Zánět středního ucha

martikax
31. led 2017
Prosim, mel to nekdo podobne?dite se v sobotu v noci vzbudilo s bolestma obou usi,bez teploty,na bolest zabral nurofen.jeli jsme v nedeli rano na pohotovost,bubinky cervene vyklenute,mudr nabidla pichnuti nebo atb. Vzali jsme atb,ty mi po prvni davce vyzvracela,tak uz jsem nedala. Jinak sirup Aerius a kapky Otobacid (dali jsme jen jednou v tu nedeli). V nedeli odpoledne jako zazrakem,ze uz ji nic neboli,zadne leky uz jsme nedali.Noc v klidu, cele pondeli vklidu, dnes porad vse v poradku,usi neboli. Kontrola na ORL,bubinky vpacene,lehce zarudle,nejspis za nimi tekutina. Dcera byla hystericka, nenechala se vysetrit nasledne na pristroji (poslech). Mame dal davat akorat ten Aerius sirup..nevite prosim jestli se muze ta tekutina nejak sama vstrebat jestli tam tedy je,ale az za bubinkama??nebo se pichnuti nvyhneme??Mne mate,ze co jsem vycetla, tak zanet zacina vyklenutym bubinkem a az kdyz se rozjede,tak bubinky otecou a naplni se hnisem..my to mame naopak,tak to fakt nechapu😞 dekuji za jakykoliv postreh
kajalka
31. led 2017
Až oplaskne eustachova trubice a naředí se hleny, tak to vyteče a odezní.
martikax
autor
31. led 2017
@kajalka opravdu?je tedy nadeje k samovyleceni??a vytece kudy?jakoze praskne nakonec bubinek?moooc diky!
keksikova1
31. led 2017
@martikax tou Eustachovou trubicí to vyteče do krku. Je to pravděpodobně ustupující zánět..jenom pro příště bych na "samovyléčení" nespoléhala, moje matinka mi takhle zanedbávala uši pravidelně a já už mám za sebou spoustu operací a na jedno ucho skoro neslyším..
ulmanka0
31. led 2017
Zánět středního ucha nemusí bylt vždy hnisavý. Nejčastěji je virový, čili hnis se netvoří. Ale zánět tam je, čili ve středoušní dutině (nikoli v bubínku, ten jenom ohraničuje tu dutinu) se tvoří tekutina. Může být čirá, jako vodnatá rýma například, nebo hlenovitá, nebo hnisavá. Při virovém zánětu stačí ušní kapky a třeba Aerius, také je dobré podávat nosní kapky, aby oplaskly sliznice, jak píše @kajalka. Tekutina se částečně vstřebá, částečně vyteče Eustachovou trubicí, která spojuje středouší s nosohltanem. Antibiotika při virovém zánětu nejsou nutná, propíchnutí bubínku se v dnešní době také praktikuje již jen málo.
martikax
autor
31. led 2017
moc vam dekuji holky,ja nespoleham na samovyleceni,chtela jsem davat atb,ale kdyz mi je vyblinkala a dnes mi rekli at nedavam a nepredepsali ani jine,tak si rikam,ze to je na ustupu a sance,ze to pujde bez atb.ale bakterialni to je,delala jsem doma CRP a vysoce zvysene.
ulmanka0
31. led 2017
@martikax To je kolik?
zak1991
31. led 2017
Já jsem jako dítě prodělala zánět středního ucha mnohokrát. Vždycky mi ucho píchali. Musím říct, že to vždycky pomohlo okamžitě. Po píchnutí bylo za chvíli po bolesti. Při zánětu hrozí, že bubínek praskne, tak pozor na to.
eficenka
31. led 2017
@martikax
v zahraničí nepíchají nikdy! vyprávějí si tam vtipy o sadistech z čr..
neboj, tělo si s tím poradí. doporučila bych dát na noc k posteli rozkrojenou cibuli a vytřít ouško vatičkou namočenou v et.olejíčku levandule nebo kajeput
kajalka
31. led 2017
@eficenka No popravdě po mé zkušenosti bych byla vděčná za včasné píchnutí. Samovolně mi praskly oba bubínky, je to už víc, jak měsíc a stále mám s ušima velké problémy..
