Skafocefalie a jí podobné
Skafocefalie neboli sagitální synostóza (lidově loďkovitá hlava) je choroba, při které srůstají například švy na lebce. Z kranyosynostóz je nejčastější, ale i tak není moc častá, za rok se s ní rodí asi 50 dětí a asi proto se o ní příliš nemluví a nepíše. Zakládám proto tuto diskuzi, pro maminky, jejichž dětem byla tato nebo podobná diagnoza stanovená a umírají strachem, co s jejich drobečkem bude. A taky pro nás, které jsme si tím vším už prošly, popovídejme si o tom, třeba právě tak pomůžeme ostatním!
@kristynka14 díky za typ. Určitě na to budu pamatovat. Malá je krásná a ty teda taky. Sluší vám to. Je skvělé, že už v noci spí lépe. Tak snad budeme mít také tak hladký průběh jako vy. Už aby to bylo za nami. Snad se brzy pochlubím fotkou po úspěšném zákroku.
@bemo takto ji má. Zkusím říct ať mi ji vyfotí zezhora. Tam to jde vidět dost
@karolinasvetla111 upřímně asi bych být sestrou uháněla na neurochirurgii, za to nic nedá a bude mít jistotu.
@kristynka14 my už máme operaci za sebou, dnes už je hodně nateklý a očička už neotevře. Ale hojí se dobře.
@bemo Jee super, jak už se dítě směje, tak je to dobré ❤️ Kdy vás mají cca pouštět?
@kristynka14 to zatím netuším, zítra se má na něho podívat doktor který ho operoval, tak uvidíme co nám řekne.
@kristyna125 Tyjo, nechci strašit ale letěla bych hned na neurochíru, na té druhé fotce má tu hlavu nahoře hodně plochou. Samozřejmě to nic nemusí být, ale tohle se mi nezdá ani jako laikovi.
@kristyna125 Narychlo jsem koukla na net a tvar hlavy by seděl, včetně výraznějšího čelíčka.
@kristyna125 ten pohled ze shora mi nijak zvláštní nepřijde. Ale z boku jde vidět že má dost vystouplé čelíčko. Po svých zkušenostech bych šla hned na neurochirurgii, už pro svůj vnitřní klid.
@bombat díky. Doma je prostě doma, taky se rekonvalescencuje prostě nejlíp a nejrychleji. A zbytek dětí tomu jen a jen pomůžou. Všichni Šimonka opečovávají. A vysmátý je od rána do večera. A já jsem šťastná, že už to má úspěšně za sebou.
@bemo Z boku je vidět to čelo no, a nelíbí se mi vršek hlavy, vypadá jak kdyby byla uřízlá, čelo vystouplé a pak hned strašně plochá. Jinak jsem taky ráda, že už jste doma a v pohodě. A žádný strach z ťukanců, malé už teda dávám helmu, ale bouchla se xx krát a v pohodě.
@kristynka14 ahoj, u nás už je takový jako běžný provoz. Malý spadl jednou, ale to se tak elegantně přesunul na zem, že se ani neťuknul. A tady je nás výsledek. Jak malého v nemocnici oholili, tak se ten tvar hlavy ještě umocnil.
@bemo takhle vypadá ze shora
@karolinasvetla111 můj má podobný tvar hlavičky. Co fontanela je ještě otevřená? Nicméně, chodím s malým mezi stejně staré děti a většina jich má čelíčko výrazně klenuté.. to mě utěšuje ...
@karolinasvetla111 promiň já si tě zaměnila s @kristyna125..
@karolinasvetla111 náš malý měl takovou hlavičku před operací, měl skafocefalii, srostlý sagitalní šev.
@karolinasvetla111 abych byla upřímná, tak to čelíčko má hodně klenuté a budu se opakovat. Jistota je jistota a tu dá sestře až neurochirurg. Naší dětské doktorce se Šimonkova hlavička pak zdála už lepší a lepší, mě ostatně taky a neurochirurg nás v podstatě diagnostikoval okamžitě, během vteřiny. A jestli se vám ten tvar jen trochu nezdá a mě osobně tedy takhle z fotek se to nezdá být úplně v pořádku, tak bych uháněla hned. My jsme šli na operaci sice až skoro v jednom roce, ale čím dřív tím líp.
