icon

Řecko - Kos - uprchlíci, jak to tam vypadá teď?

prdlousek_7
29. kvě 2015

Ahoj všem,

ráda bych si zjistila AKTUÁLNÍ informace o situaci na řeckém ostrově Kos. Letíme 11.6. do oblasti Marmari a situace s uprchlíky mě vážně děsí! Tak pokud byste se odtamtud teď někdy vrátili, nebo pracovali v cestovce, prosím o info, jak to tam vypadá TEĎ?

Děkuji

Strana
z7
lenka5731
8. čer 2015

@shine2015 náhodou se shodneme moc pěkně - nemá smysl vzájemně ztrácet čas, protože moc dobře víme, co bychom si řekly. My dvě to tu bohužel nevyřešíme.

kaijko
8. čer 2015

@little_frog
@shine2015 vy me bavite, holky 😅

prdlousek_7
autor
8. čer 2015

No holky, to se to zase zvrhlo.. A to jen proto, že si chceme užít klidnou dovolenou a máme strach z "těch lidí"? Nikdo nevíme, jestli se s nima nedostane "ven" nějakej terorista apod. Tak to se strašně omlouvám, že chci mít na dovolené klid 🙂
Každý den je ve zprávách zmínka o nějakém magorovi, kterej někde někoho podpálil, odstřelil.. Ano, děje se to i u nás, ale zatím ne naštěstí v takové míře. A říkejte si co chcete, ale "oni" nejsou lidi jako většina z nás.. Vždyť odkud pochází terorismus? Ze všech těchhle zemí, ze kterých se teď prchá.. Takže mi promiňte, ale těmhle lidem já pomáhat nebudu, neboť jim nevěřím..
A poslední věc.. Tato diskuze má nadpis: "Řecko - Kos - uprchlíci, jak to tam vypadá teď?" Takže "chytrolínci", kteří chtějí diskutovat o pomoci/nepomoci uprchlíkům, založte si svou diskuzi 😉

bajunka
8. čer 2015

nevím jak si někdo může představovat, že když si sem přestěhuje celá Afrika, tak je zachráníme,naopak Evropa se propadne do hluboké ekonomické i sociální, krize. Taky nechápu na co si tady ty pseudohumanistky hrají :/, Jestli Vám to někdo ještě neřekl, tak život není fér, nebyl a nikdy nebude. Taky jsem se nenarodila Rockefellerovi do kolíbky,ale to neznamená, že mu půjdu klepat na dveře, že chci k nim domů, že oni s nemají líp...a naprosto se ztotožňuji s tímto http://houska.blog.idnes.cz/c/459186/do-evropy-...

little_frog
8. čer 2015

Nehodlám se tady pouštět do slepičího tlachání. To by mě v životě nenapadlo 🙂

kaijko
8. čer 2015

@little_frog ted jsi tomu dala korunu.. 😉

annaluciapetrzel
8. čer 2015

@prdlousek_7 http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/re... myslim, ze od mistniho je info nejlepsi

gepe
8. čer 2015

@annaluciapetrzel z meho pohledu nejen od mistniho, i od lidi co tam aktualne byli. Proste souhrn nejen z jednoho zdroje 🙂 a mistni evidentne potvrzuje to, co se zde psalo, ze media zbytecne delaji bublinu a desi lidi pred cestou na Kos 😉
@little_frog uz jsi se do slepiciho tlachani pustila, pozde bycha honit.

alen_ka
8. čer 2015

@little_frog ok, tak letos s sebou beru na dovolenou coby humanitární pomoc sadu prodlužek, ať mají kde nabíjet iPhony 🙂

carrie_b
8. čer 2015

@annaluciapetrzel Vzhledem k tomu, ze se jedna o cloveka zavisleho na cestovnim ruchu, o objektivnosti clanku se da pochybovat☹

lennus
8. čer 2015

@prdlousek_7 Ahoj, z Kosu jsme se vrátili v pátek, byli jsme tam na týden od 29.5. Večer před naším brzkým ranním odletem jsem četla různé zprávy o uprchlících a trošku jsem znejistila. Letěli jsme prvně s naším 1,5 roku starým synem, tak mě hned napadly nemoci. V žádném případě mě tito lidé nepobuřují, naopak s nimi soucítím a bylo mi jasné, že mi jich bude líto, sama jsem pracovala jako soc. pracovnice s cizinci a poznala jsem osobně lidi z Íránu, Íráku, Afghanistánu i Sýrie a byli to slušní a vzdělaní lidé.

