Spánek 2x denně u 21měsíčního dítěte?

zukru
19. lis 2016

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda s tím také někdo máte zkušenosti a zda je vidina toho, že se to zlepší. Je to boj a vyčerpávající. Nikam pořádně nemůžeme, s vrstevníkami se nějak nestýkáme, protože oni chodí spávat po obědě a to my jsem zrovna vzhůru :/
Problém je ten, že vstává v 5-5,30 (je jako budík), pak 3hodiny po probuzení jde spát, po vzbuzení zase za 3hodiny jde spát a večer usíná mezi 19-19,30.
Zkoušela jsem ho natáhnout, aby spal jednou, ale byl protivný a odpolední spánek stál za houby, spí krátce a navíc se do toho neustále budí :(.
Když jsem dávala ráno UM tak stejně neusnul. Spousta maminek mi radí, ať dávám mléko, že jim po tom ještě tak dvě hodiny spí, ale to u nás nefungovalo :(.
Například včera spal dopoledne 2 hodiny a odpoledne usnul až ve 15h a spal hodinu a půl. Tak jsem ho dali spát po 20h. A stejně se v 5,30 vzbudil a řval. Ještě hodinu ležíme v posteli, dělám že spím, ale stejně neusne. Jak mu pomoct, aby ráno déle spal?
Dostala jsem i radu, že jak jdu spát, tak mu dát fenistil, Třeba týden, že si navykne a bude pak tak později vstávat. Že už to má prostě ze zvyku to vstávání.
Máme i spoustu aktivit, protože je hodně aktivní, ale i přesto se tak budí.
Děkuji za rady a postřehy.

drzticka81
19. lis 2016

Hmmm, tak ma proste vyssi potrebu spanku.....a co treba dopoledne ho nechat spat jen pul hodku na regeneraci ? pak vzbudit a dat ho spat kolem 13?

odula
19. lis 2016

@zukru hele... A to je problém? Me dcerka spala 2x denně do tri let... Buď ráda, vsak on si to srovná a za chvilku (par let) nebude spát vubec 😉

odula
19. lis 2016

@zukru jo... Taky se budila kolem pátý , po pátý. A budila se tak i když spala jednou denně a furt vstává první z rodiny. Jo - jedna vec - s letním casem se to zlepší ;)

lv
19. lis 2016

Ranní vstávání měly obě holjy takto brzo, zcela výjimečně, 4xdo roka spaly přes 6. V 8h jsem mívala navařený, napečený, vypraný..prostě máš ranní ptáče. U nás nepomohl ani zatemění, black out závěsy, co některým jo. Buď ráda, že spí.

zukru
autor
19. lis 2016

Taky jsem mela vcera uvarene, uklizene uz v 9 rano. Nejvic se bojim toho, ze ve 2,5 letech jde do skolky a ze to nebude zvladat. Ze je ten typ, co potrebuje hodne spanku, ale neumi si ho dat najednou :( a to jsem v tehotenstvi o nej poradne nevedela, do posledni pulnoci jsem mohla spat :D . taky jsme zkouseli zatemnovaci zavesy, zmeny polohy postylky, tedka spi i s nami a nic.

odula
19. lis 2016

@zukru hele do dvou a půl může bejt všechno jinak. 🙂 dcera nastoupila taky tak cca, ve školce spala jednou v pohodě (maj tam jinej režim, takže se zabavila) o víkendu doma 2x 🙂

ladyhacek
19. lis 2016

Sny se spánkem zlobí (bude mít 20m) ale už spí 1x denně. Co jsem četla tak do 2 let můžou děti spát i 2x denně záleží dle potřeby. Usíná je u nás horor někdy až v půl 10 - v 11 nebylo vyjímkou, ale i když jde spát před 8 tak ráno budíček v půl 7 > nemá vliv na to kdy jde spát. Chápu, že pátá hodina je hrozná. Spí ti celou noc? Sny se stále budí a ot mě unavuje 4x za noc....
@drzticka81 zkusila bych jak píše - nehcat spát jen chvíli a pak dát spít dřív.
fenistil bych tedy nedávala.
Spí ti celou noc? Neřešila ybch vůbec buď ráda za ot že spí.

