icon

Čtvrteční SOUTĚŽ o balíček dekorací na vánoční stůl

klara_kik
3. pro 2015

Vánoce jsou plné tradic a nejrůznějších zvyků, z nichž většina se odehrává na Štědrý den a v každé rodině trošku jinak. Jaká je vaše nejoblíbenější nebo nejneobvyklejší rodinná tradice? 🙂 Jeden z vašich nejzajímavějších příspěvků sdílený do pátku do 9:00 odměníme balíčkem z KiKu s dekoracemi pro váš vánoční stůl.

A jaká je naše rodinná tradice? Dokud jsme trávily Vánoce i s mou sestrou, tak po večeři jsme musely odejít do koupelny, aby mohl přijít Ježíšek. Zatímco jako děti jsme tam chodily strašně nerady, protože jsme Ježíška chtěly vidět, tak jako velké jsme tam mířily už zcela dobrovolně, protože to pro nás prostě byla tradiční součást Štědrého večera 😉

Čtvrteční SOUTĚŽ o balíček dekorací na vánoční stůl
Strana
z4
tulikiss
3. pro 2015

u nas bylzvyk dodrzovat pust, vetsinou jsme to nedodrzely ale dodnes si pamatuji ze jeden rok jsme to opravdu dodrzely a rodice pro nas vytvorily zlate prasatko, ktere jsme videly klicovou dirkou, i kdyz uz nam bylo asi 12 tak proste to prasatko tam bylo, bylo to kouzelne a dodneska na to vzpominam. a z tech neoblibenych tradic u nas se vzdy pred odchodem ke stromecku umyva nadobi, je to proste "tradice" a uprimne nesnasela jsem to 😀

jo a jeste jednu tradici mame, za kazdy darek vzdy dekujem jeziskovi, podivame se nahoru a rikame dekuji jezisku, tohle dodrzujeme i kdyz uz jsme dospely..pro nekoho mozna ujety, ale je to takovy zvyk a vzdy se u toho skvele bavime.

zaludova
3. pro 2015

U nás probíhá Štědrý den pokaždé téměř stejně. Ráno snídáme vánočku a kakao a díváme se u toho na pohádky. Potom jedeme na hřbitovy a zapálíme tam svíčku těm, kteří už s námi nejsou. Po obědě jedeme nasypat zvířátkům do lesa. A potom už připravujeme na večer. Prostřeme stůl, na kterém nesmí chybět vánočka - hojnost a patka chleba (aby bylo, co jíst) a samozřejmě šupina pod talířem, aby se nás držely penízky. Je nás u stolu lichý počet, tak prostíráme jeden talíř navíc. Od večeře nikdo nesmí vstát a když dojíme, tak posloucháme jestli už přišel Ježíšek ( čekáme na zvoneček). Potom následuje rozbalování dárků. Po tom nášup večeře 😀 a nakonec pohádka. Na "půlnoční" chodíme na 22 hod a před tím pouštíme balon štěstí. 🙂

jjustyna
3. pro 2015

Když jsme byli malé, strašně se mi líbilo, že jsem mohla jít s našimi na půlnoční. A po půlnoční jsme přišli domů, sedli na sedačku, na klín dali nášup kapra a dívali se v noci na telku. To se mi strašně moc líbilo. S dětma zatím tradici nemáme, těším se, že si je začneme společně tvořit podle nálady a nápadů mých dětí. Nikdy ale nevynecháme poděkování před večeří za uplynulý rok.

mako2014
3. pro 2015

U nás se každý rok odpoledne chdí krmit zvířátka, letos půjdeme nakrmit bizony a další takovou naší tradicí u štědrovečerní večeře je soutěž : kdo sní víc řízků 🙂, loni jsem ani nemohla usnout, jak m bolelo břicho 🙂 🙂 🙂

pucinkaaaa
3. pro 2015

Nase stedrovecerni vecere zacina krajenim jablicka a pak si dame vanocni oplatek. Pod talirkem na nas ceka penizka, cesnek, orisek a rybi supina.
Po veceri se vsechno uklidi a ceka se, nez prijde Jezisek. Jdeme vynest odpadky a mezitim k nam priveze Jezisek darky, zazvoni se zvoneckem, pusti koledy a zacina rozbalovani 🙂

