Bydlení v ubytovně. Může mi syna vzít sociálka?

22. zář 2020

Ahoj, jsem v hrozně těžké finační situaci. Se synem bydlíme na ubytovně, je to hrozně, nemáme ani vlastní záchod. Sleduje nás socialka, do toho teď ex podal žádost o svěření syna do jeho péče. Myslíte, že mi syna vezmou? A mám právo na bezplatného právníka? Chci to řešit s charitou, ale moje sociální pracovnice má dovolenou.

teeerez
22. zář 2020

Je spousta veci na zvazeni. Jaky je otec ditete, jake je jeho zazemi, jak dokazete vychazet spolu, jak se k synovi chova, jak dakeho od sebe bydlite (a muzes se pripadne prestehovat blize k nemu). Jsi matka a bojovat o to mit dite porad u sebe je naprosto prirozene. Zkus ale na situaci nepohlizet jako na "chteji mi syna vzit" Nebylo by ve vasem pripade synovi lepe ve stridave peci? Jako matky mame tentenci pohlizet na "stridavku" jako na hrozne zlo, ale obvzlast v takovem pripade by to vubec nemuselo byt tak zle a ty bys alespon v obdobi kdy bude syn o otce mela moznost dostavat se ze sve ne uplne dobre situace. Nepises vek syna, ale vychazim z toho, ze bude asi malicky a napr. v hledani prace to tedy neni nejjednodussi.
Jestli neni otec problemovy a ma "bezne" zazemi, nebylo by to nakonec i pro tebe lepsi, kdybyste se treba dohodli ze ted bude syn u nej, nez se das dohromady? Vsak to nemusi byt striktne dano, i kdyz uz spolu nezijete muzete najit formu spoluprace.
Pravo na bezplatneho advokata ti pravdepodobne vznikne. Zde mas formular na bezplatnou pravni poradu:
https://www.cak.cz/assets/pro-verejnost/zadost-...
hradi se poplatek 100,-, pokud pobiras davky v hmotne nouzi, je ti odpusten, ale musis dolozit. Posles (nebo odneses) na pobocku advokatni komory co mas bliz jestli Praha / Brno. Ustanovi ti advokata a ten te bude smerovat dale.

nat
22. zář 2020

Urcite Vas nechci nejak zranovat ci strasit ale pokud ma tatinek bydleni v poradku praci a jine je ti pravdepodobne ze syn bude predbezne sveren do pece otce pokud mate takove trable.A neslo by se domluvit s partnerem aby tam syn na prechodnou dobu byl nez se nejak date do kupy vy a celou tu situaci?Myslim te by ubytovna neni pro nej to nej a dokonce znam bohuzel peipad kdy se dite dostalo na ubytovnu a ma nasledky do dneska a je to peknych par let

irmamala
22. zář 2020

Bydlíme kousek od ubytovny a bojíme se projít kolem co se tam děje. Neumím si představit žít tam s dětmi. Pokud otec není nějaký hajzl a syn by neměl problém s ním žít, dopřála bych mu klidný domov, než se postavíš na nohy.

honzinenka
22. zář 2020

Kde bydlíš? Obrať se na sociální odbor města či obce, kde bydlíš, a zkus požádat o městský či sociální byt - nájemné není příliš vysoké. A také se zkus podívat/ domluvit si schůzku v občanské poradně pobíž svého bydliště: (vysvětlení, co je bezplatná občanská poradna je tady: https://cs.wikipedia.org/wiki/Občanská_poradna)
Seznam poraden a po rozkliknutí i kontakty najdeš tady: https://www.obcanskeporadny.cz/cs/poradny
Hodně štěstí!

honzinenka
22. zář 2020

Ten odbor města či obce by se měl zabývat především bydlením - menší obce to mohou mít sloučené se sociálním..

amazonkajanik
22. zář 2020

Nebyl by lepší azylovy dům,než ubytovna,hlavně kvůli hygieně a bezpečí? Tam by ti i dost pomohli a sociálka by na to koukala i jinak...

shaun40
22. zář 2020

Kontaktuj azylový dúm v míste bydlište .Nejlepši bude když zavoláš na OSPOD .Každé mesto ma azylák pro matky s detmi.To že budeš v azylu není dúvod k odebrání dítete.Sama jsem tam bydlela.

shaun40
22. zář 2020

Bezplatni právni poradna ti nic nevyřeši.Ty máš ze zákona právo na díte a stát ti je povinný zabezpečit azylový dúm přímo se zameřenim na pobyt dítete.Ubytovna není vhodna na bydleni s ditetem.A finance ?máš nárok na dávky od státu.Kolik je díteti let?

shaun40
22. zář 2020

@nat Já nemela práci ani peníze a ani bydlení a tatínek kluky nedostal.

nat
22. zář 2020

@shaun40 ja nerikam ze je to vzdy pravidlo zalezi na okolnostech ale myslim ze pokud je ro jen mozne melo by se jednat v zajmu deti a nikdo nerika ze pani seberou deti naporad....

