge_s
2. pro 2022

@ivivi tak na to byste meli mit vypracovane postupy. Stejne jako co se tyce dalsich krizovych situaci. 🤦🏻‍♀️ Pokud to nevis-vedeni napovi. Ja jak to mate ve skole konkretne nastavene nevim. Ale co vim 100%, tak ze strany rodice by me pozorovani fakt neuklidnilo. “Dobry den, tonik se boji chodit do skoly, mam podezreni, ze ho nekdo sikanuje, vcera to uz presahlo unosnou mez, malem ho prizabili, ma otres mozku” “ jo jo pani omackova, dobre ze mi to rikate, ja budu kluky pozorovat”. Clovece, nevim nevim…

marge_s
2. pro 2022

@ivivi btw, ja jsem musela resit domaci nasili. Je to z meho pohledu stejny rank problemu. V techto vecech neni dobre postupovat “jak se nam to zda spravne”, je dobre se poradit s odborniky. Je to tanec mezi vejci.

marge_s
4. pro 2022

@ivivi by se mohlo hodit, nedavno me zaujalo na fb. Treba to bude dobre https://www.facebook.com/eduallcz/videos/146889...

autor
9. pro 2022

Ahoj holky, jen dávám vědět, ze se to zapsalo zpětně a je to školní úraz. A formálně se to nějak vypořádá. A syn pak všechno nakonec vysypal, ale hrozne se bál žalovat. A co se tam dělo je teda strašný, jak se ty děti k sobě chovají. Nakonec se to dalo do pohybu, a se třídou pracuje metodik prevence.

codal
9. pro 2022

To je strašně dobře, že jsi to řešila a že se nakonec zjistilo, co se stalo❤️.

marge_s
9. pro 2022

je mi lito, ze to nebyl plany poplach, doufam, ze se vam to podari vyresit, moc a moc drzim palce. Jses dobra 👍

camelinka
9. pro 2022

Super, tak snad to k necemu bude 😎👍

wendie
9. pro 2022

Rozumím vám. Podala bych informaci co se stalo právě proto, aby se situace neopakovaly.... Ať je synovi dobře!

normalnimatka
9. pro 2022

hlásit bys to měla tak jako tak, i kdyby z toho nemusel zůstat doma nebo bejt ošetřenej u dr, když jde o opakovaný provokace. já se teda divim že to muselo zajít tak daleko a neřešila jsi to už dřív....:( takže sice je to smutný, ale nakonec to snad bude k dobru,, že se to pohne. snad maj na to řešení ve vaší škole dobrej postup a přístup.

mourovatakocka
10. pro 2022

Smutné je, že se děti někdy chovají hrozně a minimálně stejně smutné je to, že se ty "slabší" bojí o tom komukoliv říct. Moc přeju, ať se vše vyřeší.

Strana
z2