Syn měl klíště. Co dělat dál?

molu18
3. čer 2025

Ahojte, 6- letý syn měl dnes klíště, musel se přisát cestou ze školky, ve školce nebyl ven.. Vytáhla jsem mu ho pinzetou a místo přisátí vydezinfikovala. Byl malý, asi opravdu krátko přisátý (přišla jsem na to cca po 2 hodinách od vyzvednutí ze školky), vypadá, že jsem ho vytáhla celého, že tam nic nezůstalo. Mám z toho strach, zda nebyl infikovaný. Co dělat, mám zítra volat doktorce?

jirovapa
3. čer 2025

@molu18 dětem jsem vytáhla za ty roky několik klíšťat. Nikdy místo okolo nebylo červené. Pokud by místo zrudlo nebo okolo něho (nebo oteklo), tak bych řešila situaci s doktorem. Jednou měla dcera klíště v uchu, takže to jsem vzala dceru na ušní, aby ho vyndali.

veruvojtkova
3. čer 2025

Pokud máte strach, zda nebylo infikované, můžete ho poslat do laboratoře, jak se posílá a jak to probíhá naleznete na internetu. Pokud jste klíště už zlikvidovala, což asi předpokládám, že ano 🙂 tak ted už jen sledujte místo přisátí jestli se neudělá boreliový flek, dcera boreliozu měla a flek se udělal hned druhý den po vyndání klíštěte, takže že se může objevit až za týden to taky není vůbec jisté. No já už jsem dětem vytáhla klíšťat asi sto, co člověk nadělá, zahrada, tábory, lítají po venku, ne vždy použijeme repelent, to by se člověk z toho musel zbláznit 🙂 doktorce bych teda určitě nevolala, ona s tím ted nic stejně nezmůže, krev nic neprokáže to je moc brzy. Já si vždy poznamenám klíště do kalendáře a cca měsíc to tak nějak hlídám, kdyby třeba začala bolet hlava nebo byly nějaké chřipkové příznaky, pak bych se zmínila doktorce a provedlo by se vyšetření. Samozřejmě kdybych objevila nějaký podezřelý flek k lékaři půjdu dřív🙂

1pomnenka
3. čer 2025

Zapíšu do kalendáře a hlídám, zda nebude okolo přisátí flek. Dříve než po měsíci od přisátí bych stejně na krev nešla, protože by mi dala preventivně antibiotika a krev vůbec nenabrala. Neplaším, mám jich 10 za rok.

slecnami
3. čer 2025

@molu18 A co by jako ta doktorka měla v tuto chvíli dělat??

Žádnou paniku, do kalendáře poznačit, kdy a kde to klíště bylo a v případě zdravotních problémů v nadcházejícím období s tím seznámit doktorku.

V okolí vpichu může být mírná reakce jako po bodnutí hmyzem - otok, zčervenání, je to běžné.

Je možné, že to klíště nějakou dobu bloudilo po těle, někde jsem četla, že to tak může být...

monny3
3. čer 2025

Vyfotit místo, kde klíště bylo, tím pádem máš i datum a místo průběžně sleduješ, jestli se neudělá boreliový flek. Synovi tahám tak 15 klíšťat za rok, to je prostě v přírodě úplně běžné 😉 Je fajn mít na klíšťata jodovou desinfekci, protože působí nejen na bakterie ale i na viry 🦠

cilkat
3. čer 2025

Klid... klíšťat mám za rok vždycky několik, často je tahám už nasátá, nikdy jsem se od nich ničím nenakazila. Ano, určitě je dobré o možnosti boreliozi vědět, ale pokud jste klíště zvládla vyndat sama, opravdu není důvod panikařit a hnát k lékaři.

ajdy01
3. čer 2025

@molu18 hlavně dýchat a nevidět za tím katastrofu 😉 bohatě postačí místo pohlídat

lenerka1
3. čer 2025

Odstranit, vydesinfikovat, zapsat do kalendáře místo přisátí a víc neřešit, pokud se neobjeví nějaké příznaky. Nejdříve musí být klíště infikované, pak musí být přisáté dost dlouho a přenést infekci, pak musí být oslabený imunitní systém, aby infekci v počátku nezlikvidoval, a až pak dochází k rozvoji onemocnění. Takže není to tak horké, jak to vypadá. Pro klid duše dávám cca týden tinkturu z lichořeřišnice.

gruyerre
3. čer 2025

@molu18 docela mě fascinuje tvoje reakce. To je poprvé, co má někdo z tvých blízkých klíště? Doktorce nevolej, pokud se nechceš zaškatulkovat do kategorie šílených matek. Buď v klidu a řeš až případné problémy, které pravděpodobně nenastanou.

