Tříměsíční kolika. Zažil to někdo u miminka tak intenzivní?

tynak4321
29. lis 2020

Mám dceru (4týdny) a asi od 4. Dne jí trápí prdíky. Hlídám si všechno co jím. Dávali jsme espumizan, potom to bylo snad ještě horší, teď dáváme biogaiu, baby calm a mažeme pupíkem, to mi zatím přijde, že pomáhá nejvíc,ale i tak to není moc dobrý. ( jinak cvičíme nožičkama, nahřiváme brisko, šátkuji..)Dcera pořád tlačí a svíjí se i když spí.. když je vzhůru většinu času probrečí. Když se začne svíjet musím ji začít houpat jinak hystericky křičí bez přestávky. Potom co se vzbudí buď pláče rovnou (většinou ji bolest bříška vzbudí) a nebo vydrží maximálně 20 minut bez toho aniž by ji nerozbolelo bříško. Ani tak jako rady co s tím (doufám že to po tom 3. Měsíci přejde) se chci zeptat jestli jste to u miminka někdo taky zažil takhle intenzivní?
Četla jsem o té kolice,že to bývá odpoledne a večer, malá to má prostě během celého dne.. tak už si říkám jestli je to normální..
Každopádně když jsme byli u dr. Všechno ostatní se zdálo v pořádku a když viděl i ten její záchvat pláče, řekl že takhle to probíhá u té koliky..

veroniqess
29. lis 2020

Já mám zkušenost nezkušenost. 6 týdnů jsme řešili bříško, zkoušeli všechno možné, syn celé dny od rána do večera proplakal, v podstatě přes den vůbec nespal, vyčerpání na všech stranách. Po šesti týdnech jsme zjistili, že to nebylo bříško, ale hlad, po příkrmu okamžitě šťastné živé dítě (uf). Nechala jsem se přesvědčit jednou doktorkou, abych příkrm zkusila, že se často za bříškem schovává něco jiného. Trvalo mi to, zblblá kojolobby, že nic než jen kojení neexistuje, a pořád přikládat přikládat přikládat, jsem přikládala přikládala přikládala a nepochopila, že syn je prostě hladový. Tak jen, že někdy to může být i tak... Držím palce, ať to přejde co nejdříve ❤️

jakreb
29. lis 2020

@tynak4321 Ak davas Vigantol skus vysadit. Ano je to vit.D ktory je možné nahradiť inou značkou. Cize ak vysadis na 1-2dni nic sa nestane.😉 A netvrdím ze jo to Vigantolom ale osobne skusenosti.

tynak4321
autor
29. lis 2020

@veroniqess když ona ani obě prsa “nevypije” někdy je u jednoho občas chce i k druhému a pak už pít nechce.. a někdy když se např. Vzbudí už po hodině a půl od kojeni a zkusím ji dát k prsu tak ho nechce a naopak ještě víc křičí když se ji ho snažím vnutit jednou jsem ji zkoušela dát UM a ani to nechtěla :D nevím jak jste to měli vy 🙂 i jsem si zkoušela pak odstrikat jestli tam ještě něco “zbylo”, napadlo mě ze ji to nestačí a vždycky (kromě období kdy u nás proběhl před tydnem růstový spurt) mi tam toho ještě dost zbylo, ale teda nevím jak tohle funguje.. jestli můžu mít mléko málo výživné to prý nejde :D
A u vás prostě jen plakal a vypadal že ho bolí bříško ? Nebo i u jídla byl nespokojený? Děkuju za rady 🙂

tynak4321
autor
29. lis 2020

@jakreb to už jsem také zkoušela a bez výsledku :/ ale děkuju za radu 🙂

jakreb
29. lis 2020

@tynak4321 Tak ked sa zobudí skus dat vodicku, cajik. Dieťa moze byt aj smadne. A nemusí na to chciet prsník ako vacsina dojcofiliek tvrdi.😉

tynak4321
autor
29. lis 2020

@jakreb Dobře to můžu zkusit 😊

veroniqess
29. lis 2020

@tynak4321 To hlad nebude. Pak vydržet... babycalm, Biogaia, nahřívat bříško polštářky, cvičit, rektální rourka, nejíst nadymavé, dobrý je kmínový čaj a furt si říkat, že to má konec... Taky zkusit šátek, to také dělá dobře na bříško.. A pokud pláče opravdu hodně, vystřídat se někdy s partnerem a odpočinout si

terezanovotna30
29. lis 2020

Zkus vynechat všechno mléčné, omezit lepek, cukry... Pokud ani to nezabere, tak pak už jen opravdu vydržet. U prvního dítěte to u nás dělalo mléko v mojí stravě a po vysazení byl klid.

neomenia
29. lis 2020

@tynak4321 ahoj, vypadá to na koliku. Stran názoru, jestli mimi nema hlad - jak přibývá na váze? Ptam se, abys nedavala dokrm UM zbytečně a tím si nezkazila kojení. A kojení je bez potíží? Techniku mate vychytanou? Nekdy se mimi napolyka vzduchu a pak bolí břicho. Odkrkne si?
Napadá mě, jestli ji " nepálí zaha", tedy jestli nemá reflux, děti to nekdy bolí. Ublinkava, nebo zvrací? Jakou má stolicku a jak často?
Stran rady, ze mas zkusit vodu a caj - to je za mě úplně zbytečné davat kojenemu dítěti.... Vynechat mléčné můžeš zkusit, nekdy se za takovou bolesti břicha opravdu skrývá ABKM. Ale je potřeba to vysadit alespoň na 3-4 tydny, aby byl vidět vysledek, a ty musís k tomu brát vapnik v tabletach ( normálně z lekarny), aby ses neodvapnila.

