icon

Vnučka má teploty, kašel, a lékař jí nechce dát ATB

karmen9
2. únor 2017

Zdravím maminky,
píšu za dcerku. Je podruhé těhotná .Pátý měsíc. Vrátili se z hor a všichni si přivezli chřipku. Dcerka má vysoké teploty od neděle. Včera po dohodě s gynekologem jí lékařka nasadila antibiotika. Zdá se, že zabírají. Ale... malá dvouletá vnučka je stejně nemocná. Teploty, kašel. V úterý byli u pediatra. Protože je hyperaktivní dostala paralen a ditiaden. Aby ležela. Ona prostě neleží ani při vysoké teplotě. Dneska byli na pohotovosti. Teploty se jí stále drží, nelepší se. Zase nedali antibiotika. Dcera je vysílená, má starost i o mimčo v bříšku a potřebuje aby jí až lékaři pomohli zaléčit i malou. Snažíme se pomáhat. Vařím, hlídám malou. Stejně tak i zeť. Maminky prosím vás co je to zase za módu, že se nedávají antibiotika, když se malá nelepší. Jen podotknu, že toto měla loni úplně stejné. To jí byl rok. Týden trápení, bezesných nocí a a ž po týdnu teprve ATB. Potom se začala uzdravovat. Ale tělíčko bylo tak vyčerpané, že se dávala dohromady měsíc. Poté dostávala léky na imunitu. Napište mi prosím svoje zkušenosti. Ps. Mimo jiné je od nás problém kamkoliv vyjet. Mnohdy jsou cesty neudržované. Bydlíme na vesnici. Lékaři ve městech si to neumí představit. K nebližšímu cca 20 km.

Strana
z4
karmen9
autor
15. únor 2017

@ttm Děkuji, konečně diskuze kterou jsem očekávala. Hlubší poznatky. Souhlasím.

ttm
Autor odpověď smazal
karmen9
autor
15. únor 2017

@werumka Děkuji. Pěkně vysvětleno. Žádné tlachání fakta.

blahova_andrea
15. únor 2017

nemám přečtenou celou diskusi, ale...pokud vím, tak atb na chřipku se nedávají. je rozdíl mít nemoc virovou nebo bakteriální. pro mě je vždy základem to, že dr. udělá crp (mě i dětem) a pak teprve rozhodne o léčbě. jsem jedině ráda, že do nás nikdo necpe atb při každém nachlazení. teď už se taky druhý týden plácáme v chřipce, ale co nadělám. také mě trápí dvouletá dcera, drží se jí to a vypadá hrozně. ale abych toužila "zbytečně" po atb a pak ji léčila následky nevhodné léčby? to raději ne ☹

werumka
15. únor 2017

@karmen9 Ona se někdy atb dávají jako profylaxe - mně třeba s cukrovkou dávají atb radši dřív, než čekat. Musí se vždycky zohlednit celkový stav a rizika. Ale pokud dítě nemá přidružené onemocnění nebo prokázanou poruchu imunity, dává se tomu čas. Pokud má maminka ale pocit, že malá má s imunitou potíže, bylo by dobré vyšetření na imunologii, případně nasazení bakteriálních lyzátů jako prevence.

karmen9
autor
15. únor 2017

Tak maminky děkuji za diskuzi. Za své děti už se budou ptát jejich maminky. Eso v rukávu jsem si nechala na konec. Zmíněno výše. Dvě vnučky, stená choroba, ve stejný den u stejeného lékaře. Jedna ATB druhá ne. Jedna po 5ti dnech fit, druhá se v tom plácá už 3 týdny. Tak vidíte mám srovnání. Přeji Vám zdravé a šťasné děti. A jak psala jedna mamča pokud možno bez ATB.
Ps. Jdou konečně umýt nádobí.

karmen9
autor
15. únor 2017

@werumka Ano děkuji. Jste velmi moudrá. Asi víte své.... S imunitou to tak dopadne jako v loni. Zase bude užívat další léky na posílení. Je hodně vyčerpaná. Pro jsem chtěla ATB v podstatě preventivně, aby nenastali komplikace. To jste mi v podstatě vytahla svým přístupem z podvědomí. Děkuji. A přejí vám hlavně zdraví.

alboo
15. únor 2017

@karmen9 ano to je spravne. Ono to pak muze byt velmi nehezke. A i nekdy je i pres ty atb bohužel

butterfly
16. únor 2017

@karmen9 Tak srovnání ukazuje: Dvě vnučky, stejné PŘÍZNAKY, rozdílná hodnota CRP, tudíž odlišný původce nemoci, odlišná terapie. Nenapadá vás, proč stejný lékař u "stejné nemoci" jedné vnučce ATB předepsal a druhé ne?

