Má lékař právo vyřadit dítě z evidence kvůli neočkování?
Zdravím,pokusím se krátce popsat naší situaci.
Synovi jsou 3 roky a ještě nemá všechno očkování.
Když mu bylo totiž půl roku a dostal vakcínu,tak měl strašnou reakci.
Hlásila jsem to i na SÚKL , lékař odmítl to nahlásit že je to normální.
Syn týden jen ležel ,nereagoval , v noci i 4 hodiny v kuse brečel nebo ztrácel dech.
Lékař říkal že je to normální.
Očkování jsme na vlastní žádost odložili až bude syn starší.
Nyní se rozhodujeme,ale máme strach.
Ovšem lékař nám dnes oznámil že pokud dítě nenaockuji, vyřadí nás z evidence.. má na to právo?
@terkaterka31 na tvoji otázku odpověď neznám a ani jsem v rychlosti nedohledala odpověď. Ale řeknu ti jak bych postupovala j. Předpokládám. Ze máte podepsaný negativní revers. Za a) vy nechcete neočkovat, pouze počkat, za další bych si o tuhle informaci napsala na lékařskou komisi, a za další bych si našla jiného pediatra. Tohle vydírání by bylo něco na můj mlýn, úplně z toho cítím ten nerespekt vůči rodicum
Byli jste u lékaře poslední 2 roky? Nevím, jak je to teď, dříve platilo, že pokud se pacient neukázal v ordinaci více jak 2 roky, lékař mohl vyřadit z evidence a nabrat nového pacienta. Vyřadit z evidence kvůli neočkování, to jsem ještě neslyšela.
@1pomnenka chodíme pravidelně na prohlídky a samozřejmě když má syn nějaké obtíže,je nemocný atd
@terkaterka31 na tvoji otázku odpověď neznám a ani jsem v rychlosti nedohledala odpověď. Ale řeknu ti jak bych postupovala j. Předpokládám. Ze máte podepsaný negativní revers. Za a) vy nechcete neočkovat, pouze počkat, za další bych si o tuhle informaci napsala na lékařskou komisi, a za další bych si našla jiného pediatra. Tohle vydírání by bylo něco na můj mlýn, úplně z toho cítím ten nerespekt vůči rodicum
@barulina ano máme 🙂
Jo taky mě to úplně vytáčí,nejsem žádný proti očkovací maniak,jen máme strach.. Lékař místo vysvětlování nebo pochopení jen nad vším mávne rukou..
O změně lékaře přemýšlíme a zřejmě k tomu dojde.
A proč chodíš k takovému lékaři?
@barulina ano máme 🙂
Jo taky mě to úplně vytáčí,nejsem žádný proti očkovací maniak,jen máme strach.. Lékař místo vysvětlování nebo pochopení jen nad vším mávne rukou..
O změně lékaře přemýšlíme a zřejmě k tomu dojde.
@terkaterka31 Od takového doktora zmizet...
@terkaterka31 Právo na to nemá. Mohl by eventuálně vás nahlásit OSPODu, že neplníte povinnosti v oblasti zdravotní péče o dítě, ale ve finále, nevím, který doktor by toto udělal, protože OSPOD zjistí, že dítě je zdravé, netýrané, spokojené, vyrůstá v adekvátním prostředí, na kontroly také chodíte... Každopádně od takového maniaka zmizet. Pokud máte podepsaný negativní revers, tak nevidím problém.
Ještě mě napadá, řešili jste ten stav, co měl syn po očkování tehdy s neurologem? Možná bych zkusila se objednat, popsat doktorovi, co to měl za potíže po očkování a zkusit se s ním dohodnout, že pediatr na vás tlačí, tímto vám vyhrožuje a vy neodmítáte, vy jenom chcete posunout, tak zda by kvůli reakci nenapsal, že doporučuje očkování odložit. Vstřícný lékař by s tím nemusel mít problém, doufám. Můj syn doočkovaný není, je to epileptik, pediatr respektuje, že se očkovat bojím, neurolog respektuje, že očkovat už nechci, i když třeba jsme vydrželi půl roku bez záchvatu, takže bych teoreticky očkovat mohla kdybych chtěla, ale do zpráv mi píše pravidelně, poznámku očkování odložit a takto se bude odkládat dál.
Aby ti lékař mohl dítě vyloučit z péče, musela bys vyslovit nesouhlas s poskytováním VEŠKERÝCH zdravotních služeb. Ty nejenže nesplňuješ to "veškerých", ty jsi navíc ani v rámci očkování nevyslovila nesouhlas, protože očkování pouze odkládáš.
@terkaterka31 myslím, že nárok na to nemá, nicméně šla bych dobrovolně. U takového bezohledného Doktora rychle pryč. Zastrašování je v lékařské praxi nepřijatelné, ale někteří se k němu bohužel uchylují. Hledejte jinde. 🙏 Taky máme podepsán reverz, odkládali jsme u druhého i třetího dítka, právě kvůli špatným zkušenostem s první dcerou + navíc 2 děti známých dostaly po očkování epilepsii. Byli jsme informováni o možnosti pokuty a jinak nám k tomu neřekla doktorka nic proti. Jen řekla, že podepsáno má a až se rozhodneme očkovat, stačí kdykoliv říct, že je to na nás. 🙂 Ale z důvodu lepší dostupnosti jsem zvažovala přestup do bližšího místa a tam mě teda doktorka opravdu hnusně odmítla s tím, že nemám děti očkované v termínu (chyběla už jen MMR a poslední hexa) a že o takové lidi v kartotéce rozhodně nestojí. 🤦
Není to přímo odpověď na otázku, ale nás kdysi neurolog poslal na konzultaci do očkovacího centra, tam napsali doporučení dalšího očkovacího schématu (upravené, rozložené) a pediatr dále očkoval dle toho.
Po reakci na mmr nebo co to bylo za sra*ku, kdy jsem z holky měla přes tři měsíce hadrového panáka jsem rozhodnutá další očkování nedávat. Dr nejdřív chtěla dát kontraindikaci, nakonec vycouvala. Mám podepsaný papír. Dál to neřeší. U takové doktorky bych nebylam

Byli jste u lékaře poslední 2 roky? Nevím, jak je to teď, dříve platilo, že pokud se pacient neukázal v ordinaci více jak 2 roky, lékař mohl vyřadit z evidence a nabrat nového pacienta. Vyřadit z evidence kvůli neočkování, to jsem ještě neslyšela.