Kyčle u kojence a na čí radu dát. Kdo má pravdu?

enyty
4. led 2020

Ahoj ženy. Mám tři měsíční dceru. Bojuji s tím že na kyčlích podle doktorky mám pleny navic dávat ale podle pediatricky nemám dávat žádné. Takže nemám ani ponětí když bych se měla pridrzet rady doktorky na kyčlích jak to více balení mám dělat? Ale nejvíce zápasím s tím což je můj dotaz. Kdo má pravdu a na či radu dát 🤔

evca_w
4. led 2020

@enyty Ja bych asi poslechla odbornika pres kycle, od toho se k nemu prece chodi.Taky jsme davali siroke baleni kvuli jedne kycli, na dalsi kontrole uz bylo vse ok.I kdyz mi ortoped ukazoval, jak ty pleny vazat, neslo mi to a poridila jsem synovi abdukcni ortopedicke kalhotky a mela jsem to bez problemu.Koukni treba na himer.cz.Jinak vim, ze nekde na youtube jsem nasla navod na to siroke baleni, ale za sebe opravdu doporucuju ty kalhotky, pripnou se na normalni plenu nebo az na dupacky a je to.Jen muj nazor..

leniczka23
4. led 2020

Jakej ma nalez na kyclich? Pokud Ia Ib nebo IIa opravdu neni potreba davat siroke baleni i pres to, ze 90% doktoru z kycli ti rekne ze davat..
Mam dite narozene 2013 na kyclich celou dobu at davam 2 pleny Dr rikala jen jednu, verim sve Dr je to spicka nedavala jsem. Kycle v poradku. Ted syn 2019 to same. Me jen mrzi ze ti doktori proste jedou v tech svych zvycich.
Takze za me nedavat.

lolam10
4. led 2020

Casto se rika radsi davat siroke baleni preventivne.my jsme ale nedavali a vse v poradku.myslim ze at udelate cokoliv nebude to spatne...

vladienka
4. led 2020

@lolam10 jojo nam kazala balit nasiroko preventivne pediatricka.. no nebalila som, kycle uplne ok

malenka3
4. led 2020

Zkus si tohle přečíst. http://www.jansa.cz/spravne-baleni-novorozencu

Problém je, že na řadu věcí mají lékaři a třeba fyzioterapeuti jiné názory. Budeš na to narážet pořád a budeš muset rozhodnout, čí názor je ti bližší a dává ti větší smysl.

cuuza
4. led 2020

Dneska se doporučuje volne balení, tj co nejlepší možnost pohybu kycle. Dr mě upozorňoval i na zavinovačky, že pokud je chci používat, tak jen na ruce, že od pasu dolu má mít prcek volnost, jednak si při pohybu nožičkama pomaha s prdíky a jednak to pomaha vývoji kyčlí.

fifinka007
4. led 2020

V soucasne dobe,dle trendu, uz siroke baleni nema smysl, mluvil o tom detsky ortoped z FNM v sama doma nekdy v kvetnu a minuly mesic jsem o tom mluvila s RHB terapeutkiu,ktera dela deti a rikala mi,ze uz se to nedela, zr se zjistilo, ze to nema zasadni vliv. Tak ze, kdyz budes balit, prd se stane a kdyz nebudes,tak taky👍😉. Ja na siroko balila dve deti,pak jsem se u nejmladsi na to vybodla a kycle ok😉. Dulezitejsi je rehabilitace. Pokud mas pochybnosti,neni od veci si necht dite omrknout fyzioterapeutem (ja to tak udelala)

slunickovm
4. led 2020

@enyty ja jsem mela u obou deti kyčle Ia a taky vzdy nam doporučil ortoped široké baleni nikdy jsem nedávala vse bylo ok

olga_
4. led 2020

@enyty Záleží na tom, jaký má nález na kyčlích. Někteří ortopedi předepisují široké balení preventivně a to opravdu potřeba není. V tomto by mohli být pediatři pokrokovější. Já to hodně řešila s ortopedem dr. Jansou, který zastává balení volné. Vyplatilo se a dvojčata jsem zbytečnému širokému balení ušetřila.
Mrkni zde, klidně mu zavolej a poraď se: http://www.jansa.cz/problematika-vyvoje-kycli-u...