zukru
autor
19. lis 2016

nekdy sebou mlati, neustale se toci, a z toho je klidna noc. Dneska treba na spanek dopoledne nevypada. Spis mi jde o to, aby si trosku prodlouzil rano spani. Kdyz vstava v 5, tak ma ten den tak dlouhy, ze je z toho spise takovy protivny.

lv
19. lis 2016

@zukru kolem 3r se to upravilo, až na skvělou 7h

zukru
autor
19. lis 2016

Iv to je hezka vidina :D

klara2606
19. lis 2016

Já mám prcka 8 měsíců, ale to vstávání je taky boj. Taky vstává okolo 5té ať dělám co dělám a zkouším co zkouším 5tá je jasná. A se změnou času to zkoušel už ve 4 😖

veg
19. lis 2016

@zukru ono vstavat se svetlem je vec nejprirozenejsi ☺ , treba by to i tobe udelalo dobre, jit spat driv a rano si privstat, co? Myslim si taky, ze ty obavy ze skolky jsou zbytecny, protoze si zvykne na ten rezim tam, a prizpusobi se.
Ja mam 9mesisicniho cvrcka, a pres den spi taky dvakrat, vecer chodi spat kolem 9 - 11 a v noci se budi tak 3 - 5× a vstavame tak v 6 - 8, uz jsem si zvykla, nejdriv se mi vstavat nechce, ale staci par vytlemenejch usmevu, a jsem cila jak rybicka a stastna, ze muzu byt vzhuru a zit s takovou radosti 😊

lutu11
19. lis 2016

U nas do 18 ti mesicu taky spanek 2x za den. Vyresila jsem to jednoduse. Dopoledni spani zrusila, snazila se ho do 11:30 utahat hranim a ve 12:00 spal jak dudek. Nejdriv 2 hod, ted uz jenom 1. Rano vstava s vychodem slunce. V lete v 5:00, v zime nekdy i v 8:00. Na to bam bohuzel zatim nic nepomohlo. Ps. Ma 31 mesicu.

zukru
autor
19. lis 2016

@veg jenze v tech 5 svetlo jeste neni :( . vcera jsem usnula s nim, kdyz jsem uspavala a stejne rano jsem nebyla zrovna pouzitelna.
@lutu11 snazim se ho tak natahnout, ale budi se. Musim tam lezet s nim. Nekdy je to fajn, odpocinu si. Ale nekdy potrebuji udelat nejake veci bez nej.

antoinet
19. lis 2016

Určitě bych tomu nenechala volný průběh, ale snažila se to upravit i za cenu, že bude protivný třeba týden. Ten dopolední spánek nechat jen 20-30 minut, poo dát do nejdříve a večer vydržet do 19:30-20:00. V čase, kdy na něj jde ospalost, jít ven na procházku, chladný vzduch a pohyb ho probere. Ale to buzení, to dělá zázraky🙂

zukru
autor
19. lis 2016

@antoinet a kdyz se to budu snazit takto upravit, je sance, ze bude rano vstavat aspon v 6? Toto jsem se snazila delat pres leto, ale neuspesne. Teda spis jsem se ho snazila natahnout. Zkusim to teda s tim buzenim. Dneska sel spat az o pul 12, kdy jsme ho s tatinkem vsemozne bavili a spi uz pres 2 hodiny. Ale musim s nim lezet.

