icon

Jak správně přistupovat k úkolům s dítětem, které má nejspíš nějaký problém?

Dnes v 06:52

Ahoj, potřebovala bych poradit. Syn (1.trida)byl ze školy strašně nadšení, tento týden jeho nadšení postupně opadalo. Dřív přišel ze školy hned se vrhl na úkoly. Poslední 2 dny jsou úkoly peklo. Já tušila, že to přijde, ale ne tak brzy. On je chytrý, není ani normální disfatik, že by měl problém s porozuměním, ale nejspíš má nějaký problém se sluchovým vnímáním. Snažili jsme to procvičovat. Už zvladl i poslední hlásku ve slově. Ale nejspíš jak přibilo k písmenu a teď e tak je to pro něj těžké. Začal to číst obojetně. Je vidět že je to na něj těžké.
První den jsme dělali úkol v 5 hodin, byli úkoly 2, z matiky byl úmorný, trvalo mu to dlouho, a u čtení se strašně vztekal, no dali jsme to na sílu, ale říkala jsem si, že to není dobrý. Ale že prostě byl unavenej.
Tak druhý den jsme dělala úkoly kolem 3. Ale vztekal se úplně stejně. Já bych nerada mu školu zprotivila. Ale zároveň úkoly dělat musí. Já totiž nevím jestli je to únavou, bechce se mu přemýšlet a chce si radši jít hrát. Nebo je to na něj tak opravdu těžké?
Jak přistupujete k úkolům s takovými dětmi? V kolik hodin děláte úkoly? Když jsou 2 tak najednou nebo třeba s hodinovým rozestupem.

anonym_344f1d
•
Dnes v 07:29

Určitě rozvrhnout na kratší časové úseky, syn má 4x dg a učení je fakt masakr, ale rozložení pomáhá moc. Vidím, že udrží pozornost tak 30minut a cokoliv potom nemá smysl, je to teda už kus chlapa, tak vydrží dýl. Ale od první třídy opravdu postupně dávkovat, doma nepřetěžovat, stejně to potom nevnímají. Taky se mi moc osvědčilo různé trénování cestou někam, do krámu, na kroužek, v autě, formou různých her. Celkem doteď pomáhá, že dělám, že nevím a ptám se jak to děláte ve škole, ukážeš mi to? Nevím jak na to. Získá pocit důležitosti a pak z něj něco leze 🙂 případně bych se poradila s učitelkou a zvážila návštěvu PPP/SPC, kde by se mu případně nastavila podpůrná opatření. Nejsem si jistá, jestli není v první třídě brzy, ale čekačky jsou třeba rok na vyšetření, takže pokud se vám zdá, že by tam něco mohlo být, tak bych úplně nečekala.

klokanka31
•
Dnes v 08:41

@anonym_autor A co dělají v matice že to je na dlouho? My děláme úkoly vždycky kolem 13.hod. Ale má vždycky jeden z matiky nebo češtiny + čtení. Oba máme do 15 minut hotové. Zkuste co nejdřív, takhle pozdě odpoledne se nedivím že se mu už nechce...

anonym_2ea2f0
•
Dnes v 08:42

Tak naše škola k Dú přistupuje v souladu s tím, že tyto nejsou nárokovatelné, takže na druhém stupni klasické Dú nejsou vůbec a na prvním jsou 4x týdně (2x M a 2x Čj) v rozsahu max 10 min. Jediné, co se tam hodně řeší, je četba knih, kdy mají jednak čtecí dílny ve škole a pak mají číst i doma, aby stihly přečíst buď zadaná témata a zpracovat k nim prezentace, nebo dané množství knih a zpracovat deník (záleží na učiteli).
Pokud tedy máte neúměrně dlouhé úkoly, máte jich více denně a zabírá to dítku celý volný čas, řešila bych s učitelkou přiměřenost zadané domácí práce. Stejně tak bych se jí zeptala na názor, jak ona vnímá práci dítěte, jestli tam z pohledu pedagoga nevnímá něco, co by nasvědčovalo problému. Já s třídní syna pravidelně řešila, jaký názor má na jeho psaní a čtení, zda to hodnotí jako problém, který by mě měl znepokojovat, nebo zda je to pro daný věk normální. Vždy to se mnou probrala, řekla svůj názor a časem se potvrdilo, že to fakt viděla správně.

