icon

První menstruace. Jakou poté máte zkušenost s růstem dítěte?

izz76
27. říj 2025

Hezky den, muzete se prosím podělit o vaše zkušenosti s růstem do výšky po nástupu menstruace? Moje dcera měla ted prvni menstruaci,tedy jen velmi slabé špinění které se objevilo dva dny. Je ji 11 a dva měsíce, měří 145 cm. Mam obavy aby nezůstala moc malinká. Myslíte, ze jeste vyroste aspon 5-10 cm?

Strana
z2
lencaa11
27. říj 2025

@izz76 proč by nevyrostla Ms nemá nic společného to je věc hormonální její tělo už dospělo...taky se jí to může objevit nepravidelně ...klidně atd...

kristyn86
27. říj 2025
@lencaa11

@izz76 proč by nevyrostla Ms nemá nic společného to je věc hormonální její tělo už dospělo...taky se jí to může objevit nepravidelně ...klidně atd...

@lencaa11 Neni pravda,dcera je kvuli rustu sledovana na atropologii a jak tam,tak i na gynde mi dr. kladou na srdce,ze s ms se zpomaluje pak rust a proto u dcery musime hlidat naznaky puberty,aby ms neprisla v dobu kdy bude rustove jeste mala. Protoze pak ty holky rostou prave uz minimalne,pomaleji nebo se i rust muze zastavit. Takze u nas vim,ze by se to resilo oddalovanim ms.
@izz76 Zkusila bych resit na gynde.

lencaa11
27. říj 2025
@kristyn86

@lencaa11 Neni pravda,dcera je kvuli rustu sledovana na atropologii a jak tam,tak i na gynde mi dr. kladou na srdce,ze s ms se zpomaluje pak rust a proto u dcery musime hlidat naznaky puberty,aby ms neprisla v dobu kdy bude rustove jeste mala. Protoze pak ty holky rostou prave uz minimalne,pomaleji nebo se i rust muze zastavit. Takze u nas vim,ze by se to resilo oddalovanim ms.

@kristyn86 tak zřejmě každý lékař na to má jiné počty a jiné postupy naší dceru též hlídali skrze cukrovku a hormony a též skrze Ms ale o tom že bych holce v 11,12 letech dávala něco na Ms nebyla řeč a kdyby ano tak to neudělám vše se řeší hormonálně a myslím že inzulín a vše kolem je už tak pro tělo až až ..

veruvojtkova
27. říj 2025
@kristyn86

@kristyn86 tak to slyším poprvé. nikomu kolem mě, včetně mě a ani mé dcery se růst po ms nezastavil. naopak dcera za ten rok po ms ještě víc zmohutněla, vyrostla, narostly jí prsa atd. Kéž by to tak bylo, protože dcera je vysoká a už růst nechce...tak nemůže to být spíš tím, že u vás jsou s růstem nějaké potíže, když jste sledovaní? To bych řekla, že asi ms ovlivnovat může, ale takhle plošně si nemyslím, to by pak musela mít potíže s růstem každá druhá a u nás na ZS byly holky v devítce větší než kluci 😀 i u dcery jsou ty holky ve třídě vyšší, vyspělejší, vyrostly uplně normálně a to mají ms některé i 2 roky. Jako asi se to stát může, ale to je podle mě nějaká výjimka...

kristyn86
27. říj 2025
@veruvojtkova

@kristyn86 tak to slyším poprvé. nikomu kolem mě, včetně mě a ani mé dcery se růst po ms nezastavil. naopak dcera za ten rok po ms ještě víc zmohutněla, vyrostla, narostly jí prsa atd. Kéž by to tak bylo, protože dcera je vysoká a už růst nechce...tak nemůže to být spíš tím, že u vás jsou s růstem nějaké potíže, když jste sledovaní? To bych řekla, že asi ms ovlivnovat může, ale takhle plošně si nemyslím, to by pak musela mít potíže s růstem každá druhá a u nás na ZS byly holky v devítce větší než kluci 😀 i u dcery jsou ty holky ve třídě vyšší, vyspělejší, vyrostly uplně normálně a to mají ms některé i 2 roky. Jako asi se to stát může, ale to je podle mě nějaká výjimka...

