icon

Řecko autobusem s 1,5letým dítětem, doporučte cestovku

vodnice
29. led 2015

Můžete mi někdo doporučit nějakou cestovku která vezme dítě do 2let autobusem do řecka? Nejlépe Korfu bych asi chtěla. Netuším zda je tam nějaké omezení, ale je mi jasný že dítě potřebuje místo k sezení a autosedačku. Od CK Aeolus mi došla zpráva že do 2let vůbec neberou že je to nevhodné pro dítě do 2let, což dle mého názoru pokud je to nevhodné pro tak malé dítě tak neshledávám ani vhodné pro dítě starší např.3-8let, ba naopak takto malé dítě bude nejspíš spát, to starší bude dělat bodrel po půl autobusu. Nevíte někdo, je tam omezení nějakou dopravní vyhláškou nebo něco? Odjezd z Brna. Máte někdo nějaké zkušenosti, rady a doporučení na CK která to dítě vezme?

Strana
z5
blahova_andrea
30. led 2015

@eva267 já to ale nesrovnávala ve smyslu finančním, ale ve smyslu zážitkovém a vzpomínkovém 😉 finančně se to samozřejmě srovnávat nedá. mě se jen nelíbí tvrzení, že něco s dítětem nebudu dělat jen proto, že si to nebude pamatovat!

luckiesj
30. led 2015

Nečetla jsem všechny příspěvky, ale myslím si, že tohle je blbost! Rok a půl staré dítě cestu rozhodně neprospí, takhle staré dítě chce běhat a rozhodně nevydrží sedět třeba 24 hodin v sedačce. Kamarádka plánovala jet s rok a čtvrt starou holčičkou do Chorvatska autem a nakonec to taky vzdali, protože ona prostě takovou dobu v autě sedět nevydrží. A to by si vlastním autem mohli dělat hodně časté přestávky. Nakonec letěli letadlem do Řecka, protože pár hodin v letadle dítě opravdu vydrží, ale 24 hodin v autobuse ne! Navíc tím budete rušit ostatní lidi v autobuse.

saji
30. led 2015

@vodnice Ahoj, tak já teda nevím, ale zkusila bych se vžít do ostatních! Co ostatní cestující, co si dovolenou zaplatili a budou se tahat busem s uřvaným dítětem? To je Ti fakt jedno, že ostatním pokazíš dovolenou? Jak by bylo Tobě? A teď dítě. Představ si, že sedíš 20-24h v autosedačce, přikultovaná někde v autobuse, s cizími lidmi, horko jako svi*a. Určitě bych řekla, že bys nebyla nadšená, pokud nemáš super empatické dítě, které určitě pochopí, že jeho matka NUTNĚ POTŘEBUJE MOŘE 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀. Dost ujeté, nezdá se Ti? Letadlem když poletíte, tak se dá dítě na ty dvě hodinky zabavit, že se budete dívat na mráčky atd. Ale v autobuse, takovou dálku a ještě v horku ? Sorry, ale tohle je fakt totálni dotaz pod úroveň průměrného čecha.

carrie_b
30. led 2015

Take si nedovedu predstavit takto stare dite, ktere by vydrzelo cestu prospat. Naopak v tomto roce chteji behat, vsechno zkoumat, tezko jim vysvetlite, ze tohle a tamto nemohou a maji sedet. Za me tedy absolutne ne. Bud bych letela, nebo jela autem pres noc, coz by mi treba ale moje dcera stejne nevydrzela (14m, chodi od 9m), takze my jezdime delsi trasy lazo plazo s pravidelnymi prestavkami na vybehani, nakrmeni, unaveni se, na leto chci poridit dvd prehravac do auta na pohadky.

kalo
30. led 2015

Zkušenost je prostě nepřenosná informace...Když někdo nikdy nejel po zemi do Řecka, pak vám tu těžko uvěří, že je to fakt nesmysl. Cesta po zemi je hodně náročná. My jsme jeli (3 děti- 7,3 a 1 rok), autem přes Itálii a pak 24h trajektem, měli jsme kajutu a i tak to byl fakt masakr.
Za mě doporučuji - zkuste a určitě dojedete, ale bude to takový brutal, že budeš celou dovču trpět představou, že vás ta stejná cesta čeká ještě zpět 🙂 @vodnice Za rok vymyslíte na 100% něco jiného