makulinecka
3. pro 2015

Hezký den, u nás probíhá Štědrý tak, že velmi brzy začínáme zdobit vánoční stromek, potom snídáme doma připravenou vánočku a společně celá rodina jdeme na hřbitov rozsvítit svíčky těm, kteří už tu s námi nejsou a vzpomíname na časy, které jsme společně prožily.
Doma si potom uděláme svařák dle rodinného receptu a pro děti vánoční nealkoholický punč. Přitom pojídáme vánoční cukroví a díváme se na pohádky. Prostíráme vánoční tabuli, pod talíř dáváme rybí šupinu a při večeři posloucháme koledy. Lijeme olovo a u toho se vždycky dobře pobavíme je to dost podobné jako ve filmu Pelíšky 🙂 Potom otevřeme okno, aby k nám mohl přiletět Ježíšek a zvoníme zvonečkem, rozbalujeme dárky. Večer chodíme na půlnoční a potom jdeme všichni spokojeni spát. Máme radost z toho, že jsme potěsily své blízké nějakým pěkným dárkem.

efulin
3. pro 2015

Mívali jsme tradiční procházku s tatínkem před večeří. Už bylo šero a nám se líbilo, jak bylo město potichu a osvětlené. Vyhlíželi jsme na nebi Ježíška. Maminka měla doma prostor pro přípravy večeře a my si provětrali hlavy po celodenním sezení u TV.

Teď mám vlastní rodinu, tradici musíme nějakou založit, ale dcerka je ještě malinká, tak asi jediná nově založená tradice bude, že udělám o porci večeře navíc - pro biskupa (manžel je katolík a chodí zpívat do katedrály), který nemá v domácnosti ženu, která by mu svátečně navařila. Posledně mu to jídlo moc chutnalo a měl z něj velikou radost. Půst samozřejmě dodržujeme, přičemž manžel se postí opravdu - celý advent nesmí jíst maso a jsou dny, kdy nejí ani mléko či vejce. To je pro mne veliká kulinářská výzva a tak adventní čas je pro nás obdobím zdravého stravování. 😉

mrkew
3. pro 2015

Dopoledne koukáme na pohádky odpoledne jdeme na procházku letos půjdeme poprvé jako rodina ve třech .a večer kolem 6 vecerime u stolu se zapálenou svíčkou a se šupinou pod talířem, pote rozbalujeme dárky

suzik161
3. pro 2015

My jsme chodili s rodiči na Štědrý den na hřbitov. Letos půjdeme už s manželem a mými rodiči a naší dcerkou. Doufám, že bude sníh a budeme moci vzít malou na saních 🙂

lezdr
3. pro 2015

Dodržujeme půst a chodíme na procházku počítat rozsvícené vánoční stromečky v oknech. A Ježíška přivoláváme po večeři zvonečkem.

lucianapolis
3. pro 2015

Když jsem slavila s rodinou, mělo to vždy stejný řád 🙂 vánočka k snídani, velebení u pohádek případně pomoc s obědem. K obědu houbový kuba a poté opět váleníčko u pohádek 🙂 před večeří zapálit svíčky na hřbitově, osmažit kapra ( připravit tajně dárky pod stromek ) a večeře 🙂 pak cink cink a povinné zpívání u stromečku, přesto nikdy vlak nejel 😀 a rozbalování rozbalování 🙂 letos budeme druhým rokem slavit s přítelem a dcerkou sami ( loni měla 4. měsíce ) tak doufám, že už si to letos pořádně užijeme 🙂 chtěla bych pohodu a klid mít na tento den i ve své "nové rodině" 🙂

