Má syn ADHD?

michaels
26. zář 2017

Ahoj, prosim o radu. Syn ma 4 roky a ma epilepsii. Byli jsme na vyšetření EEG, a jelikož je aktivnější a u ničeho dlouho nevydrží tak mel i potize zustat ležet a nehybat se a nemluvit. Sestřička, ktera nam delala vyšetření řekla, ze urcite ma ADHD. Docela mi tim nasadila brouka do hlavy a ted nevim zda s nim nekam man jit a kam. Dekuji za rady.

kacasa
26. zář 2017

@michaels toto zodpovi snad jedine dobry detsky psycholog..otazka je, co vam to vyresi, ze to budete vedet..

j.a.n.i
26. zář 2017

@michaels Asi takhle, může mít, ale na druhou stranu, rozhodně bych to nevyvozovala z toho, že ve 4 letech neních schopen klidně a tiše ležet, protože to by bylo ADHD tak asi 90% dětí 😉

michaels
autor
26. zář 2017

My jsme u psychologa byli v únoru, ale kvuli něčemu jinému. A ta zpráva od psychologa mu ve školce hodne pomohla.

gnozka
26. zář 2017

Tak ze to rekne sestricka bych si z toho nic nedelala, nehledě na to ze si myslim ze nema ani právo stanovit takovou diagnózu a jeste to říct takhle do "luftu". Na tuto otazku by Vam opravdu spíše odpověděl psycholog na zaklade testu . A jak uz bylo řečeno , to ze 4 lete dite nevydrží byt v klidu u vyšetření jeste opravdu neni známka ADHD.

michaels
autor
26. zář 2017

Take si myslim, ze to nemela říkat. Viděla ho poprve a to je. 20 minut. Ale nasadila mi tim brouka do hlavy.

j.a.n.i
26. zář 2017

@michaels Hele, u živého dítěte to uslyšíš ještě tolikrát... prostě dnes hned každý řeší nějakou diagnozu, chce se to nad to povznést a hlavně bych řekla, že pokud jste byli u psychologa, tak i když s něčím jiným, tak by si případného ADHD všiml a řekl by ti to.

pavlak5
26. zář 2017

adhad jde vidět i na EEg -takže bych spíš dala na doktorku ,co řekne -ne na sestru .Pak záleží ,jestli mu to adhd v životě nějak vadí -to pořešíte případně v PPP nebo u dětského psychologa .Jo kdyby to bylo hodně špatný ,léčí se to medikamenty od psychiatra .
To ,že tam nemohl vydržet v klidu ,nemusí nic znamenat -prostě ho možná někde něco štvalo ,nebo je nezralej (to kluci bývají často ).
Taky jsem taková" řešivá ",ale ze svých zkušeností doporučím neřeš to dokud vás jeho chování nezačne doma ,nebo ve škole omezovat .

michaels
autor
26. zář 2017

Tak on je uz od malička aktivnější, rikaji to i ve školce, ale nikdy jsem to neresila. Me to prijde u nej normalni.

pavlak5
26. zář 2017

Nech to zatím tak ,uvidíš co ti řeknou na neurologii . A pak počkej do 1.třídy -když tam budou potíže zajděte do PPP at mu dají "papír" (on mu papír v zásadě k ničemu není ,ale v lepším případě zavře pusu některým učitelům ,kteří vyžadují max.kázeň.)

looolaaa
26. zář 2017

@michaels
můžeš si i sama doma udělat takový jednoduchá testík.
když je dítěti pouze aktivnímu pustíš jeho oblíbenou pohádku (nebo začneš číst oblíbený příběh) plně se zklidní a pozoruje/poslouchá.

Když dítěti s ADHD pustíš jeho oblíbený příběh - lehne/sedne si ale ten neklid je stejně někde na něm viditelný. např. - kouká na pohádku ale ručičkama furt něco šudlá, když leží na břiše "cvaká" hýžděmi .... prostě nedokáže tělo plně klidnit.

na základě tohoto domácího pozorování by se pak vidělo jak dál ;)

gnozka
26. zář 2017

@looolaaa Tak v tom případe ja i ma dcera bychom mely ADHD 🙂 ja ted uz v dospělosti vydrzim ale jako dite ani náhodou . A dcera je totéž . Stálé zadek
V lufte jak se rika . Kamarádka ma dceru s ADHD a co vim tak tato diagnóza se opravdu da stanovit az ve školním veku .

