Úmorná zácpa. Máte zkušenost?

19. dub 2023

Ahoj ve spolek. Kamarádka už je bezradná a já s tím zkušenost nemám, tak prosím vás. Snad někdo bude mít stejnou zkušenost. Dítě bylo plně kojené. U MM byla stolice tužší, mazlavější. S příkrmy se to hodně zhoršilo. To mi přijde normální, dítě přechází na jinou stravu, střeva si zvykají. Tak nějak jsem její nářky brala jako vypovídání se. Každé dítě sem tam něco má, ale po návštěvě jsem znepokojena. Naše dítě mělo zácpu jednou a takový horor to nebyl. Už je dost nešťastná a po tom co jsem viděla se nedivím. Malá pláče, tlačí a nic se neděje. Řitní otvor má rozevřený na obvod pětikoruny a v něm hluboko bobek, který nemohl ven. Po úmorném tlačení, a že ji musela pomáhat bobek vysouvat, měla chuděrka rozpraskaný konečník, na bobku krev. Holky to bylo strašný 😢 moje dítě je starší a má možná i podobný průměr bobku jako její devítiměsíční. Vypadalo to, že to nikdy nevytlačí. A jak u toho chuděrka křičela. Nakonec toho bylo bezmála 15 centimetrů. Konzistence kamene, průměr šílený a to množství. A teď se ptám, co víc se dá dělat, protože podle mě se jedná o nějakou poruchu nebo neschopnost střev? Dává: jogurt s probiotiky, k obědu zeleninu s vlákninou v prášku, svačina přesnídávka ( jablka, hruška, švestka ), švestkovou šťávu, odvar z ovesných vloček, z toho ovesnou kaši do flašky, vyzkoušeny troje probiotika. K jídlu jí docela i pije, to neznám. Z čeho má tak zatraceně tvrdý bobky? Na změkčení jsem ji dala čípky. Našemu pomohli okamžitě, ale ona ho neměla kam zasunout. Ani půlku. Taky se to odráží na náladě. Když nekaká, nevydrží spát a pořád kňourá. Musí ji bolet bříško. Říkala jsem jí že to můžou být i zuby, ale jakmile se jí ulevilo byla zase šťastný veselý dítě. Hrozně moc bych ji chtěla pomoct poradit, ale nemám radu. Jen bych změnila doktorku, protože už tam byla 3x a dítě je v pořádku, její stav je taky v pořádku ( zjištěno pohledem) a při návštěvě pohotovosti, když měla prý stejně otevřenou prdelku a nic jako dnes ji řekli, že to není akutní stav a že se jí nic nestane, maximálně se natrhne a takový ty kecy, proč tam jela a nešla ke své doktorce. Asi to ode mě nebyla dobrá rada, ale sama bych chtěla znát názor druhého doktora. Může mít třeba dysbakteriozu? Nebo něco v tom smyslu? Sem tam mi napsala, že kakání bylo zase strašný ale až když jsem to viděla, chuděrka malinká. Vydupat si vyšetření stolice? Budu vděčná, když jí někdo poradí, díky

neomenia
19. dub 2023

Jak je dítě staré? Jak casto kakalo pri plném kojení? Kdy odešla smolka po porodu?
To už je celkem veliká zácpa. Je potřeba předepsat lékařem Forlax, pomůže s vyprázdněním, je potřeba brát dlouhodobě, aby se vytvořil návyk pravidelně kakat a nezadržovat. Pokid to bude zadržovat, bude stolice tvrdá a natrhne se konečník, což pak vede k bolesti a dalšímu zadržování..Pokud Forlax nezabere, pak je potřeba dovysetrit pricina. Vyšetření z krve, ultrazvuk, eventuálně potom dětský gastroenterolog/ proktolog.

