Skolióza - máte zkušenosti a rady?

maybe72
27. kvě 2013

Milé mamky,
mám třináctiletou dceru, která se od malička aktivně pohybuje (styl od každého trochu, žádné vrcholové oddíly nebo kluby), během posledních dvou let skokově velmi rychle vyrostla a páteř její růstové tempo nevydržela, ortoped diagnostikoval skoliózu. Už rok poctivě cvičí (dle mého odhadu na 90% možného výkonu), bohužel ke zlepšení nedošlo, právě naopak a dnes jsme se z kontrolního vyšetření vrátili s doporučením k vyšší lékařské instanci s návrhem na nošení korzetu. Bohužel s podobnými zdravotními problémy nemám sama žádnou zkušenost, proto uvítám vaše rady a názory. Děkuji za váš čas a příspěvky.

speedygon
27. kvě 2013

Tomu korzetu bych se nebránila...dokud roste, ještě se to může zlepšit...já jej nenosila a mám taky záda křivá(rovněž skolióza)...

gingerone
27. kvě 2013

Já ho nosila od sedmi do šestnácti. Tehdy jsem si prostě jako prcek dobře zvykla a s nikým nediskutovala, jestli budu nebo nebudu nosit... V tomhle věku může být nošení korzetu trochu problémové, znám holky, co ho dostaly až v pubertě a prostě ho nosit odmítaly a flákaly to a pak bylo hůř. Některé musely na operaci a mít trvale železo v zádech je horší, než nosit pár let korzet. Ale psychicky to je v pubertě náročné, holky se chtějí líbit - místo toho mají buď korzet viditelně nebo nosí volnější uzavřené oblečení (já v podstatě roláky a roláková trička), pak to ani není vidět, ale na parádu jako mají ostatní nebo na výstřihy to není... Já jsem za korzet vděčná, vyhnula jsem se jisté operaci. Záda to nesrovnalo, jenom zastavilo to křivení na únosné úrovni a pak mě nechali být. Měla jsem ho na 23 hodin denně. Dneska mám trochu míň ohebnou páteř, ale fakt jsem ho nosila celý svůj růst a pak zanedbala cvičení. Všeobecně jsem opravdu lidí v korzetu poznala hodně.
Za mě ano, ale pak opravdu pečlivě nosit a připravit se na určité omezení komfortu (fyzicky se dá zvyknout dobře) a možné problémy s touhou líbit se a přitom "být jiná". Takže vyslechnout doktory a hlavně dobře probrat s dcerou, aby pochopila, že jí to může pomoct nebo uchránit od komplikací. Aby si připadala odpovědná za svoje zdraví sama, pak to půjde dobře.

gingerone
27. kvě 2013

Případně mohu poradit víc třeba přes zprávy nebo mail. Opravdu jsem prožila s korzetem velkou část života. A dneska i to mimi čekám a záda jsou sice křivá, ale výrazněji než ostatní maminky mě určitě nebolí.

barcca5
27. kvě 2013

Já taky nosila korzet od od 14 do 16,5 roku a měla jsem to přesně tak jak píše gingerone, také jsem se vyhnula operaci za 5 minut dvanáct, záda to sice nesrovná ale zastaví to křivení páteře. Nosila jsem ho 24 hodin denně, mimo koupání 🙂 takže to bylo docela náročné, ale měla jsem opravdu vynikajícího doktora a jsem za to vděčná.

maybe72
autor
27. kvě 2013

@speedygon
@gingerone
@barcca5 moc děkuji, taky si myslím, že lépe nosit a vydržet, naštěstí je s tou mojí lentilkou rozumná domluva, snad to pochopí a dá na mě, budu průběžně informovat, k dalšímu specialistovi jedeme 4.7.
Pěkné dny a ještě jednou díky!

kophana
27. čer 2013

@maybe72 můžu se zeptat, kde jste našli specialistu - ortopeda, příp. kontakt (pokud je v Praze)? hledám pro dceru, nejen na vyšetření kyčlí, ale budeme ji taky muset sledovat kvůli skolioze, kterou máme v rodině..