kristyn86
•
Dnes v 09:54

Pokud to jde,tak zkusit delat ukoly brzy odpoledne. Me se osvedcilo,je moc dlouho neodkladat po prichodu domu,protoze pak se detem nechce. Udelat i takovy stejny ritual,rezim v tom. Ze se napr.prijde domu,da se svaca a nachystaji se veci do skoly. Klidne udelat jeden,pauzu,pak druhy. U nas je tedy lepsi na jeden zatah,pak se zase hur k tomu dostava. Pozitivne motivovat a byt dusledna v tom,ze po zvladnuti pujde treba ven,bude pohadka nebo dat nejakou odmenu. Nemyslim sladkost,ale treba samolepku a az jich bude xy,tak se stane xy. Ocenit za to. A je jasne,ze pokud mu neco nepujde, bude se mu tim do toho mene jit. Mam syna s ADHD a VD. A dceru bez diagnozy,ale taky se ji ne vzdy chtelo.

autor
•
Dnes v 10:05
@klokanka31

@anonym_autor A co dělají v matice že to je na dlouho? My děláme úkoly vždycky kolem 13.hod. Ale má vždycky jeden z matiky nebo češtiny + čtení. Oba máme do 15 minut hotové. Zkuste co nejdřív, takhle pozdě odpoledne se nedivím že se mu už nechce...

@klokanka31 promiň ale ptám se lidí, co maj dítě s nějakým problémem, je mi jasný že tvá dcera má úkoly ještě dřív než přijde ze školy a pak za 10 minut výplní celou cvičebnici.

autor
•
Dnes v 10:17

Určitě potřebujem udělat v tom rutinu, aby to probíhalo každý den stejně. Ale snažím se vymyslet jak by to bylo nejlepší. A taky přemejšlím jak přistupovat k tomu když je syn z toho vyřízenej. Jestli na sílu nebo odložit. Pak zas bude unavenější (a já taky).
Úkoly nejsou nijak těžké, pokud by je dělal v klidu nebo tedy i ze začátku, mu trvaly pár minut, ale jak se u toho kroutí a je zabejčenej, tak trvaj daleko dýl. Myslím ale že je dobré je dělat. Syn není nijak přetěžováný. Teď ho ani nedávám do družiny. Nemá žádné kroužky. Venku litá na zahradě.
Zkusíme to hned jak přijdeme. On zas třeba moc nedává ten tlak, když neuděláš úkol nebudeš mít odměnu.

klokanka31
•
Dnes v 10:21
@anonym_autor

@klokanka31 promiň ale ptám se lidí, co maj dítě s nějakým problémem, je mi jasný že tvá dcera má úkoly ještě dřív než přijde ze školy a pak za 10 minut výplní celou cvičebnici.

@anonym_autor Ale kulový, já se ptám co dělají v matice, že na naší škole úkoly z matiky jsou ve stylu jen spojit počet obrázků se správným číslem, nebo domalovat správný počet obrázků do okýnka, nebo porovnat menší/větší.

autor
•
Dnes v 10:24
@klokanka31

@anonym_autor Ale kulový, já se ptám co dělají v matice, že na naší škole úkoly z matiky jsou ve stylu jen spojit počet obrázků se správným číslem, nebo domalovat správný počet obrázků do okýnka, nebo porovnat menší/větší.