polaks
30. led 2015

Boli sme v Bulharsku (1600km) pred dvoma rokmi,mladšiemu synovi bol 1 rok a 2 mesiace,starší mal 2 a pol roka,dcéra 6,išli sme autom,cesta trvala 22 hodín.Moje deti sú na dlhé cesty autom zvyknuté,keďže som zo SR a jazdíme tam dosť často.No bolo to pre ne fakt dlo,výhodou bolo,že sme zastavili,vždy keď deti potrebovali,takže dalo sa to zvládnuť,púšťali sme im rozprávky na notebooku,každých 100 km sme zastavili aby si pobehali + keď potrebovali na wc.Ale ísť takú diaľku autobusom,tak to ani omylom.Neviem si predstaviť,že by sme si nemohli zastaviť kedy by sme chceli.Malý keĎ začal plakať a bol nervózny,tak sme zastavili,dali sme si hoďku pauzu a šli sme ďalje,ale autobusár taký ochotný nebude a už vôbec nie cestujúci....Tento rok ideme do chorvátska,zasa autom cca1200km,deti sa tešia,už sú strašie,no aj tak pôjdeme na noc,aby im to rýchlejšie ubehlo...Rada by som šla letecky,ale do lietadla nedostanem manžela,takže chodíme všade autom,myslím si,že je to oveľa lepšie než autobusom s ďalšími 40 ľuďmi.
A ak dotyčná nemá auto a nemá peniaze na lietadlo,tak by mala zvážiť,či nieje lepšie radšej sedieť doma na zadku,než takto vytrápiť dieťa...alebo radšej vybrať destináciu tak do 800km,aj to už bude pre to dieťa dosť...

roseinka
30. led 2015

Nemám vlastní zkušenost, ale jednou jsem jela autobusem z letiště ve Španělsku dvě hodiny do města, kde jsme měli být ubytovaní. A byla tam maminka s malým dítětem (tak kolem roku) a to dítě celé dvě hodiny hystericky brečelo a zvracelo. Bylo mu z té jízdy zle... Takže jsem se zařekla, že já v životě někam s takhle malým dítětem nepojedu. Mě je taky v autobusech špatně, tak kdo ví, jak to budou mít moje děti. Prostě si počkám až jim bude tak kolem 5ti let. 🙂 Já v pěti letech jela do Řecka autobusem a celou cestu jsem právě prospala. 🙂

somalicats
30. led 2015

Se svou starší jsem cestovala dlouhé tratě od jejích 3 let, ale až na jednu vlakovou výjimku zásadně autem. Autobusem nikdy, mladá byla živé dítě a v buse by to fakt nedala. Vlak zvládla, protože se mohla hýbat v rámci vagónu, v autobuse za jízdy se prostě musí sedět, to ani řidič z bezpečnostních důvodů nedovolí, aby mu tam běhalo v uličce dítě.
Sama jsem jela busem do Anglie, do Itálie, na Korsiku, můj ex jel v létě busem do Barcelony a sám prohlásil, že už nikdy víc a další rok pak letěl letadlem (měl tam tenkrát mámu). Ten autobus fakt není pro cestování nic extra, i když jsem to sama tak nějak dala, tak dítěti bych tohle neudělala.
Řešilo se tu Chorvatsko - mně se tam třeba moc líbí, ale my, když tam jedem, tak ne do těch turisticky atraktivních oblastí, ale vždycky to zaparkujem někde v nějaké malé vesničce a to je sakra rozdíl. Taky mám vyhlídnutou destinaci v Turecku, až bude mladší dcera větší, pro děti je to tam jak dělané, ale pochopitelně letadlem...

achjonetusim
30. led 2015

Holky snad necekate ze zakladatelka tematu bude brat ohled na ridice a cestujici v autobuse, kdyz nebere ohled na svoje vlastni dite 😅