eficenka
31. led 2017
@kajalka
není nad osobní zkušenost... ale psala jsem, jak jsem dostala, v zahraničí se nepíchá a nějaké várazné procento poškození sluchu nemají.. bubínek se zhojí.
jak to pociťuješ Ty? špatně slyšíš? nebo hukot?
martikax
autor
31. led 2017
CRP nevim koli,ten domaci test ukazuje jen nezvysene,lehce zvysene a vysoce zvysene-to mela..jinak to prasknuti hrozi az kdyz jsou velke bolesti ne?ty byly jen ze soboty na nedeli a od te doby vubec
kajalka
31. led 2017
@eficenka Skoro 3 týdny jsem byla totál hluchá, v hlavě jsem měla hluk, jak když mi tam troubí auto, k zešílení! Motala se mi hlava, ztrácela jsem rovnováhu, byla jsem úplně vyřazená z provozu. Pak začalo praskání, odléhání a místy šílená ostrá bolest, jak začínaly bubínky zas pracovat. Slyším pořád hůř, chodím na kontrolní audia, bubínky ještě nejsou zhojené. Paradoxem je, že jsem ani nebyla nijak extra marod, jen jednu noc horečka, šílená únava a po několika dnech v noci jsem cítila, že mám plné uši a ráno mi z nich tekla krev s hnisem. Oproti tomuto je píchnutí záležitostí setiny sekundy, direčka malinká a hned zhojená.
keksikova1
31. led 2017
@martikax jakmile test ukazuje "vysoce zvýšené" (a lze-li tomu testu věřit, to nevím), jsou antibiotika na místě. Zašla bych k PLDD aby ověřili, zda je CRP opravdu vysoké a podle toho zavedli léčbu.
Před prasknutím ucho obvykle bolí hodně, po prasknutí už míň.. to neznamená, že je to v pořádku, a nebo taky mohl prasknout sám..
To, že v zahraničí bubínky nepíchají je jedna věc, druhá věc však je, jakou úroveň zdravotnictví máme my a jakou jinde- ke zvážení každého. Pokud bubínek praskne sám, je vyšší riziko poškození sluchu, než když udělám řízeně malou ranku a nechám hnis vytéct, rána se pak lépe zahojí (pak ať si vyprávějí, že jsem sadista, klidně..viz kajalka).
kika_21
31. led 2017
@martikax Dcera má za sebou čtyři operace ucha, ačkoliv jsme nic nezanedbávali-chronický zánět vedl k cholesteatomu-jsou to krystaly, které by posléze mohly poničit i kosti lebky-takže se musel třikrát odstranit a poté bylo konstatováno, že už je vše OK. Doporučuju dát na rady lékaře-za mne ATB klidně.🙂Na ucho slyší hůře, ale to ne díky operacím, spíše díky zánětům. Byly jí nahrazeny sluchové kůstky, poprvé ty krystaly byly umístěny tak, že paradoxně slyšela lépe.Ale protože hrozilo výše uvedené, jsem vděčná, jak to dopadlo.
keksikova1
31. led 2017
no když už kika zmiňuje, mě se právě ten cholesteatom rozjel až v dospělosti, až na lebeční kosti, k mozkovým obalům. Vybrali mi celý vnitřní ucho, zachránili sluch tak tak, měla jsem kliku na odborníka. Proto říkám, že tohle se nesmí podceňovat, kdybych měla v dětství záněty léčený, nemusela bych podstupovat několik operací a zřejmě ani tuhle poslední. Věř tomu, že to bylo fakt o nervy, protože to mohlo dopadnout ještě hůř.