@lencaa11 Nerekla bych,ze kazdy lekar na to ma jine pocty. Jinak ver mi,ze kdyby bylo riziko,ze tvoje dcera bude v dospelosti merit mene nez 150 cm,tak leky na oddaleni ms das. Gynekolozka rikala,ze ma zkusenosti,kdy holky kolem 7-8 let s vyskou cca 120 cm zacali menstruovat a ted je problem s vyskou.
@veruvojtkova Tak ono nikdy nic neni 100%. Nerikam,ze holky uz nevyrostou ani cm,ale ze se rust zpomali...Jinak dcera extra zadny problem s rustem nema,nebere rustovy hormon atd...Je mala po me,ja mam 152cm a byla onko pacient,kdy v dobe lecby se trochu zasekl rust,ale vse ok.
Jen tak na rychlo jsem zadala do googlu:

lencaa11
27. říj 2025
@kristyn86

@lencaa11 Nerekla bych,ze kazdy lekar na to ma jine pocty. Jinak ver mi,ze kdyby bylo riziko,ze tvoje dcera bude v dospelosti merit mene nez 150 cm,tak leky na oddaleni ms das. Gynekolozka rikala,ze ma zkusenosti,kdy holky kolem 7-8 let s vyskou cca 120 cm zacali menstruovat a ted je problem s vyskou.
@veruvojtkova Tak ono nikdy nic neni 100%. Nerikam,ze holky uz nevyrostou ani cm,ale ze se rust zpomali...Jinak dcera extra zadny problem s rustem nema,nebere rustovy hormon atd...Je mala po me,ja mam 152cm a byla onko pacient,kdy v dobe lecby se trochu zasekl rust,ale vse ok.
Jen tak na rychlo jsem zadala do googlu:

@kristyn86 výška 120 cm cca v 7-8 letech je ok ne každý je jak zirafa a to že pak holka není v dospělosti vysoká spíš bych řekla že je genetika jak rodičů tak celkově předků atd...mám kamarádku která je vejskou ok a děti má malé kluk si musel dávat hormon na to a holky třeba ne podle testu nebylo potřeba a Ms mají normálně jako nás primář se na to specializuje a věřím že by nám takovou informaci řekl ale každý ať rozhodně jak potrebuje ...myslím že zastavovat nebo dávat dál Ms holce v 11,12 ,13 letech je riziko velkých problémů ..

kristyn86
27. říj 2025
@lencaa11

@kristyn86 výška 120 cm cca v 7-8 letech je ok ne každý je jak zirafa a to že pak holka není v dospělosti vysoká spíš bych řekla že je genetika jak rodičů tak celkově předků atd...mám kamarádku která je vejskou ok a děti má malé kluk si musel dávat hormon na to a holky třeba ne podle testu nebylo potřeba a Ms mají normálně jako nás primář se na to specializuje a věřím že by nám takovou informaci řekl ale každý ať rozhodně jak potrebuje ...myslím že zastavovat nebo dávat dál Ms holce v 11,12 ,13 letech je riziko velkých problémů ..

@lencaa11 Ja mam pocit,ze kazda mluvime o necem jinem. My chodime do Motola a myslim si,ze tam je kapacita. Proste mi bylo receno,ze po prvni ms se rust zpomaluje. Coz i obycejny google rika...A jinak 120 cm v 7 letech je ok,ale tim,ze se zpomali rust po prvni ms,ty holky treba nedorostou 150 cm. A to nechces.
Autorky dcera ma 145 cm,jeste neco muze povyrust..nerikam,ze ne..Ale za sebe bych se lroste poradila s odbornikem. Nic vic za tim nehledej.

izz76
autor
27. říj 2025
@kristyn86

@lencaa11 Ja mam pocit,ze kazda mluvime o necem jinem. My chodime do Motola a myslim si,ze tam je kapacita. Proste mi bylo receno,ze po prvni ms se rust zpomaluje. Coz i obycejny google rika...A jinak 120 cm v 7 letech je ok,ale tim,ze se zpomali rust po prvni ms,ty holky treba nedorostou 150 cm. A to nechces.
Autorky dcera ma 145 cm,jeste neco muze povyrust..nerikam,ze ne..Ale za sebe bych se lroste poradila s odbornikem. Nic vic za tim nehledej.

