Žádost o MD a zaměstnavatel. Co dokládá na sociálku?

evca_
9. pro 2019

Ahoj maminky. Prosim 🙏🏻o radu ktere jste ted nekdy vybavovali zadost o MD. Co vyplnuje zamestnavatel a co dodava na socialku kdyz se zada o MD. Vim ze mi da gynekolog zadost kde vyplnim nastup na MD, cislo uctu, datum a pofpis.a co vyplni zamestnavatel? (Jen nazev firmy a kdy jsem naposled pracovala)?Pripadne dava jeste neco k tomu? Neco jako platovy vymer? ( z ceho se bude pocitat vyse materske) nebo jsk to je?
Tu zadost si budu nest sama na socialku (jsem vedena na UP)tak abych vedela co mi maji dat. Dekuji ☺️

denca033
9. pro 2019

@evca_ doktor vám dá papír který vy vyplníte a odevzdate v zaměstnání. Toť vše. Zbytek by měla zařídit účetní. Aspoň tak jsem to měla já.

denca033
9. pro 2019

@evca_ a mateřská je 70% z platu.

evca_
autor
9. pro 2019

@denca033 ja vim jenze ja uz v tom zamestnani nejsem a teda pujdu sama na socialku zanest vse. Proto se ptam. S prvni ditetem jsem to tak mela ale ted jsem v jine situaci.

jitka_cv
9. pro 2019

Měli by ti to na čssz poslat z bývalé práce i když už tam neděláš.

jjasmina
9. pro 2019

@evca_ Přes práci by ti ten papír stejně měl jít, kvuli výměru a určitě i kvuli ověření, že máš odpracovano, abys na mateřskou nárok měla no

evca_
autor
9. pro 2019

@jitka_cv ano ja vim ale radeji bych si tam zasla sama proto da diskuze jestli nekdo nevi co vse dat na socialku

evca_
autor
9. pro 2019

@jjasmina do byvale prace pujdu to urcite jen jsem chtela vedet co vse se doklada socialce od zamestnavatele

malenka3
9. pro 2019

@evca_ otěhotněla jsi v době, kdy jsi byla ještě zaměstnaná, aby se na tebe vztahovala ochranná lhůta? Protože pokud už zaměstnaná nejsi, tak na md nárok nemáš.
Jinak myslím, že musí dodat nějaký výkaz příjmů, aby se dala ppm spočítat, ale jistě to nevím.

evca_
autor
9. pro 2019

@malenka3 ano otehotnela jsem v dobe zamestnani. bylo to v jine praci a zjistila jsem to az pak mezitim me propustili pro nadbytecnost. Nasla jsem si novou praci na chvilku dle rady socialky aby mi vysla ochranna lhuta. Ale potvrzovat mi to ma muj posledni zamestnavatel. Jen teda nevim co vse se dava na socialku. Ta zadost a vymer?

malenka3
9. pro 2019

@evca_ myslím, že ano, ale s jistotou to nevím. Zavolala bych na sociálku, co vše potřebují, ať tam nejdeš dvakrát.

evca_
autor
9. pro 2019

@malenka3 dekuji zkusim to

lenulacek
9. pro 2019

@evca_ na socialku to dá zamestnavatel

malenka3
9. pro 2019

@lenulacek🙈 paní už psala, že má své důvody, proč to tam ponese sama

daaniieelaa
9. pro 2019

Taky se tedy přidám s podobným dotazem, nenechavala jsem si prodlužovat v zaměstnání smlouvu, po dohodě, že se budu stěhovat do jiného města. Každopádně jsem zjistila 1.7. Ze jsem těhotná a smlouvu jsem měla do posledního září a od půlky září marodim. S papírem na peníze chodím normálně do práce a 3.1. Už mi bude doktorka ukoncovat neschopenku a pak už tedy nastupuju na mateřskou? A s papírem jdu do “práce” a beru 70% platu? Po dobu šestinedeli? V téhle práci jssm byla bez malá 2roky a v předešlé let 8, takže nárok mít budu? Děkuji za odpověď

j.a.n.i
9. pro 2019

@malenka3 A k čemu bude dobré si to tam nést sama?

malenka3
9. pro 2019

@j.a.n.i to je snad věc paní, ne? Dobré to může být třeba proto, že tam s nimi nemá dobré vztahy a chce mít jistotu, že se to na sociálku dostane včas. Co já vím, to je přeci její věc, právo na to má.

eva_sam
9. pro 2019

@evca_ zaměstnavatel vyplňuje Přílohu k žádosti o PPM, kde jsou uvedeny příjmy, vyloučené doby atd. a to se přikládá k Žádosti o PPM.