Teď k situaci na Kosu. Bydleli jsme v oblasti Lambi. Už po příletu nás delegátka, čecho-řekyně uklidnila, že není žádný problém. Většina z nich bydlela za městem v hotelu, který jim po dohodě s majitelem město poskytlo. Dost z nich se vyskytuje v hl. městě Kos před policejní stanicí, protože čekají na vyřízení dokladů, aby mohli pokračovat zpět na pevninu.
My jsme se určitě nedrželi jen v rezortu, ale vyráželi do ulic, do hl. města, půjčili si kola, protože tam vedou cyklostezky a vyrazili na západ do Tigaki i na východ do Psalidi. Potkávali jsme většinou menší skupinky lidí, poznáte je, jsou jiní než Řekové, ženy samozřejmě podle šátků. A vždy byli v pohodě, nedocházelo nikde k problémům, ke konfliktům, nikde nebyl nepořádek, nežebrali, neobtěžovali, chovali se jako běžní turisté.
Dost jsem se tím přes náš pobyt zabývala a říkala jsem si, že pokud chtějí a potřebují pomoc, tak zřejmě nebudou dělat potíže. Taky jsou to podle informací vzdělaní lidé. Vždyť Češi taky před válkou a komunismem odcházeli do zahraničí, takže nemůžeme házet všechny do jednoho pytle a být zhnuseni. Jsou to především lidé.

Jinak moc doporučuju zajet do Tigaki, jezdí tam busy, ale na kole je to pohodová cesta po cyklostezce. Jsou tam krásné písečné pláže, jeli jsme až na konec, kde nebylo tolik lidí, na pláž Happy Flamingo Beach, byl tam moc fajn pán a po levé straně až u konce restaurací kousek od této pláže byla úžasná restaurace se zahrádkou pod stromy Alikes, moc doporučuju! 😉

bajunka
8. čer 2015

tak dovolené bych se tam taky nebála,ale holky bych samotné nespustila z oči, přece jen 7 let to je už pro ně holka na vdávání :p

prdlousek_7
autor
8. čer 2015

@lennus Děkuji za info a typy, určitě vyzkoušíme 😉

marketuska
8. čer 2015

@lennus díky za tip, konečně něco co patří do této diskuze na rozdíl od příspěvků @little_frog - až budeš mít za sebou někdy skutečnou "misi", tak pak začni psát jak tě chování ostatních pobuřuje, není to o "rozdávání pastelek" dětem!

jersika
9. čer 2015

Kočky, taky o Kosu uvažuji a proto jsem se koukla na příspěvek. Jen chci upozornit všechny, které se tak pobuřují nad necitelností ostatních na pár faktů. Islám jako takový je především státní zřízení a každý Muslim musí dle Koránu šířit svoji víru. Tedy nejen, že podle ní žije, ale je povinen všechny nevěřící na tuto víru obrátit. A jak se to dá udělat mírumilovně? Obsadit nemuslimskou zemi, a až jich bude dost (buď přistěhováním nebo porody), změnit zákony té země na zákony muslimské. To je prostě fakt, to není ani pomluva, ani výmysl. Samozřejmě jsou Muslimové, kteří volí cestu násilí, ale ti mírumilovní volí prostředky takové. Takže prosím všechny ženy, které podporují přistěhovalectví, aby si uvědomily, že podporují přijetí islámského práva v ČR.

marketuska
9. čer 2015

@jersika souhlas a mrkni co sem dala a odkaz bajunka

aneta15
9. čer 2015

Nevíte někdo jak opravdu vypadá situace v Itálii?

kaijko
9. čer 2015

@jersika mam z toho husinu :-/ Prvni co me napadlo, co by delali ti kteri "je" brani, kdyby si "je" jejich dcery a synove privedly domu 🤐

lennus
9. čer 2015

Holky, toto je dost komplikované téma a každý jsme ovlivnění jinou zkušeností, médii apod.
Doporučuju si přečíst něco od prof. Kropáčka, který se u nás Islámem zabývá. Chodila jsem k němu na VŠ na přednášky, nebyl to sice můj obor, ale zajímalo mě to téma. Nedávno jsem s ním četla rozhovor a tvrdil, že mladá generace, která je v Evropě, má právě problém s ukotvením, už žijí jinde, jsou ovlivněni jinou kulturou, i proto jsou mezi nimi často pak extrémisté.
Starší generace často toto násilné počínání odsuzuje. Já jich znala díky své profesi dost a opravdu to byli vzdělaní a milí lidé. Ale samozřejmě nikdo nemůže vědět, co by se stalo, kdyby jich tu bylo víc a víc, což je dost reálné, vzhledem k tomu, kolik mají dětí a i vzhledem k migraci.
Snažím se to pochopit z obou stran, i jako člověk a soc. pracovník.

