Noční můry u dvouleté holčičky

letadylkokane
27. čer 2018

Ahoja, naše dcerka začala mít noční můry. Má zavřené oči, ale hrozně pláče. Mele se, ručičkama "něco" odhání od obličeje, občas se i posadí. Ale když na ni mluvím, nebo ji hladím, vůbec mě nevnímá. Evidentně fakt spí. Pak se uklidní a za třeba dvacet minut to začne znova.
Jak jste tohle řešily? Vstávaly jste ke každému zaplakání a konejšily vlastně spící dítě? Nebo jste budily? Nebo jste jen zkontrolovaly a pak nechaly "fňukat"? Nějak vůbec nevím, jak na to a nechci udělat chybku. Díky moc za radu.

letadylkokane
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
dora13
27. čer 2018

Mladsi syn (dva roky v cervenci) ma to samy, uplne presne jak popisujes. My budime, u nas to v zadnem pripade neni fnukani, ale silena sirena, fakt intenzivni plac. Takze ho tak nejak probereme, dame napit vody, dudlik a on zase hned usne.

sunflowerr
27. čer 2018

Jsou to noční děsy, měly by samy odeznit. Hlavně dítě nebudit, jen prijit, obejmout.... Dite vas nevnima, mohlo by se ze spani leknout. Navic si dite rano nic nepamatuje, co se mu zdalo, ze kricelo.... Hodne informací je i na internetu. Doporučuji přečíst...
Starší syn od manžela mívá taky noční děsy, nikdy neví, že v noci křičí, střídá se mu to s nočními murami, o kterých ví,probudi se z nich a pláče... Je mu 9 let, ma to uz prý od malička. Na internetu jsem četla, že kolem 12 roku by to mělo odeznit, tak už aby to bylo, je to celkem děsivé 😨

https://www.celostnimedicina.cz/nocni-desy-u-de...

Přečtěte si i doporučení maminky dole, v komentáři 😉

priefi
27. čer 2018

@letadylkokane je prilis unavena, zkus ji dat bud drive spinkat, nebo pres den at spinka taky, pokud spinka i pres den normalne, bud zkusit jeste jeden spanek navic, ale lepsi by bylo davat drive spat. Nas syn to mel taky, po tomto opatreni ok. Jestli to neni v souvislosti s mimi, ze se treba hure vyspinka, urco se zamer na jeji spanek

jankol
27. čer 2018
Uživatel jankol je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od jankol.

@letadylkokane Řekla bych že to budou noční běsy, nebudit, pohlaď jí než to ustane, ono to zase přejde. Plakat bych jí asi nenechala.

xxx3d
27. čer 2018

@letadylkokane ahoj, chápu, že je to nepříjemný, jak pro malou, tak pro tebe, malej to mívá někdy taky, jdu k němu, hladím ho, konejšivě na něj mluvím, většinou mu říkám, že je všechno v pořádku a že se nic neděje, i když spí, tak si říkám, že kdyby se probudil... tak aby věděl, že je v pořádku, v bezpečí, přisunu mu k ruce jeho usínáčka, má ho od narození doslova, je na něj hodně fixovaný, takže jakmile se mu dostanou prstíky na huňatý plyš ovečky, většinou se uklidní a pokračuje v klidném spánku. Když se to opakuje, tak znovu, vstanu, jdu za ním. Hlavně zachovat klid, a přenést jej na mimi. Nebudit, myslím cíleně.

veronicka89
27. čer 2018

Nepoustet tv ani tablet.... A zadne mury pravdepodobne nebudou 😉

klosnice
27. čer 2018

Moje nejstarší dítko tohle mělo dříve taky.. postupem času to odeznělo, ani nevím jestli je na to nějaké řešení.. problém je, že to malé děcko vám neřekne co se děje :(

letadylkokane
autor
27. čer 2018

@veronicka89 nemame ani tv, ani tablet 🙂

veronicka89
27. čer 2018

@letadylkokane tak to je super 🙂

anazuzzuzana
27. čer 2018

@veronicka89 takhle snadný to fakt není 😔 @letadylkokane můj syn na to taky trpí. Je rozdíl mezi noční můrou (můžeš ho vzbudit, utišit, většinou v druhé půlce noci, pamatuje si to) a nočním běsem (spíš začátek noci, nevnímá, nemůžeš ho z toho probudit, ráno o ničem neví)...já zkoušela všechno možné, postupně jsem dospěla k tomu, že s tím nic nezmuzu. Jsem u něj, aby se nezranil, občas na něj promluvim a snažím se utišit, ale spíš jen čekám až to přejde. On je při tom ale někdy jak posedly ďáblem, takže to je mazec...ale je to nevyzrálosti nervové soustavy, ty citlivější děti prostě takhle zpracovávají zážitky. Pro mě jedina útěcha, že se pokaždé ráno vzbudí v pohodě, usměvavý a celý den je to můj veselej parťák...snad to brzy skončí...musím zatukat, že teď dva měsíce už neměl. Má to nárazově, většinou když je (podle mého) úplně obyc. den. Nepřišla jsem na to, jak tomu zabránit, tak to beru, jak to je. Pomohlo mi si o tom něco přečíst a zjistit, že to je docela časté, i když v mém okolí to nikdo nema.