ninive211
30. led 2015

Tip na CK, která by vzala dítě mladší 2 let busem, nemám (i pochybuju, že nějaká taková existuje, možná se pletu), ale napíšu svoji zkušenost. Když jsem byla v pubertě a post-pubertě, jezdívaly jsme každý rok s holkama k moři autobusem - do Itálie. Jednou jsme jely na Gargáno, to není zas až tak daleko (oproti Řecku), asi těch 15 hodin busem. A před námi seděla rodinka, holčička asi dva a půl roku a chlapeček asi 6 let. No řeknu ti, to byl fakt zážitek s nima cestovat! Jako ta holčička snad ještě i šla (několikrát tam teda hystericky brečela, ale jinak i dost spala, takže docela dobré), ale ten chlapeček, to by asi nějaký hyperaktivec s ADHD nebo nevím, pořád si stoupal na sedadlo a vykřikoval, "komunikoval" s ostatníma, běhal po uličce, absolutně neposlouchal rodiče, no děs! V noci děcka (obě) pobrekávaly. No už předem jsme se děsily cesty spět až s "rodinkou" pojedeme. Už těch 15 hodin bylo pro ně fakt moc!
Takže za mě, s malým děckem min. do 5,6 let autobusem k moři nikdy! Buď autem, kdy můžeš zastavit kdy a kde chceš ty (i na dálnici je každou chvíli nějaké to odpočívadlo) anebo našetřit na letadlo (když už teda MUSÍŠ k tomu moř). A nebo třetí možnost, když na to letadlo nemám, tak zvolím jinou možnost a zůstanu u toho českého rybníku, však u nás je taky krásně a když tu byly ty skoro čtyřicítky, tak jsem si kolikrát říkala, že i u toho moře by snad bylo líp, jak bylo teplo.
A když už se tu Řeší Chorvatsko - tak taky záleží, kam jedete, jiný ráz má Istrie, která je, co se týče přírody, nic moc, ale je blízko, jiný severní a střední Dalmácie, která je turisticky profláknutá, ale krásná s tím pohořím Biokovo za vámi, a jiný ráz má zase úplný jih Chorvatska až na hranicích se Srbskem (tam jsem byla na mé první dovolené u moře v 15 letech a byla jsem unesená)

marton
30. led 2015

@vodnice teda to byla smršť negativních odpovědí 😒 .Úplně chápu,že chceš jet s dítětem k moři.Píšeš,že takto jezdíš už několik let,tak snad víš do čeho jdeš.Cestovku neporadím,prostě bych zkoušela hledat.Jezdíme s dětmi od malinka.Poprvé v 11 měsících,autem Itálie.V zájmu zachování našich nervů raději lítáme.Autobus by stopro nedaly.Za 14 dní kluky čeká první 10ti hodinová cesta letadlem do států 🙂 . A že z toho děti nic nemají?Moje teorie je,že děti zrají ze zážitků.Pro někoho je to moře,pro někoho divadlo.Pro nás obojí 😉 .Tak pokud cestu uskutečníte,tak ať je to zážitek pozitivní 🙂 .

marton
30. led 2015

@tanak 🙂 .

tanak
30. led 2015

Tady už asi nemá cenu nic moc psát 😀 ...V každé diskuzi se najdou "příznivci" i "odpůrci" dané problematiky a většinou se téma zvrtne 😝 - Už to tu není jen o tom poradit zakladatelce cestovku, nebo jinou destinaci, dát rady, tipy a zkušenosti na delší cestování s dítětem, ale taky o urážení její osoby, jak je strašně sobecká, že vůbec uvažuje o Řecku autobusem s 1,5 letým dítětem.... Zakladatelce a její rodině každopádně přeji klidnou pohodovou dovolenou ať pojedou kdekoliv...

evik19
30. led 2015

@vodnice Chápu, že fakt k tomu moři moc chceš, Já jsem taky u moře tři roky nebyla a letos pojedu, kdyby měly trakaře padat🙂 Prckovi budou dva a půl roku a rozhodně ho nepotáhnu dál, než k nejbližšímu moři - čili do Itálie, cca 6 hodin autem. Děcku je příroda ukradená, ocení spíš pláž, kde se bude moct plácat v písku a kde třeba budou i nějaké prolízačky apod.
Cestovku ti neporadím, ale být tebou, zkusila se bych se třeba domluvit s nějakými známými - třeba s chlapama z hospody 🙂 ať tě třeba přiberou do auta až sami pojedou k moři, určitě to bude finančně výhodný a budeš rušit maximálně dva další lidi a ne 40. I kdybych se teda nechtěla ohlížet na vlastní dítě a jeho pohodlí, tak bych to těm ostatním lidem fakt neudělala. To je tak na ránu mezi oči a cestovkám se nedivím, že takovéhle prcky neberou. Jestli takové známé nemáš, zkus se poohlídnout na internetu, jestli někdo nenabízí spolujízdu, aby ušetřil.

somalicats
30. led 2015

@marton @tanak Nejde asi ani tak o to, že by se na zakladatelku sesypala "smršť" proto, že chce k moři, dítě ve věku 1,5 roku už si cachtání na pláži užít může. Jde o to, že ty její příspěvky, jak jsem to tak procházela, vyznívají "já, já, já, autobus, řecko, přes to nejede vlak, i kdyby to dítě řvalo". Řada holek jí tu doporučila spíš letět, když už trvá na Řecku, řada jiných jí tu doporučila jiné destinace.