ajja87
3. čer 2025

Taky jsem celkem udivená z tvé reakce, samozřejmě nechci,aby se tě to nějak dotklo,ale v dnešní době ??? Před několika lety možná,ale v roce 2025? Chápu, že treba ty osobně ksi klíště neměla, manžel ho si ho našel poprvé vloni a představ si, že před 3 roky mu zjistili, že ma v těle pozitivní borelie... závěr - pravděpodobně od komára 🤷 to asi nebudeš volat doktorce po každém stipanci.pokud se tak klíšťat bojíš,nech naočkovat proti encefalitidě. A doktorka by stejně teď nic nezmohla

molu18
autor
3. čer 2025

Děkuji, ja jsem opravdu přecitlivělá na své děti, proto to tak hrotím.. Budu tedy doufat, že se nic nestane, budu to sledovat.. Samozřejmě, že ja i manžel jsme klíště již měli, ale u dětí je to pro mě jiné..

hanka_12345
3. čer 2025

zrovna vcera sem vytahla rocnimu spuntovi z vlasu kliste. A nevim jak ho tam mel dlouho ale bylo malinky. Pokud to nema okolo flek,neresim. Vydensifikuju a je

skarol
3. čer 2025

Vytáhnout, vydezinfikovat, zapsat do kalendáře a čekat. Ještě bych podotkla, že ta dezinfekce by měla být ideálně jodová.

petaov
3. čer 2025

Holky, řešíte jen boreliový flek, nebo i červený jako štípanec? Syn má červené místo, trochu vystouplé, jako když ho štípne komár, ale měl tam klíště.

eviicka
3. čer 2025

@petaov já ten štípanec mám vždy a to dlouho. A vždy to bylo dobré.

Ale ráda se ujistím, že to tak je opravdu, protože jsem měla klíště před 2 týdny a místo kde bylo, je pořád poznatelné.

cilkat
4. čer 2025

@petaov Flek jako od komára mívám prakticky vždycky. Takže ten neřeším.

anezzik
9. čer 2025

Já jsem taky vytáhla synovi v pátek klíště, byl malý, místo červené jako po štípnutí komárem. Sleduji to ale zatím dobrý.

ada22
9. čer 2025

Jen bacha boreliozovy flek se nemusí objevit v místě klíštěte. Ale jinak jak píší holky vydezinfikovat a zapsat si datum.

kacka1994
9. čer 2025

Syn na klistata reaguje... ma pak otekle "stipance" a jeste za 4mesice je videt, kde kliste mel - no vlastne nektere ma i po roce stale videtelne 🤷🏻‍♀️Neresim, kdyby mel teploty, nahlou unavu, bolesti cehokoliv, tak bych hned hlasila klistata. Na encefalitidu je teda ockovany. Kliste tahame co tyden.

amenophus
10. čer 2025

Kdyby se cca za 2 tydny (obecne se uvadi 7-21 dni - plati myslim podobne lhuty pro boreliozu i encefalitidu) objevily priznaky jako horecka, bolest hlavy, bolest kloubu apod, urcite k doktorce a rict kdy mel kliste. Vic se moc delat neda. Pro klid duse muzete po skonceni letosni klistove sezony naockovat proti klistove encefalitide. Kdyby se objevil typicky flek (je jedno kde, pry nemusi byt v miste prisati) - soustredne kruznice bila a kolem cervena - tak hned antibiotika proti borelioze.

ninive211
10. čer 2025

Dcera má pozitivní borelie v krvi a přišlo se na to náhodou, když jsme po prodělané 5.nemoci řešili dlouhodobou únavu...letos se to opět zhoršilo po prodělané chřipce. Boreliový flek nikdy neměla, klíšťěte si nejsme vědomi. Tchyně měla boreliózu taky bez klíštěte (tolik k tomu, že to prý mohou přenášet jen klíšťata...no očividně fakt ne).
Jinak jak píšou holky, o se týče borelií, nějaké výsledky v krvi jsou teprve po pár týdnech od přisátí, takže momentálně kliiiid a nohy v teple a maximálně pozorovat. A v létě kdyby něco, tak volat. dr. s tím, že třeba měsíc zpátky měl klíště.

amenophus
10. čer 2025

@ninive211 o tomhle "bez klistete" tu nekdo nedavno sdilel clanek. Borelie muzou prenaset i nymfy klistete, ktere jsou temer neviditelne (i nekolik dni nasata nymfa meri asi milimetr, takze ji clovek snadno zameni za nejake smitko nebo pupinek).