@kristyn86 Ano poradím se. Dnes jsme byly u doktorky na 11 lete prohlídce. Konzultovala jsem to s ni,ale doktorka neviděla žádný problém, prý je to normální. Navíc se kdyz jednalo o velmi slabé špinění, tak se prý nemusí pár měsíců nic dít.. Také dle doktorky dcera nemá byt po kom velka,coz ma pravdu, ja měřím 158. Neočekávám,ze dcera bude vysoka,ale nevím jestli je reálné aby vyrostla jeste 15 cm. Zeptám se ještě na gynekologii.

lencaa11
27. říj 2025
@izz76

@kristyn86 Ano poradím se. Dnes jsme byly u doktorky na 11 lete prohlídce. Konzultovala jsem to s ni,ale doktorka neviděla žádný problém, prý je to normální. Navíc se kdyz jednalo o velmi slabé špinění, tak se prý nemusí pár měsíců nic dít.. Také dle doktorky dcera nemá byt po kom velka,coz ma pravdu, ja měřím 158. Neočekávám,ze dcera bude vysoka,ale nevím jestli je reálné aby vyrostla jeste 15 cm. Zeptám se ještě na gynekologii.

@izz76 reálné to klidně je už právě přesně proto že Ms třeba teď nemusi přijít i dva / tři měsíce pokud i detska nevydela problém a v 11 letech je to ok ..a pokud i ty nejsi vysoká tak není důvod proč by holka měla bejt mala ( cm mám podobne jako ty a dcera je zase vysoká víc než já a je jí 14 let ) práve že skrze Ms vyspěla

kristyn86
27. říj 2025
@izz76

@izz76 Ja jsem nechtela strasit,jen jsem napsala,co vim k tomu rustu po prvni ms,co nam rekli v Motole. Hezky je to napsane na tom googlu. Pokud i ty mas 158 cm,tak to te nejspis vyrovna,to by tak odpovidalo 😀

izz76
autor
27. říj 2025
@lencaa11

@izz76 reálné to klidně je už právě přesně proto že Ms třeba teď nemusi přijít i dva / tři měsíce pokud i detska nevydela problém a v 11 letech je to ok ..a pokud i ty nejsi vysoká tak není důvod proč by holka měla bejt mala ( cm mám podobne jako ty a dcera je zase vysoká víc než já a je jí 14 let ) práve že skrze Ms vyspěla

@lencaa11 Snad mas pravdu. Ja mam zkusenost se sebou, ze jsem po příchodu ms ve 13 vyrostla asi uz jen 3 cm. Straší dcera byla naopak pozadu a ms přišla až v 15 a nevyrostla uz nic, meri 165. Zřejmě to,ale každy ma jinak a doufam,ze mala vyroste,celkově ma detskou postavu, malou nohu, drobné ruce, jen ty prsa uz má asi jednicky.

ee.liska
27. říj 2025

@izz76 dcera měla první menstruaci dřív a pak ještě rostla. Byla prcek. Aktuálně 13 let, 165 cm a stále roste

zuzkasim
27. říj 2025

Slyšela jsem, že se to říká, ale třeba u mě to neplatí vůbec, já po začátku MS vyrostla ještě výrazně a rychle, cca 15cm.

nanyh
27. říj 2025

Dostala jsem to také v 11. Hele mám 164cm. Není to zas tak hrozný. 😀👍🏼

izz76
autor
27. říj 2025
@nanyh

Dostala jsem to také v 11. Hele mám 164cm. Není to zas tak hrozný. 😀👍🏼

@nanyh tak to je super a víš kolik jsi měřila v 11?

zmrzlinka
28. říj 2025

Já jsem dostala menstruaci v 10 letech a už jsem pak rostla minimálně.Mam 155 cm.V páté třídě jsem byla 4 nejvyšší z holek a v devítce jsem byla nejnižší.Všechny holky mne přerostli.

izz76
autor
28. říj 2025
@zmrzlinka

Já jsem dostala menstruaci v 10 letech a už jsem pak rostla minimálně.Mam 155 cm.V páté třídě jsem byla 4 nejvyšší z holek a v devítce jsem byla nejnižší.Všechny holky mne přerostli.