jersika
9. čer 2015

@lennus Já jen konstatovala, jak to skutečně je. Moje zkušenosti jsou z přímého styku z muslimským obyvatelstvem ať už v "jejich" státě (Tunisko, tam jsem jezdila 10 let a mám tam spoustu známých) nebo ve státech evropských. Já proti nim nic nemám, jsou to často vzdělaní lidé, kteří si nade vše cení rodiny, příbuzných a často bychom si z jejich vazeb mohli vzít příklad, nicméně to vůbec nic nemění na tom, co jsem napsala výše. Jejich povinností je žít dle Koránu a šířit islám, nic víc, nic méně. Oni věří, že je to jejich povinnost a vzhledem k tomu, že islámské právo je dané od Boha, a tedy absolutně neměnné, bylo by naivní věřit v nějaký "pokrokový" islám či něco podobného. Dokonce mohou (uvádím jako příklad) pokud to přispěje k šíření jejich víry, nevěřícím lhát. To není dle islámského práva trestné. To je asi vše, co jsem k tomu chtěla říct 🙂.

lennus
9. čer 2015

@jersika Chápu a vím, co je v Koránu, ale ono jde často taky o výklad a jeho chápání, proto jsou extremisté, kteří si to vyložili po svém a ti umírnění, kteří toto nemají zapotřebí.
Stejně tak Bible má různé výklady. Muslimové třeba uznávají Ježíše Krista a berou jako proroka.

jersika
9. čer 2015

@lennus Ano, je to přesně jak říkáš. Berou Ježíše jako jednoho z proroků, nikoli sice jako syna Boha, ale jako jeho proroka. Nicméně, i ten nejumírněnější Muslim je povinen žít dle islámských zákonů, jeho děti jsou automaticky také Muslimové a pokud může, musí prosazovat islámské právo. Tedy v zemích, kde je nad 50% Muslimů (samozřejmě beru pouze obyvatelstvo, které je schopno volit), je automaticky islámské právo právem státním. Můj kamarád se bavil s jedním imámem, který působí v Bruselu a který zcela otevření mluví o nahrazení "evropského" práva právem islámským (míním tím, že se postupně v jednolivých zemích nahradí dosavadní právo právem islámským), zda se tomuto dá ještě nějak zabránit. Řekl: "Ano! Mějte tolik dětí, kolik jich máme my! Neboť kde je převaha Muslimů, vládne i islámské právo". Což je vlastně logické. V historii to tak bylo odpradávna, vždy ta kultura, která byla početnější, nakonec prosadila své zvyky, zavedla své zákony a nahradila původní obyvatelstvo. Protože - historii píšou vítězové.

lennus
9. čer 2015

@jersika Jasně, všechno to chápu a vlastně i vím a souhlasím, ale co to morální hledisko, nepřijmout uprchlíky?

verjanja
9. čer 2015

Proč jsou Češi jací jsou?
Proč mají tak nešťastnou povahu?
Proč pořád dokola řeší něco, co nemusí?
Proč stále všem závidí, všechny kritizují, pomlouvají, proč se pořád něčeho bojí?
Proč jsou tak hloupí ?
Proč se neumí radovat ze života?
Proč stále na všem hledají to špatné místo aby dokázali pochválit a radovat se?

I když budu vycházet pouze z názvu této diskuze - kdo z vás se skutečně podíval na webkamery z Kosu , které jedou 24hod.denně? Opravdu je lepší stále dokola popisovat, jak je to tam hrozné, jak tam uprchlíci znásilňují malé slečny, protože jsou to tam u nich holky na vdávání (kde u nich? u koho?) , opravdu je lepší nevěřit zprávám z CK, protože oni tam přece chtějí dostat klienty, aby na nich vydělali, opravdu je lepší nevěřit zprávám od těch, kteří se právě vrátili, opravdu je lepší věřit nějakému novináři, který tam vlastně vůbec nebyl, zprávu přepsal od jiného novináře, který tam samozřejmě taky nebyl, ale opsal to taky odněkud a ještě blbě přeložil a fotka se vždy nějaká najde.
Ano, pro Čechy je to opravdu takhle lepší, protože nad tím stále dokola budou tlachat a vykládat jak je to hrozný. Kdyby to bylo krásný, tak není o čem povídat, protože tohle Češi neumí. Smutný , že?

kaijko
10. čer 2015

@verjanja 😀 to trosku prehanis, ne? 😉

nov777
10. čer 2015

@verjanja Smutnej je ten tvuj vylev, kterej s obsahem diskuze v ppdstate vubec nesouvisi. Zaloz si blog a neplevel diskuze.