@klokanka31 no tuto třeba bylo dost nudný. Doplňovat celý sloupek po sobě jdoucích čísel 0-5 a prostě si představ, že i úkol na 5 minut se dá dělat půl hodiny.

rnika
•
Dnes v 10:34

Já dělám se syny úkoly co nejdříve po příchodu domů (mám 4 a z toho dva syny s diagnózou ....šesťáka a prvňáčka). Čím později úkoly děláme tím je to za mě horší. A pokud toho mají víc, tak se je i snažím prostridat. Ostatní mají mezitím čas si hrát nebo i jen koukat na TV. Abych měla čas být jen s tím jedním. Ale co si budem...někdy je to náročné jak pro ně, tak pro mě 🙈

klokanka31
•
Dnes v 11:14
@anonym_autor

@klokanka31 no tuto třeba bylo dost nudný. Doplňovat celý sloupek po sobě jdoucích čísel 0-5 a prostě si představ, že i úkol na 5 minut se dá dělat půl hodiny.

@anonym_autor Jak jsi psala že když se zabejčí, trvá to dlouho, tak mu v klidu říct že tímhle způsobem si to akorát protahuje, a až to dodělá, může třeba to a to...zkusit motivovat pozitivně, když se to otočí do negativního (musíš, když to neuděláš tak nebude to a to, tak se ty děti fakt seknou a je to horší...).

kristyn86
•
Dnes ve 12:40
@anonym_autor

Určitě potřebujem udělat v tom rutinu, aby to probíhalo každý den stejně. Ale snažím se vymyslet jak by to bylo nejlepší. A taky přemejšlím jak přistupovat k tomu když je syn z toho vyřízenej. Jestli na sílu nebo odložit. Pak zas bude unavenější (a já taky).
Úkoly nejsou nijak těžké, pokud by je dělal v klidu nebo tedy i ze začátku, mu trvaly pár minut, ale jak se u toho kroutí a je zabejčenej, tak trvaj daleko dýl. Myslím ale že je dobré je dělat. Syn není nijak přetěžováný. Teď ho ani nedávám do družiny. Nemá žádné kroužky. Venku litá na zahradě.
Zkusíme to hned jak přijdeme. On zas třeba moc nedává ten tlak, když neuděláš úkol nebudeš mít odměnu.

@anonym_autor To je dobre vedet,ze to neodmita z pretizeni. Proste se mu nechce,je to nuda,nejde mu to...A uz to jede...To zname. U nas je dulezity prave nemit hlad (proto ta svaca) a zavest tu rutinu. Ono to bude ze zacatku bolet,ale jak se to zajede a bude to kazdy den stejne,tak si to jednou sedne. Nekdy bude lepsi den,nekdy horsi. Uplne na silu u nas efekt nema,to se jeste vic zabejci a spoluprace je fuc. Chce to pevne nervy a zustat v klidu (nekdy nadlidsky ukol). Jinak chapu,ze na neho neplati natlak,ten u nas taky ne. U nas nejvic pomohlo to,ze kdyz nejsou ukoly,nejde se ven,na krouzek. To je u nas nejhorsi tragedie,ktera muze nastat. Tak najit neco podobneho u vas. Ale spis opacne,udelame to a pujdeme na zahradu...Nerikat jestli to neudelas,nepujdes ven. Jestli je to srozumitelny. Nekdy jsem to delala treba tak,ze ja si to napisu taky ty prikklady a taky je zkusim vypocitat a pak si to porovname...Je to veda. Syn jeste mel rad,kdyz jsem mu nastavila stopky a stopovala,za jak to bude mit dlouho. A dali jsme si tipy za kolik treba minut atd. Nebo si urcit cas,do kdy ten ukol budeme delat,nastavit minutku a kdyz zazvoni tak si dame pauzu,procvicime si ruce nohy,zaskaceme a zase pojedeme dal,zase nastavit cas. Nekdy je to veda. Syn je ted ve 3.tride a uz zvlada ukoly sam.

zmrzlinka
•
Dnes ve 14:21

Mám dceru s vývoji dysfazi + dyslexie a porucha pozornosti.U nás platí nedělat úkoly hned když se vrátí ze školy.Potrebuje si odpočinout.Ale asi Te nepotěši.Dcera je ve 4. třídě a vzteká se do teď.Škola ji nebaví a chodí tam nerada.U ní to bude i povahou.
Chce to trpělivost a mne pomohlo se nad to její vztekáni povznést.