K ortopedům jako takovým mi říkal: "Když se sejdeme na kongresu, jsou tam tak dva, tři osvícení ortopedi. Zbytek si přečetl jednu kapitolu v jedné příručce a podle toho se řídí." Jansa má praxi přes 30 let a široké balení nedoporučoval ani na začátku své praxe.

zelenoockaa
4. led 2020

Jaký byl nález na kyčlích?

fifinka007
4. led 2020

@olga_ bezva info,skoda,ze jsem to necetla pred 9 mesici😉. Fakt me ta rigidnost nekterejch doktoru dost drti😤( vim ocem mluvim,sem delala 20 let ve spitale😁)

olga_
4. led 2020

@fifinka007 Jojo, Jansa je teda zlatý. Já měla u dvojčat velké podezření ohledně postupu lékaře, protože nález byl na kyčlích fyziologický (IIa). Dvojčatům předepsali balení na 24 hodin (narodili se v červnu, takže vedra jako 🐷). Já je měla permanentně bez pleny na podložkách (klidně do půlnoci, kdy teploty začaly konečně klesat pod 25 stupňů). Když jsem je pozorovala, došlo mi, že polohu kyčlí, kterou by mělo široké balení fixovat, si předepisují sami a bez jakéhokoli omezení. Spali tak klidně několik hodin.
Velké podezření mě jalo v okamžiku, kdy jsme na kontrole po měsíci vyfasovali u kluka balení "pouze" na 12 hodin a u holky stále na 24 hodin. Obě lékařské zprávy byly přitom do puntíku totožné. V nálezech u obou nebyl nejmenší rozdíl a kyčle se i bez balení zlepšily. To jsem pak řešila právě s Jansou a ten mě ujistil, že dobře dělám. Posílala jsem mu skeny zpráv a hovořila s ním telefonicky. Ve třech měsících dvojčat nálezy Ia i bez balení.
Jansa mi vysvětlil, že dvojčata jsou považována za rizikovější, narodila se císařem, což je také považováno za rizikovější a u holky nechal balení na delší dobu na 24 hodin, protože holky jsou ohledně kyčlí považovány taktéž za rizikovější...

fifinka007
4. led 2020

@olga_ to jsou teda fakt zajimavy info. Mam 2 deti s.c.a nolikdo se o tom ani nezminil,ze je to brano jako rizik.faktor. Prostredni dite melo vaznouci abdukci pdk, tak jsem cvicila,balila,pak ve 2 mesicich ok,tak uz jsem necvicila, no a nemela spravny vyvoj sedu, vtacela spicky,silenej zpusob chuze, a tak jsem si sehnala RHB a do ted (teda neprehanim to😁) cvicime a chodime na RHB( uz 2 roky). Samo jsem sla i na ortopku, kdyz ji byly 2,abych to mela vse lege artis, aby ji ortoped videl- no tak dg.ze ma ixace( jsem videla taky) 🤦 a ukazla mi nejaky 3 cviky🤦,mela info.ze s holkou chodim na rhb-a ze mame nejaky cviky, jeji odpoved- ze rehabilitaci maj jiny cviky(asi cvicej jiny telo,asi🦒). No a pak ji mam davat boty na "kozi nohy", coz je taky uz mimo a ev.zkusime vlozky a ze ma vrozenou hypotonii a hypermobilitu. No tak ze sni chodim na RHB (ale tu mi ortop.ani nenabidla,vse si shanime samy) kozi nohy( kdyz si splete boty😁), jinak ne a chodi bosa( teda v lete🤣) a plave( dle rehabdoktorky optimalni sport)👍. Tak ze ortopedka akorat udela UZ a to je tak vse🤦. Nejmladsi ditko melo mirny polohovy sy, tak ze zase cvicitdle ortop.,ale ze by opet napsala RHB ......skoda mluvit. Tak jsem ji nechala skouknout ve 3 mes.fyzioterapeutem a dobry, slabsi bricho......no co z toho vyplyva,ze doktori jsou taky jen lidi a nemuzou vedet vsechno🤣🤣🤣🤣, ze. Jeste podotykam,ze jsem s detma(starsima) chodila na kycle do FNKV, kde je faaaakt velka ortopedie( sem tam kdysi delala😉)

enyty
autor
5. led 2020

@zelenoockaa popis kyčle pohyb volný, Ortholani i Barlow neg. SONO bil. la. Pediatra mi říkala zkratku S1 myslím....

enyty
autor
5. led 2020

@fifinka007 Naše pediatra mi říkala ještě před první návštěvou na kyčlích že stopro mi budou říkat ať dávám jednu plenu navíc ale že ať to nedělám že 1 papírová jsou tři látkové. 🤔

zelenoockaa
5. led 2020

Jestli tam máte Ia tak opravdu široké balení nedávat... Jinak jedna papírová fakt nejsou tři látkové (mám srovnání, používáme doma oboje :D), látkové vytvoří mnohem větší balík mezi nohama ale pokud to není nutné, což ve vašem případě fakt asi není, tak to neřešte a balte normálně do papírových.

enyty
autor
5. led 2020

@zelenoockaa Moc děkuji 😉Budu aspoň klidnější. 😊Dcera je moje první dítě tak jsem v tomhle všem ještě zelenáč. 🙂

enyty
autor
5. led 2020

Všem moc děkuji za příspěvky a každou radu 😊😉