icon

Řecko - Kos - uprchlíci, jak to tam vypadá teď?

prdlousek_7
29. kvě 2015

Ahoj všem,

ráda bych si zjistila AKTUÁLNÍ informace o situaci na řeckém ostrově Kos. Letíme 11.6. do oblasti Marmari a situace s uprchlíky mě vážně děsí! Tak pokud byste se odtamtud teď někdy vrátili, nebo pracovali v cestovce, prosím o info, jak to tam vypadá TEĎ?

Děkuji

Strana
z7
verjanja
10. čer 2015

Xenofobie je projev chování, který spočívá v nedůvěře, odporu a nepřátelství ke všemu cizímu. Vedle lidských jedinců je pozorována i u dalších živočichů. Je to forma strachu ze všeho neznámého, především z cizinců a všeho cizího (tedy z projevů odlišných kultur, zemí, náboženství, apod.), resp. všeho, co přichází z ciziny, případně co je (co pochází) mimo vlastní sociální útvar (skupinu, podnik, kmen, národ, stát apod.) Tento strach může přejít až v nenávist.[1][2]

Slovo xenofobie pochází z řečtiny (ξενοφοβία) a skládá se ze dvou částí: xénos (ξένος) znamená cizí, příchozí, cizinec, ale také najatý, námezdný a fobos (φοβία) znamená strach, bázeň, úzkost. V překladu tedy xenofobie značí strach z cizinců spojený s pocitem ohrožení a nedůvěry. Xenofobní chování je založeno na rasových, etnických, kulturních a náboženských předsudcích. Do jisté míry může být xenofobie přirozeným projevem. Obavu z cizích můžeme u člověka pozorovat již na kojencích ve věku do tří měsíců.[3]

Jde o společenskovědní termín na pomezí oblasti psychologie (neboť jde o individuální psychický stav) a sociologie (neboť má vážně společenské důsledky). Xenofobie je často spojována s různými formami rasismu jako jejich původce. Z psychologického hlediska je jejím opakem xenofilie, neboli přehnaná, často neurotická záliba ve všem, co je cizí.

marcicek84
11. čer 2015

@verjanja - jaká xenofobie, ono se stačí podívat za hranice, jak to tak po příchodu inkriminovaných skupin vypadá...

lennus
11. čer 2015

@marcicek84 Ty bys mohla být tisková mluvčí! 😀

alen_ka
11. čer 2015

holky, ty z vás, co už na Kosu byly, byla jste některá na výletě v Bodrumu? stojí to zato? chystáme se tam jenom na týden, z toho chceme určitě projet jeden den ostrov autem, tak nevím, jestli jet i na tento výlet

tilickova
11. čer 2015

@marcicek84 Na ten příspěvek nemělo smysl reagovat. Byl mimo mísu a ten člověk nejspíš provokuje....

zo_ja
11. čer 2015

@marcicek84 Přesně. To je pravda, ne xenofobie. Statistiky hovoří jasně. Pseudohumanisti, obv. navíc s absencí vlastních zkušeností jako @verjanja jsou nebezpeční oikofobici.

marcicek84
11. čer 2015

@lennus víš co, nech si ty provokace od cesty, diskuze na tohle se přesula jide, takže bych to tu už nespamovala...

lennus
11. čer 2015

@alen_ka Já tam moc chtěla, ale nakonec jsme kvůli prckovi nejeli. Ale lidi, co tam byli, si Bodrum pochvalovali, vč. kamarádky.

martinkamoj
11. čer 2015

Na Kosu jsem byla a jeli jsme i do Bodrumu, jeli no spíše pluly lodí. Bylo tam krásně, oproti Kosu vedro jako blázen ale dalo se to vydržet, moc pěkná vyhlídka na město od větrných mlýnů, krásné antické divadlo, také sme byly na jednom ze sedmi divů světa, také moc pěkné zlato a šperky- smlouvat a smlouvat.. Ale v jedné uličce sme našli i luxusní turecký kebab 🙂 Takže určitě jeďte.. ;)

