Tkaničky vs. suchý zip pro prvňáka. Řešili byste to?
Dnes byl první den školy a došlo mi, že syn si pořád neumí pořádně zavázat tkaničky. Doma to nějak trénujeme, ale ve spěchu mu to nejde a bojím se, že ve škole bude zbytečně ve stresu.
Řešili byste boty na suchý zip, dokud se to nenaučí, nebo byste ho nechali trénovat i za cenu toho, že se s tím bude chvíli trápit?
A jak jinak se to naučí než tréninkem? U mých dětí to byla otázka týdne až dvou, kdy to bylo použitelné, sem tam se rozvázaly i později, ale to se stane i dospělým...
Hádám, že náš páťák to taky neumí. Ten z praktických důvodů nosí výhradně boty a bačkory se sucháčem (lépe mu sedí na nohách a je to rychlejší při přechodech mezi venkem a školou), takže nebyla potřeba to vůbec řešit.
Netrápila jsem ani sebe ano syna. Na tkaničky má jen pohory, ale i ty se dají koupit stahovací. Nez začne chodit do tanečních v polobotkách, naučí se to..
Manžel furt tvrdil, jak je to důležité, a pak z něj vypadlo, že si vlastně boty zaváže jednou a pak do nich leze bez šněrování… 🤣
Boty na zip a doma trenovat, ono to jednou přijde ;) nestresovala bych se tím.
Kvůli psychickému klidu všech, do školy na sucháč.
Jo a některé děti se to naučí až třeba v 9-10 letech.
Vsak jsou i boty na suchac, dej jí je.
Vždycky jsem dětem kupovala jen boty na sucháč, aby se zvládly co nejdříve obout samostatně, takže můj prvňáček taky kličku neumí a mě to tedy nijak zásadně netrápí. Kup mu na sucháč do školy, ať je v klidu, a až půjdete spolu na hřiště, ať trénuje zavazovací.
No syn má ve svém věku (9let) taky problém, že tkaničky pořád neumí. Loni jsem to s ním zkoušela trénovat, absolutně byl mimo. Zatím se dají sehnat v jhpo velikosti boty na sucháč, ale jak nebudou, bude ty tkaničky stejně muset mít...
Btw. Jsem si vzpomněla na sám doma: "Kevin nakupoval? Vždyť si ani neumí zavázat tkaničky u bot!" - Kevinovi bylo 8 a mně to vždycky přišlo hrozný, že si jako osmiletý dítě, druhák neumí zavázat tkaničky - za nás v těch devadesátkách ze začátku jiné boty než na tkaničky nebyly. No, a teď mám sama dítě, které to taky neumí je v tomto totální nepraktik. Ale naučit by se to už teda měl, budu muset zatnout zuby a trénovat to s ním zas třeba na mých botech,.
Do školy kvůli klidu bych dala boty na suchý zip, ať není chudák ve stresu nejen už ze školy jako takové, ale ještě k tomu kvůli botám?
Třeťačka nosí suchý zip. Naprosto neřeším, zavázat si boty umí, ale čas jsou peníze a přijde mi zbytečné ji "komplikovat" život. Osobně nosím tenisky, které si zavážu jednou a nerozvazuju 🤷
@anonym_autor Dala bych mu do školy boty na suchý zip. Trénování bych nechala na doma.
Taky máme na suchý zip. Mají školu pavilonového typu, takže se neustále obouvají a zouvají, sednout se tam skoro nedá, na chodbách taky zrovna není moc prostor, všichni jsou těsně u sebe při převlékání, prostě strašné podmínky. Pro nervy všech je nejlepší, když do těch bot prostě rychle vklouzne. V zimě pak ještě musí řešit i to oblékání bund, čepic a podobně. Rozčiluje mě to, jen na to pomyslím, a to nejsem já, kdo se tam oblíká 😀
@anonym_autor do školy na suchý zip, nemusí mučit učitelku, družinářku i spolužáky tím, že bude půl hodiny zápolit s tkaničkama 😀
Ve velikosti na prvňáčky těch bot na tkaničky stejně v obchodě moc není, počítá se a tím, že všichni budou mít boty na suchý zip
@anonym_autor ja nemam rada, že si děti neumí poradit s tkanickami, snazime se je to ucit hned od mala
@anonym_autor dokud měli boty na suchý zip, tak jsme je kupovali. Oni jsou tuším do vel. 35. Teď má 36, tkaničky sice zavazovat uměl, první týden to ale trvalo a teď už je bez problémů. Tudíž jednou přijde čas, že to bude muset používat 😁 v první bych klidně nechala suchý zip.
@anonym_autor dokud měli boty na suchý zip, tak jsme je kupovali. Oni jsou tuším do vel. 35. Teď má 36, tkaničky sice zavazovat uměl, první týden to ale trvalo a teď už je bez problémů. Tudíž jednou přijde čas, že to bude muset používat 😁 v první bych klidně nechala suchý zip.
@macik84 Záleží na značce. Dají se v pohodě sehnat boty na sucháč i ve vel. 39. Např. v Decathlonu), Neteře nosí zn. Protetica a taky mají všechny boty na suchý zip (nejstarší chodí do 7. třídy a mám vel. 37).
Da se v galanterii koupit kloboukova guma a stahovaci jezdci a navliknout misto tkanicek gumu. Mely to obe deti na salovky na spprt, aby se jim to nerozvazovalo na tv
Není uvázání mašličky základní lidská dovednost? Rozumím ještě tomu, že to někdo nechce hrotit u prvňáka, ale být v pohodě s tím, že sedmák nezaváže tkaničky? Co mašlička na dárek? Co nějaké další uzly? Myslíte, že to není v životě k ničemu potřeba? Neškodí se tím těm dětem vlastně? Je to běžný trénink jemné motoriky... není to žádná superdovednost.
Syn je ve 3. třídě a tkaničky si pořádně nezaváže, z jednoho prostého důvodu, měl nejprve boty na suchý zip a teď na zatahovací tkaničky. Nevybíráme to záměrně, řeším boty, ne tkaničky. Věřím, že se to naučí, zkouší to, ale jak to vyloženě k ničemu nepotřebuje, tak se to prostě neučí jen tak.
@anonym_autor určitě na suchý zip syn druhá třída je má taky a v dnešní době je ten výběr obrovský a boty na tkaničky máme na doma

@anonym_autor to se naučí 😁 . Syn taky ještě v první třídě neuměl, navíc já jsem levák, tak se mi to blbě malého učilo... Řešila jsem suchý zip, potom se to naučil sám někde v polovině v první třídě 😊 .