Šilhání, okluzor, operace strabismu. Máte zkušenost?

makrofri
16. led 2016

Ahoj, chtěla bych se zeptat, kdo máte dítka s oční vadou, nosíte okluzor, očičko šilhá. Chodíte na ortopedické nebo pleopticke cvičení? Od kolika let, jak často, pomohlo to? Úplně nejvíc mě zajímá operace šilhání, jaké máte zkušenosti, v kolika letech dítě postoupilo operaci a kde, co to obnáší a zda operace byla úspěšná. Naše malá šilhá při zaostřování do blízka. Díky za vaše zkušenosti, nejen s dětmi ale i vaše osobní zkušenost.

partyzanka91
16. led 2016

@makrofri: ahoj, jak máte starou holčičku? U Míši se projevilo šilhání asi v půl roce, řešit jsme ho začali až okolo roka. A teď to bude na delší povídání, očařka nás nejprve odeslala na Vinohrady do nemocniční ordinace. Tam Míše rozkápli očičko a posvítili jí tam a výsledek - má nosit docela silné dioptrie. Má strabismus a dalekozrakost. Brejle jsme nechali vyhotovit takové ty s tou gumičkou vzadu. Samozřejemě je nosit nechtěla, strhávala si je a gumička nebyla nic platná. Po dvou měsících jsme jeli na kontrolu. Doktor se na ní pouze podíval jak kouká v brejlých a řekl že pokud je nebude nosit tak by jí mohlo hrozit odpojení rohovky od mozku - čili by byla na jedno oko slepá. Operace spraví pouze kosmetickou vadu ale to oko by bylo nevidomé. Nicméně stále se nedařilo nasazovat brejličky
zkusili jsme se objednat ještě jinam - do soukromé kliniky Kukátko, kde je poněkud osobitější přístup. Tam jsme byli v srpnu minulého roku (V Míšiných 15 měsících) a najednou úplně jiný názor. Míšu vyšetřili pečlivěji než na Vinohradech, použili víc přístrojů, také rozkápli očičko a dle jejich názoru je šilhání téměř v mezích normy a brýle nosit enmusí. Odchylka je opravdu jen malá, stačí přelepovat očičko okluzorem. To jsme doma zkoušli jenomže Míša při přelepení oka hned plakala tekly jí slzy, okluzor navlhl a odlepil se, na vlhké kůži pak nic nedržlelo, ani přídavná lepící páska z lékárny. Takže ani přelepování se nedaří. 25.1. jdeme do kukátka znovu na kontrolu tak uvidíme co řeknou.

makrofri
autor
16. led 2016

Dveří je dnes už 6 let, okluzor lepime id 11 měsíců. Zacatky byly stejné jako u vás, plakala, okluzor nedrzel, strhavala si ho. Ale s manželem jsme vydrželi a trpělivě lepiliva zabavali a motivovali a odměňovali.... Byla to sranda fuška ale pak se to zlomilo a dnes si hraje sama, okluzor nestrhava, zvykla si na něj, i když jeho nošení ji dost vadí, na to oko hůř vidí. Brýle ale doktor nepředepsal. Všímám si, že s okluzorem nešilhá.

makrofri
autor
16. led 2016

Dceři je dnes už 6 let, okluzor lepime id 11 měsíců. Zacatky byly stejné jako u vás, plakala, okluzor nedrzel, strhavala si ho. Ale s manželem jsme vydrželi a trpělivě lepili, zabavali a motivovali a odměňovali.... Byla to strašná fuška, ale pak se to zlomilo a dnes si hraje sama, okluzor nestrhava, zvykla si na něj, i když jeho nošení ji dost vadí, na to oko hůř vidí. Brýle ale doktor nepředepsal. Všímám si, že s okluzorem nešilhá.

evaviki
17. led 2016

@makrofri Ahoj, muzu popsat operace z dvou pohledu.
Prvni - ja - okluzor jsem nosila, nekdy mi to vadilo, nekdy ne. Nijak nepomohl. Operaci jsem absolvovala, kdyz mi bylo 6 a 3/4. V nemocnici tyden slepa, obe oci zalepene, personal odporny, proste peklo. Po operaci jsem neznesla slunicko, hrozne me bolely oci. Bryle jsem mela od 2 let do cca 14, pak jsem je sundala a uz 20 let jsem bez nich, ocni vada se od sundani bryli zlepsila, mela jsem cca 3 dioptire ted mam kolem 2. (pred operaci jsem mela 5 dioptrii). Jsem dalekozraka.
Druha - syn - bryle predepsane od 8 mesicu, nenosil, nesnesl je. Okluzor ani nemel predepsany. Operace v 16 mesicich, oci zalepene 24 hodin, personal uzasny, nemuzu rict ani pul slova. Nesla jsem to hur nez on, od sve operace nenavidim nemocnice. Navic jsem celou jeho operaci prorvala, uplne nestastna.. Slunicku jsem se s nim pak vyhybala, dr. sice tvrdil, ze neni potreba, ale tu bolest si pamatuji a taky jsem videla, ze mu to nedela dobre. Nesilha, max. kdyz je utahany. Dioptrie ma po operaci taky kolem 2 (predtim mel 3). Bryle nenosi, boli ho z nich hlava, vidi vyborne, tak ho nenutim. Je taky dalekozraky, podle dr. se ta ocni vada do dospelosti zkoriguje vicemene sama. Pokud bude potrebovat bryle na cteni, necham mu je predepsat, ale zatim ok.
Kdybys mela nejaky dotaz, klidne napis..

ludva
17. led 2016

Ahoj, já nosila okluzor omylem. Vždy jsem šilhala mimo něj 😀 Manžel má tupozrakost, také nosil okluzor a má stejné zážitky. Ale věřím, že dnes v jiné kvalitě. Dcera má brýle od 2 let. Má bifokální skla (7 a 9 dioptrií), bez brýlí šihlá šíleně. Náš dr. tvrdí, že je důležité, aby oko koukalo rovně přes skla a časem snad jí čeká oční operace. Dnes je jí 18,5 a stále čekáme, až oči dorostou... Nejmladší má brýle od 8 měs., má rozdílné dioptrie u každého oka. Pokud by brýle nenosil, měl by tupozrakost.

makrofri
autor
27. led 2016

Moc děkuji za Vaše odpovědi.

jennuska
28. led 2016

@makrofri Dobrý den, četla jsem Vaši zkušenost a mám zcela jinou, syn 3 roky je tupozraký, šilhá a má astigmatismus a začali jsme v Kukátku, kde to na prvním vyšetření nepoznali a pak jsme se dostali na Vinohrady a tam hned vymysleli brýle a musíme lepit. A i jsem četla, že lepší klinika na oční vady v ČR není. Je pravda, že i nám řekli, že bez lepení a nošení brýlí se nic nezlepší a taky to byl boj, ale musíme bojovat. 😒 Tak jen zas můj názor.. každopádně je to na dlouho