lenoulinkaa
10. pro 2019

@malenka3 vzhledem k tomu, že to má zajišťovat zaměstnavatel (i po skončení PP) tak PPM pošle do práce a ne že si bude vyřizovat záležitost na vlastní pěst.

malenka3
10. pro 2019

@lenoulinkaa není důvod, proč by nemohla. Je to stejné jako s OČR nebo nemocenskou, někdy je lepší to tam donést sama, když jsou účetní v práci neschopný nebo to třeba pozdržují a kvůli tomu vázne výplata dávek. Paní nebude ani první, ani poslední, která by si to radši řešila sama. Ale nechápu, co řešíte vy. Dotaz zněl jasně. Zaznělo tu, že to je povinnost zaměstnavatele, kdyby to paní náhodou nevěděla a nepřidělávala si zbytečně starosti. Ale vzhledem k tomu, že to ví a přesto si to chce řešit sama, tyhle příspěvky opravdu nechápu. Nebo vy si opravdu myslíte, že ji ze sociálky pošlou do háje, že to musí vyřešit zaměstnavatel? Ale kdeže...

lenoulinkaa
10. pro 2019

@malenka3 aha.. jak neschopný??? to že si odnese na ossz doklady a nebude mít přílohu, tak ji to je víš k čemu?? Na OČR je důležité vědět, jestli v době ošetřování třeba nepracovala.. Takže asi je důležité, aby to zaměstnavatel věděl. Nemyslíš??

malenka3
10. pro 2019

@lenoulinkaa jste natvrdlý? Bylo by dobré číst vše. Paní se ptala, co vše potřebuje. Píšeme, že mimo jiné potvrzení příjmů, to jí samozřejmě musí dát zaměstnavatel, to si z prstu nevycucá. Ale donést tam všechno na sociálku může přeci sama! Čemu na tom nerozumíte?

lenoulinkaa
10. pro 2019

@malenka3 já nejsem natrdlá... rozumím tomu, ale tyhle rady, jak si to dělat po svém.. ty mě baví 🙂

malenka3
10. pro 2019

@lenoulinkaa neschopný třeba v tom, že účetní ty papíry zadržuje u sebe a trvá jí, než to na sociálku pošle. Takže se kvůli tomu pozdržují výplaty. Bohužel běžná praxe mnoha firem. Takže třeba proto.

malenka3
10. pro 2019

@lenoulinkaa jako proč?

blanche12
10. pro 2019

@daaniieelaa papír z gynekologie doneseš do práce,oni by to na sociálku měli poslat.Nárok na ppm máš a budeš ji pobírat 28týdnů, poté si vyřídíš rodičovský příspěvek (cca měsíc před koncem ppm).A je to těch 70%.

j.a.n.i
10. pro 2019

@malenka3 A k cemu bude dobre, ze se to tam dostane vcas, kdyz to bez prilohy od zamestnavatele nikdo nezpracuje.

malenka3
10. pro 2019

@j.a.n.i 🙈🙈🙈 taky zjevně nečteš.
Takže znovu. Paní se ptá, co vše k tomu potřebuje. Aby to tam odnesla kompletní. Takže nejspíš dojde za účetní, požádá ji o ten přehled, vezme to a pak odnese komplet na socku, já bych to tak udělala. Co je na tom tak složitého k pochopení?

lenoulinkaa
10. pro 2019

@malenka3 ty jsi výborná... myslíš, že honem účetní nechá rozdělenou práci a hned bude vyjíždět přílohu... haha... hlavně když to požadují elektronicky... nevím jestli jsi účetní nebo co.. protože bys jinak takhle snad ani nemohla radit.

malenka3
10. pro 2019

@lenoulinkaa jestli ty jsi účetní, tak zjevně absolutně bez špetky fantazie. A pokud nejsi, tak zjevně taky, já nechápu, čím fakt přemýšlíte a proč hledáte problémy, kde nejsou. Co je to do háje za diskuzi. Paní se na něco zeptala a tady se rozvíjí debata, že je něco povinnost účetní. Ano, tady nikdo nic takového nerozporuje, nicméně není důvod, proč by si to paní nemohla udělat, jak píše, proč vám to sakra všem tak vadí? Představ si, že když já jedu za svojí účetní, tak se s ní domluvím, co potřebuju, kdy se můžu stavit a hotovo šmitec. A zrovna tohle když jsem řešila teď v září, tak to pro moji účetní byla otázka chvíle vzhledem k tomu, že už to měla připravené z prvního těhotenství a první žádosti o PPM.

lenoulinkaa
10. pro 2019

@malenka3 fantazii mám... jen ty si myslíš, že je vše lusknutím prstu 🙂 a že se to může dělat po svém..