1miska
3. pro 2015

u nás je tradice chodit do ZOO 🙂 zacalo to tím aby nás tatka zabavil a mama mohla chystat stromeček a my se tam hrozne tesili.... naši už bez nás chodí a tak jsem tradici převzali my a letos dopoledne na stedrý den nastartujeme náš sourozenecký kočárek a s oběma holkama taky vyrazíme 🙂

germaine
3. pro 2015

Naše tradice je jet pro babičku (mojí mámu) a vzít jí k nám na Vánoce...je sama a nikdy bych nedopustila, aby byla na Ježíška sama...znamená to jet odpoledne pro ni a večer po štědrovečerní večeři a následné nadílce ji zase zpět odvézt domů...naštěstí můj muž je tolerantní a hodný člověk a nikdy neřekne ani slovo 🙂

rituska88
3. pro 2015

Když jsem byla malá, tak u nás byla tradice, že jsme na Štědrý den ráno pouze já a taťka zdobili stromeček a mamka zatím chystala výzdobu, stůl atd. Potom mě vzal taťka ven, aby měla mamka klid nachystat zbytek a když jsme se vrátili, začal se dělat salát a kapr a mezitím hrály v televizi pohádky. Někdy jsme si i rozkrojili jablíčko. Já byla pořád nervózní a těšila se na večer a naši byli taky nervózní a většinou se chytli kvůli nějaké hlouposti 🙂
Teď už mám vlastní rodinu a tradice teprve pomalu zavádíme, protože syn je ještě moc malý. Loni měl na Vánoce 7 měsíců, takže bylo všechno totálně zmatené a nic nešlo podle plánu. Ale bylo to hezké hlavně v tom, že už jsme rodina. Letos vůbec netuším jaké Vánoce budeme mít, protože tatínka asi budeme mít v práci - na Štědrý den má mít noční, tak zatím přemýšlíme, jak to všechno udělat, abysme si to co nejvíc užili. Asi jako tradičně budu celý den nervózní a nic nebudu stíhat a asi jako tradičně se i my doma pohádáme kvůli nějaké hlouposti 😀 Ale potom u večeře už bude všechno v pořádku a budeme si to užívat. I když na Vánoce jsem často smutná, protože vzpomínám na svoje blízké, kteří už tu s námi nejsou, tak teď budu i veselá, protože s příchodem našeho chlapečka dostaly Vánoce nový smysl a budeme se snažit mu je udělat co nejhezčí. Samozřejmě tou nejhlavnější tradicí bude Ježíšek 😉

zelenookajana
3. pro 2015

Už od mého dětství je u nás tradicí, že k obědu máme brambory na loupačku. 🙂 Uvařené brambory ve slupce, které si každý oloupe a omastí sádlem, osolí a já zapíjela mlékem. Není to nejzdravější, ale pro mě je to tradice a tu jsem zavedla i ve svém manželství. Moc se líbí. 🙂

pavlak5
3. pro 2015

U nas ,kdyz jsme byli mali ...v noci na stedry den prinesl Jezisek ozdobeny stromecek...to bylo radosti pak jsme se snazili nejist,abychom videli zlate prasatko...to se nam tedy nikdy nepodarilo...na obed byla polevka a na veceri kapr po veceri nas svolal deda na dvur a slo se strilet na Jeziska🙂)))) seskupili jsme se kolem dedy ten vytahl vzduchovku a strilelo se do nebe ....,aby jako Jezisek videl ze jsme uz najedeny.....nastwsti se nam nikdy nepovedlo Jeziska zastrelit a mezitim mamka s babi davali pod stromek darky.
Ted uz nestrilime ..nemame cim a manzel je pacifista,na stedry den se najime a darky rozbalujeme rano 25.12 ,aby si deti vyhrali.....tuto tradici jsem prinesla ze sve predchozi rodiny a nynejsi partner ochotne prevzal.

hohe
3. pro 2015

Máme celý den plný tradic...