maybe72
autor
28. čer 2013

@kophana bohužel, asi moc nepomůžu, jsme v východních Čech, nejprve jsme absolvovali vyšetření u našeho dětského lékaře, ten nás doporučil k nejbližšímu ortopedovi a vzhledem k vývoji skoliózy už s námi náš místní ortoped nechce nic mít a postupuje náš případ do Košumberka, kde se na dětskou ortopedii specializují...
Pěkné letní dny!

ined77
27. čer 2014

Dobrý den maminky 🙂,

do naší Wiki knihovničky byl přidán nový článek Skolióza https://www.modrykonik.cz/skolioza/.
Budu moc ráda, pokud najdete chviličku a napíšete i Vy své zkušenosti s tímto onemocněním. Vaše rady, tipy a postřehy jistě ocení i ostatní maminky, které se třeba s touto nemocí setkali poprvé až u svých dětí.

Předem Vám velice děkuji za Váš čas a také za to, že pomáháte Wiki knihovničku tvořit a rozšiřovat o cenné zkušenosti 🙂 .
Krásný letní den všem
Denisa

@maybe72 @kophana @barcca5 @gingerone @speedygon ... a další 🙂 .

barca77
20. srp 2014

Teda můj obdiv patří všem, co tu píšou jak zvládli nošení korzetu ! Protože já jsem to programové nezvládala, ale i tak jsem s ním bojovala od 13 do skoro 19. Říkám si, že by docela i bylo zajímavé na tohle životní období pohlédnout s odstupem mnoha let,... Mně korzet překážel, neměla jsem ho ráda, ale zachránil mně od operace. A mám dvě děti bez velkých obtíží v těhotenství nebo posttěhotenských následků,... takže to nakonec k něčemu fakt bylo !

barca77
19. únor 2015

@gingerone Roláky a roláková trička mám dodnes spojené s mým pubertálním obdobím a nosením korzetu !

jaryh
21. říj 2015

Prosím o radu, dcerce je 12 let, poslední týdny hrozně rychle vyrostla, záda se nám trochu více zkroutila, na ortopedii rovnou řekli operace, že korzet nedávají, že je to zbytečné. Ještě nám podrobně popsaly celou operaci takže malá z toho nespala. Není lepší nejdříve zkusit něco s tím dělat než do ní nechat řezat:?

jirka82
23. lis 2015

Ahoj, chtěl bych Vám napsat moje zkušenosti se skoliózou, abyste se vyvarovali chyb, které jsem bohužel udělal já. Teď je mi 33 let a skolióza se mi začala projevovat v cca 10ti letech. Tehdy jsem si bohužel neuvědomoval vážnost situace a korzet jsem moc nenosil (stud ve škole, rodinné problémy..) Pak když jsem ho pod hrozbou operace začal nosit a opravdu velice intenzivně cvičit a plavat už bylo pozdě a zakřivení páteře se tímto způsobem už zlepšit nedalo (i když mi to na rehabilitaci na Vinohradech tvrdili a od operace mě nepochopitelně odrazovali). Nakonec jsem skončil na asi 110 stupních v hrudní oblasti a na 80ti bederní. Na operaci jsem šel v 16ti letech, operovali mě v Motole, nejdřív mě dělali tvz. Halo trakci, kdy mě snižovali křivku vytahováním na vozíku a pak asi po třech měsících provedli samotnou operaci. Moje skolióza byla bohužel tak velká, že se to úplně srovnat nepodařilo, myslím, že mi zůstalo víc než 60 stupňů nahoře a možná stejně dole. Po operaci to byla i tak velká úleva, zmizely bolesti a já mohl normálně žít, studovat, pracovat…. Bohužel teď, jak už asi stárnu, se mi začaly projevovat dechové potíže (dušnost), páteř je přece jen pořád ještě křivá a plíce s deformovaným hrudníkem nemají dostatek místa,… Píšu to všechno proto, abyste vy ostatní, kteří máte tuto zákeřnou (v počátcích to nebolí) a smrtelnou nemoc nepodceňovali a VČAS dělali to, co vám řekne lékař i když to vůbec není snadný (korzet, operace…), zachráníte si tím život a to přece stojí za to! Držím Vám palce!
Jirka

jirka82
23. lis 2015

P.S.: rád pomůžu každému, kdo touto nemocí trpí a chce se třeba na něco zeptat..