lucinka58
19. lis 2016

Hele, u nás to zase se spánkem není taky žádná sláva - je mu 16 měsíců. Chodí spát v 20.00. usne tak v 20.30 v průměru. Vstává jednou v noci na mlíko a pak jde k nám do postele okolo 5.00. Tam vydrží s náma spát někdy do 6.00, někdy do 6.30. Chodí spát okolo oběda cca na 1,5 hodinky. Já jsem úplně za celej den vyřízená. Co bych dala za 2 spaní...... 🙂 Hele, u nás zabrala nějaká aktivita a zkusit mu to dopoledne protáhnout. U nás zvítězila třeba herna, kde jsou děti nebo nějaká aktivita s dětmi, kde se nebude cítit dítko unavený a na spaní a zabaví se. Můžete to takhle postupně natahovat o půl hodinku, hodinku apod. Nám vydrží malej takhle vzhůru dopoledne maximálně 5 hodinek, potom musí spát. A odpoledne v klidu je vzhůru i 6-7 hodinek a nemá problém 🙂

zukru
autor
19. lis 2016

@lucinka58 me spis jde o to, aby rano dele spal. kdyz vstava v 5,tak je ten den pro nej strasne dlouhy. A v 8 uz nevi, co by delal :( . krouzky mame, a stejne po nich usnul v 11 a spal max do 12,30. Takze v 15h uz byl zase mrzuty a bylo to odpoledne pro nej dlouhe. I ldyz jsme chodili ven, hernicek atd.
Je pravda, ze pul roku mel vecne rymu a kasel. Dr mi tvrdil, ze je to nachlazeni ale me se to nejak nepozdavalo, takze to vypada na alergii. Potencionalno alergeny jsme odstranili. Zlepsuje se, ale to spani mu to totalne rozhodilo. Predtim dokazal po krouzkach spat i 3 hodiny. Ted se modlim za hodinu a je protiva

veeeraf
19. lis 2016

Dětský spánek se často mění, dnes vstává v 5, příští měsíc třeba v půl sedmý. U dcerky se spánek ustálil kolem druhého roku.

veg
19. lis 2016

@veeeraf to jo, to je fakt, ja si od porodu do konce 4mesice libovala, jak jsem to vychytala, mala spala od 8 a probouzela se kolem 3 a pak az v 8 😀 .. no a pak se zacala otacet na brisko a pak zacaly rust zuby a od ty doby v noci vstavam nekdy i 8× a rano v 6 ma vyspano..doufam, ze to brzy pomine, jelikoz mam ten pocit, ze jsem zase v tom 😅

drzticka81
19. lis 2016

tak ten detsky spanek se upravuje vekem, syn treba taky vstaval pred sestou 🙂)) coz pro me telo nebylo prihodne - jakmile prestal spat ve dvou letech po obede, zacal chodit driv spat (kolem sedme, ted ma 4.5 a chodi kolem osme) a jeho nocni spanek se protahl a zacal vstavat kolem sedme 🙂)) coz je super, dcera ta taky nastesti spi do sedmi -nejak se nam to upravilo ke spolecne spokojenosti-uplne jsem cekala, az mladsi (dcera) taky prestane uplne pres den spat -coz je super-oba dva jdou spat v osm a spi az do sedmi 🙂))) konecne po 4 letech 🙂))
nektere deti jsou holt ranni ptacata -kamoska mela oba dva syny, ti dokonce vstavali uz kolem 4 🙂))) ja si myslim, ze to prejde s vekem a s jinym spankovym rezimem -ted bych se snazila prejit na jeden spanek denne a hlavne bych nic neocekavala a brala to tak, jak to je 🙂)))

kamiladen
18. říj 2020

Ahojky,taky s tím tak nějak bojujeme,je ji teď 22 měsíců a začíná blbnout,chodí mi spat až 22 hodin,usně a spí domohl 8,pak usně kolem poledne obvykle, spí jak kdy....1,5 někdy 2 a i déle někdy,ráda bych upravila ten večerní casyale zatím se nepovedlo...chtěla bych,aby v 9 už spala,ale zase je fakt, že manžel spí vedle a boji se brzkého vstávání,aby se trochu aspoň vyspal,je jasne,že by to člověk chtěl tak nějak optimálně,ale....úplně brzo se nám teda vstávat nechce....není to ani ontom pohodlí,spíš ji to nějak nastavit