@karolinasvetla111 Nezlob se, ale ve vteřině je vidět, že to není normální tvar hlavy. Člověk si to kolikrát nechce připustit, ale je potřeba jít na vyšetření. Maximálně řeknou je to v pohodě, a budete to moct pustit z hlavy.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mame synka, který má trigonocefalii, máme za 20 dní naplánovanou operaci. Syn má blízko u sebe očička a šilhá, dr říká, že je to kvůli tomu. Srovnají se mu po operaci opravdu ty očička? Konkrétně to šilhání? Nebo to máme řešit ještě s jiným odborníkem? Děkuju za odpověď
Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o pár informací. Mám 6 měsíční dvojčata. Bohužel chlapečkovi byla diagnostikována trigonocefalie a měla by ho čekat v nejbližších dnech operace v Motole. Bylo rozhodnuto o klasické operaci. Teda alespoň to mi sestra která mi po telefonu dávala termín řekla. Z přístupu nemocnice jsem dost zaskočena, ale to je na dlouho. Teď k dotazu. Řada z Vás tu psala že dětem bylo děláno ČT, ultrazvuk nebo rentgen. Našemu synovi jen změřili hlavu na antropometrii a pak nás poslali za neurochirurgem. Proto se chci zeptat zda jste to měl někdo podobně, nebo jestli ho ještě nějaké vyšetření čeká po příjmu do nemocnice, než dojde k operaci. Pak jsem se chtěla zeptat zda jste si mohli vybrat mezi méně a více invazivním zákrokem. Já jsem o endoskopické operaci dostala info až na internetu. Doktor to vůbec nezmínil. Je opravdu možné si vzít s sebou kočárek? A poslední informace, píšete že nemohou mít děti vlastní mléko. Syn je převážně kojený, jen večer má dokrm speciálním mlékem protože krom jiného trpí ABKM. Myslíte že bude moci mít teda své mléko. A ještě jsou na pokojích lednice k uskladnění odstříkaného mléka. Otázek se mi honí hlavou spousta, ale tyto mě trápí asi nejvíce. Všem mnohokrát děkuji za odpověď.
Dcera byla na endoskopické operaci, ale ve 3m.Dle podmínek u konkrétního dítka je možná myslím do 4/5 měsíců. Nemůžete si to vybrat jak rohlíky 🙂 oni by byli pro méně invazivní zákrok všema deseti, kdyby to bylo možné. Taky nám problém stanovili jen na základě antropologie, bylo to zcela jasné a neoddiskutovatelné a při operaci se potvrdily přesně ty srůsty co řekli. Kočárek sem tam vlastní měla. Netvářili se na to, ale smůla. Lednička je jedna pro celé oddělení ve společenské mistnosti. Pokud jde o vlastní UM. Nikomu nehlašte, neptejte se a prostě si ho vařte. Kuchyňka je uplně mimo a nikdo Vás tam nehlidá 🙂 Kdyby cokoliv, klidně pište sz.
@hahadev naše dcera nepodstoupila jiné vyšetření než na antropologii. Ale ono to bylo vidět,že nemá standardní hlavu. Celou dobu jsem ji odstrikavala mm, nebyl problém. Po operaci byla noc na ARO tak tam jsem jim donesla lahvičky s mm a normálně jí ho dali. Pak po převozu na JIP jsem ji už krmila sama jak bylo třeba. Nikdo mi do toho nekecal. Jen jsem musela zapisovat kolik toho vypila a vazit pocurane plinky.a byly jsme v Motole
A kočárek vlastní mohl být na standartním pokoji. ARO ani JIP ne, tam se dali půjčit erární,ale to sem nevyužila. Pár dní po operaci nás nechali jezdit s kočárkem po areálu.

@karolinasvetla111 takhle vypadá potvrzena dolichocefalie. Jestli vám to pomůže.