alen_ka
11. čer 2015

@lennus
@martinkamoj díky za reakce, tak to ještě zvážím 🙂

martinkamoj
11. čer 2015

@alen_ka Zvažte.. Byla by škoda to nevidět když budete 30 minut od tama 😉

zax
11. čer 2015

Nedá mi to a musela jsem se zaregistrovat. Opravdu mě vytáčí ty řeči o tom, jak bychom uprchlíkům měli pomáhat, protože jsou to milý a vzdělaní lidé s těžkým osudem apod.
- Za prvé, o těch lidech absolutně nic nevíme, nemáme si kde prověřit jejich doklady ani lékařské karty.
- Za druhé - Evropa není tiskárna na peníze. Důvod, proč je Evropa relativně bohatá, je ten, že pracujeme. Těch 16 hodin denně, co nespíme, chodíme do práce, vzděláváme se, pečujeme o své domovy. Copak dělá takový černoušek z Afriky? Souloží a hulí trávu v bordelu před svou chatrčí. Kolik dětí mají Evropanky a kolik Arabky / Afričanky? Základním řešením chudoby v Africe je kastrovat tyto lidi okamžitě poté, co počnou / odrodí své druhé dítě. Ano, zní to nechutně a nehumánně, ale ti lidé se prostě množí geometrickou řadou, aniž by udělali cokoliv pro zlepšení své životní situace.
- Za třetí - většina z nich jsou ekonomičtí uprchlíci. 25tiletí kluci s dotykovými telefony. Všichni míří do Německa nebo do Anglie, protože jim pravděpodobně někdo nakukal, že tam lítají pečení holubi do huby. V Rakousku v uprchlickém táboře se uprchlíci minulí týden bouřili, že k večeři nechtějí bagety, ale 2. teplé jídlo (já 2 teplá jídla denně taky nemám a myslíte si někdo snad, že kdybych se rozhodla odjet do Sýrie či Afghánistánu, že by mi tam ta 2 teplá jídla denně někdo podával???)!!! No a když už někde náhodou zaberou rodinu včetně žen a dětí, první, co do televize řeknou, je něco ve smyslu: "Nikdo se tu o nás nestará, nic nemáme." A co jste jako čekali? Že celá Evropa tu stojíme v pozoru nachystaní se o vás starat?
- Za čtvrté - všichni, kteří tak bráníte práva uprchlíků, děláte něco i vy sami? Kupte si letenku či jízdenku a jeďte o ně do těch uprchlických táborů pečovat. Vyberte rodinné úspory a nastěhujte si je domů. Kdákat o humánnosti financované z cizích peněz, to by uměl každý. Ale kdo ze sluníčkářů ponese následky, až se opravdu něco stane? Zrovna tento týden jsem na FB četla příspěvek holky, co do takového tábora pomáhat jela a byla znechucená z toho, že humanitární pracovníci okolo nich kmitali jak kobylky, zatímco uprchlíci seděli či leželi a ani je nenapadlo, že by přiložili ruku k dílu, o bordelu a stavu wc prý nemluvě... To vám teda řeknu, že si připadám fakt rasově diskriminovaná, když já si za takový servis musím na dovolené platit tisíce a oni jej mají zadarmo.

Jinak já sama se na Kos chystám, takže děkuji všem, kteří sem dávají info o tamní situaci. Vyjádřením z cestovek a osob tam žijících nevěřím - když je turistický ruch živí, těžko řeknou - nejezděte, je tu bordel.

zax
11. čer 2015

Omlouvám se, nevšimla jsem si, že diskuze byla přesunuta.

marketuska
11. čer 2015

@zax Kdy se tam chystáš? Já jen, jestli pojede ještě někdo před námi

zax
11. čer 2015

@marketuska první prázdninový týden, dám pak vědět

marketuska
11. čer 2015

@zax super, my až 13.7., tak prosím dej vědět.

romca_ca
13. čer 2015

Jedu na Kos brigádně na cca 4 měsíce. Taky jsem se bála a chtěla jsem to odříct, ale víceméně, co jsem prošla internet, tak všechny české (povětšinou bulvární) deníky psaly o převzaté zprávě z Daily Mail. Takže se na všech stránkách objevovaly stejné informace, stejná čísla psaná, stejné údaje akorát jinými slovy. Ale každopádně děkuju ___diniki___. Odjíždím zítra večer a jsem daleko klidnější. 🙂 🙂 🙂

prdlousek_7
autor
19. čer 2015

Zdravim vsechny, na Kosu bylo nadherne, vsem doporucuju! A uprchlici? Co to je? 😉

nelis
19. čer 2015

Jupí! Dobrých zpráv není nikdy dost! Díky! 🙂

lenka5731
20. čer 2015

@holka2 myslím, že to je zbytečná práce. Dokud se něco nestane těm dotyčným a nebudou mít nepokoje přímo ve své ulici, budou to stále popírat, vymlouvat se na cokoliv a vést nesmyslné řeči (jen návrh řešení se nedozvíš).