looolaaa
26. zář 2017

@gnozka hele mám to jako trik z přednášek PhDr Lidmili Pekařové 🙂 Sama s ADHD zkušenosti nemám - ale myslím že když k jiným projevům přidáš ještě tento jev je pak třeba na místě vznést dotaz dále ;)
Jasně že já když ležím tak si třeba taky klepu nohou ale jinak nelítám po bytě jsem soustředěná atp - chápeš - jde o to propojit více faktorů.
Zakladatelka uvádí že jí to připadá normální tak si ani nemyslím že by bylo potřeba to nějak řešit. Spíš jde pak o nástup do školy aby učitel věděl jak na tom žák je a přizpůsobil tak vzdělávání ;)

gnozka
26. zář 2017

@looolaaa ono se to prave projevu az s nástupem do skoly . Pak se da s jistotou říct zda dite ma nebo nema ADHD. Driv moc ne :/

verdos
26. zář 2017

@pavlak5 No, tak já doteď neřešila synův aspergerův syndrom, protože mě osobně neomezoval a docela jsem si "naběhla" - všude dlouhé čekací lhůty, do toho povinná předškolka - pro tu už ani papír neřešíme, protože se to nestíhá a rovnou řešíme papíry a vyšetření kvůli škole (a je to teda "tak tak" - a to to řeším od loňského února, abych teda ještě informaci doplnila).
ADHD se dá diagnostikovat i dříve než ve škole, i když je to samozřejmě komplikované. Ale rozhodně ne sestrou, a už vůbec ne takovou, která tvé dítě chvilku vidí a nemá celý kontext. Nic proti sestrám, ale jedna mi kdysi řekla, že mé dítě je zanedbané (jí na to stačilo dokonce méně než 5 minut ;)), takže si o tom myslím své 🙂.

lucie_91
26. zář 2017

@verdos Můžu se zeptat, jak se u syna projevoval Aspergerův syndrom? Klidně přes zprávy. V říjnu nás čeká dětský psychiatr - první vyšetření - potvrzení/vyloučení PAS.

gnozka
26. zář 2017

@verdos přesně jak říkáte , nechápu jak si muze sestra dovolit říct tohle vubec nahlas a před maminkou . Pochopitelne ze ji to vyděsi, bych ji neco rekla .

verinikki
26. zář 2017

@gnozka
Nezdá se Vám to trošku přecitlivělé? Proč by to neměla říct, pokud je to zdravotní sestra a může se jí to tak při vyšetření zdát...mimochodem nevím, proč by zrovna diagnoza ADHD měla někoho přímo děsit?
Pokud to tak je, jedině to může pomoci, že na to někdo jiný, co je v denně v kontaktu s dětmi upozorní, ne?
@michaels
Je to na Vás, jak to zhodnotíte, samozřejmě jde pouze o domněnku jednoho člověka a tak bych se k tomu stavěla - pokud bych měla podezření i před tím, šla bych k psychologovi - zvláště, pokud s ním máte dobrou zkušenost. Jinak bych se zkusila zeptat ve školce paní učitelky a už to více neřešila.

gnozka
26. zář 2017

@verinikki ani nezdá , myslim ze sestra tam neni od toho aby stanovila diagnózu . Sestra je všeobecná a nem specificky obor v oblasti psychologie . Nechci v žádném případe snižovat jeji praci ale ja pracuji v lékárně jako farm asistent se střední školou a i kdyz mam 16ti letou praxi a vim toho hodne taky bych si nedovolila radit ohledne leku na recept protoze to náleží lékárníkovi s vysokou školou . A chapu maminku ze ji to vydesi . Kazda mama ma obavy o sve dite . I kdxz sama vim ze s ADHD se da klidne žít:

rybamrazena
26. zář 2017

ADHD neexistuje.

gnozka
26. zář 2017

@rybamrazena myslíte 🙂 dcera me kamarádky ma ADHD , věřte ze existuje .

rybamrazena
26. zář 2017

@gnozka Věřím, že vaše kamarádka existuje. A věřím, že když něčí chleba jíte, musíte zpívat i jeho píseň. Možná by se měla kamarádka přestěhovat do Francie, rázem by byla dcera zdravá. A vy byste možná mohla zkusit nastoupit do nějaké lékárny v sousedním okrese (BV) - kolegyně by vám tam otevřely oči.

verdos
26. zář 2017

@rybamrazena No, tak na tohle by se dala vést až filozofická diskuze, že ano... Jo, u některých se to dá jako nálepka, hlavně aby byl klid (od rodičů, od učitelů nebo vlastně nejlépe ode všech). Je nadužívaná. Určitě se dá dělat mnohé pro to, aby k problémům, které jsou do ADHD zahrnuty, nedocházelo (a je fakt, že málokdy se to dělá, buď se nedělá nic nebo se do dětí hned rvou léky aniž by se jiné možnosti zkoušely). Ale je-li diagnóza něco, co popisuje souhrn příznaků nějakého nežádoucího stavu či poruchy a je-li ADHD název pro nějakou takovou diagnózu, pak nelze konstatovat jinak než že ADHD prostě existuje. A můžete si o tom myslet, co chcete, ale tohle nepopřete.

