icon

Organizace plnění školních povinností. Podařilo se vám zapojit ostatní členy rodiny?

nupta
6. říj 2026

Podařilo se vám zapojit ostatní členy rodiny do přípravy dětí do školy (kontrola úkolů, aktovky apod.), aby to nebylo na bedrech jediné osoby?

zuzkasim
•
6. říj 2026

Ne, za 15 let dosavadní školní docházky mých dětí se mi to u druhého zákonného zástupce nepodařilo a to dokonce ani po rozvodu při společné péči o děti. Samozřejmě teď už dávno jde spíš o zájem a občasný dohled, ale škola jde úplně mimo něj, včetně účasti na třídních schůzkách nebo předávání maturitního vysvědčení... Vtipné byly doby, kdy bylo každé dítě na jiné škole a mě čekaly troje jiné třídní schůzky po 3 večery po celém městě. Předpokládám, že ti jde o malé děti. Doporučím co nejdříve je naučit zorientovat se v tom samotné. Na pomůcky jim nadělat seznamy, složky na jednotlivé předměty, naučit je úkoly si zapisovat do deníčku... Cokoliv, co zmenší tvoje starosti a posílí jejich zodpovědnost. A nerozčilovat se nad věcma, které změnit nemůžeš. Jestli ti jiný člen rodiny sejme z beder povinnosti aspoň jinde (třeba připraví večeři), vzít to jako realitu.

martt
•
Včera ve 04:32

@nupta Co se týká přípravy do školy úkoly, aktovky, tak to jsme se už na začatku manželství domluvily , že budu mít na starost já. U staršího , který je v 9 třídě už to neřeším ,sám si řekne co potřebuje. Mladší si tašku už od půlky druhé třídy připravuje sám. Když potřebuje pomoct s úkolem , že to třeba nechápe tak pomůžu. Když třeba nestihám a potřebuji ,aby se zapojil manžel tak mu to řeknu a on to udělá. Pokud ti váš systém nevyhovuje promluv si s nimi a vymyslete nějaký režim, který bude vyhovovat všem.

klokanka31
•
Včera v 05:05

@nupta U nás to dělám já. Chtěl i manžel se zapojit, ale já mám ráda když mám nad tím kontrolu prostě já.

anonym_65c4a9
•
Včera v 05:16

Tak u nás to vyplynulo ze situace, že to bylo/je ve většině případů na mých bedrech - já na HO, manžel domů jezdí až kolem osmé večer, takže doprovod do/ze školy, na/z kroužky/ů a stejně tak příprava do školy se prostě svezla po mně. A upřímně to tak asi bylo/je lepší, protože mám větší trpělivost a děti tak se mnou při učení jsou ve větším klidu.

anonym_d6064d
•
Včera v 06:54

Dělám to z 95% já, manžel jezdí z práce dlouho, tak chci, aby se s dětmi také navzájem užili a ne aby měl ještě starost, zda má syn vše potřebné na druhý den. Občas koukne do ŠOL a tím to tak nějak končí. On by tedy chtěl, tuhle říkal, že přijede dříve, aby mohl jít se mnou na aktiv 😊 jenže zase máme mladší dítě, které zatím nemůže zůstat doma samotné, takže dříve sice dorazil, ale byl s mladším synem venku.
Já si třeba kvůli tomu budu hledat i zkrácený úvazek a práci v místě bydliště.

kakba
•
Včera v 07:35

Mam manzela, ktery zastane vsechno za me, takze ano. Zapojuje se do vseho. Kdyz jsem mimo republiku, vsechno zvlada za me, takze ano, co se tyce skoly, je v obraze, ale on sam chce a sam se zajima.

petlep
•
Včera ve 12:08
@klokanka31

@nupta U nás to dělám já. Chtěl i manžel se zapojit, ale já mám ráda když mám nad tím kontrolu prostě já.

@klokanka31 me prijde, ze mas hlavne rada kontrolu nad manzelem 😀 Pardon, ja si nemohla pomoci 😇

drep
•
Včera ve 12:41

Jasně, ale ani bych tomu neříkala “podařilo”, prostě táta chce být opravdický přítomný táta a k tomu patří i úkoly a aktovka.

klokanka31
•
Včera ve 12:59
@petlep

@klokanka31 me prijde, ze mas hlavne rada kontrolu nad manzelem 😀 Pardon, ja si nemohla pomoci 😇

@petlep Proč nad manželem? 😃

marimanta
•
Včera v 18:33

Hlavně jsem co nejdřív zapojila ty členy, kterých se to týká - tedy samotné děti. Moje aktovka to není a nikdy jsem ji nechystala, ani nekontrolovala, maximálně výjimečně nárazově.
Dokud jsem žila s otcem dětí, neangažoval se vůbec... Teď občas něco musí, ale děti jsou už velké, takže je toho minimum. Jiné členy, které bych zapojila, nemám.
Malé děti se musí chystat samy...a když něco nemají, ačkoli to věděly, upozornila jsem je, nepovažuji to za svůj problém. Syn jel 2x bez aktovky. Samostatnost považuji za nejvíc, co jim můžu dát. A nechci je zvykat, že když něco zapomenou, máma to vyřeší.
Z pozice učitelky úplně nejvíc nesnáším větu - máma mi to nedala do tašky.

petlep
•
Dnes v 11:51
@klokanka31

@petlep Proč nad manželem? 😃

@klokanka31 Protoze mi to tak tady z Tvych prispevku prijde.

kamino
•
Dnes v 16:23

Partner je zodpovědnější než já - první dva-tři roky jsem se starala primárně já, pracovala jsem z domu, v první a druhé třídě byl covid a uživali jsme si společného času. Pak jsme se střídali a co je syn na druhém stupni, tak to neřešíme vůbec, jen pokud náhodou přijde, že něčemu nerozumí, nebo se povážlivě zhorší známky. Tašku jsem mu nekontrolovala mimo té chvilky v první třídy už nikdy, tu a tam něco připomenu, co mi svítí v systému, ale jinak neřešíme.