Triamcinolon v 19 měs. na "pinďu"

luciusj
3. říj 2018

Ahoj,
vím, že je tu spousta diskuzí na toto téma, ale nikde jsem nenašla, že by se kortikoidy používali u tak malého dítěte.
Pindíka přetahujem od roka - malinko se nám dírka rozšířila, ale přesto dr. nebyla spokojená. Dostali jsme v 18 měs. mast Triamcinolon a máme jednou denně mazat. Prý je lepší to vyřešit do dvou let než aby později z toho měl malej trauma. V příbalovým letáku jsem se ale dočetla, že použití je až od 3 let.... Problémy žádné nemá. Čůrá naprosto normálně. Máte někdo podobnou zkušenost? Co si o tom myslíte?

zuzangel
3. říj 2018

@luciusj Ahoj, jako popravde me prijde ze dnes davaji kortikoidy na kde co, ano zabira a to je fajn, i kdyz me prijde ze se tim neleci pricina, ale vzdy jen dusledek.
Za me bych zasla na radu k urologovi, a na nazor teto dr. vubec nedala, kortikoidy na takou vec (vlastne ani zadny problem neni) .... jako proc? Pokud by mel problem, tak nejdriv odzkousim klasicke zpusoby a az v posledni rade sahnu po kortikoidech. 😉 drzim pesti

suromana
3. říj 2018

Podle nových názorů na toto téma se předkožka přetahovat nemá, s doktorkou bych se o tom vůbec nebavila a kortikoidy bych ji strčila za klobouk.

leniczka23
4. říj 2018

Proboha jak muze doktor resit v18m ze syn neoretahne..to je uolne normalni stav..kluci maj na uplne pretazeni cas az do 12! let. Ihned bych zmenila.domtora protoze tenhke se evident e neskolil.sto let. Ani se uz nepretahuje, dokud to syn nezvladne sam. Ty totiz nemuzes odhadnout kdy to je uz moc a kdyz to udelas moc, vzniknou mikroskplopicke trhlinky ktere kdyz se zahoji tak vznikne zjizveni a tim se to zase stahne. Jak.mu.poroste pujde to samo. Synovi jsem na pindu co se tyka pretahovani nikdy ani nesahla a samo to.prislo okolo 4-5 let. Mrkni ta tyhke stranky a fakt zahodte masticku v tomhke veku. Jako.pokud by mel problemy tak mozna ale u vas absolutne neni duvod. Tady je to mic hezky popsane..rid se tim.
https://www.strankyprokluky.cz/jak-o-sebe-pecov...

kittyy17
4. říj 2018

Můj čtyřletý nepretahne. Když jsem se opakovaně na toto téma bavila s jeho doktorkou, jen se zeptala, jestli čůrá obloučkem a dál to neřešila. Teď máme už rok novou doktorku, viděla oba kluky, jen se zeptala jestli normálně curaji.
Můj 22 měsíční nepretahne ani ke špičce žaludu.
Nedávno jsem viděla moc pěkné stránky, kde píší o zastaralosti názoru na přetahování v batolecím a mladším školním věku, a o mrzačení chlapecku...
https://www.strankyprokluky.cz/jak-o-sebe-pecov...
Pokud čůrá obloučkem půl metru před sebe, neřešila bych to. Leda by tam měl boulicku uvnitř a bolelo ho to. Zúžená předkožka má od přírody svůj význam

odula
4. říj 2018

nečetla jsem diskusi. ale jejdanacku, dyť je to hrozně brzo!!🤤 předkozka se fyziologický může uvolnit až klidně v sedmi letech,ojediněle í pozdeji! pokud se násilím přetahuje driv pak dojde k zajizveni a pak už samozřejmě přetáhnout nejde....a kortikoidy maj smysl právě v těch 9 letech kdy už je jasný že se sama neuvolnuje! pokud není zjizvena a chlapeček nemá problémy s curanim a nemá záněty, tak bych to zatím vůbec neresila! ani nepretahovala

odula
4. říj 2018

@kittyy17 synovi se uvolnila v osmi.

odula
4. říj 2018

@leniczka23 no vida. tak až do 12 ;)

jaja01k
4. říj 2018

S 4,5letým synem chodíme na urologii a vždy mu doktor kontroluje právě i předkožku. Přetáhnout mu ještě nejde, ale prý zatím není důvod to řešit.

damaska
4. říj 2018

Jestli můžu poradit, zkuste maminku Klára Kantová na facebooku, teď má myslím i e-shop, vyrábí mastičku na uvolnění předkožky, má úžasné účinky a je z bylinek, žádné kortikoidy. Mám 3 syny, tak vím o čem mluvím 🙂. S nejstarším jsme si taky s dr užili, díky násilnému uvolnění od dr. měl syn problémy do 6 let, chyběl mi kousek do úplného přetažení díky šílenému zjizvení kůžičky a vypadalo to že to jinak než operativně nepůjde a díky mazání touto mastičkou se vše krásně uvolnilo a syn si úplně přetáhl sám.

damaska
4. říj 2018

Jinak přetažení bych nehrotila, ale touto mastí nic nezkazíte 🙂

neomenia
4. říj 2018

Ahoj, pisu, jak je to lege artis z pohledu pediatra a take urologa, popr. dets. chirurga. Cca do 3,nekdy i vice let se obvykle ceka, jestli se predkozka nerozsiri sama (často ano), ovsemza predpokladu, ze s tim dite nema obtize (prekazka normalniho moceni, zanety predkozky). Po tom tretim roce nebo pozdeji se predepisuje obvykle Triamcinolon na 6 tydnu, z toho prvni dva tydny se maze i 4x denne, potom 2x, obvykle zabere, ale musi se pretahovat a masírovat i nadale, aby se tozas nezatahlo. Pokud nezabere lecba Triamcinolonem, dale se nazory a postuoy rozchazi, nekdo jeste vyckavva, pokud, jak rikam, nema dite problemy, nebo se udela parcialni curkumcize.

O tomto postupu nechť si kazdy mysli sve, ale je to standardní postup doporucovany odbornymi urol., chirurg. spolecnostmi, a koneckoncu pediatri takto postupuji take.

neomenia
4. říj 2018

Take pro doplneni, je rozdil mezi fimosou (zuzeni predkozky, ktere muze byt zdrojem infekce, zanetu...) a prostou konglutinaci neboli slepenim predkozky s žaludem, což nevadi, uvolní se v pubertě 🙂

cuuza
12. říj 2018

Pokud nemá obtíže, tak bych tomu dala čas.

zuzangel
12. říj 2018

@luciusj jak jste dopadla?

luciusj
autor
13. říj 2018

@zuzangel Teď malého trápí angína, tak sem od boje s natíráním pindika upustila. Až půjdeme na kontrolu tak to s Dr. ještě prokonzultuji 🙂

Všem tady moc děkuji za rady a zkušenosti 🙂