karmen9
autor
16. únor 2017

@butterfly Ale on ani jedné z nich CRP NEDĚLAL!!!!!. Halóooo.
Dělali jí ho až na pohotovosti za několik dnů!!!!!! Viz diskuze v začátku.

kackakastanka
16. únor 2017

@karmen9 hezky den, jeste jednou, tak ted se priznam, ze uz se v tom ztracim docela, na prvni strance pisete, ze vas doktor atb nedava nikdy a vubec, a ze uz to musi byt, aby je dal, ted pisete, ze je druhe vnucce dal hned pri prvni navsteve, zaroven nazyvate esem v rukavu, ze jste nam az ted rekla, ze druha vnucka dostala atb hned a je zdrava..., neni mi jasne, pro koho to eso v rukavu jako mate, pro nas, koho se ptate na radu? a jeste dodam, ze crp se ani prvni den propuknuti nemoci nedela, protoze prukazne je, az za dva tri dny...od propuknuti nemoci.... a taktez, pokud je vnucka casto nemocna a unavena a tak vubec, tak to posledni, co ji pomuze jsou dalsi a dalsi davky atb...zeptejte se na to lekare, kteremu verite, on vam to vysvetli

karmen9
autor
16. únor 2017

Hele maminy dejte už pokoj. Já byla s děckem, já viděla jak jí je. Vy jste se chytily jen toho co vás tlačí a to je nedávání ATB. Co jsem napsal,a to jsem napsala. Z mého dotazu se stalo "máte slovo" ovšem bez paní Jílkové. Já už v této chvíli od vás žádnou radu nechci. Věci jsou jak jsou. Chtěla jsem spíše zkušenosti a ne rady. Do těch jste se napasovaly sami. Každá si to udělá podle svého. Jen občas potřebujeme srovnání. Vy mi vytýkáte, že žádnou radu nechci přijmout. A proč bych jí přijímala. Já chtěla jen porovnání vašich příběhů sý zkušeností s ATB. Vy si melete také svou a ani jedna nenapsala, že by mohl pochybit lékař jen pořád kokola, že chybují já. Vy lékařky jedny. Přeji Vám už konečně teplejší dny bez nemocí. Bohužel mě od vás dělí jedna generace zkušeností. K tomu si musíte dospět. Sory.
Ps. Říká se že mráz pálý bacily. Letos mrzlo až praštilo a bacili si vesele poskakovali z jednoho človíčka na druhého. A byl sníh, mráz, tma a nemoci. Tak další téma k diskuzi. Skutečně mráz spálý bacily?????

karmen9
autor
16. únor 2017

@karmen9 Mráz pálí bacily. Mám tam chyby.

somalicats
16. únor 2017

Ja lekarka jsem a ATB bez potvrzeni bakterialni infekce nedam. Momentalne resim sve dve mladsi deti - prostredni zacala kaslat, teploty, poslechove OK, "lecba" bylinkami, cajem a klidovym rezimem, dnes je v poradku. Nejmladsi to od ni chytla, bohuzel dnes v noci uz horecky a rano crp vysoke, takze ATB dostala. Stejny pocatek nemoci, ktera zacala jako viroza, starsi ji ustala, mladsi se k tomu pridala bakterialni superinfekce a je vymalovano. A preventivne do starsi ATB fakt rvat nebudu, je to v tuhle chvili zbytecne. 😉

petradova
16. únor 2017

@karmen9 Já vůbec nechápu, co tady vlastně pohledáváš. Lékař tvé vnučky se zachoval absolutně správně. Zkus to už do prd....zkousnout, že nejsi neomylná, protože každý se občas mýlí. A tvoje věta : "vy mi vytýkáte, že žádnou radu nechci přijmout. A proč bych jí přijímala" prostě hovoří za vše. Pokud nechceš radu, tak o ni nežádej, nezakládej diskusi. A pokud bys ty, kdybys byla lékařka, předepisovala běžně atb bez jistoty na bakteriální infekci, zadělávala by sis na pěkný průser.

karmen9
autor
16. únor 2017

@petradova Hele děvče, co mi tykáte. Jsem o generaci starší a nedolila jsem vám to. Jste arogantní. A prosím nechtěla jsem rady!!!!!!!! Jen zkušenosti!!!!!! Diskuzi jsem založila na základě " maminky jaké máte zkušenosti".... asi jste nepochopila vy. Jo tyhle fóra, když si nevidíme do očí co... to se vylévá stek. S vámi buší ego o sto šest. pa.

karmen9
autor
16. únor 2017

@somalicats Pokud jste lékařka tak děkuji za porovnání. Máte tu výhodu, že můžete děcku vysledovat změnu stavu z hodiny na hodinu.

