icon

Roušky pro malé děti. Jak to řešíte?

urtica
18. bře 2020

Holky, jak řešíte nebo budete řešit roušky u malých dětí? Mám ročního synka a nesnese to - jakmile mu ji nandám, šílí a strhává si ji...

Strana
z5
urtica
autor
19. bře 2020

@tomka25 Jj, to je rozumné, u nás bohužel nelze..

kusanica
19. bře 2020

My to pojali jako hru na piráty 😉 dcerka nemá roušku a těsnější šátek. Když jdeme ven, jdeme na pirátskou výpravu a najednou to jde 😀 Jen ji musím krotit, aby nekřičela "přepadení" 😀

miki19
19. bře 2020

@kusanica joo piráti fungují i u nás :D :D :D

martiniquest
19. bře 2020

@gracinka7 To je hloupost. Venku je cirkulace vzduchu, viriony nemuzou za takovych podminek zustat koncentrovane na jednom miste v takovem mnozstvi, aby 66 minut byly schopny nakazit nekoho dalsiho. Ani, kdyz na me venku nakazeny kychne a ja budu stat blizko nej, do cca 2 metru, muzu se nakazit, ale jinak je sance minimalni.

urtica
autor
19. bře 2020

@kusanica U pětileté to zabírá taky...dneska jsme přišly z vycházky a ukončila to slovy "S tou rouškou to bylo úžasný, tu budu nosit pořád..." Bohužel u ročního se slovní zásobou "kchh" "ba" a "dzn" je tato taktika nepoužitelná..

gracinka7
19. bře 2020

@martiniquest vědecký experiment prý. 🤷 Já nevím, já to neměřila.

zuzkka88
19. bře 2020

Zkuste třeba tyto básničky 😉 https://psych.fss.muni.cz/media/3219331/rikanky...

prejeta_zaba
19. bře 2020

Používejme zdravý rozum - je jasné, že policie nebo ministerstvo vám neřekne, "klidně jděte s miminkem bez roušky", protože ten vymýšlí to a ten zas tohle a nemusíme tu nic zavádět a vesele si předávat koronavira. Ale fakt není potřeba mít roušku uprostřed lesa, kdy nepotkáte ani zajíce. Roušky dávají smysl v civilizaci, hlavně v uzavřených prostorách a pokud se co 2 hodiny mění. To co se zatím dělá tady je spíš tak na oko. Lidí nosí roušky "na půl huby", zdravotní sestry mají jednu papírovou na celou směnu, propocený skladník v Albertu s rouškou na celou 12hodinovou směnu, to je fakt rizikový - miminko v kočárku v lese bez lidí je oproti tomu fakt nic. Vydali nařízení, tak na něm trvají, to je logické, ale jde o ochranu zdraví - ne o tupé dodržování rozkazu. A taky je rozdíl park s plnou cyklostezkou a opravdu opuštěná příroda. Fakt není potřeba být zavřený půl roku v bytě - to je snad rizikovější vycházet na balkon a prskat na sousedy než dojít po opuštěných cestách do přírody.

poutnikova
19. bře 2020

@zuzangel Tak tioje mrtě nezodpovědný, vodit děti babičce...

prejeta_zaba
19. bře 2020

@gracinka7 zdroj prosím? To mi zavání echt hoaxem, ještě těch 66, takové ďábelské číslo. 😝

gracinka7
Autor odpověď smazal
gracinka7
19. bře 2020
kyselalimetka
19. bře 2020

@urtica @miki19 o NEchození na procházku jsem ale přece vůbec nepsala 🙂

urtica
autor
19. bře 2020

@prejeta_zaba Jj, já jen strašně nerada porušuju pravidla...navíc přemýšlím, jak to udělat s malým - měl by jít příští týden na důležitou kontrolu/zákrok, ale ošetřující pán je postarší pán se zdravotními problémy. Nechci ho ohrozit - na druhou stranu, pokud tam nepůjdeme, hrozí relativně závažné následky pro syna do budoucna.