petronelka20
23. lis 2015
jaryh
27. lis 2015

,chci se zeptat zda pomůže nošení korzetu a cvičení, taky existuje alternativní medicína, žádní léčitelé kteří zamávají větvičkou a zaplatíš, ale fyzioterepeuti a reflexní terapie, které mají úžasné výsledky. Malá je připravena korzet nosit, prostě ho nesunda, jsme velké bojovnice a operace páteře není žádná sranda. Moc nás to zaskočilo, já nemohu pořádně chodit do práce, protože ze začátku bude potřebovat ráno pomoc, ale zvládli jsme vše a s tímto se chceme poprat. Nechci ji poslat do života zkroucenou. Prosím o jakoukoliv radu, zatím nemám myšlenky na nic jiného než zda to zvládnem. Děkuji

jirka82
27. lis 2015

RE: jaryh: Dobrý den, pokud je skolióza v počátku (není to již těžká skolióza) poctivé nošení korzetu a cvičení určitě pomůže (minimálně v tom, že se to nebude zhoršovat, což je hrozně důležité - snažit se udržet křivku v co možná nejmenším zakřivení). Operace páteře sice samozřejmě žádná sranda není, ale v případě, že už je zakřivení velké (lékař ortoped o operaci rozhodne), zachraňuje život a dá se potom normálně a téměř bez omezení dělat všechno jako zdravý člověk (samozřejmě rozumně).

jaryh
27. pro 2015

@barca77

my s dcerou (l2 let/ cvičíme denně třičtvrtě hodiny cviky, korzet jsme dostali před týdnem, už v něm vydrží až 4 hodiny, musíme postupně, nestydí se, až mě překvapila, sama si ho přinese, protože chce být pěkně zdravá a doufáme že se to trochu spraví, je to pro nás hrozný strašák a taky záleží na doktorech, první návštěva lékaře byla katastrofa, řekl že korzety jsou zbytečné a že půjde na operaci, kterou jí dopodrobna popsal, takže ani nevím jak jsem byla schopna vlézt do auta a dojet s malou domů, Chodíme plavat, začaly jsme hlídat jídlo, tak myslím že když vydržíme a takhle se do toho opřeme, že výsledek musí být znát taky používáme bylinky od doktora Popova, je to náš příbuzný, abych do ní dostala minerály. Myslím, že každý kdo takhle poctivě podstupuje léčbu, by si zasloužil rovnější záda

1velrybka
27. pro 2015

@jaryh Snad Vas trochu uklidnim.Bude mi 34,korzet jsem nosila od 12 let 23 hodin denne nekolik let,cvicila jsem.Operace mi byla nabidnuta,ale odmitla jsem.Sice jsem kriva jak paragraf,ale nijak extra me to neomezuje.Bala jsem se,jak jednou zvladnu tehotenstvi - zvladla jsem to v pohode.Male budou v unoru dva roky.Zada me neboli.

lussinka88
27. pro 2015

Ahoj holky, já jsem po operaci skoliozy, tak kdyby se chtěl někdo na něco zeptat, tak písněte 🙂

barca77
14. led 2016

@gingerone Taky asi záleží na tom, jaká korzet člověk dostane. Myslím, že dneska už se nenosí takové krámy, co jsem měla já.

jaryh
15. led 2016

měli jsme z toho s dcerkou hrůzu a snáší to celkem dobře i že to tak blbě napíšu to i dobře vypadá, vejde se jí pod mikinu i bundu, tak snad nám to pomůže. Nosí ho již skoro celý den, denně cvičíme, tak snad není možné a by se to ještě zhoršilo. Ted nás čeká kontrola na ortopedii a rentgen, tak doufám že to bude v normě, při první kontrole jsme dokonce měli rentgen od jiného lékaře z jiného zdravotního zařízení, panu doktoru to bylo úplně jedno. Přišla mi ta ordinace jako běžící pás, jedno dítě vyšetří druhé se svlékne a další. Hrůza.