Úplně nevěřím, že se tomu žádný lékař nevenoval ( ???).

cuuza
20. dub 2023

Vlákninu bych teda určitě nedávala, ta může nadelat slušnou paseku, příkrmy dělat řidší a přidávat tuk.

hojda
20. dub 2023

Může to být nějaká alergie, nebo opravdu problém se střevy ať se nenechá odradit a chce vyšetření.

hojda
20. dub 2023

@neomenia Mám osobní zkušenost, že se to hodně bagatelizuje, byla jsem u třech různých dětských lékařů (bohužel jsme se trefili do doby dovolené naší dr.) a nikdo nic, vše ok, na pohotovosti taky koukali divně, proč tam otravujeme se zácpou, jenže pak se ukázalo, že to zácpa není a teprve potom se začalo něco dít. Šlo o zúžení střeva.

hojda
20. dub 2023

Ještě poradím lactulozu a já se vracela k plnému kojení.

lentilkah
20. dub 2023

Dlouhodobou zkusenost nemam, ale asi dvakrat se mi dcera nemohla takhle vykadit a zkusenost to byla silena.
Pak jsem obcas dala kousek glycerinoveho cipku, kdyz uz treba dva dny nekadila, aby se to nenahromadilo.
Ubrala jsem na prikrmu a vic kojila.
Tu vlakninu bych taky nedavala, co jsem cetla, tak bobtna.
Jinak jeste se dela Easylax, je to ampulka s aplikatorem- neco jako cipek, ale tukute.
A pokud je to dlouhodobe, tak si urcite vydupat vysetreni.

nazka
20. dub 2023

Já tohle řeším tak nějak rok a půl se svojí mladší dcerou. Zkoušely jsme toho strašně moc, jedině co pomáhá je lactulosa. Dávat denně, zjemní stolici a chodí častěji. Držím palce

lol_lol
20. dub 2023

Okamzite bych vysadila tu vlakninu v prasku, k cemu ji dava? Podle popisu ji pestre, ma ovoce i zeleninu, v tom je vlaknina prirozene. Pokud se vlaknina dostatecne nezapije, coz si myslim, ze je u tak maleho ditete problem, hrozi prave zacpa. Musi se pit nad ramec, nestaci jen bezne piti.

martinam1992
21. dub 2023

Mám stejnou zkušenost se synem, stejný příběh, problémy od miminka - plně kojeny, přesto kadil s obtížemi.
Objednat na gastoenterologii ( lze i bez zadanky), nechte si předepsat forlax - pokud by dr nepredepsal forlax 4g (pro děti), kupte si ho v lékárně v 10g sáčcích a dávejte půlku - je stejný, liší se jen gramáž. Syn ho bere od roku (4g), teď ve 2letrch jsme přešli na 10g.
S lactulozou pozor - musí se hodně zapít, aby fungovala, u nás moc nezabirala v tomhle věku.
Kdybyste chtěla poradit, napište. Je to běh na dlouhou trať a hlavně to každý podcenuje.

lucije13
21. dub 2023

Zažila jsem se synem, velká zácpa, krvácel z konečníku, pomáhaly mu čípky a mastička Proktis M (mimo snahy o pestrou stravu - moc nepomáhalo). Hodně promastí konečník. Teď občas dávám dceři Duphalac. Je to náročné období pro dítě i rodiče.

swizz
21. dub 2023

Já tedy mohu vřele doporučit lnene semínko , zatím nám vždy pomohlo a to měl syn také velké problémy se zácpou a tvrdou stolici co nemohl vykakat. Je to přírodní , levné a opravdu účinné. Doporučuje to jako první pomoc i známy pediatr MUDr Hanousek, mám od nej knihu Maminko není mi dobre . Mimochodem velmi dobra kniha

autor
25. dub 2023

Děkuji všem za rady. Paní doktorka řekla že to zřejmě bude nějaký problém a odeslala na vyšetření 🙏 já nevím co všechno musí být vyhnané do takového extrému, aby se tím někdo byl ochotný zabývat.
@lol_lol ten prášek měl být do jídla, které jde vykakat nejhůř - zeleninový oběd.
To docela koukám, že jde se nějak dostat bez žádanky. Kamkoliv jde s čímkoliv šli (jako nad rámec, nemyslím zubaře, apod běžný lékaře) všude na mě už do telefonu štěkali, že potřebují žádanku a bez té nashle