shaun40
22. zář 2020

@nat V zájmu dítete je aby bylo se svoji maminkou která ho miluje.I človek který nemá strechu nad hlavou má právo vychovávat svoje díte.A to že naši politici dovolili aby lidi vydelávali 18000kč a platili 15500nájem není problém matek to musí vyřešit stát .Né každy na to má.Dalši vec je byt z rozlohou 50m čtverečnich za skoro 3000000kč tak hold jsou maminky které na to nemají .Naštestí stát se o takové lidi musí postarat.Moje maminka jako samoživitelka v roce 1982 dostala automaticky byt.A dnes?Nic.Mám známe maminky které se odráželi od dna dnes máme všechny praci slušne bydíme a o deti se staráme lépe jak nekeři lidi žijíci v kompletni rodine.Stát má ze zákona povinnost ubytovat matku s dítetem.A tatínek musí byt pekna s---e když ji nechá bez penez bydlet na ubytovne.Kdyby mu na tom díteti záleželo tak ji pomúže sehnat pronajem.Takovému človeku bez citu a nezájmu bych nesverila ani pejska.

michaela666
22. zář 2020

@shaun40 Teď reaguji pouze na váš poslední příspěvek, nikoli na situaci zakladatelky.
Stát se MUSÍ postarat? Promiňte, ale bohužel už dávno není rok 1982, kdy stát podporoval rodiny...Novomanželské půjčky, byty pro mladé rodiny samozřejmostí atd...V prvé řadě se musí postarat rodiče sami. Ne chodit s nataženou rukou od čerta k ďáblu pro peníze a spoléhat, že jim někdo zaplatí nájem a dá jim příspěvky na cokoliv.

Souhlasím, že samoživitelky je potřeba podporovat a pomáhat jim. A určitě by se v téhle oblasti dalo dělat víc, protože je občas k pláči vidět jak někdo dostane a někdo ve stejné situaci nemá nárok. Dítě vám neudělal stát, ale dva lidí, kteří si dítě pořizovali s vědomím, že se o něj musí postarat v prvé řadě sami.

somalicats
22. zář 2020

@shaun40 Dítě má právo na oba rodiče, na to nezapomínej. Matka není 100% vlastník dítěte. A pleteš se, stát nemusí pomáhat, stát matce to dítě neudělal. To, že Tys měla smůlu na chlapy neznamená, že jsou automaticky všichni špatní a že děti patří automaticky matkám. Pokud je chlap hajzl, tyran, tak existují azylové domy, kam se dá utéct. Pokud se rodiče neshodli a rozvedli/rozešli se, tak to neznamená, že ten otec je horší rodič než matka, a mají být schopní se domluvit právě v zájmu dítěte.

tulikiss
22. zář 2020

@shaun40 kde prosim je ten zakon co udava statu povinost, ze musi ubytovat matku s deckem a ze se o ni musi postarat.

shaun40
22. zář 2020

@tulikiss Ústava ČR.

nat
22. zář 2020

@shaun40 Bohuzel si musite na toto stezivat bekde jinde a ne urcite zde a kazdopadne pokud ma otce ktery je schopen a chce se o syna postarat nevidim duvod proc by tam dite nemohlo byt a porad je lepsi u otce nez na ubytovne 😫😫Kazdopadne my nastesti ontom nerozhodujeme a patricna mista rozhodnou spravne

veroniquecz
22. zář 2020

@shaun40 který článek?

shaun40
22. zář 2020

@somalicats Ano na oba to je pravda .Pro to se snaži stát pomáhat matkam v tížive životní situaci.Nemúžeme odejmout díte matce jenom pro to že nemá peníze to nejde.A pomoc od státu je jenom na rok.Pak si maminka sežene za pomoci sociálnich pracovnic byt.Který je ji hrazen ze socialnich dávek ve výši 70%nájmu.A trvàm si na svém že stát matce musí pomàhat.Mimochodem naši rómsky spoluobčani to vedi a pro to tyhle dávky státni pomoci využívají naplno.

michaela666
22. zář 2020

@shaun40 Myslíte Listinu základních práv svobod, článek 32? 5) Rodiče, kteří pečují o děti, mají právo na pomoc státu. ...Pomoc státu je v tomhle případě rodičovský příspěvek, podle mého.

teeerez
22. zář 2020

@shaun40 On je ale trochu rozdil mezi "odejmutim ditete", tedy predani ditete prislusnym institucim a sverenim do pece otci, ktery ma k diteti uplne stejna prava jako matka....
A ne, stat za to kdo je v jake situaci fakt nemuze

shaun40
22. zář 2020

Holky já tady zakladatelce píšu z dúvodu toho že tenhle problém jsem si zažila na vlastni kúži.Vím jake má práva.Vím jak ji bude stát pomáhat.Vím že azyl dostane.Pak ji pomúžou najít si pronájem kauci ji uhradi stát.Když bude spolupracovat tak o syna nepřijde.To byla její otázka.Až to zažijete na vlastni kúži tak si múžeme předávat znalosti.Ja jsem ji odpovedela z mojich a mích známych skušenosti.Šanci na získani dítetete do péče ma velikou.A střidava péče má svá pravidla není pro každého vhodná.Záleži na tom jak je díte staré .Nekdy soudci volí v zájmu dítete sveření matce a neomezený styk dítete z otcem.Já jsem potkala zlaté lidi v sociálni oblasti.Jsou to vetšinou matky.Byli mi v nelehké situaci nápomocné.A zakladatelce taky pomúžou jenom si i o pomoc musi říct.A zakladatelky partner asi za moc nestojí když necha svoje díte bydlet na ubytovne.