lucylama
15. led 2016

Ahoj,mě objevili skoliozu ve 13 letech,když jsem byla po operaci.Měla jsem tehdy 27 stupňů.Začala jsem jezdit do fakultní nemocnice v Brně,kde jsme to řešili.Chodila jsem i cvičit,korzet mi navrhovali taky.Jenomže když jsem si představila,že budu tu hrůzu nosit a všichni se mi budou smát,tak jsem jasně řekla,že nic takovýho nechci.Ovšem mi hrozilo,že to bude ještě horší a mohla bych skončit pod kudlou.Naštěstí se to už moc nehlo a skončila jsem na 32 stupních.První těhotenství bylo v pohodě,ale poslední 2 měsíce mě bolely záda úplně strašně.Druhé těhotenství už se to docela dalo,někdy jsem tu bolest ani nevnímala.
Kdybych se měla ohlédnout zpátky,asi bych si ten korzet nakonec nechala dát,i když je to příšerná a Nepříjemná věc.

jaryh
16. led 2016

Ahoj díky za odpověď mala cvičí poctive a korzet má už celý den vybrala si i barvu tak doufám že to vydrží a ze to pomůže. Je fakt že jsme se musely obě hezky uklidnit abychom to zvládli. Je to dřina. Díky za podporu

jaryh
30. led 2016

Tak další příspěvek na téma naše skolióza. Korzet máme měsíc, ze začátku to byla hrůza, přidávali jsme pomalu po hodině, dnes je to 14 dní co dcera je v něm celý den a celou noc, zvládá to obdivuhodně, cvičíme denně všechny cviky, prostě je to dřina , věřím že nám to pomůže. Prosím ozvěte se kdo s tím máte zkušenost. Děláme pro to ma ximum, ted nás čeká kontrola v korzetu na ortopedii, tak už nyní z toho mám hrůzu, co nám řeknou

jaryh
26. únor 2016

tak jsem tu zase, kontrola na naší ortopedii hrůza. pan doktor po tříhodinovém čekání skoukl rentgen, řekl že výrazné změny nejsou, napsal zprávu a termín další kontroly. A já mu říkám: pane doktore a budete jí prohlížet bez korzetu? A on mi řekl: já jí ještě neviděl? Naše malá se ohnula, on se podíval jednou na záda a to bylo vše. Co na to říkáte? Vylezli jsme z ordinace v takovém stresu, že zase nevím jak jsem byla schopna se uklidnit a vlézt do auta a dojet domů. Ani nevíme zda korzet správně funguje, kontrola za půl roku. Takže za půl roku znova opíše zprávu. Cvičíme denně všechny cviky, takže v průměru hodinu, změnili jsme trochu stravu, už žádné brambůrky večer, nevím co je lepší, zda páteř zpevnit cvičením nebo čekat že nás pošlou na operaci. A na rehabilitaci nám paní fyzioterapeutka zjištovala že korzety nedělají všude dobře, jestli nechceme jet do Brna že jsou tam na to profíci. Prosím kdo má s tím zkušenosti ozvěte se mi. Taky prosím paní která popisovala jak léčí dceru reflexní terapií a různými koupeli a minerály jestli by se mohla ozvat. Budu ráda za jakoukoliv radu.

kolibricek36
26. únor 2016

@jaryh No, moje neteř, nosila korzet - ale bylo to tak, že ten co jí udělali u nás jí udělali špatně, přijela do lázní a tam jí udělali nový s tím, že ten co měla je nevyhovující....
z toho důvodů si myslím že by bylo lepší zajít někam jinam ...
je pravda že neteř je už velká, ale cvičit musí stále ....

katyxq
26. únor 2016

@jaryh mně na skoliózu pomohla až Dornova metoda a cvičení SM-systém (spirální stabilizace, používají se pružná lanka)
http://sm-system.stopbolestizad.cz/
http://www.dornova-metoda.com/dornova-metoda-ma...

jaryh
8. bře 2016

@kolibricek36 Děkuji za odpověď už nám taky říkali ze korzety nejsou všechny dobře udělaný. Přemýšlíme i o lázních prý moc pomohou. Moc děkuji

jaryh
8. bře 2016

@katyxq Diky za radu na rehabilitaci nás učili cvičit bez korzetu, pak s korzetu možností a Dotnovku ze prý ne ale taky jsem slyšela ze pomaha

jaryh
9. bře 2016

@kolibricek36 mám prosím ještě dotaz ohledně Vaší neteře. Pomohlo jí to? Jak dlouho nosila korzet?