bajunka
10. čer 2015

@verjanja ty žiješ zas asi v pěkně nalakovaném baráčku na růžovo, za hodně vysokým plotem, a když je ti ta česká povaha tak nemilá, proč tu žiješ?
Ja si naopak myslím, že ˇjsme skvělý národ který miluje život, má krásné tradice, a pokud nejsi zapšklý člověk tak je ten náš kraj krásné místo k žití. Pokud by jsi nebyla tak zaujatá a rozuměla i malé nadsázce, tak tohle nemůžeš napsat. Většina lidí tu psala, že dovolenou na Kosu proč ne, že by se toho nebáli, a šli by do toho. Naopak z čeho usuzuješ, že se nemáme brát uprchlíků? Bylas někdy třeba v Lutonu v Anglii, kde je muslimská většina a původní obyvatele utlačuje (já ano a několikrát a není to moc hezkej pohled) podívej se jak to vypadá na severu itálie, třeba italská media, která se k nám nedostanou, kde jich začne být větší počet začínají být problémy.
@lennus Nikdo neříká, že všichni muslimové jsou špatní,ale Islám není slučitelný s naším způsobem života. A pro mně jako pro ženu a matku dvou dcer je to čiré zlo. A morální hledisko přijímat uprchlíky fakt nemám, může mi i je mi jich třeba líto, ale jak už jsem psala, tím že si sem nastěhujeme celou Afriku a blízký východ, je nezachráníme naopak se sami zničíme. to jsou takové ty řeči lidí co o tom nic neví. Proč si bohaté země jako Saudská Arabie nevezme ani jednoho uprchlíka,když jsou názorově bližší? A nevím jestli jsi se o to vůbec zajímala, ale i ti kteří se sem přestěhovali dříve a byli v klidu tak další generace 2.3. tí už to tady nezvládají, cítí se neukotvení a z nich se právě rodí ti vzdělaní extrémisté. a srovnávat to s útěkem v 1968 tak taky nelze Češi pak nikde nechtěli šířit komunismus 🙂 A jestliže se někdo snaží argumentovat hrou na city, že my máme jakousi morální povinnost, tak nemáme. Češi a Slováci, kteří tu zůstali, nejsou přece nikomu zavázáni. I kdybychom na tuto manipulaci přistoupili, pak jsme zavázáni západním státům. Ne Afričanům. Možná, že obyvatelé ze Západu budou jednou ještě rádi prchat do České republiky, když v jejich státech dojde k etnickým nepokojům.
a poslední výklad Koránu, no tak jistě každý si ho může vykládat trochu jinak,ale prostě ten násilný základ tam je. Výzvy k boji proti nevěřícím vycházejí přímo ze základních islámských textů, z koránu, síry a hadísů. Tyto texty se věnují boji proti nevěřícím z více, než poloviny.Doporučuji se seznámit s několika zvláště výživnými verši z koránu. Pěkně jsou tyto verše setříděné podle obsahu na této stránce: http://cs.knowquran.org/koran/nasili/ Celá súra 9 je jedna plamenná výzva k boji. Súra 9 je nejagresivnější ze všech súr. srovnávat Bibli a Korán je taky nesmysl, jistě ve Starém zákoně je to taky "řežba" ale v dnešní době nikdo nebere Bibli jako návod na život je to spíš historický popis událostí. V křesťanství je „faxem z nebe“ pouze Desatero. Podle islámu Alláh křesťany právě za volný výklad zavrhl! Proto poslal Mohameda, aby lidem dal to správné neodchýlené poselství. Navíc,je Mohamed „pečeť proroků“ tj. posledním prorokem vůbec, takže Alláh už žádné další aktualizacesvého slova lidstvu nedodá. Měnění Koránu je tím nejhorším, čím by se mohl muslim provinit.
Islám páchá zvěrstva právě teď. Argumentovat, že někdo dělal v minulosti totéž, je směšné.

lenka5731
10. čer 2015

@bajunka perfektně napsáno a shrnuto 🙂

alen_ka
10. čer 2015

@bajunka souhlasím hlavně s posledními řádky, islám má i dle svého vlastního kalendáře středověk, což místy bohužel skutečně odpovídá tomu našemu středověku - evropské inkvizici, třeba se během příštích století taky umírní, ale teď nezbývá, než proti tomu bojovat

tilickova
10. čer 2015

@bajunka Taky nevidím žádný důvod si zaplevelit zemi. To co se do Evropy lifruje je pakáž, která jde za lepším živobytím. Tedy budeme jim jejich životy financovat, protože nic pro život v Evropě neumí, budou na dávkách a budeme je doknekonečna integrovat. Někde jsem teď vyčetla a chci si tu zprávu ověřit, že k nám chtějí šoupnout imigranty z Eritreje a Sýrie. Kdo ví něco o Eritreji a tendenci té pakáže znásilňovat (jen tak mimochodem právě Švédsko by o tom mohlo mluvit) tak se bát prostě musí. Osobně jsem poznala muslimů dost a bohužel neznám jediného milého, jediného mírumilovného. A vedle toho, co budou jednou prožívat moje děti jsou mi morální důvody k přijímání uprchlíků buřt. A už vůbec se mi nechce vedle nepřizpůsdobivých, politiků a poslanců živit ještě další hajzlíky, kteří mi jednou čistě teoreticky podříznou krk.

Strana
z7