icon

Šelest na srdci u miminka. Zkušenosti? Má to příčinu?

renatkaa1996
29. dub 2021

Ahoj holky, dnes jsem byla s malym na 3mesicni kontrole a zjistila mu pani doktorka nejspis selest. Tak se chci zeptat zda jste se s tim nektera setkala a zda to s vekem vymizelo. Na kardio jsme objednani, takze se vlastne nevi jiste zda je to ta šelest. Jsem z toho docela vykolejena 😒a mam o nej velky strach. Jestli nektera vite vic.. ma to nejakou pricinu? Mam o nej nejak jinak pecovat? Nechci at se to jestw zhorsi. Snazim se byt hlavne nehistericka 😄

merope
•
29. dub 2021

Setkala jsem se s lidmi, co měli jako miminka operované srdce a bez problémů pak fungují. Tuším už ani na kontroly nechodí. V Motole je špičkové dětské kardio. A pokud jí už jsou 3 měsíce, tak to nebude nic extrémně vážného (srdce se umí operovat snad už v děloze - jak, to se mě neptej). A jinak ano, plno problémů se opravdu spraví i samo, jen je dítě chvíli sledované, než se to spraví.

errol4388
•
29. dub 2021

@renatkaa1996 můj syn měl šelest na srdíčku a upravilo se to samo. Jeden měsíc byl a při další kontrole už ne. Pokud by byly nějaké vážnější potíže se srdickem, tak už by se projevily dříve. A jak píše paní v příspěvku výše, tak v Motole umí zázraky. Držím palce, aby vše bylo v pořádku

chasing_rabbits
•
29. dub 2021

Je to celkem častý jev... nemusí znamenat vůbec nic... většinou během dětství zmizí... pokud by to bylo něco vážnějšího tak to doktor bude řešit dál 🙂

squezy
•
29. dub 2021

@renatkaa1996 My jsme dostali doporučení na kardio asi ve 20 mesicich, kdy jsem byla s klukama dvojcatama na očkování. Už jednou měla pediatricka podezření. Na kardiu udelala klukum ekg a pak ultrazvuk a maji oba selest, ale jsou úplně bez omezení, jen s tim, ze máme přijít za 2 roky a máme mit u sebe papir od kardia, protože jakykoliv doktor tu selest může slyšet, tak aby se vědělo, že jsme pod kontrolou. Kdyby to byla nějaká "nebezpecna" selest, dítě by bylo unavene a tak. I kdyz chápu, že u 3 mesicniho toho moc nepoznas, ale neboj se toho, určitě to bude v pořádku a je dobře, že máš doktorku, která je pečlivá!!

surikata131
•
29. dub 2021

@renatkaa1996 u tak malých dětí je to časté, většinou to není nic vážného, taky máme v rodině 8leté dítě, které pediatr poslal ke kardiologovi, udělalo se echo, bylo to v pořádku. Někdy se to sleduje a časem je to Ok. V dnešní době už by se vážná vada nejspíš zjistila v těhotenství...

m.e.l
•
29. dub 2021

Ma to hodne deti a vetsina z toho do nastupu do skoly vyroste. 🤷 Takze kliiiid. Mymu synovi az ted ve trech letech odhalila dr. na pneumologii, ze se ji neco na srdicku nelibi. A kardiolog nasel hned dve mensi vady, zatim jen co pul roku kontrola a kdyz by sel na zakrok v narkoze, tak asi dostane v premedikaci ATB.

lovemusicsun
•
29. dub 2021

Mladší dceri našli šelest ve dvou týdnech. Je sledovaná na kardiologii každých 6 měsíců, doktor je přesvědčený, že se to samo spraví. Taky jsem byla vyděšená, když jsme to zjistili, ale vypadá to, že je to celkem běžné a většinou se to upraví samo.

palja
•
29. dub 2021

@renatkaa1996 sestra to měla od miminka, vymizelo to s věkem. Já jsem to měla až v puberte a taky to časem vymizelo. Na vině byla nedomykavost mitralni chlopně v srdci. Dr nám vždy natočila EKG, udělala echo.

