Rychle zkažené zuby. Setkal se s tím někdo?

rimortis
9. únor 2023

Ahoj, setkala jste se některá z vás s tím, že by se dítěti během půl roku zkazilo tolik zubů? V létě na preventivce malé (6,5) opravili kaz, a ostatní dobré, i ta ulomená jednička a vedle polorozpadlá dvojka, když ji to nebolí, nechtěla to vyndávat kvůli stálým zubům. Pravda, má hodně opravování a jeden vytržený zub, zrovna super matka nebudu. Dnes jsme byly na preventivce zas. Tentokrát vypomáhající lékařka přišla s tím, že má na každém mléčném zubu kaz a 3 zuby na vyndání, včetně té jedničky a dvojky. Tak přesně kvůli tomu na ty preventivní prohlídky chodíme, aby se tomu předešlo, a najednou za půl roku všechny zuby špatně? Je mi to divný a taky na nic, nechci, aby jí zuby bolely, ale taky se mi to nezdá. Za těch 6 let na mě nikdo nic o analgosedaci, nebo jak se to jmenuje, nevytáhnul a teď mi vrazí formulář a poučení, rychle si to rozmyslete, doktor co to dělá je tady jen jeden den v dubnu. Ale čas na opravu toho největšího průšvihu v puse nemá, asi počkejte si do toho dubna, aspoň máte motivaci, či co Pak zjistíte, že v Plzni tohle polouspávání dělá lékařů víc, tak na co to postrkování rychle rychle... bohužel nejspíš nebudou přibírat pacienty . Měla to některá z vás u dítěte taky tak?

merope
9. únor 2023

Co zkusit dentální hygienu? Já měla dost problémů, zubařka mě až po mnoha letech honila na dentální hygienu, čistím si úplně blbě zuby. Stávající zubařka automaticky odstraňuje zubní kámen, ale posledně ani to nebylo třeba - pořídila jsem si el. kartáček a najednou je to mnohem lepší. Určitě je dobré se ptát, odkud mohou být ty problémy - výživa, čištění... Já si léta myslela, že to je prostě o genetice, ale zdá se, že to je o hygieně (kterou prostě neumím dobře). Vím, že občas bývají problémy i s mezizubními kartáčky, které se zhruba v tomto věku mají začít používat.

journals
9. únor 2023

Promiň, ale jestli má šestileté dítě kaz na každém zubu, je to vizitka péče rodičů. Tohle je tvůj průšvih a holčičky mi je opravdu líto. Aby se kazům předešlo máš čistit zuby, to za tebe preventivní prohlídka opravdu nezařídí 😠

rimortis
autor
9. únor 2023

@journals neudělá, ale nezdá se mi, že by ty kazy všechny naskákaly najednou za půl roku a taky jsem nežádala o kritiku dokonalé matky ale o sdělení zkušeností.....

journals
9. únor 2023

@rimortis jako že si je doktorka vymyslela? 🤦🏻‍♀️

rimortis
autor
9. únor 2023

@journals jasně, vymyslela💓 jsem vemeno z ryby🤦🏻‍♀️

rimortis
autor
9. únor 2023

@merope no jo, asi taky budu mít blbou techniku. U obou. Dentálku u malé si neumím představit, od toho utíkal i manžel😁 jen mi nejde do palice ta rychlost, s jakou se to tedy zhoršilo. Opravdu jsem po předchozí kontrole nevyhodila kartáček do koše, jako že dobrý, nepotřebuju.

journals
9. únor 2023

@rimortis To tedy jsi 🤦🏻‍♀️
Samozřejmě, že špatně čistíš, vždyť píšeš, že kazy měla už i předtím, tak se asi není čemu divit. Kdyby měla dcerka kazy jen 3, 4, tak jsi s tím ok? Přijde mi hrozný, že jsi to nechala dojít tak daleko a malou to teď dost potrápí ☹
Dentální hygiena nemusí bolet. Může být trochu nepříjemná, ale pokud se dělá citlivě nebolí to. Ještě nikdy mě to nebolelo. A že jsem na zuby velká cíťa.
Ty máš zuby v pořádku? Na hygienu chodíš? Čím holčičce zoubky čistíš a jak? Bavila ses o tom s doktorkou? Ukazovala jsi jí třeba jak zuby čistíš?
Analgosedace se dělá běžně, určitě to nebude dělat jen jedna ordinace ve městě. Ale zároveň to není zákrok který by se dělal v ordinaci každý den, protože je k tomu potřeba anesteziolog a tak je jasné, že to hned nebude. Ordinace možná taky čeká až bude mít pacientů víc tak, aby dala dohromady plán na celý den a využila tak anesteziologa pro co nejvíc pacientů (nevím, hádám). Zoubky řeš určitě co nejdřív! A objednej se sama na dentální hygienu ať víš jak zuby čistit sobě a i dcerce.