@zmrzlinka Nevyrostla vůbec? Nebo jen málo třeba 5 cm?

anonym_6f7584
28. říj 2025

Tak prvni mesicky okolo 11 let a vysce mezi 140 az 150 cm jsou vice mene normalni, v puberte se zpomaluje rust do vysky, ale nezastavi se uplne (obvykle). Dcera je na tom obdobne, v zari 11,5 roku mela mirne spineni, do ted neprislo nic dalsiho. V nasi rodine muze byt jak po babickach maleho vzrustu tak po dedeckach i po nas rodicich vyssi.A uz prerostla nejmensi clenku rodiny i svou tridni ucitelku z prvni stupne (tu pretostla uz loni v pate tride)do nejvyssich ji jeste zbyva cca 40cm, tak uvidime kde se zastavi a jen pro predstavu prvi mesicky jsem dostala v 11,5 letech presne pod vanocni stromecek a vytahla jsem to na 172cm…ale jak rikam u nas v rodine zalezi ktera geneticka skladacka vyhraje…mama ma jen 164, jeji sestra 158 (ale jejich mamka male jako ja 172cm), manzelova maminla 150, moje babicka z otcovi strany, dcery prababicka mela 155, muj deda mel 192cm, manzeluv otec 184 cm, manzel ma 174cm…

nanyh
28. říj 2025
@izz76

@nanyh tak to je super a víš kolik jsi měřila v 11?

@izz76 Ano. Mám to v očkováku. 140,5cm😊

izz76
autor
28. říj 2025
@nanyh

@izz76 Ano. Mám to v očkováku. 140,5cm😊

@nanyh Tak to jsi vyrostla hodně 🙂

zmrzlinka
28. říj 2025
@izz76

@zmrzlinka Nevyrostla vůbec? Nebo jen málo třeba 5 cm?

@izz76 tak nějak 5-6 cm

dashyyy
28. říj 2025
@izz76

@izz76 já jsem řešila s dr. výšku dcery na 10letém očkování, má cca 155cm a říkala taky, že se s MS růst zbrzdí, já zase z druhé strany jsem celkem ráda, táhne neskutečně teďka

izz76
autor
28. říj 2025
@dashyyy

@izz76 já jsem řešila s dr. výšku dcery na 10letém očkování, má cca 155cm a říkala taky, že se s MS růst zbrzdí, já zase z druhé strany jsem celkem ráda, táhne neskutečně teďka

@dashyyy No právě, je to všeobecně známo, že po ms se růst zpomalí. Takze ja doufam, ze ne úplně, protoze 145 cm je na finální výšku málo.

tyname
28. říj 2025

Já dostala první menstruaci v 11 letech a růst se u mě úplně zastavil. Mám tedy alespoň 160 cm.

izz76
autor
28. říj 2025
@tyname

Já dostala první menstruaci v 11 letech a růst se u mě úplně zastavil. Mám tedy alespoň 160 cm.

@tyname To jsem slyšet nechtěla. 160 cm je v pohodě, dcera má 145. Opravdu jsi nevyrostla ani centimetr?

anonym_a93fe2
28. říj 2025

Do 18ti času dost

tyname
29. říj 2025
@izz76

@tyname To jsem slyšet nechtěla. 160 cm je v pohodě, dcera má 145. Opravdu jsi nevyrostla ani centimetr?

@izz76 Bohužel ne, z nejvyšší ve třídě jsem se pak pomalu propadla mezi menší, ale dle komentářů výše to není pravidlo. A měla jsem zlatou kolegyni, měla 148 cm a zvykla si a fungovala v pohodě.

dashyyy
29. říj 2025
@anonym_a93fe2

Do 18ti času dost

@anonym_a93fe2 proč do 18 času dost?

izz76
autor
29. říj 2025
@anonym_a93fe2

Do 18ti času dost

@anonym_a93fe2 Do 18 rostou kluci, holky opravdu ne.

izz76
autor
29. říj 2025
@tyname

@izz76 Bohužel ne, z nejvyšší ve třídě jsem se pak pomalu propadla mezi menší, ale dle komentářů výše to není pravidlo. A měla jsem zlatou kolegyni, měla 148 cm a zvykla si a fungovala v pohodě.

@tyname Co jí zbylo, člověk si zvykne kdyz musí ..

Strana
z2