Prdíky u 10měsíční holčičky. Máte zkušenost?

nikishkaaaa
30. kvě 2022

Dámy, nemáte zkušenost s bolestivými prdíky u 10ti měsíčního dítěte? Malou to trápí převážně v noci, kdy je co hodinu vzhůru s hysterickým pláčem a prděním. Musím jí vzít, pochovat, znovu uspat a tak co hodinu pořád dokola. Dle doktorky se s tím nedá nic dělat. Používám probiotika, vyzkoušela jsem snad vše typu: espumisan, balonix, enticon, biogaia, bylinné čaje, sirup na zklidnění Radepur. Po zavedení rekt.rourky se nevyprdí. Máte některá zkušenost nebo radu? Už docela padám na hubu, trvá to tak 5 měsíců každou noc.

mollyweasley
30. kvě 2022

@nikishkaaaa V takovém věku bych asi hledala, jestli dobře snáší všechno jídlo a nemá třeba nějakou intoleranci, napadá mě teď lepek. Je blbost do dítěte tlačit nějaké léky nebo probiotika, zaprvé nikde není ukázané, že zrovna ty, které používáš, dcera potřebuje, zadruhé že se jí ve střevech vůbec něco usadí a zatřetí, to je nejdůležitější, lidské tělo je nastavené tak, aby do sebe nemuselo žádné doplňky stravy cpát. To je záležitost posledních pár let a věřím, že některé firmy na těchto věcech dost slušně vydělaly.
Zkusila bych ještě najít nějaká cvičení na břicho, vím že třeba na míči někomu dost pomáhalo.

inah91
30. kvě 2022

Předpokládám, ze už je pohyblivá přes den a asi leze, ze? Což by mělo být s bříškem nápomocne - pohyb
Ale souhlasím, ze bych hledala příčinu v jídle - nejprve teď mléko a mléčné výrobky, s tím je spojeno hovězí, pak třeba vejce… jak v jejím, tak v Tvém, pokud kojis

nikishkaaaa
autor
30. kvě 2022

@mollyweasley na alergologii mi řekli, že testy se dělají až po roce. Pediatr ABKM odmítá, že to ono nebude a vysledovat potravinu mi přijde prakticky nemožné, dělá jí to každou noc bez ohledu na to, co jí. Už jsem zoufalá. Probiotika vysadit nemohu, bere i na radu urologie, z důvodu 2x prodělané IMC.

nikishkaaaa
autor
30. kvě 2022

@inah91 ano, už leze po 4. Nekojím, je na UM. Lékař mi mléko allergy care nechce napsat, jelikož ABKM odmítá, takže bezmléčná dieta s mléčnou složkou v UM nemá asi smysl, že?

inah91
30. kvě 2022

@nikishkaaaa a nechceš zkusit proste 14 dni ji nedat jogurty/sýry a investovat do UM - když není na předpis je drahé, ale na zkoušku…..
Nás malý abkm dle krve taky nema, ale dietou se zlepšilo vše 🤷‍♀️

nikishkaaaa
autor
30. kvě 2022

@inah91 o peníze nejde, to klidně obětuji, ale jít proti lékařce? Asi to ale za zkoušku stojí...

mollyweasley
30. kvě 2022

BKM mívá i krev ve stolici, pokud to neodpovídá, asi se lékaři nedivím. Jestli už má dcera zavedený lepek a před jeho zavedením problém neměla, šla bych já osobně tady tudy.

nikishkaaaa
autor
30. kvě 2022

@mollyweasley bylo mi řečeno, že alergie na lepek se takhle brzy neprojevuje 🤷‍♀️

mollyweasley
30. kvě 2022

@nikishkaaaa Nevím, no. Být to moje dítě, tak zkusím všechno.

rencinka87
30. kvě 2022

Doporucuju koupit antialergicke mleko (jen nevim, jak je to s tou BKM, podle me bys musela koupit Neocate, aby to bylo uplne bez BKM a to ti mala asi nebude chtit vypit, ale i to allergy by mohlo aspon trochu pomoct, pripadne snizit nejak davku, pokud se mala necha - nevim, kolik UM vypije, ale pokud ji pestrou stravu, tak v 10 mesicich bez UM par dnu vydrzi - ale v tomhle se uplne nevyznam, moje deti byly kojene), zadruhe vysadit na dva tydny komplet mlecne vyrobky vcetne vseho, co obsahuje mlecnou bilkovinu nebo syrovatku, muzes vyhodit i vejce, a zaradit co nejvic zelene zeleniny misto cervene, a za treti - pokud mala dostava - vynechat komplet cukr, takze zadny susenky, kolacky, brumiky atd. Pokud je to z toho, tak nejpozdeji po dvou tydnech uvidis rozdil.
Ja sla taky “proti lekarce” - rekla mi, ze ten flicek, co ma maly na hrudnicku, je trochu ekzem, ze to ma skoro kazdy dite a ze mam promazavat. ABKM taky odmitala, ze to neni ono - syn mel problemy i se stolici, s travenim, s ublinkavanim, ale nebylo to nijak zasadni. Do dvou tydnu, co jsem zacala promazavat, byl vyhazeny uplne vsude, svedilo ho to, proste hruza. Takze jsem proti doporuceni lekarky ze dne na den vyloucila veskere mlecne, vejce, veskery cukr (kojila jsem a malemu bylo 3,5 mesice), misto masteni jsem zacala vysusovat a behem dvou tydnu se to zacalo obracet. Ekzem jsme zkrotili jen diky diete behem par mesicu.
Jestli je to 5 mesicu, co ma mala problemy, je to od 5.mesice? Nekryje se to s dobou, kdy zacala dostavat prikrmy?

nikishkaaaa
autor
30. kvě 2022

@rencinka87 asi ano, tak nejak zacaly prikrmy, uz presne nevim :(

rencinka87
30. kvě 2022

@nikishkaaaa no tak doporucuju, co jsem psala vyse, klidne i co nejvic omezit ten lepek, nemyslim si, ze se to projevuje pozdeji - moje mama ma celiakii a zacala zvracet pokazdy, kdyz dostala lepek - od prvniho rohliku nebo kase nebo co to tehdy dostala jako prvni.

sirinfirst
30. kvě 2022

S dovolením "no tvl" doktorka řekne, že se s tím nedá nic dělat odmítá zkoušet. Obě tvrzení - že ABKM to být nemůže, když není krev ve stolici, i že se lepek neprojevuje takto brzy, jsou s prominutím kravina. Lepek se projeví klidně u novorozence, stačí přes kojení od matky a mírná forma ABKM způsobuje klidně jen bolavé bříško a třeba průjem. Necucám si z prstu, mluvím ze zkušenosti. Ale viděla bych to spíš také na ten lepek, pokud takto netrpí od malinka. Nebo možná vejce.

nikishkaaaa
autor
30. kvě 2022

@sirinfirst děkuji za názor

inah91
31. kvě 2022

@nikishkaaaa taky jsem šla proti dr - řekla ze rozhodne já nemám nic vysazovat ze stravy, já neposlechla a vysadila - a to měl měly krev ve stolici a dr říkala ze abkm to není - a možná nebylo, ale já se par měsíců obetovala (jako bonus zhubla) a problémy se vyřešily….