vendes
29. lis 2020

Pomohlo pít odvar z anýzu a hlídat, co jím, nechávat miminko hodně rozbalené bez plenky a poloviční dávka kapek simethicon. Od 4. měsíce lepší, přešlo to kolem 5. měsíce.

leilinka1234
29. lis 2020

U nás to bylo podobný, pořád jen pláč, nešťastné miminko. Hodně jsem rourkovala. To byla naše záchrana. Když bylo nejhůř, dostala rourku do zadečku a měla jí tam třeba hodinu a půl (poradila mi to sestra z novorozeneckého)... Přešlo to až s prvním příkrmem, který dostala díky tomu hrozně brzy. Jakmile bylo v bříšku něco jiného, než jen mliko, přestalo to kvasit a dobrý.

wiking
29. lis 2020

Nase mala mela taky problemy s bruskem mela boleni a koliku .Bylo to hrozny ani js ani manzel jsme nespali v noci ani pres den.Prisli i sousedi jestli ju netyrame byl to boj zkousela jsem vsechno a nakonec jsem musela vystridat ruzne kapky a delali jsme odvar z lneneho seminka a po nem to bylo lepsi .Ja teda nekojila ale davala jsem UM a meli jsme specialni na koliky.A moc dobre vim o cem mluvis Je to hruza postupem casu se to zlepsi jak se zacne trosku hybat a tak. Hodne jsme rourkovali aby se ji aspon ulevilo.tak se drz

travnulee
29. lis 2020

@tynak4321 první syn měl teda spíš odpoledne a v noci, ale to běžně plakaval do půlnoci i déle než usnul. Chce to si pořádně nastudovat, co vše opravdu nadýmá, ono toho moc pak nezbyde co jíst, ale chvilku se to vydrží. Mně třeba překvapilo čerstvé pečivo, musli, brambory dýně, nic smaženého ani pečeného. Já teda davala biogaju, espumisan, rourkovala, masirovala bříško, cvicila s nozkama kolikrát i do dvou do rána. Ale beztak mám dojem, že nejvíc pomohlo nošení ma tygrika, to se někdy vyprdel. Jinak to přešlo až když se začal ve čtyřech měsících přetáčet na bříško.

freduna
29. lis 2020

Nám pomohlo to co děláš plus rourka so zadku jak tu někdo radil , ale nakonec to bylo abkm . Pomohlo až mléko bez mléčné bílkoviny. Ze dne na den jiný dítě

tynak4321
autor
30. lis 2020

@neomenia přibývá dobře.. byli jsme u doktora a to ze je v pořádku.. stoličku má jednou za 2-4 dny a je řídká naoraznžovělá ( to je prý taky v pořádku).. rexlux si myslím ze občas má ublinkne si málokdy ale casteji to “zní” jakoby se to vrátilo a ona se tím jakokdyby zadáví ale neublinkne si nevím jak to popsat :D ale nemá to po každém kojeni každopádně preventivně máme přizvednutou postýlku.. prikrm jsem zkoušela jen jednou jestli nemá hlad ale nechtěla ho.. myslím si ze je dobře zivena, přibírá a má minimálně 6 pocuranych plinek denně...
Nejspíš to bude ta kolika a musím hold čekat .. techniku kojeni nevím jak mám ověřit.. a v krkani bude největší problém asi protože ne vždy se nám to povede..

fyii
2. pro 2020

@tynak4321 taky jsme to meli. Malej rval do 5 mesice furt. Rostl pekne, az na ten silenej rev. Zasadne nekrkal a mohla jsem ho natrasat jakkoliv, takze uz od 2 dne od porodu rval ve dne v noci. Vyzkouseli jsme vsechny kapky na prdaky po litrech, efekt nulovy, trosku fungoval babycalm. Hodne jsem ho davala prdet pres rektarni rourku, to se mu trosku ulevilo. Jinak se mi docela osvedcilo drzeni na tygrika. Nahrivali jsme pupik, mazali..nosila atd. Preslo to samo az v 5 mes. jak se zacal poradne hybat. Dodnes 4 roky, ale ma problem s kakanim drzi to i 4 dny a stezuje si, ze ho boli brisko.

jakreb
3. pro 2020

@fyii No ak dieta zadržuje stolicu tam je niekde problém a treba ho riešiť.

fyii
3. pro 2020

@jakreb bez obav😉, svepravna uz jsem dost dlouho

tynak4321
autor
3. pro 2020

My to teď máme 2. Den lepší přestala jsem dávat babycalm a všechno s fenyklem a zjistila jsem ze když si ji dam po kojeni na par minut bříškem na hrudník tak si krkne jako chlap 😃 akorát teď přes den moc nespí asi jak není vyčerpaná z toho všeho tlačení 😃 sice občas nějakej ten prdik Zazlobi ale výrazně lepší než minulé týdny.. 🥳

jakreb
4. pro 2020

@fyii Myslela som to v dobrom. Nemusíš to brať vztahovacne. Ty si chcela radu.