verry
•
29. dub 2021

Určite kontrola na kardiologii řekne víc, můj syn byl operovany v 9měsicích. Když se narodil už v porodnici slyšeli šelest, pak kardio a dr. nam pochybil v diagnoze.. naštěstí jsme se celkem nahodně dostali do Motola a tam už to jelo.. do tydne po operaci. Neplašte, vyčkejte co vám zjistí na kardiologii. Každopádně dětské vady,kdyby došlo na operaci jsou nejlepší řešit co nejdříve. A Motol je v tomhle jednička 🙂

mamikry
•
29. dub 2021

@renatkaa1996 Obě děti měly při preventivní prohlídce šelest (3 a 5 let). Byli jsme s nimi na kardiu a pry mají jen nějakou strunku, která věkem zaniká. Je to časté a nijak se to neřeší. Na další kontrolu ani nemusíme.

cilkat
•
29. dub 2021

Můj syn měl šelest zachycený v půl roce, ukázalo se, že má nezarostlé foramen ovale ("dírka" v přepážce srdce, která v prenatálním období slouží k tomu, aby se nemuselo honit tolik krve do plic, když plíce nijak nefungují). Chodíme na kontroly po dvou letech, poslední kontrola zněla "šelest stále slyšitelný, ale k mísení krve pravděpodobně již nedochází". Pokyny od lékaře jsou "netlačte na fyzický výkon, sport jen rekreačně." Je mu 5,5, nemám pocit, že by ho to jakkoliv omezovalo.

arwene
•
29. dub 2021

Muj syn mel uz od porodnice selest, na kardiologii pak zjistili ze ma poruchu komoroveho septa (tj. nesrostla prepazka mezi komorami v srdci, jsou tam jakoze dirky a krev v komorach se micha). Neresilo se to, diry byly male a tak se pouze cekalo jestli zarostou. V roce a pul uz nebyly na kontrole zadne. Syn zadne problemy nikdy nemel, zadna unava ani nic jineho. Kamaradky syn ma to same, diry ma jeste ted v 6 letech a taky se to neresilo jinak nez cekanim. Nevadi mu to, jen chodi pravidelne na kontroly a pokud by mel operaci, kde by se sahalo do traviciho traktu (napr. operace slepeho streva) dostal by ATB navic, aby se neuvolnily bakterie do krevniho reciste a neusadily se v srdci.

barunkiss
•
30. dub 2021

Malá se narodila s šelestí a neuzavřenou dučejí. Sama lékařka říkala, že je to běžný jev a většinou v prvních letech života u dítěte zmizí 👍🏻.

klokanka31
•
30. dub 2021

@renatkaa1996 Poslala jsem ti soukromou zprávu

pexi
•
30. dub 2021

Kamarádka měla šelest na srdci i během dospívání. Nedělala příliš náročné sporty, ale jinak nevím, že by jí to nějak omezovalo. Teď už je dospělá a sama má 2 děti 😉

potaplice
•
30. dub 2021

Jak píšou holky výše, většinou jsou to neuzavřené zkratky v srdíčku. Jen ještě doplním, že u dětí se často vyskytuje tzv. funkční šelest, který je způsobený tím, že miminka mají srdíčka moc blízko hrudníku a to vytváří zvuk šelestu, jak dítě roste, tak se kolem srdíčka udělá víc místa a šelest zmizí. Na kardiu ti vše vysvětlí. Pokud srdíčko bude anatomicky v pořádku, bez vad, tak šelest většinou nevadí.

mimi1004
•
30. dub 2021

Moje máma tím trpí a to už ji je 62 let, tak se nestresuj. Navíc ji na to přišli, až když už byla vdaná.

veroniquecz
•
1. kvě 2021

@arwene páni, zajímavé kam se medicína posunula. Mě skoro to samé (defekt sinoveho septa) před 30 lety operovali ❤️

smardik
•
1. kvě 2021

Ano, ve 3 měsících zjistěn šelest, poslán na kardio s tím, že větsinou to nic není. Nakonec bylo - zúžená aorta. Do týdne jsme byli v Motole řesit operaci, v 6 měsících operace. Ted má syn 11, kromě toho, že nesmí vrcholově sportovat žadné omezení není