tanak
30. led 2015

@somalicats To je těžko, každý si psaný text může vyložit jinak a i když několikrát použila že: ona chce jet, řeší primárně jak ona chce k moři (tak jasně že chce ona, 1,5 leté dítě se nevyjádří kam by chtělo na dovolenou 😎 ), tak si nemyslím, že páchá nějaký zločin. Mně taky hodně jako bezdětnou zarazilo, když s námi do Tuniska letěla rodinka s 2 malými dětmi - pofidérní hygiena této země, šílené vedra, přejezd autobusem z letiště atd...a děti to prostě zvládly a nevypadaly, že by to na nich zanechalo nějakou újmu. Děsila jsem se, že budou ječet, s prominutím "otravovat" spolucestující, ale k ničemu takovému nedošlo. Sama za sebe jsem jasně napsala, že já bych takovou cestu s dítětem neabsolvovala, podala svou variantu a šmitec. Každopádně myslím, že zakladatelka přestala na diskuzi reagovat už na první stránce... 😀

marton
30. led 2015

@somalicats v pohodě,každý to vnímáme jinak.Ano,zakladatelka si trvala na autobuse a Řecku,to byl taky její dotaz.Zároveň vysvětlila,proč jinak a jinam ne. To,že by ji nevadilo,že by dítě cestu proplakalo ,mi přišlo tedy taky drsný.Ale vyjadřování některých pisatelek,kdy např.nazvu paní trotlem..to je tedy silné kafe.A první strana příspěvků je fakt výživná ☹ . To,že osobně dávám přednost létání a autem jsme dali "jen"Itálii,jsem paní napsala,ale cpát ji to rozhodně nebudu 😉 .

marton
30. led 2015

@tanak kdybych počkala a hned neodepisovala,tak jsem se mohla pod tvůj příspěvek jen podepsat 🙂 .Má slova,jinak vyjádřená 😉 .

tanak
30. led 2015

@marton Děkuji 🙂

krystalka
30. led 2015

@blahova_andrea - a jak dlouho to tak tím vlakem trvá? Jinak je fakt, že ty vlaky nebývají zrovna nějak extra čisté...ale tak na tu cestu.....syn byl v roce a půl ještě plně na plínkách, takže na záchod ve vlaku by nemusel, na ruce nějaké ty ubrousky, my se synem jezdíme prakticky od narození denně pražskou MHD a ta zrovna taky není nejčistší.....a možná i díky tomu je celkem nezvykle zdravé dítě 🙂 ....u nás by to spíš v tomhle věku byl problém s jídlem....teď už by to bylo v pohodě....jinak my sice nejsme nádražácká rodina, ale syn miluje vlaky odmalička a časem k tomu přibral ještě MHD, takže jsme pořád někde po depech, modelových kolejištích, muzeích, autobusových garážích, tramvajových vozovnách a tak různě 🙂 ....ale jak popisuješ tu cestu a výhled kolem, tak bych jela hned 🙂

somalicats
30. led 2015

@tanak Já byla se starší dcerou v Tunisku loni (svou mladší půlroční jsem tam fakt brát nechtěla), dětí bylo plné letadlo. Jenže letět dvě a půl hodiny, navíc na noc, není takový záběr, jako 30hod cesta busem. Ani tím transferem z letiště nejedeš 30 hodin. Zrovna hygiena v Tunisku mi nepřišla nijak tragická, Egypt je dle mého názoru rozhodně horší, z Tuniska jsem si průjem nepřivezla a to jsem tam jedla a pila vše a s dcerou jsme sjezdily Saharu, takže i jídlo u domorodců jsme zvládly 🙂. Já taky netvrdím, že je zločin jet k moři s 1,5 letým dítětem (letos taktéž doufám pojedem s naší 1,5 letou mladší), ale čekala bych, že ten výběr cesty uzpůsobí především tomu děcku...

somalicats
30. led 2015

@marton Ale jo, já chápu, že se jí v Řecku líbí, že by tam opět ráda. Každému se líbí někde. Ale zarazilo mě to, že tam chce za každou cenu bez ohledu na dítě, nebo že s tím tedy nepočítala dřív a nesnažila se třeba našetřit na to letadlo... Jo, některé výrazy jsou fakt výživné, to jo....

