Dovolená u moře, ale na venkově. Máte zkušenosti, tipy?

barmarks
4. únor 2015

Máme doma astmatika a chystáme se na dovolenou k moři.Nejsme přímo koupací a opalovací tipy,ale co by jsme pro naše zlato neudělali 🙂 .Představa týdne tráveného u hotelu a moře nás docela děsí.Chtěla jsem najít něco na venkově,kam dojedeme autem,Francie,Itálie nebo chorvatsko.Mohli by jsme vyjíždět na výlety po okolí a k moři 😉 Bohužel jsem nic takového nenašla ☹
Podělte se o své tipy,rady a zkušenosti 😉

gebymaruska
4. únor 2015

My když jsme byli na svatební cestě po Provence, tak jsme byli ubytování ve vesnici Les Tamaris. Je to celkem blízko do Marseille - je vidět už břeh Marseille v Les Tamaris. https://maps.google.at/maps?hl=cs-AT&q=marseill... Kemp byl hned u moře. Pláž - písčitá je sice trochu dál po cestě. Ubytování jsme byli v bungalovech. Je to poměrně oblíbený kemp Francouzů, kteří tam vegetí prý snad celý měsíc ( mají delší dovolenou snad). V areálu je menší udržovaný bazén. V okolí jsou asi 2-3 pláže písečné. (Neobešli jsme tam všechno, protože jsme měli hodně náročný program). My tam byli na konci července a to moře bylo ještě lehce studené, ale nakoupání to sice bylo, ale spíš záleží, na okolních vlivech - hlavně na Mistrálu (větrném počasí, které se v Provence střídá snad s horkem). Hned u kempu je obchůdek na potraviny. Nevýhodou, ale je, že bez znalosti francouzštiny bych tam nejela. Majitelé kempu jsou echt Francouzi a sice tvrdí, že klidně můžete komunikovat rusky/anglicky, ale stejně komunikace moc nešla, páč houby uměli. Takže si myslím, že na vesnicích to ve Francii asi bude všude stejné, i kdyby to bylo bůhví kde. 🙂

jitavrtule
4. únor 2015

@barmarks nádherná, ale opravdu moc, je Korsika. Parádní teplé a čisté moře, nekonečné písčité pláže, zároveň o kus dál ve vnitrozemí vysoké hory, spousta značených treků, zajímavá městečka. Pokud pojedete autem, dá se buď postupně celá objet, nebo tedy zakempit na jednom místě a dělat jen výlety po okolí.
My se tam rozhodně vrátíme, je to fakt výjimečně krásný kus země a je tam úplně všechno.
V Itálii je pěkné Toskánsko - Florencie, Sienna, Pisa, mramorové doly v Carerra, Orbetello. Byli jsme tam pár let zpátky na kolech, ne teda jen u moře a fakt paráda - mimo jiné úžasné sirné termální prameny, opravdu bohatá historie - Sienna je krásná.

http://www.toskanskoitalie.cz/

hojda
4. únor 2015

kamarádka si teď pronajímájí na měsíc dům ve Francii, je mimo sezónu, tak se to dá pořídit levněji.

jitavrtule
4. únor 2015

@barmarks a v Chorvatsku je ještě moc hezky na Kornati a kolem Murteru. Luxusní moře, šnorchlování, kus dál na výlet NP Krka nebo třeba Vransko jezero,dá se půjčit na den loďka...
s ubytováním neporadím, my všude kempujeme,takže apartmány apod netuším.

bobisek90
4. únor 2015

Ja treba moc rada jezdila na ostrov Murter, mestecko Murter. Hotel jako takovy tam clovek nenajde, bydli se v apartmanech ve stredne velkych domech. Mestecko je prijemne, vsude blizko a plaz je krasna, piscita.

barmarks
autor
4. únor 2015

@jitavrtule Díky za tip.A jak to děláte s kempování?Jedete pouze na jedno místo nebo přejíždíte?Zamlouváte si kemp předem,nebo až na místě?