bayt
27. čer 2018

@letadylkokane Já jsem na to trpěla ještě na základce a určitě mi pomohlo, když mě rodiče šetrně vzbudili, ukonejšili, rozsvítili atd.

normalnimatka
27. čer 2018

radí se nebudit...my s dítětem řešíme něco podobnýho, akorátže podle mě to právě není úplně ten noční děs, a o to míň víme, co s tím dělat nebo nedělat...

tulikiss
27. čer 2018

radi se nebudit, ale u nas je to jedine co pomaha. vzdy ji setrne vzbudim tak aby reagovala. musi odpovidat na otazky, jinak klidne ma otevrene oci ale nevnima. pokud ji nevzbudim a jen uklidnuju tak s prestavkama takhle vyvadi az do rana. pokud ji probudim, tak pak hned usne, rano si nic nepamatuje, ale po zbytek noci je naprosto vklidu.

veronicka89
27. čer 2018

@anazuzzuzana u nas to zabralo 😉

letadylkokane
autor
27. čer 2018

Hezky vecer, holky, dekuju vsem za odpovedi. Deje se to zhruba mezi jednou a treti rano. Chodi spat kolem desate, takze zacne cca 2 hodiny po usnuti. Skoro si myslim, ze jde o ten nocni des, protoze nejde probudit a rano je uplne v pohode. Myslim, ze o tom vubec nevi. Jeste nemluvi tak, aby mi to mohla rict, takze teda jen usuzuju z ranniho chovani. Zatim to delame tak, ze ja jsem v loznici s miminkem a manzel spi s ni v pokojiku. A kdyz to na ni prijde, vezme si ji k sobe do postele a chlacholi. Pripadne jsme u ni oba. Prubeh je od jemneho fnukani az k temer hysterickemu placi s prudkym trhanim tela a machanim ruckama. Kdybych ji chtela vzbudit, musela bych ji treba bolestive stipnout, a to samozrejme nechci. Jinak je opravdu neprobuditelna. Zajimave ale je, ze se na chvili zklidni, kdyz ji dame dudu. Ale zabere to tak na deset minut a pak zase zacne.
Takze tedy nezbyva nic jineho, nez to prezit a byt s ni. Snad jsme ji oporou, snad pomahame, kdyz ji takhle hned konejsime 🙂
Docela by me zajimalo, co se ji vlastne zda 🙂

P. S.: Kdyby mela nektera z vas jeste radu na bojkot kojeni ve dvou mesicich, budu vam virtualne libat ruce. Nebot to si vymyslela ta mladsi, abychom to nemeli jednoduche.

priefi
28. čer 2018

@letadylkokane napis, jak starsi spi pres den, do kolika cca spi rano, z toho by se dalo neco vyvodit.
U mladsi, nejedna se o opozdeny spurt? Nebo neni to jeste nejaka mensi reakce po ocko? Nekdy se deti s ocko vyrovnavaji trochu dele, uz nevim presne, kdy jsi psala, ze mela ocko. Pripadne,.zda ji neboli brisko, zkus dat vybrkat pred kojenim, napr.dat past koniky, nebo na brisko masaz ve tvaru obraceneho C na leve strane a dat na rameno brknout. Jak casto kojis?

letadylkokane
autor
28. čer 2018

@priefi ahoja, je to hodne odpovedi, napisu z kompu odpoledne. Jak mam sadru, blbe se mi pise z mobilu. Moc diky.

priefi
28. čer 2018

@letadylkokane oki, nemas zac 😉 at se rychle ruka hoji 😊 s mimcem to asi nemas zrovna jednoduche.