sara07
4. črc 2015

práve sme sa vrátili z Korfu a žiadneho utečenca sme nevideli v letovisku ani na pláži ani v tom mestečku malom. Neboli sme na žiadnom výlete, okolo letiska neboli žiadny tiež ani z autobusu sme nikoho nevideli. Hotel mal strážnu službu.
Teraz som čitala že sú rady na bankomatoch, no na 5 čo tam boli nebol ani raz rad.
Inak nelutujeme bolo užasne.

hsb
4. črc 2015

Tak Korfu leží trošku mimo tyto "problémy" a nevím, kde by se tam vzali? 🙂 Ani Zakynthosu a ostrovů okolo se to netýká.

zax
7. črc 2015

@marketuska Zdravím z Kosu - přímo z hlavního města. Vše je OK. Uprchlíci ve městě jsou (samí mladí muži, žena žádná, tak ať mi nikdo netvrdí, že utíkají před válkou), jde je potkat tak, že např. tři jdou po ulici nebo sedí na lavičce. Rozhodně nežebrají ani nikoho neobtěžují (v centru města žebrá pouze pár místních cikánů). Upřímně, pojedete-li do Paříže, Londýda či Vídně, potkáte tam na 10 m2 jinobarevných víc než tady na celém ostrově...
Ani probíhající finanční krize život na ostrově nijak nezasáhla, rozhodně jsme měli co jíst, v obchodech je zboží, pouze jsem při nákupu v butiku byla upozorněna, že terminál nemusí fungovat, takže jsem platila hotově.

lennus
7. črc 2015

@zax My byli na Kosu před měsícem a žen, dětí a starších lidí jsme potkali hodně, to zrovna začali přijíždět. Myslím, že ženy jsou s dětma někde v hotelech a jinde a muži čekají na doklady.
Je ale pravda, že většina uprchlíků utíká před válkou ze Sýrie, což je pochopitelné. Ale obecně, i z jiných zemích, se jedná o 2/3 ekonomické uprchlíky.

marketuska
7. črc 2015

@zax No, ty skupinky mladých kluků mě děsí popravdě víc než "žebrající rodinky" ☹ Jak je to s jídlem/pitím na hotelu? Manžel někde četl, že to hotely strašně omezily, protože nemají peníze na zaplacení dodavatelů :-/ Nevím co na tom je/není pravdy. To, že nám tam kartu nevezmou už víme, s tím počítáme. Nějaké tipy na výlety? Já nevím jestli se těšit nebo bát toho co ještě přijde ☹

lennus
7. črc 2015

@marketuska Tipy na výlety jsem psala, tak mrkněte na předchozí příspěvky.

marketuska
7. črc 2015

@lennus vím, jen jsem chtěla znát další názor 😉

gigi2
7. črc 2015

@zax my byli taky před měsícem na Kosu,když to začínalo přesně s uprchlíkama a to samé,takových 95%byli jen chlapi...pak nám poslední den i místní číšník v hotelu,kde jsme byli říkal,že brácha dělá na tom cizineckém přímo a většina,co žádá o papíry jsou jen oni,bez žen,bez dětí..rodin s dětma minimum...ženy,děti,všichni by museli na prohlídky k těm papírům,nikde nikdo nebyl,nečekal,jen ti chlapi....ne druhou stranu jsme pár rodin s dětma tam potkali,ale opravdové minimum...takže si též myslím své...jinak přesně,neobtěžovali nikoho,když už někdo obtěžoval,žebraltak místní "tmavé"babky,jedna holčička přišla v kavárně k nám s kelímkem na peníze natahovala ruku,ale místní,co tam seděli,ji rychle vyprovodili...mimochodem,nádherné dítě to bylo,jak z fotky z katalogu...

Strana
z7