konidana
4. únor 2015

@barmarks My jezdíme k moři také, ale nejen k moři. Na místě bychom nevydrželi. Kempujeme většinou na divoko nebo někdy i v kempu, ale dopředu nic nezajišťujeme. Byli jsme asi všude, co píšeš, Francie (Provense), Itálie (většinou ostrovy - Sicílie, Sardinie a i francouzská Korsika), Chorvatsku se spíše vyhýbáme - je moc turistické. Také má skalnaté pobřeží a přístup k moři mimo kempy defakto není. Zato fajn, je Slovinsko a i ostatní balkánské státy.... Naši kamarádi s rodinou tyto cesty řeší půjčením karavanu.

jitavrtule
4. únor 2015

@barmarks My zatím vždy přejížděli - třeba tu Korsiku jsme v roce projeli celou, z Bastie nahoru do té anténky a pak po západním pobřeží na jih do Bonifaccia a vnitrozemím přes hory zpět. Nikdy jsme v jednom kempu nespali víc jak 2-3 noci. To samé Chorvatsko, tam jsme jeli road trip přes Maďarsko, Srbsko a Černou Horu, v Murteru jsme byli tři dny už spíš jen odpočívat a pak zpět po pobřeží. Toskánsko - tam jsme byli s busem, takže věci nám vozil bus a my jezdili na kolech. Kempy byly zajištěné, ale jen proto, že nás bylo 40. Jinak my dva jezdíme víceméně na blind, ale taky jsme až do letoška byli bezdětní 🙂 nicméně klasické kempy nikdy úplně plné nebývají. většinou máme podle průvodce a netu předběžně vymyšlenou trasu a vyhlídnuté kempy, ale ve finále často spíme jinde, jedem podle ukazatelů a když se nám někde líbí, tak tam zůstaneme.

jitavrtule
4. únor 2015

jo a ještě mě napadá - ale to záleží na tom kolik vlastně je tomu vašemu malému astmatikovi. Pár let zpátky jsme byli na jihu Francii a jeli Canal du Midi na půjčeném houseboatu. A to bylo teda taky super. První úsek byl podél středozemního moře, pak to odbočilo do vnitrozemí mezi vinice. Ty lodě se dají půjčit na různě dlouhé trasy a je to fakt zábava. Akorát to je lepší ve víc lidech, ve dvou s děckem byste si docela mákli.

lv
4. únor 2015

Na chorvatských ostrovech robinsonady - pronajaty dum, většinou zátoka pro 1-2 domy /vilky s terasou/ vzdálené od sebe stovky metru. Takže soukromí, čisto..do nejbližší vesnice par km autem. Zkus hledat přes adriadatabanka.cz

krystalka
5. únor 2015

@barmarks - nám se před pár lety moc líbilo na chorvatském ostrově Cres, sice ještě bez syna, ale dětí tam s námi bylo dost....byli jsme s jednou rodinnou cestovkou, která dělá už spoustu let jen tento ostrov, nejsou tam žádné velké hotelové komplexy, jen apartmánové domy a kempy, pláže většinou betonové nebo kamenité...bydleli jsme v malém apartmánovém domku, můžeš si vybrat pokoj a nebo apartmán, domky jsou rozhozené v takové klidné čtvrti (i když on celý ten ostrov je velmi klidný), v jednom hlavním domě je jídelna a další zázemí, dají se tam dělat výlety po ostrově...bylo tam fakt nádherně, s tou cestovkou se dá jet buď autobusem, cca 15 hodin jízdy i s trajektem....a nebo si můžete zaplatit ubytování a jídlo a dojet vlastním autem....i jídlo tam bylo super, nápoje v ceně, personál jsou Češi, dobře znají prostředí, takže poradí co a jak a kam, nebo když se vyskytnou nějaké problémy, tak vědí co a jak, jsou to moc příjemní lidi....a hosté se jim tam velmi často vracejí, zájezdy prodávají od konce listopadu a už v prosinci bývají některé termíny zamluvené nebo vyprodané....jestli se někdy rozhodneme absolvovat se synem cestu k moři, tak jedině sem 🙂 (on delší cestování nemusí, tak zatím vyčkáváme....).