letadylkokane
autor
28. čer 2018

@priefi Ahoja, tak se dostávám k odpovědi.
Ke starší: Přes den spí dobře. Někdy jednou, někdy dvakrát a dohromady tak ty dvě až tři hodinky. Záleží. Někdy o dost méně, ale více spíš ne. Ráno chrní tak do osmi, půl deváté. Chodí ale spát později, je to sova, nemáme šanci ji zahnat do postele dřív jak v půl desáté. Noc na čtvrtek byla klidná. Jinak čtyři předchozí s nočním brekem. Jsem zvědavá, jaká bude dnešní noc.
K mladší: Očkovaná byla v devíti týdnech hexou, teď je jí jedenáct týdnů. Takže vůbec netuším, jestli se v ní něco ještě mele. Bříško bolí, to vím určitě a přijde mi, že jak se jí při tom kojení rozhýbají střeva, začne bolet víc. Možná dělá ciráty kvůli tomu, protože se po nějakém čase kojení začne kroutit a odtahovat. Kojení trvá v dobrých dnech 5-7 minut (přibírala zatím dobře, tak neřeším a užívám, že mi nevisí na prsu půl hodiny). Když ji to ale chytne, kojím tak 3-5 minut, a to je podle mě málo. Jenže ona už si prostě to prso vůbec nevezme a jen brečí. A ani když se zklidní, tak nechce dokojit. Pak si řekne zas třeba za ty dvě hodiny. Pase pořád, na bříšku je 90 % času, i na něm spí. Jinak přikládám nahřáté pecičky, masíruju, tygříkuju, občas dám Espumisan. Napadá mě, jestli to taky nemůže souviset s jednou věcí. Na ten zánět šlach jsem brala nějaké prášky, ale vysadila jsem je, protože jsem po nich špinila (vzácný nežádoucí účinek popsaný v PL). Myslela jsem, že se to hned ustálí, ale zlehka špiním už druhý den, tak nevím, jestli se mi náhodou nerozjíždí cyklus (a tím změna mléka). Ale kojím po dvou hodinách, jen v noci je pauza 5-6 hodin. Takže bych měla mít kojící menopauzu, ne? Nevím, nedokážu odhadnout, zda to špinění ještě patří k lékům, nebo ne. Uvidím zítra.
Co se týče ruky, tak to je naprostá tragédie. Jsem s tou sádrou úplně nemožná, ani nepřebalím. Nemůžu si zapnout kalhoty, namazat housku, ukrojit maso na talíři... bída! Takže se kolem mě pořád někdo točí, buď manžel, nebo rodiče. Sádru budu mít nejméně do půlky července, pak mě čeká ortéza a rehabilitace ☹
Tak co o tom soudíš? (soudí ten, kdož to bude číst)
🙂

priefi
29. čer 2018

@letadylkokane u starsi zkus odbourat druhe spani, pripadne i to prvni zkratit a diky tomu dat drive spinkat, bude unavena, nebude problem. Sice je mozne, ze kdyz pujde driv spat, tak se drive probudi. Drivejsi nocni spanek by mel pomoci. My jsme si svoje taky uzili a tohle opravdu pomaha, dat brzo spinkat na nocni spanek, dela zazraky.

K mladsi, cas kojeni se postupne zkracuje, nevim, v jake pozici kojis, ale u syna jsem mohla pd urcite doby kojit v leze jen v noci a rano po probuzeni, pres den jedine v sede a bud tanecnik, nebo fotbalista, tyto pozice pres den mely lepsi proud, nez pozice v leze, u ktere se akorat vztekal. Mozna vymenit pozice behem kojeni by mohlo pomoci. Ockovani nekdy umi potrapit i delsi dobu, takze nejake dozvuky jeste mohou byt, ale nemusi. Kazdopadne, co se tyce tech tbl, muze to byt duvod proc. Ja pri kojeni dostala zanet, udelali mi punkci, nestacila, rizli si a nasadili atb.v dobe atb a jeste tyden po nich bylo kojeni obdobne, jako ted u Vas, chut mleka byla jina a neco z atb slo i do mleka (podle me) a syn citil urcity nekomfort, takze i kdyz pisou, ze lze pri kojeni, vzdy to do toho mlicka neco jde. A pokud to udelalo hormonalni nerovnovahu a zpusobilo spineni, tak hormonalni nerovnovaha pusobi i na tvorbu mleka. Co se tyce te "menopauzy" je to individualni, kamaradka plne kojila a ms dostala uz ve 3 m dcerky, ja taky plne kojila a dostala jsem prvni ms v 9m syna a to iz od 6m jsme bojovali s prikrmy . Vse je o hladine hormonu a kazda mame asi jine hranice, kdy to prijde, kdy ne.

klpoiu
29. čer 2018

@letadylkokane S timto se potykame u syna +- taky od dvou let. Nekdy ten krik byl sileny,jako by ho nekdo surove tyral. Jak pisou ostatni,nebudit. Jen zvukem a dotykem ukonejsit. Muze to par minut trvat nez se utisi. A odstranit pred spanim podnety co mohou desy vyvolavat. U nas ze to zhorsovalo pri cteni pohadek pred spanim ci kdyz usnul u tv. Potom je dobre odstranit plysaky z okoli postylky. Oni v noci vypadaji jinak a decka hlavicka to nedokaze zpracovat. A vysoka teplota v pokoji taky dela svoje. No a pak pretrpet,syn ma uz 6 a obcas se ukazi,ale uz nejsou treba kazdy druhy den ale jednou za 14 dnu. Ale i Ja na ne občas trpim doted.

xxx3d
29. čer 2018

@letadylkokane ahojík,
prosím tě, vyjadřuju se k tomu kojení u maličké, podle mého je za tím tvůj stres, což je pochopitelný, jak jsi psala s tou rukou, zkus se obrátit na nějakou laktační poradkyni, nebo pediatru, jsi z Prahy tuším, neměl by být problém, co se té laktační týká.
Držím pěsti, a myslím na tebe aby to dobře dopadlo, s tím kojením. Já si to moc užívala, když jsem malého kojila, a když pak už moje mléko nechtěl (4m) bylo mi to líto, ale tvoje malá je ještě moc maličká, i když je možné, že když to jinak nepůjde, že bude čas na UM, akorát... byla by to škoda.