petradova
16. únor 2017

@karmen9 to není arogance, tykání je na foru modrého koníka dobrým a zavedeným dlouholetým zvykem. Stejně tak bych se mohla ohradit, že mi říkáš děvče, ale je mi tu putna, ačkoliv jsem už dvanáct let vdaná a mám dvě děti. A nesouhlasím s tebou, že kdo je o generaci či dvě starší, musí být logicky chytřejší.

monikagurthova
16. únor 2017

@petradova nechtěla jsem původně reagovat ale ty už to fakt přeháníš. A co že si 12 let vdaná a mas 2 děti? Paní jich odchovala víc a ne neznamená že je chytřejší ale rozhodně zkušenější....Ono by to občas chtělo trochu ucty ke staršímu. A opravdu nevím co se rozcilujes, chtěla srovnání ne aby ji tu každý hned odsoudil a urážel bohužel na modrým koníkovi to poslední dobou ani jinak nechodí. Člověk si přijde s dobrým úmyslem a co dostane? Vylagos. A představ si že třeba moje dcerka měla namále protože ji na pohotovosti přes vyšší CRP odmítli dat ATB až nás dětský je nasadil a ještě se rozčiloval proč ji je nedali rovnou. Takže klid a relax i doktor může pohybit nejsou to bozi a je snad normální že se paní o vnučku boji

lucykal
16. únor 2017

@petradova Přesně tímto argumentovaly moje kolegyně z práce, že jsou starší, že musí být tím pádem i cyhtřejší a my mladé (mě je skoro 30) jsme uplně blbé a víme prd. Také stímto nesouhlasím

berenika39
16. únor 2017

@karmen9 žádná atb se nedávají preventivně. pokud bys to chtěla pro své vnučky, je to skutečně nesmysl. atb senasadí až po vyšším crp, jinak nemají smysl. brala by je - ale ne na původ nemoci. to, co chete po lékaři, udělat nemůže, jinak by vrátil diplom.
postupovali správně, dva lidé nemusí mít stejnou nemoc - i když to podobně vypadá, jedna je vyvolaná bakteriální infekcí=atb, jedna virovou - atb nic neřeší, jen ublíží střevní mikrofloře a rozhodí zažívání. je velká škoda, že nepřijmete to, co vám tu píší ty, které tomu rozumí.

somalicats
16. únor 2017

@karmen9 Sledovat dítěti stav z hodiny na hodinu má každá matka, ne jen ta, která je současně i lékařkou. A pokud matka (nebo otec, prarodič, prostě ten, kdo se o to dítě zrovna stará) vidí, že se stav nelepší nebo se zhoršuje, má vzít dítě a jít s ním k lékaři znovu. Ostatně k tomu jste vždy nabádáni, když se cokoli bude dít, tak volat nebo rovnou dojet. Já když vyšetřuju pacienta, tak posuzuju jeho aktuální zdravotní stav, nemám křišťálovou kouli, abych věděla, že pozítří tam nějaká ta bakterie nasedne a budou potřeba antibiotika. Ano, může se stát, že se stav dítěte zhorší nebo nelepší (jako tomu bylo u vás), udělají se další vyšetření a ten ošetřující lékař sezná, že už to na antibiotika je, tak je nasadí. Ale taky se může stát, že se stav lepší, a pak je nesmysl nasazovat antibiotika preventivně, pokud je to dítě jinak zdravé (myslím tím, že nemá nějaký jiný dlouhodobý problém, který by naopak k preventivnímu nasazení antibiotik vedl).
Během své stáže na imunologii jsem zažila šestiletého chlapce, který během 1 roku dostal 10X (!) antibiotika, měl imunitu tak rozhašenou, že se z toho dostával půl roku. A to jen kvůli tomu, že zpočátku na každou větší rýmu a kašel dostal antibiotika, i když nebyl ani stanoven CRP. A pak už se to s ním vezlo, prakticky vždy po dobrání antibiotik za nějaký týden až dva opět onemocněl. Tohle chcete?

karmen9
autor
16. únor 2017

@lucykal Ano máte pravdu, člověk si ve 30ti myslí, že už ví všechno. Myslela jsem si to také. Dneska vím, že nevím skoro nic. Všechno se stále mění. Vše je v pohybu. Jediné co mám jsou zkušenosti. A pokoru k tomu, že si to uvědomuji. Nikomu je nenutím. Ani dětem. Naopak nyní dávám za pravdu své mamince, že viděla věci moudřejí než já. Já je skrz své mládí nechtěla poslouchat. Sami časem pochopíte. Až i vám děti odrostou. Mládí není výhoda, mládí je stav.