prejeta_zaba
19. bře 2020

@urtica tak to neřeš a prostě jdi. Jestli je syn v pořádku a jde ti jen o toho pána. Kdyby vás tam nechtěl, tak zákrok odvolá a ono to s tím ohrožením nebude tak horké, určitě má i jiné pacienty, absolvuje cestu do práce, nákupy apod. Nejhorší smrt je z vyděšení. Je skvělé být obezřetný, ale kdybys měla teďka o všech a o všem přemýšlet jako o hrozbě, spíš skončíme všichni na psychiatrii než na plicním. 😉

urtica
autor
19. bře 2020

@prejeta_zaba Díky. Ano, to má a převážně malá miminka do půl roku věku, takže tam si myslím, že určitě roušky nehrozí...ale stejně, no...no a s psychiatrií mám celkem důvěrnou osobní zkušenost 😀.

zlorenka
19. bře 2020

Já mám na kočáru hozenou plínu a když jedem a někoho potkáme, tak tu plínu přes ni hodím na tu chvíli a nazdar. Jinak pro případ byrokratickýho šimla s sebou její roušku nosím, ale neexistuje, že by si ji nechala nandat. Řvoucí dítě určitě vyprodukuje víc kapének, než to v klidu čumící po okolí, takže... 😂

urtica
autor
19. bře 2020

@prejeta_zaba Není zdaleka v ohrožení života ale neřešené by mohlo znamenat do budoucna skoliózu, psychické problémy, problémy s řečí, se soustředěním atd. Ale nařízení se teď mění každý den, tak kdo ví, jak to do té doby bude...

prejeta_zaba
19. bře 2020

@gracinka7 jenomže "přežívání ve vzduchu" je myšleno tak, že se kapénky rozprsknou a na něco dopadnou, tam pak přežijí i dny, což platí v uzavřených prostorech. Ale už z hlediska fyzikálního je přece nesmysl, aby se v otevřeném prostoru s cirkulujícím vzduchem vznášely kapénky hodinu na místě. To by na tebe opravdu musel někdo naprskat z bezprostřední vzdálenosti (napr. ve frontách na slavných úřadech) a ne, že někoho zahlídneš na půl kilometru v lese a doletí k tobě jedna kapénka z miliard.

gracinka7
19. bře 2020

@prejeta_zaba no mě je to taky divný, rozhodně jsem netvrdila, že tomu věřím, jen prostě nechápu, proč nás tedy nutí roušku nosit všude mimo domov, když na odlehlém místě nakažení není reálné? Už v tom mám celkem guláš. Každý den změny, nové výzkumy, co se jeden den řeklo, druhý den neplatí. Ach jo, kdy tohle skončí?

prejeta_zaba
19. bře 2020

@gracinka7 ja to popravdě taky nechápu. A jeden tvrdí to a druhý ono. Beru to tak, že nákaza je moc nová na to, aby o ní byly nějaké ucelené informace a každý dělá (snad) nejlepší co umí, do toho samozřejmě média, to je ještě další velký zkreslovač situace. Může to pak působit zmatečně, na nás je, abychom co nejlépe ochránili zdraví sebe a druhých. Je pravda, že kdyby se u každého nařízení vydalo deset výjimek pro každého, nemusí to zavádět, proto to nařídí plošně a je jasné, že nikoho nebudou střílet, když si upraví nebo mimo lidi sundá roušku, maximálně člověka napomene policajt, no. 🤷‍♀️ Za mě se nákaze líp brání tělo otužilé a odpočaté přiměřeným pobytem venku a zdravým životním stylem než vystresované zlenivělé, kdoví jak dlouho doma se válející. 😝 Mimochodem, přemýšlely jste o tom, jak budeme všichni vypadat, až karantény skončí? - každý o 20 kilo víc na antidepresivech. 😂

urtica
autor
19. bře 2020

@prejeta_zaba Já už na AD jsem 😀..ale u mě mají opačný účinek, když jsem je brala naposled dostala jsem se na 46 kg (164 cm) - což teda ale taky nebyla zrovna lahoda pro oko :-/

gracinka7
20. bře 2020

@prejeta_zaba taky se toho právě bojím, abych neskončila u cvokaře. Už jednou jsem se z problémů vyhrabala a teď to na mě zase padá.
Jinak taky asi přiberu, protože když jsem ve stresu, tak žeru 🤷

martiniquest
20. bře 2020

@gracinka7 Takových blábolů je na netu spousta. Jsem molekulární biolog a dost si to filtruju.