gnozka
26. zář 2017

@rybamrazena žila jsem v Anglii 5 let , vim co mate na mysli , zlobivé dite -dame mu diagnózu . Ale ADHD ma mnoho podob , neznamená jen to ,ze Vam dite skáče po hlave jak je ted trendem se odvolávat na toto chování . Kamarádky dcera je velmi hodna , ma same jednicky , je bez problému ale ma typ který způsobuje to ze jeji mozek je o hodne rychlejsi nez muze telo samo zvládnout . Jeji myšlenky jsou tak rychle ze to nezvládá vstřebat ,což se treba odrazí v migrénach . Anp pak je tady typ kdyz se to projevuje v tom pohybovym projevu deti jsou nesoustredene a velmi žive, ale
Kdyz se s tim pracuje neznamená to ze dite bude drze a muze si dovolit cokoli . Mam kamarádku i ve školství která mela ve třídě deti s ADHD a sama potvrzuje ze velmi záleží jak k tomu přistupuje rodic , bud se i rodic omlouvá na tuto indispozici a svou výchovu tim vzdává s omluvou před sebe samým nebo k tomu přistupuje tak ze ano ,me dite ma tento problem ale to neznamená ze nebude mít hranice . A co se tyče me prace v lékárně nechte laskave na me 🙂 jsem na mateřské a po ni zůstanu rada tam kde jsem pracovala 🙂

drakenn
26. zář 2017

@rybamrazena Dobrý den, to co jste napsala o ADHD mě zaujalo, Můžete to trochu rozvést?

kacik88
26. zář 2017

ADHD je v podstatě porucha pozornosti, řadí se mezi poruchy učení, jako disexie, disgrafie, diskalkulie atd. Ale je to přesně jak napsala paní gnozka. S těmito "poruchami" je dítě úplně normální, jen se musí v některé oblasti více snažit. Vím o čem mluvím, mám bratra s dis všechno možné, a jako bývalá učitelka jsem se setkala i s ADHD. Dříve se tomu říkalo hyperaktivní dítě, ale pokud se k tomu právě rodič postaví tak, že "moje dítě má poruchu tak musí mít výjimku a všichni mu musí ustupovat", dopadá to tak, že dítě, které by mohlo být v podstatě normální přeroste přes hlavu nejen rodičům, ale úplně všem a tím, že je mu ulevováno a uhýbáno akorát zleniví a zakrní a porucha je zřetelnější.

rybamrazena
26. zář 2017

@verdos Za mě to už ale udělali jiní.
@gnozka Za nás, tedy v roce 1992, se migréna vysvětlovala "je to v tomto věku normální". Předpokládám, že za dalších 25 let se budou dávat prášky už miminům, jen aby náhodou večer neřvala z toho návalu denních prožitků...
@drakenn Zkuste dát do googlu ADHD neexistuje - je tam několik článků, přímo se tak jmenuje i kniha. Zajímavý článek zde http://www.zvedavec.org/komentare/2013/08/5606-... Na youtube je několik videí o tom, jak psychofarmaka zničila děti....

Existují dvě cesty životem, děvčata. Tak si užijte tu širší a pohodlnější. Jdu pracovat.

gnozka
26. zář 2017

@rybamrazena kamarádky dcera je zcela bez leku . Ne vsechny deti maji léky . To uz je opravdu jen ten nej posledně jsi krok kdyz uz je člověk opravdu v koncích a zim myslim i dospěli ne jen deti . Jsou i dospěli lide co maji tuto "poruchu "

gnozka
26. zář 2017

@rybamrazena ta s věkem nezmizí 🙂 tatínek prave od te dcery ma ADHD také a je to vysokoskolak na vysoké pozici .

verdos
26. zář 2017

@rybamrazena Myslím, že jste mě vůbec nepochopila. Navíc některé články obrácené proti psychofarmakům znám a de facto s nimi souhlasím (nevím, zda zrovna to, na co se odkazujete). Ale ADHD se prostě jako diagnóza dává, má své zařazení... je to prostě určitý pojem. A dokud se užívá, tak prostě existuje (to myslím ani vyvrátit nelze ;)). Je smutné, že v dnešní době musí být nálepka a papír na cokoliv. Děti se od mala drží daleko od přírody, od hry, institucionalizují se, uniformují se, lidé mezi sebou mají velmi nezdravé vztahy (bohužel i v rodinách), není divu, že jsou různé poruchy. Jenže s tím se jen tak hned něco nestane, bohužel.

rybamrazena
26. zář 2017

@verdos Pochopila, jen jsem psala, že to už popřeli jiní - třeba autor sám 😉
@gnozka V tom případě mám ADHD taky 😂