zara11
9. únor 2023

@journals asi bych nebyla tak tvrda. Moje mala ma bohuzel take kazy, uz prvni zoubky ji lezly ven s kazama, cistim doted, chodime na dentalni hygienu, pouzivame i mezizubni kartacky, techniku ma mala i ja naprosto ok rikala pani, ja doted zadny kaz, nikdo nechape a zubari rekli, ze to proste bude asi z atb, co jsem brala driak na zacatku tehu, kdy jsem netusila, ze jsem tehu. Ze si to jinak nedokazou vysvetlit, proc tak trpi 🙏🤷🏼‍♀️

hezz17
9. únor 2023

@rimortis na preventivce nic. O mesic pozdeji kaz v mlecnem zoubku. Ty mlecne se dokazi zkazit strasne rychle.

rimortis
autor
9. únor 2023

@hezz17 no jo, tohle se nám stalo taky. Bylo to k vzteku, připadala jsem si tam jak největší pitomec, napřed radost jak má zuby konečně dobré a za pár týdnů na, žádné takové. Ale to byl taky jeden. Tohle je docela silný kafe i na mě.

hezz17
9. únor 2023

@rimortis tak to zacni zavcas resit. Dentalkou, opravou. Mozna i zmenou zubare, pokud nechal dva zkazene zuby v puse bez reseni.
Jako vis co, cisty zub se nezkazi. Takze zapracovat na sobe, na technice a uznat svoji chybu a nehledat duvody nekde jinde.

syslounek
9. únor 2023

@journals Dcera (5,5 roku) si zuby čistí sama, dočištujeme tak 1-2 za týden, zuby má zatím zdravé. Řešila jsem s zubařkou syna (3roky), že si nenechá dočistit. Sama Dr. říkala, že stačí když ten kartáček syn sám jen tak okousá a dočistit tak jednou týdně, že to stačí. A u autorky si myslím, že řeší, jestli zaskakující Dr. nedělá z komára velblouda (chce trhat zuby, které tam jiná vědomě nechává), nebo jestli stálá Dr. nezanedbala péči a nepřehlédla nějaké kazy při předchozí prohlídce.

hezz17
9. únor 2023

@syslounek no, uff. To je opravdu nazor do pranice.

journals
9. únor 2023

@syslounek 😲 Když si syn kartáček okouše tak z logiky věci to přeci stačit vůbec nemusí, spíš si naopak myslím, že nestačí. Pětileté dítě si samo zuby taky správně nevyčistí a vyčistit mu je dobře jen jednou týdně s tím, že je to ok...?
To, jestli tam kazy předtím byly/nebyly bude doktorce těžko dokazovat. Možná kdyby se dělal RTG? Což asi spíš ne. I kdyby přehlédla kaz, dva, tři, což pochybuju, tak co ten zbytek?

journals
9. únor 2023

@syslounek Btw. určitě tu bude nějaká poradna lékařů - zubařů. Zkus jim tam nadhodit rady a přístup tvého doktora. Dám ruku do ohně za to, že ti je vymluví a naopak budou radit najít nového zubaře.

terulin
9. únor 2023

@rimortis moje dcera má zvýšenou kazivost a křehkost zubů, k tomu jí nedrží plomby. A má asi 10 opravovaných zubů (ve 4 letech). A není to naše zanedbání, ani špatná technika čištění, má prostě genetický pech. K zubaři chodí od jednoho roku min 1 za měsíc. A občas mám pocit, že ty každý vidím růst, jak se na ně jen dívám. Není to obvyklé, ale stává se to. Kdo nezažil nepochopí…

vikinkav
9. únor 2023

Me takhle taky nastvala zubarka, sla jsem pak jinam. Sli jsme na kontrolu a rikam ze se mi to nezda, ze tam ma syn fleky a myslela jsem ze to jsou kazy. Pry nic, vse v pohode, to je pigment. Druha zubarka pak rika ze tam ma vic kazu, ze to nebyl pigment ale demineralizace, ktera predchazi kazu. Taky behem pul roku. Analgosedaci jsme zkusili a na syna nefungovala, oprava zubu neprobehla, tak na to zatim kasleme a cekame az zacnou zoubky vypadavat 🙏 pravda je ze zuby se mu zatim nerozpadaji, jen jsou ty kazy viditelne kdyz mu cistim. Tak jsme opet museli zmenit zubare protoze sem uz taky nechtel 😄 Jo a dalsi dve deti maji zuby v cajku. My s manzelem taky. Antibiotika nikdo nebral. Proste to tak ma, i kdyz cistime jak divi. Docistujeme jednou denne, je mu 5,5

janule0123
9. únor 2023

@rimortis zubar me říkal ze u děti je ta kontrola dvakrát do roka protože to jede hodně rychle ty kazy.. a dentalni rikala ze u dospělého to trvá několik let… a ten aktuální kaz je odrazem nějaký ten rok zpět .. u děti je to min, takže to známena, ze ta “chyba” v čištění vyběhne se zpožděním … rikala me i ty časy, ale vyjelo me to z hlavy, u malé bych měla správně už dávno používat třeba mezizubni kartacky, ale nějak si to nedokážu představit … takže uvidíme jak dopadne ..