martiniquest
20. bře 2020

@gracinka7 Hele o to nošení v přírodě jde z důvodu toho, že je tady spousta lidí, co na to kašlou, proto je jednodušší zavést plošné a daleko přísnější opatření, než spoléhat na zdravý rozum lidí. Venku ti bohatě stačí vyhnout se lidem obloukem - 2-3 metry, pokud míjíš na chodníku víc lidí, nasadit roušku. Pokud nikdo nikde není, klidně ji můžeš stáhnout - samozřejmě za předpokladu, že máš čisté ruce.

urtica
autor
20. bře 2020

@gracinka7 Je to dilema - já už přemýšlela, že bych k němu zašla...ale on jak na potvoru sídlí na Praze 1...🙄

gracinka7
20. bře 2020

@urtica a co nějaký videohovor? To neposkytuje?
@martiniquest já venku nikdy nikoho nepotkám, u nás chcíp pes.

niki1107
20. bře 2020

@prejeta_zaba Děkuji za tvůj názor, se kterým na milion % souhlasím. Myslím, že jsme tu normální ženské a nebude vadit, když napíšu, jak je to u nás. My bydlíme na konci vesnice na bytovce bez zahrady, jsme s dcerou zvyklé být denně 2krat venku snad za každého počasí. Dcera (17m) je hodně aktivní dítě, doma ji nic nebaví, venku lítá, objevuje, je šťastná. A já mimochodem taky, díky přírodě jsem na mateřské stále naživu 😂. Karanténa je pro mě ten největší trest (teď fakt pomíjím strach o blízké, to je bez debat), miluju být venku, kór v tak krásném počasí. Ale ven prostě chodíme - vždy sedneme do auta a odjedeme někam na pole/do lesa, docela je těžké najít prázdné místo, což před karanténou nebyl absolutně žádný problém. My dospělí roušky máme, malá ji má na krku uvázanou - snažím se jí ji neustále nasazovat, aby si zvykala, ale hned ji sundává a nově začala hystericky řvát, sotva jsem se k ní s ní přiblížila. Teď zkoušíme nákrčník, ale zakrývá ji max pusinku. Ale co chci říct ! Jakmile jsme na samotě, shrnujeme roušky dolů. To je zdravý rozum. Kdybych chtěla "provokovat" a byla ignorant, procházela bych se kolem naší bytovky, kde sice za den projde max 5 lidí, ale už by tam bylo nějaké riziko, že může naše dcera někoho nakazit. To je zdravý rozum, ale setkávám se spíše s názory, že bychom měli asi sedět doma a nevylézat, když nedodržujeme pravidla nebo že musíme trénovat. Každopádně naprosto souhlasím s tím, že vláda nemohla nařídit nějaké vyjímky (i když každý rozumný člověk to chápe), protože pak by každý hledal způsoby, jak s tím - s prominutím - vyjebat a byli bychom tam, kde dřív. Takhle je přirozeně vyfiltrují ti, kteří opravdu zůstanou doma a ti, kteří si najdou způsob, jak být spokojený a přitom nikoho neohrožovat. Toť vše, jen mě mrzí, že v některých diskuzích často narážím na urážky lidí mezi sebou, výčitky, hledání chyb a u matek často opět soutěžení "kdo je lepší matka , protože její dítě zvládne nosit roušku", což je opravdu zbytečné.

prejeta_zaba
20. bře 2020

Nevím jestli je to k smíchu nebo k pláči - den první - lidi nosí roušky i po cestě s odpadky k popelnici, v autech, na lesních cestách, kde je sotva pár lidí na x kilometrech... Den druhý, lidi, až na důchodce! nosí roušky... Den třetí - 90% lidí má roušku uvázanou na krku jako módní doplněk - kouří, vesele se baví v hloučcích na zastávkách, děti běhají po hřištích. Taky bychom mohli polemizovat o tom, kolik procent lidí ty roušky opravdu poctivě po 2 hodinách mění a vyvařuje nebo má prostě na botníku hozenou pořád jednu a tu hodlá nosit celou dobu nařízení. Už se tím odmítám stresovat, stejně všichni jednou umřem. 🙄😷

urtica
autor
21. bře 2020

@prejeta_zaba Prý je musí mít i rodící ženy...👍

Strana
z5