icon

Pětiletý sedí na nočníku/záchodě i pět hodin. Co by pomohlo?

dixi86
2. zář 2021

Dobrý večer, pro někoho nepochopitelné...ale pro mne téma, které už nevím jak řešit, byť to netrvá dlouho. Syn v 5letech chodí na velkou pouze na nočník, na malou též, ale i do wc, venku, kdekoliv, to není problém. Dovolená minulý týden s nočníkem i s velkou potřebou též kupodivu ok. O prázdninách to udělal max 2x, že seděl na nočníku a mermomocí se musel vykakat. Po několika hodinách se povedlo, vše ok. Ve dne dobré, změníme program a jede se dál. Ale včera večer(na oběd 1.školkový den čočka, kterou jedl) od 20 hod do jedné ráno se chtěl vykakat. Nešlo, hysterie na obou stranách. Já panika z rána, o, že to nejde a musí. Spal, plakal, psycho. Po jedné v noci si myslel, že se povedlo, nic, ale nejak uz se odebral do postele. Rano si sedl znova, povedlo se, byt jsme prijeli do skolky dele. Dnes sedí opet již 3hodiny. Prosím, nemá někdo zkušenost, co s tím. Stolice je spíše řidší, jí i pije, jí dost ovoce/zeleniny, pohyb má též. Je něco, co by ho mohlo pomoci? jídlo, pití...? napadá Vás důvod proč? Jsem už zoufala, jsem unavena z toho i z moji nemoci, ale hlavne mu chci pomoci. Trapim se s nim. Děkuji

westie
2. zář 2021

Mate vyzkouseno, jestli netrpi na nejake intolerance na potraviny? Syn ma od dvou let intoleranci na laktozu, navedla nas na to ridsi stolice, obcas nechutenstvi, na nocniku taky travi hodne casu (ale rozhodne ne hodiny). Odhaleni intolerance nam hodne pomohlo. Nevim na kolik uz to mate jako zhave tema, u ktereho uz jste se synem oba hystericti, ale pokud by to slo, zkusila bych se s nim domluvit, ze si na nocnik sedne pri pocitu potreby, kdyz se nezadari do nejake doby, zvedne se, aby si zdravotne neublizoval - nekde jsem cetla, ze dlouhe vysedavani na wc muze zhorsovat predpoklady pro problemy s hemeroidy v budoucnu.

ee.liska
2. zář 2021

Co Lactuloza?

slunea
2. zář 2021

Neni to v hlave? Ze si z nejakeho duvodu usmysli, ze se chce vykakat, tak proste sedi tak dlouho, az se mu opravdu chce? Mluvili jste o tom? Co treba navsteva psychologa?

marcicek84
3. zář 2021

Davate probiotika?

dixi86
autor
3. zář 2021

@westie takhle sedí po cca 4. Hysterčím, protože představa předškoláka na nočníku v 1 ráno, kdy se prostě nepodaří, když kakal třeba ráno a vím jak bude ráno vypadat..
@slunea nejspíš, ale nevím proč, respektive jak odbourat. Mluvíme spolu o všech, nedělam tabu, ale prostě si usmyslí, že se chce vykakat a dokud nic neni, tak přes to nejede vlak :/

dixi86
autor
3. zář 2021

@marcicek84 pouze s léčbou, atd. Jinak ne.

dixi86
autor
3. zář 2021

Stolici má měkkou, chodil denně normálně, tohle jsou výjimečné stavy, které ale nevím jak skončit a odbourat. Přes den mi nevadí, ale v noci ano.

marcicek84
3. zář 2021

@dixi86 s jakou lecbou?Biopron lze davat dlouhodobe a preventivne,nasadila bych a pokud by to nebylo ok,patrala bych pro pricine,celiakie,alergie,cronova nemoc,kdyby nic, pak jeste psychiatrie,bez toho priste nevus,zda ma opravdu zdravotni problem nebo to ma jen v hlave...

slunea
3. zář 2021

@marcicek84 zdravotní problém by podle mě poznala podle toho, jak vypadá stolice... Kdyby měl průjem, šlo by to hned, kdyby zácpu, poznala by to... Navic, kdyz problem byva spis nepravidelne.

Videla bych to na tu hlavu. Spoustu deti v tomto veku ma opacny problem, nechodi na zachod, i kdyz se jim kakat chce, zadrzuji to. Tady mi prijde, ze kluk chodí kakat, i kdyz se mu nechce. Nemel nejakou spatnou zkusenost, ze se pokakal? A ted tomu chce zabranit, tak radsi seda preventivne? Nebo je za kakani chvalen a chce se vykakat proto, aby byl pochvalen?

hanka_333
3. zář 2021

@dixi86 Nechápu poznaku "já panika z rána, že to nejde a musi". Přece není žádné pravidlo, že dítě musí kakat denně. Není nakonec kluk nervozní z těchto řeči, pokud téma probirate? A on nechce z nočník vstát po pár minutách,? To se mu nechtělo spát?

dixi86
autor
3. zář 2021

@slunea ne, on nechce a nikdy nekakal ve školce nebo někde jinde. Ani u babičky. Mladší, té je to jedno, pokud to na ní přijde. On je hodně uvědomělý. Vidím to na tu hlavu určitě, ale jak na něj nevim.

dixi86
autor
3. zář 2021

@hanka_333 napsala jsem to asi blbě. Nepanikařím, že se nevykaká. Právě, že vim, že už kakal a on chce za každou cenu prostě kakat. Nejde to, tak tam samozřejmě sedí i 5hodin v noci. Ja panikařím, že se nevyspí a bude ráno zase psycho, protože bude unaveny, ne že panikařim, že se nevykakal.

dixi86
autor
3. zář 2021

@hanka_333 právě, že několikrát usnul i na tom nočníku.

dixi86
autor
3. zář 2021

@slunea ne, nikdy se nepokakal. Jediný "problém" s kakaním je ten, že jen do nočníku a jen doma. A teď tohle.

hojda
Autor odpověď smazal
dixi86
autor
3. zář 2021

@hojda Teď chodí normálně, i tam poprvé 2x byl na spánek. Loni to bylo relativne ok, ale to nebyly tyhle problémy. Začal až o prázdninách a hlavně 1.září. Ale opravdu vidim spíš důvod tu čočku než cokoliv jiného.