zara11
10. únor 2023

@terulin presne, kdo nezazil, nepochopi… my museli drhnout opravdu od prvnich zoubku poctive, na dentalni hygiene rekli, ze vzhledem k tomu, jak to ma, tak mam cistit min do 12let, klidne i dyl, ale poucuji tady nektere dobre no 🙏🙈 pritom mam kamosky, co na to kaslou celou dobu a deti zoubky jako perlicky. Co ja se s ni nabrecela a clovek neudela nic 😔 ted jen doufam, ze druhe zoubky nebudou stejne 🥲

evik19
10. únor 2023

@rimortis Myslim si, ze behem pul roku se mohlo stat v te puse hodne, takze bych verila zubarce. A pokud to nabidla termin opravy uz v dubnu, tak bych po tom skocila, protoze v mem okoli se ceka pul roku a vice. Drzim palce, at date zuby do poradku.

merope
10. únor 2023

@rimortis Ale dentálka je právě i o té výuce správné techniky / kontrole správné techniky. Jen teda možná musíš výslovně říct, že potřebuješ ukázat techniku a že to je to, kvůli čemu tam chceš jít. Ať ti to ukáží i vysvětlí, vezmi si kartáček, vyzkoušej. A případně se poraď i o vhodném kartáčku. Sama jsem fakt stran techniky absolutně neschopná, tak jsem pořídila ten elektrický (dětský asi za 350 Kč, bliká a odměřuje čtvrtiny) a je to dost znát.

merope
10. únor 2023

@journals Nepopisuješ u té dentální hygieny náhodou čištění zubního kamene? To se možná u takto malých dětí ani nedělá. Jinak teda mě zubařka poslala na hygienu právě na výuku techniky čištění.

lentilka2013
10. únor 2023

@syslounek Rozhodne docistovat každý večer,ideálně i ráno.Doporučuje se docistovano zubu jeste i v 10 letech,dokud dite nemá dobrou techniku čištění.Plak se tvoří hrozne rychle a pokud pravidelně se neodstranuje,tak se z nej rychle vyvine kaz.Pokud dcera opravdu doteď nemá žádné,tak se dá mluvit o opravdu velkém stesti a hrozne mě to překvapuje.

dashyyy
10. únor 2023

@syslounek chodím s dětma na DH a rozhodně dočišťovat denně, to co popisuješ fakt není dostatečné.. já dočišťuju i 10letému právě na doporučení z DH.. dělala mu ten testík čištění tou fialovou vodičkou a čuměla jsem jako puk, že máme i špatný kartáček, přitom děti dočisťují curaproxama, ale i tak mu neseděl a zuby vůbec nevyčistil

terulin
10. únor 2023

@dashyyy Jakou vodičkou? to bych zkusila i na dospěláky 😀

dashyyy
10. únor 2023

@terulin dělá se to i dospělákům.. naše DH na první kontrole většinou dělá, aby pacient viděl, co si živí v ústech.. mohlo by to být toto https://www.dm.cz/dontodent-roztok-na-indikaci-...

terulin
10. únor 2023

@dashyyy No vidíš...já znám jen světlo, posvítí a je vidět, kdo čistí jak, ale vodičku neznám...
U nás jde-li se ukázat zuby, tak to i starší dítě má vypulírováno jak porcelánek (ovšem během každodenosti, bych udělala nárazovou kontrolku 😀 😀 )

dashyyy
10. únor 2023

@terulin nevím jak světlo, ale vodička ukáže nejen kde není dočištěno, ale i stáří toho plaku.. naše DH je dost aktivní na IG a někdy to je fakt rachot 😱

terulin
10. únor 2023

@dashyyy Já jsem dcerka zubaře, historky o "šaty huj v puse fuj", jsme mívali u oběda 😀 😀 😀

zara11
10. únor 2023

@dashyyy ja ti nevim, ale ta vodicka z dm nam ukazuje naprosto ciste zuby 🙈🤦🏼‍♀️ a zas si nemyslim, ze bych ty zuby nam obema cistila 100% ukazkove, jako na dh 🤷🏼‍♀️ uvazovala jsem o te z curaproxu, nemate nekdo zkusenost?
A jinak jeste neco pro ty, co nejvic poucuji, jak maminky spatne cisti… sama DH 1 dcera ani1 kaz a druha ma 4 i pres naprosto nadstandartni peci, kdy ma na kazdou denne pul hodiny, kterou kazde venuje zubum vecer u pohadky,od malinka. Rikala, ze sama proste nechape a tak to proste je, clovek se muze na hlavu stavet a neudela v urcitych vecech nic.