barmarks
autor
5. únor 2015

@krystalka Díky za tip,zní to dobře.Můžeš prosím poslat odkaz nebo kontakt na tu cestovku? 🙂

polaks
5. únor 2015

My ideme do Chorvátska,domček je v dedinke,síce pri ceste,ale hneď za cestou more...tak som zvedavá,ja som teda chcela hotel,ale sľúbila som manželovi,že tento rok vyberá dovolenku on,tak dúfam,že sa vydarí...
http://levnedochorvatska.cz/jizni-dalmacie/drac...

evrlein
5. únor 2015

doporučuju tyhle stránky- pronájem domů, apartmánů apod.- ve městě, na vesnici, na samotě... http://www.fewo-direkt.de/.
Měli jsme přes tyto stránky pronajaté bydlení na Korsice a na Maltě...

krystalka
5. únor 2015

@barmarks - byla to tahle www.nykar.cz - byla to fakt moc pěkná dovolená, většinou jsme zvyklí zpětně si jen tak pro sebe po dovolené hodnotit, co kde mohli udělat líp, ale tady jsme nepřišli na nic 🙂

fiallinka
5. únor 2015

No, pokud tam ale jedete kvůli děcku, tak pro astmatika je nejlepší pobyt přímo u moře, a nejlíp na dva a více týdnů... jinak to moc ozdravný efekt nemá, tak zvaž, jestli to pak má cenu a jestli nejet radši do hor 🙂. Ale jinak chápu, mně to u moře moc nebaví, no nicméně vloni jsme se ze stejného důvodu vloni hecli. Letos už jsme objednali brzo - takové ubytko, aby tam byla velká zahrada pro děti a nebyli jsme zavření v apartmánu.

na chorvatskeubytovani.cz nebo ubytovanivchorvatsku.cz toho najdeš hodně, i s popisem, jak je to daleko od moře, jsem si jistá, že jsem tam viděla nabídky ubytování, které nejsou přímo u moře, ale v nějaké trošku vzdálenější vesnici.

anetka1701
5. únor 2015

Jezdíme snad co rok sem http://www.camping-les-roquilles.fr/ :o) Palavas je nádherný městečko, kemp je moc příjemný. Dá se jezdit na výlety do hor - fakt nádhera. Moc doporučuji :o)

kristynakik
8. bře 2015

Ráda bych se přidala k diskuzi. Jsme už 3 dospělý a jedno dítě (5 let). Dva roky po sobě jsme byli v Polsku, kvůli toho, že malý má atopický exém. Můžu vřele doporučit Krynica Morska a ostatní vesnice okolo jsou úžasné, ale letos bychom chtěli na jih. Uvažujeme o Itálii, ale nevím, jak to tam chodí. Chtěli bysme takové místo, kde je písečná pláž a málo lidí. Samozřejmě obchod, restaurace a ostatní by mělo být blízko. Někde, kde se dá dobře dostat autem. Bez cestovky samozřejmě. Když jsme jeli do Polska, tak všude okolo je moc hotelů, penzionů a podobných. Lidé mají na domech všude cedule s pronájmem pokojů, takže tam klidně můžete jet jen tak, bez předem zamluveného noclehu. funguje to podobně i v Itálii?
Shrnuto-Itálie, písečná pláž, málo lidí, čistá voda, dostupnost.
Děkuju předem za odpověď 🙂

saruskas
30. kvě 2016

@jitavrtule Souhlasím, Murtner je luxusní. My jsme jeli autem, takže jsme pak mohli dělat i výlety po ostrově a ubytko jsme měli mobilhouse: http://www.cherry-tour.cz/zajezd/chorvatsko/mur...