tutankhamun
16. únor 2017

@karmen9 dobry den, precetla jsem letmo diskuzi, myslim ze plne chapu na co jste se puvodne ptala a byla jste malem ukamenovana. Mam 21mesicni dceru byva dost nemocna, koncem ledna chytla po delsi dobe po brachovi anginu. Take jsme se vratili z hor syn myslim to lapnul, ze se ucil lyzovat dost byl vycerpan, i kdyz jsme samozrejme mysleli na jeho odpocinek taknachate byl kazdy den od 22 hodin hluk a rano ho brzo budila mala sestricka -😕 dcera to chytla az po 11dnech a doktorka teda ani jednoho nevysetrila ze by se treba do toho krku podivala, u syna jsem ji rekla ze to tam ma hrozny, desne povlekle, ale nezajem, nemel az moc vysoke CRP asi 40 puvodne chtela vyckavat, ale on se citil hrozne takhle nemocny jeste nebyl a ja mam jako cekat az mu nastanou i komplikace??? To jako mam podstupovat, kdyz jeste nemel nikdy ATB, aby jsme stale mohli rikat JO nikdy antibiotika jsem nejlepsi mama. No a dcera zacalamit horecku v patek bohuzel se me nedarilo kouknout do krku doktorka rekla ze mame CRP jen 9 ze at prijdem v pondeli, jen dceri se to rapidne zhorsovalo v nedeli mela40 bohuzel jsem na ne byla o vikendu sama a nejhorsi samozrejme byla noc, kazdopadne v pondeli uz mela CRP 80 tak doktorka byla moc spokojena, myslim ze kdyby byla vysetrena na ORL ze by mela i neconize treba epiglotitidu nemohla jsem ji polozit od patku do utery spala v sede. Desne chrapala bylo slyset zahleneni, nic nosem se nedalo odsat, az ve stredu mela jen zvysenou teplotu a konecne jsme zacali odsavat desne hleny, ja proste vedela ze to bude od syna , jak jste psala o intuici. Dcera si jen nedokazala postezovat jeste to nedokaze rict, co ji boli, ja ji chtela prave vcas zalecit, ale rikala jsem mudr to je nizke CRP ze je to na zacatku, ale bohuzel sice desne rve kdyz se ji chci podivat do krku ale sama to proste nezvladam ze my vzdy do svetla bouchne aniz uz bych neco videla a mudr.jaksi nic. V pondeli ji sestricka delala vyter tak si postezovala ze to jeste nevidela, ze to ma fakt hnusny a doktorka se stejne nepodivala, zase ji stacilo ze ma vysoke CRP ze uz to je konecne na ATB,
V dnesni dobe bohuzel doktor nebere ze jedna nemoc se muze projevovat kapanek odlisne.
Ja sama trpela na anginy a vzdy jsem mela horecky a citila se desne jen vloni me zacalo bolet v krku tak jsem zkousela nejdriv pastilky ale nakonec jsem se vydala az po dvou dnech na ORL sice jsem se citila desne slabe ale bez horecky a jak jsem to mela rozsirene ze jsem dlouho vyckavala tak doktori malem omdlevali nastesti to bylo nejvice v hltanu a ne v hrtanu.
Proste chapu jake jste meli tezke dny a preji vam hlavne jen zdravi

karmen9
autor
16. únor 2017

@somalicats Děkuji. Vašich názorů si vážím. Vážím si i pediatra, ke kterému chodí vnučka. On už ošetřoval i moje děcka. Je výborný. Právě on toto pondělí nasadil ATB. Poznal streptokoka bez kultivace. Lékař na pohotovosti asi neměl den.

ttm
Autor odpověď smazal
karmen9
autor
16. únor 2017

@tutankhamun Děkuji, velmi děkuji za váš příběh. Tak to jste si určitě užila své . Přeji vám všem už uzdravování a všechno k lepšímu. My už se uzdravujeme.
Ps. Na tomto příběhu se skláním před bezpodmínečnou mateřskou láskou. Před tím, jak jsou maminky obětavé a celé noci a dny pečují o své nemocné broučky.

alubif
16. únor 2017

sama jste si odpověděla , že tu čekáte jen to, že tu napíšeme, že lékař pochybil. Tak jestě jednou lékař nepochybil. Dle toho kdo tu jak píše, je zřejmé, že v této diskuzi je více lékařek, o kterých i vás o x generací starší dělí profesionální zkušenosti 😉 I uvědomělé maminky z řad laiků ti to tu napsaly správně, jen ty si jedeš to svoje...
Tady absolutně nejde o ,,souboj " generací... Paní chtěla rady - ona to nazývá zkušeností, dostala je, ale nehodilo se jí to do krámu, tak nás tu všechny pozurážela a osočila s nerespektování starší generace.... Jak ji pak můžeme respektivat, když kolem sebe kope?!

karmen9
autor
16. únor 2017

@alubif Nepochopila jsem vás?

alubif
16. únor 2017

@karmen9 nepochopila jste toho tu evidentně vic, zbytečné vysvětlovat.

Strana
z4