krystalka
30. led 2015

@marton - jenom malá připomínka - ta jedna pisatelka nenazvala jinou "trotlem", ale trollem, to jsi si špatně přečetla....a trollem se v diskuzích obvykle nazývá někdo, kdo úmyslně provokuje a zakládá diskuze, které stoprocentně vyvolají rozruch a hádky 😉 - někdo se tím úmyslně baví, u někoho to tak může vyznět, ale myslí to ve skutečnosti vážně....i mě hned v první chvíli napadlo, že si snad někdo dělá legraci, že tohle přece nemůže někdo myslet vážně, ale bohužel asi jo....nemám nic proti cestování s dětmi, byť to naše zrovna moc cestovatelské není, ale v tomhle věku autobusem a ještě takovou dálku, mi přijde fakt šílené a bezohledné vůči tomu dítěti, protože ono o tom nemá možnost nijak rozhodnout, nemůže říct, že nepojede a nedokáže si představit ani pochopit, co taková cesta bude znamenat...myslím, že rodiče by měli mít trochu soudnosti a schopnosti si některé věci pár let odepřít....zážitky jsou sice pěkná věc, ale jednak v tomhle věku si je děti opravdu moc nepamatují, takže to pro ně žádný extra smysl nemá a je to pro ně spíš zbytečná zátěž....za sebe si myslím, že je lepší, si pár let něco odepřít a pak si to užít pořádně, než si za každou cenu takovou cestu prosadit a pak třeba řešit spoustu problémů, které vůbec nemusely vzniknout....

orchidis
30. led 2015

@vodnice A jinak jsi v pořádku? 😀 Dvouletý busem do Řecka? Tipuju to taky na trolla a pevně v to doufám, pže tohle je vyloženě na sociálku nebo na papír na hlavu 😝.

marton
30. led 2015

@somalicats 🙂 .Já jsem to brala jako dotaz, ve kterém má pisatelka jasno a hledá někoho kdo by poradil cestovku.Jó kdyby se ptala...letadlo x auto x autobus..destinace?Ale ani v tom případě by neměly vypadat odpovědi tak jak některé vypadaly 😒 .Ale to jsem mimo téma a mimo možnosti tohoto fóra.
Jinak souhlasím s Tunisem.Taky se mi tam líbilo více jak v Egyptě.Nechytli jsme tam nic a to bylo tenkrát nejstaršímu synovi 3 a půl roku.S dvojčaty se nám teď osvědčilo Turecko. Pokud to jde,je to fajn s dětmi k moři vyjet,souhlasím,že jim je jedno jaké moře to je,ale taky musí být spokojeni rodiče.Proto my jsme po jedné zkušenosti zavrhli Chorvatsko a přesto tam tolik lidí rádo jezdí.
Hezké odpoledne,já jdu spát po noční 🙂 .

marton
30. led 2015

@krystalka děkuji za upozornění 🙂 .

katerina32
30. led 2015

Do Řecka autobusem nikdy, byly jsme se 3 letou autobusem ve Španělsku a cesta naprosto šílená, jak pro ni, tak pro nás, když už k moři, tak někam blíž, Itálii zvládla naše 15 měsíční úplně v pohodě 🙂

blahova_andrea
30. led 2015

@krystalka no vzhledem k tomu, že v zahraničí jsou vlaky stejně spolehlivé jako u nás, tak ta délka cesty je dost ošemetná. hodiny už si nepamatuju, tipuju dva dny a jednu noc? 😅 no zpátky to mělo zpoždění a dokonce jsme dostali i nějaké odškodnění. syn byl také na plenkách, vzali jsme si vody v 5l barelech a spoustu ubrousků a nebyl to problém. většinu cesty proležel na prostřední palandě, aby viděl z okna nebo proseděl na stolku u okna nebo lítal po chodbičce s dalšími dětmi, moc si to užil. jako na vlastní pěst bych se vlakem k moři nevydala, to bych neriskovala ani sama, natož s dětmi, takže jedině organizovaný zájezd. oni mají nasmlouvané to přepojování vlaků. ony se ty vagony prostě napojují a tamní místní linky tak dlouho až vás to došoupe k cíli 😅 pro mě teda ale pohodlí nesrovnatelné s autobusem. letadlo zatím neznám, to nemohu soudit, je jasné, že to je mnoooohem rychlejší, ale taky to nemá jen samá pozitiva. my teď máme dodávku, takže v plánu jsou dovolené spíše naloženým autem 😉

primaska
30. led 2015

@vodnice Jste šílenci.. s takhle malým dítětem busem do Řecka. Upřímně lituju i vaše spolucestující..

amazonka.k
30. led 2015

Souhlasím, že brát takhle malé dítě na tak dlouhou cestu autobusem je naprosto nevhodné, nikdy jsem nic podobného neviděla a upřímně by mě ani nic podobného nikdy nenapadlo. Maximálně letecky, to je tříhodinová cesta a věřím, že to by se zvládnout dalo, ale autobusem je to strašně náročná cesta pro dospělého natož pro tak malé dítě, dobře si to rozmyslete, CK ví dobře, proč sebou nebere tak malé děti, jistě to pramení ze zkušeností...

Strana
z5