Btw- nechci strašit, jednou se to fakt nezblázní, obzvlášť když už to na ORL viděli, spíš reaguju na eficenku a zanedbávání těhle potíží
kika_21
31. led 2017
@keksikova1 Ano, i my jsme měli štěstí na odborníky-bylo to uložené tak, že by to málokdo zjistil. Ač záněty byly léčené...Já sam ajsem měla 15 krát píchané uši a mám jen malé jizvičky. Dcera asi 6 krát a dopadla hůře.Naštěstí je odvážná a neváhala s operací-než prý aby neslyšela, jde hned. To já váhala, zda ji tam dávat.☹
kajalka
31. led 2017
@keksikova1 Prosím tě, jak se to projevuje?
kika_21
31. led 2017
@kajalka Nijak-zase ji bolelo ucho a pí dr. zjistila tento nález. Projevovalo by se to později-viz výše.☹Za mne raději ATB a poslouchat, než operace ucha.
keksikova1
31. led 2017
@kajalka jako cholesteatom?
No já to měla hodně rozsáhlý, to bych se zeptala spíš kiky, ta bude vědět líp..

Já špatně slyším už od mala, v uších mám hučení, šumění atd.taky od dětství takže jsem to dlouho neřešila. Motání hlavy taky, poruchy rovnováhy taky- to jsem měla už ale asi v souvislosti s cholesteatomem trvajícím roky. Jenže díky matince jsem si myslela, že jsem magor a že to je psychický.. Nic nebolelo, žádný hnis, žádný horečky, žádný takový známky zánětu. No a pak jsem jednou odpoledne usnula a probudila jsem se bez sluchu. Tak jsem tak pro jistotu zajela na ušní, opatrně, abych jako neotravovala 😃 .. poslali mě hned do Motola a tam už to šlo ráz na ráz..
To co ty popisuješ je k běžnýmu zánětu,a to říkám téměř s jistotou, cholesteatom není zas tak častý a rozhodně bych se neděsila. To opravdu nebylo mým cílem (a jestli jsem tě vyděsila moc se omlouvám), chtěla jsem spíš jen upozornit na to dlouhodobý zanedbávání. Hlavně, běžný cholesteatom pozná na ORL každý a taky to není otázka dnů, nebo týdnů.
Klid, i běžný zánět středního ucha se léčí dlouho..
keksikova1
31. led 2017
@kika_21 přesně! Nevymýšlet nesmysly a poslouchat lékaře, oni asi vědí, co dělají..
kajalka
31. led 2017
@keksikova1 Díky za rozšíření obzorů. Na tinnitus trpím už 7 let, jen pořád odkládám CT, kvůli těhotenství, s malými dětmi taky nic moc, tak už se konečně odhodlám. Hledám informace, bojím se, aby tím děti netrpěly taky, jako malá jsem si zánětů středouší užila až až..
keksikova1
31. led 2017
@kajalka osobne si teda nejsem jista,jestli to na CT je vidět(myslím ten cholesteatom,jiný příčiny tinitu urcite jo), ja mam (z jinyho duvodu)pravidelne rezonance,kde by to melo byt spis vidět a nic..Možná kdyby se na to lékař zaměřil.. tinitus je mrcha,ale tak žit se s nim da..S dětmi-hlavně všechno peclive zaléčit, chránit ouška a páteř a vic už asi udělat nemuzeme.. 🙂
martikax
autor
31. led 2017
ja chtela atb dat,ale kdyz je vyblila,tak jsem si rekla pujdem na jine orl,podiva se jiny odbornik,predepise jine atb..byli jsme u pani mudr,ktera je odbornice,vychvalovana,specializace i na deti. A kdyz rekla atb dal nedavat pokud je blinka a nepredepsala jine,tak nezbyva nez verit. Dnes jsem se ptala prakticke mudr a i bakterialni zanet muze sam odeznit bez atb,toho jsem se bala nejvic,protoze se vsude pise,ze s bakteriema si poradi pouze atb
keksikova1
31. led 2017
@martikax ale to jo, to přece neříkám, CRP může být jen "pozůstatek" po zánětu, který už pravděpodobně ustupuje, podle toho, jak to vypadá v uchu.. (pak teda píchání není potřeba) a druhá věc je, co ten test považuje za hodně zvýšený, to je taky otázka. Hlavní je, že to viděla lékařka a hlídá se to 😉