tulikiss
22. zář 2020

@shaun40 tvoje zkusenosti ti nikdo nebere, ja je nastesti nemam. co ale mam je znalost ustavy a v te rozhdone zadna povinnost statu sehne zenske s deckem bydleni neni. to ze existuje nejaka pomoc je super, ale rozhodne nedoporucuju nakracet na urad stylem ja mam pravo a vy my musite sehnat bydleni. protoze tak to vazne neni. chapu ze mas asi spatnou zkusenost s chlapama, ale ta tvoje nenavist te dost ovlivnuje v usudku. vubec nevis jak to mela zakladatelka, ale uz vis jak chlap je hajzl a rozhodne s nim dite nema byt. uprimne pokud neni nejaky fetak, nebo nasilnik tak porad lespi dite s otcem nez v ubytovne.

veroniquecz
22. zář 2020

@tulikiss naprostý souhlas 👍👍

1772
23. zář 2020

Partner zakladatelky právě nechce nechat dítě na ubytovně. Ale možná má důvod, proc si do svého bydlení nechce nastěhovat i matku. Neznáme situaci, v každém případě jde o oboustrannou špatnou volbu partnera. Dítě by na to nemělo doplácet, ale jestli se chce starat otec, nevidím důvod, proč by to měl dělat stát. Matka je dospělá žena a dvou situací musí řešit sama.

somalicats
23. zář 2020

@shaun40 Tak otec dítěte evidentně nechce nechat dítě bydlet na ubytovně...

shaun40
23. zář 2020

@1772 Nemusí .Bude to s ní řešit spousta lidí až se do toho pusti.Neznám žádnu matku která by souhlasila s tim že bude mít díte v péči otec.Jsme od přírody takhle nastavené.Miminko v nas vyrústa jsme snim pořad.Kdyby vám chlapi chteli vzít deti tak by jste jinak psali.No hold nesuď nikoho když nežiješ jeho život.Každá normálni milujíci matka o svoje díte bojuje.Když ji je to jedno že nebude mít díte u sebe tak je neco špatne.Nedávno byla v televizi kauza maminka bydlela s detmi v garáži.A proč ?Pro t o že ich milovala nechtela ich dát tatínkovi.Taky ji podal stát pomocnu ruku a žije v mestském byte .To jsme dopadli chudým ženským budeme brát z náruči deti a dávat ich do výchovy tatínkovi.Budeme deti kvuli prachúm ochuzovat o matku .Naštestí to tak nefunguje.A mrzí me že to tady píšou matky.Matka je ve vyvoji dítete dúležitá jsou na to vedecke studie.Tatínek jakož to mužský model je nahraditelný.

veroniquecz
23. zář 2020

@shaun40 však jí nikdo dítě nebere. Jen bude dočasně u táty v lepším zázemí a máma ho může vídat jak bude chtít. Pro některé děti naštěstí soudy už berou jejich potřeby a upouští se od modelu, ze jen matka má děti v péči. Být na ubytovně je pro ditko opravdu nevhodné. Až se máma trochu dá dohromady, tak se styk s dítkem může upravit. Azylový dům nebo městský byt opravdu není lehké získat. Nevím kdy jste to řešila, já s kamarádkou před pár týdny a opravdu to není tak, že si úřady z matky samoživitelky sednou na zadek.

shaun40
23. zář 2020

@veroniquecz Me pomohli v bílem kruhu v bezpeči.Před mesícem jsem vybehávala kámošce azylový dúm pomohla nám pani na mestskem úřade.Netrvalo to ani týden a mohla jse nastehovat.Já jsem zažila moc hezky přístup ve všech institucích.Opravdu se maminkám snaží pomoc.Funguje to v Praze na jedničku.

veroniquecz
23. zář 2020

@shaun40 tak Praha snad, my se setkali v Brně s jiným přístupem 😓 Asi je to o lidech.... 🤷🏻‍♀️

1772
23. zář 2020

@shaun40 Tak to zní hrozně. Matka má prostě narok,j, protože je matka. A biologicky otec, který má možnost a schopnost se o dítě postarat, je nahraditelný. Proč? Až se matka dá dohromady, což by ji s vědomím, že je dítě zabezpečeno, mělo jít lépe, může o péči jednat. Ano, neziji život tazatelky, ale ani život otce. Proto ho neodsuzují, ale chválím, že se o dítě chce postarat.