icon

Tkaničky vs. suchý zip pro prvňáka. Řešili byste to?

1. zář 2026

Dnes byl první den školy a došlo mi, že syn si pořád neumí pořádně zavázat tkaničky. Doma to nějak trénujeme, ale ve spěchu mu to nejde a bojím se, že ve škole bude zbytečně ve stresu.
Řešili byste boty na suchý zip, dokud se to nenaučí, nebo byste ho nechali trénovat i za cenu toho, že se s tím bude chvíli trápit?

martivit92
1. zář 2026

@anonym_autor to se naučí 😁 . Syn taky ještě v první třídě neuměl, navíc já jsem levák, tak se mi to blbě malého učilo... Řešila jsem suchý zip, potom se to naučil sám někde v polovině v první třídě 😊 .

zuzkasim
1. zář 2026

A jak jinak se to naučí než tréninkem? U mých dětí to byla otázka týdne až dvou, kdy to bylo použitelné, sem tam se rozvázaly i později, ale to se stane i dospělým...

anonym_b4496e
1. zář 2026

Hádám, že náš páťák to taky neumí. Ten z praktických důvodů nosí výhradně boty a bačkory se sucháčem (lépe mu sedí na nohách a je to rychlejší při přechodech mezi venkem a školou), takže nebyla potřeba to vůbec řešit.

zuzekk
1. zář 2026

Netrápila jsem ani sebe ano syna. Na tkaničky má jen pohory, ale i ty se dají koupit stahovací. Nez začne chodit do tanečních v polobotkách, naučí se to..
Manžel furt tvrdil, jak je to důležité, a pak z něj vypadlo, že si vlastně boty zaváže jednou a pak do nich leze bez šněrování… 🤣

moudivlacek
1. zář 2026

Boty na zip a doma trenovat, ono to jednou přijde ;) nestresovala bych se tím.

andelka
1. zář 2026

Kvůli psychickému klidu všech, do školy na sucháč.
Jo a některé děti se to naučí až třeba v 9-10 letech.

anonym_2cc8f9
1. zář 2026

Vsak jsou i boty na suchac, dej jí je.

kleio
Včera v 17:23

Vždycky jsem dětem kupovala jen boty na sucháč, aby se zvládly co nejdříve obout samostatně, takže můj prvňáček taky kličku neumí a mě to tedy nijak zásadně netrápí. Kup mu na sucháč do školy, ať je v klidu, a až půjdete spolu na hřiště, ať trénuje zavazovací.