Myslím, že víc udělat nemůžeš 😉
martikax
autor
31. led 2017
@keksikova1 vysoce zvysene crp je bakterialni infekce prave..mozna jsem to mela mudr rict,ze jsem delala test doma😞 ale doktori to nemaji radi..jenze kdyz sami crp nedelaji a rovnou daji atb,to je taky k zamysleni. Rekla,ze se ji za bubinkama zda,ze je tekutina..takze hnis asi kdyz bakterie.no houby tomu rozumim,ale logicky kdyz bubinky na pohotovosti otekle a naplnene a bolest velka a ted bolest zadna a bubinky vpacene a tekutina za nima,tak se to snad hoji
keksikova1
31. led 2017
@martikax já vím, taky jsem lékařka, ale ani na bakteriální infekci nejsou vždycky nutný antibiotika, v tom s tvojí dr souhlasím.. myslela jsem, že jsi jí to řekla, to jsi asi měla.. Ono abych se ale doktorky trochu zastala, ne vždycky už je CRP zvýšený a zároveň antibiotika potřeba jsou. Tozn. pokud jsou jasný známky bakteriální infekce, nemusí se čekat až vyleze crpko(to má určitou latenci). Pokud to o uchu řekla lékařka ORL, věřila bych jí, ne PL. Pokud na pohotovosti byly bubínky jak říkáš oteklé a naplněné a teď už ne, horečky nejsou, bolesti taky ne, hojí se to. A CRP může prostě odcházet pomaleji... byla bych v klidu.
martikax
autor
31. led 2017
@keksikova1 dekuju moc za uklidneni🙂 jeste prosim posledni vec se zeptam, za jak dlouho asi bych mohla udelat znovu crp test (byly v baleni 2), abych se presvedcila,ze bakterie jsou pryc nebo aspon na ustupu?
soleilll
31. led 2017
@martikax Spolíhat na to, že to samo odezní, není ideální. Možná, že se to u malé tentokrát podařilo, ale když se budou problémy opakovat (jedno, za jakou dobu), určitě radši hned k dorktorovi. Jak se psalo výše - píchání uší bolí, ale je to vteřina a hned úleva. Kdežto když se bubínek vyklene natolik, že praskne sám, je to ohromná bolest. Pokud malá hysterčí u pouhýho bezbolestnýho vyšetření, je možné, že si pro příště vytvoří blok a bude vznikající bolest v uších popírat. Takto to dělal můj syn, který opakovaně trpěl na záněty uší, až do 3 let měl vždy jen zadní rýmy a nic nevysmrkal, pak mu to končilo v uších. Bál se vyšetření a následnýho píchání/prasknutí bubínku tak, že i když zánět začínal, popíral, že by ho uši bolely. Proto je dobré dítě pozorovat, okolí uší prohmatat (lebeční kosti za ušima) a sledovat, jak třeba dítě spí - jestli si nechce lehnout na bok a pod. Držím palce, aby to pro vás byla ojedinělá zkušenost, ale fakt to není sranda.
betelgeuzz
31. led 2017
@eficenka a v zahraničí tedy nechají zánět ucha jen tak, bez léků a čeká se? nebo dají nějaké léky?
Já dávám léky nerada, horečky neřeším, kašle a rýmy řeším přírodně, ale když mi starší v noci bolestí nespala a nurofen pořádně nezabíral a na ORL jsem ráno dostala možnost buď píchnout, a nebo nasadit ATB a čekat, až zaberou, tak jsem zvolila píchnutí. Bylo to rychlé a okamžitě se jí ulevilo, skoro mi usnula po cestě domů a to máme 5 minut autem. Za mě lepší, než ji narvat lékama proti bolesti a čekat, za jak dlouho jí to přejde, nebo jestli to praskne.
A to, že se v zahraničí mluví o sadistech v ČR, tady se zas mluví o holandských sanitkách, které stojí před domem, kde se rodí doma a taky je to blbost 😉
keksikova1
31. led 2017
@martikax no pokud to opravdu nechceš nechat zkontrolovat u lékaře (což myslím by bylo lepsi), počkala bych tak tři dny,pokud se stav bude dal zlepšovat..

Sem začni psát odpověď...

Odešli