Ráno se snídá mnou upečená Vánočka a dříve jsme celé dopoledne zdobili stromek... Letos ho budeme chystat večer předem, kvůli dcerce 2,5 roku... Dopoledne se pak krájí jablíčka, chodíme i na procházku a pak nějaká ta pohádka a nakonec večeře... Od té nikdo nesmí vstát, jen hostitelka... Protože máme spojenou kuchyň s obývákem řešili jsme s manželem, jak to udělat s dárky... No půjdu s dětmi nahoru vyhlížet a přivolávat Ježíška a on dá mezi tím dárky pod stromeček...

abcd987
3. pro 2015

Večer před Štědrým večerem nachystáme se synem na malý talířek trochu cukroví, kdyby nám náhodou Ježíšek donesl stromeček ať si vezme. V noci, když usne jdu zdobit stromeček, aby byl na ráno nachystaný až syn vstane. Ježíšek vždy nějaké cukroví sní a nechá mu tam za to vždy pár čokoládových penízků. Na snídani klasicky vánočku, na talířku máme celý den cukroví, koukáme na pohádky. Odpoledne pomalu začínáme chystat k večeři a když se setmí jdeme na hřbitov zapálit svíčky. Po návratu doděláme večeři. Máme hrachovou polívku, tradiční bramborový salát, kapra, kuřecí a vepřové řízky. Vždy přichystáme jeden talíř navíc a na malou mističku musíme vždy dát malý kousek z každého jídla, které máme na talíři. Po večeři jdou všichni do pokojíčku vyhlížet Ježíška (já si jako odskakuji na WC a dávám rychle dárečky pod stromeček, pak utíkám za nimi a vyhlížíme spolu). Syn má velkou představivost a vždy vidí Ježíška jak sáňkuje po obloze. Pak jdeme potichoučku ke stromečku, aby jsme nevyplašili Ježíška, a ta dětská radost, když uvidí všechny ty dárečky je pro nás s manželem tím největším dárkem. Pak už se rozbalujou dárky a máme večerní pohodičku. Štědrý den je jenom náš. Další svátek začíná návštěvní kolečko rodiny.

hhranolka
3. pro 2015

My máme tradici den před vánoci jdeme na společný oběd do restaurace. Na Ježíška máme bramborový salát a řízek a klobásy - žádná rybka. Pak se jde do pokojicku a čeká se na zvoneček - rozzarena očka naší male jsou to nejlepší!

mazlik1
3. pro 2015

Dokud jsem bydlela s rodiči, tak byla naše tradice pohádky, rybí polévka,kapr a bramborový salát a večeře až po rozsvícení první hvězdičky. Poté zazvonil zvoneček, ozvaly se koledy a šlo se ke stromečku. Pro svoji rodinku bych ráda měla stejnou tradici, akorát bez rybí polévky a kapra 🙂 (polévka bude čekat u babičky). Místo něj si dáváme lososa a je to bašta 😎 Rozhodně až maličká bude starší, zavedeme psaní dopisu Ježíškovi a pod stromečkem bude od Ježíška čekat odpověď.

shenara
3. pro 2015

U nás je tradice (jak jsme byly malinké tak se ale používal normální zvoneček), že taťka zvoní na zvonek u dveří. Že už jde jako ježíšek 🙂

kacinda
3. pro 2015

Tak ja uz se nemuzu dockat, az rano vstaneme, dame si vanocku a kakao, pak do obchodu nakoupit na chlebicky, pak dopoledne obejdeme rodinu, povymenujem si darecky, pak prijdemw domu, divame se na pohadky a uzivame si prichystane dobroty, az je vecer a pruchazi na scenu ta nejkrasnejsi cast, na kterou se cely rok tesim. U nas je tradici, ze po veceri vyhlizime z okna pokojiku jeziska (to ma na starost tatinek) a ja rychle pripravuji darecky pod stromek. Delavaly jsme to tak i se sestrou, kdyz jsme byly male. Pak je nejkrasnejsi videt ty detske ocka plne radosti z nadelenych darku. Vecer pak pulnocni, kde chodivam jen ja s babickou. To je nase osobni tradice 🙂

joannah13
3. pro 2015

když jsem ještě slavívala Vánoce s rodičemi, tak po večeři jsme se sestrou chtěly rychle ke stromečku, ale musely sme čekat, až mamka umyje nádobí, to nás tááák nebavilo a tak sme koukaly naproti do paneláku a sledovaly jsme, jak za okny září stromečky, potom najednou zazvonil zvoneček a to sme byli všichni v kuchyni, do dnes nechápu, jak to naši udělali a těším se, až nám to prozradí, slíbili mi to, že až budeme mít vlastní děti, po rozbalování dárků jsme zase všichni koukali z okna naproti, kde hrála každý rok dechovka vánoční písničky... už se těším, až budeme s přítelem vytvářet NAŠE tradice pro naše děti 🙂

princeznaj
3. pro 2015

Naše rodinná tradice spočívá v tom, že se sjedeme celá rodina k našim a slavíme štědrý večer všichni společně, zvyky máme hodně tradiční, vánočka, pohádky, kapr, salát, podvečerní procházka, tajemství se zvonečkem, dárečky s překvapením ❤ já už se zase těším jak malá holka 😵

prada11
3. pro 2015

Naše tradice jsou ze Slovenska. Salát k večeři dělám já už odmala, stromeček zdobíme večer před Štědrým dnem a večeře je u nás tradiční- vánoční oplatka z medem, česnek, kapustnica, opekance z makem nebo bryndzou a salát a ryba. Před večeří a po večeři se pomodlime a pak si rozdame dárky. Ba Slovensku jsme vždy po večeři šli na hřbitov zapálit dedovi z babi svíčku. Bohužel už dva roky jsme tam na Vánoce nebyli, tak zapalujemě svíčku aspoň doma.

anik.l
3. pro 2015

Když jsme byli ještě děti, tak naše každoroční tradice byla, nachytat Ježíška v akci. Po večeři, jídle a běžných tradicích jsme stáli u dveří a jakmile zazvonil zvoneček (musel úplně dozvonit) jsme vypálili ze dveří ke stromečku a pod ním byly již dárky, nikde nikdo. Tuto tradici jsme měli hooodně dlouho, skoro až do dospělosti, protože nám rodiče nechtěli prozradit, jak to dělají, že jsou všichni s námi v pokoji a zvoneček zvoní u stromečku.
Nakonec jsme to z nich dostali. Vedle v místnosti, kde stál stromeček byla stará hifi věž. Mamča nahrála na úplný konec kazety zvonění zvonečku. Když jsme se sourozenci chystali slavnostní tabuli, rychle nachystala dárky pod stromeček a pustila kazetu. Než ze celá přehrála až na zvonění, byli jsme už dávno po večeři a zbyl čas i na klasické tradice. Na tohle hodně rádi se sourozenci vzpomínáme 🙂 a taky to hodlám letos nějak vymyslet pro dcerku 😀

petracig
3. pro 2015

U nás doma bylo vždycky tradiční po štědrovečerní večeři si dát jako "dezert" colu a do toho polárkový dort. Někomu to možná může připadat, jako zvláštní kombinace, ale je to opravdu mňamka 🙂

maminkazdenicka
3. pro 2015

My chodily každý podvečer na procházku a mezitím se uzavřely dveře obýváku, abychom nevyrušili Ježíška 😀
pak jsme čekali až všichni dojedí večeři a taťka zdržoval, chtěl si přidávat a jedl hrozně pomalu 😀
po rozbalení dárků jsme se ještě dojedli večeře, protože jsme měli hlad a u stolu jsem toho moc nesnědli 😀
a pak klasika spaní s dárky v posteli 😀
na Vánocích jsou nejlepší rozzářené oči dětí, mě bude čekat teprve první Ježíšek s mým malým synem, ale ještě z toho nebude mít rozum. Doufám, že na Vánoce bude jednou vzpomínat tak hezky jako já.

lenuli3622
3. pro 2015

u nás je tradice sledování pohádek celý den ale někdy i vyjdem na procházku 🙂

olidor
3. pro 2015

U nás doma vždy platilo a platí, že se při večeři nesmí odcházet od stolu🙂 Když nejstarší sestra začala chodit se švagrem, tak se špatně domluvili na čase🙂 Švagr stál hodinu venku v chumelenici a díval se na nás oknem😀 Děda to věděl tak přidal ještě pár Otčenáču😀

Strana
z4