icon

Jaký je váš názor na snížení valorizace důchodů?

3. bře 2023

Politika. Jak vidíte to, ze vláda chce “osekat” valorizaci důchodů? Je to dobře nebo ne? Jaký na to máte názor?

Strana
z6
prejeta_zaba
7. bře 2023

@etinka No dobře, ale píšeš, že rodiče mají splacený dům, neživí z důchodu žádné další osoby, ještě jim vy přidáváte, takže mají příjem 36 tisíc měsíčně defakto na jídlo a na energie. Kolik pracujících dnes má skoro 40 tisíc jen na jídlo? Na co potřebují důchodci ještě víc přidávat? Vždyť to je luxusní částka! 😯

etinka
7. bře 2023

@somalicats moji rodiče bydlí už u nás. Barák dali mně. Nebyli jsme celý život ani u moře a ani na žádných dovolených a léta měli starou škodovku. Proto máme ten rodinný dům. Lidi ve městech zase své příjmy utratili na dovolených,proto mají dodnes nájem.
Důchod mají za to, že pracovali. Nelze s tím spojovat ostatní věci.
A za další, vůbec se nedíváš na ty, co jsou nemocní. Každý důchodce v 70 letech nelítá na dovolené. Některý je už ležící, nemocný. Takovým pak nestačí v pečovateláku leckdy ani důchod a příspěvkem na péči a musí jim přispívat jejich děti, pokud se o ně nestarají doma. Ale kdo tohle nikdy nezažil, tak to fakt nemůže ani pochopit. 🤷

evik19
7. bře 2023

@etinka Myslím, že tvoji rodiče se opravdu špatně nemají- dohromady 37 tisíc, náklady na bydlení mají v porovnání s mladými rodinami mizivé. Píšeš, že to není žádné terno, mně to teda vůbec nepřijde zlé. Můj kolega má 30 čistého, manželku na mateřské, dvě malé děti a byt s obří hypotékou. A takových rodin je spousta, zřejmě víc než osaměle živořících důchodců, kteří jen proto, aby teď dostali o pětistovku navíc zaprodají vlastní děti a vnoučata, o kterých vědí, že do důchodu půjdou ještě o x let později.
Moje babička už v důchodu kroutí 4. dekádu a pokaždé, když mě vidí, tak nás lituje, jak moc pracujem a jak dlouho ještě budem. A sama říká, že za komančů se prostě lidi v práci většinou mnohem víc flákali a dost často dělali jen tak, aby to vypadalo, že něco dělají, obzvlášť v těch manuálních profesích.

20190418
7. bře 2023

Jsem pro sníženou valorizaci důchodů, jsem pro důslednou důchodovou reformu, jsem pro razantní rozpočtové škrty. Nebo možná ještě lépe, ať se nic z toho neděje, za rok tady máme rozpočtovou brzdu a pak konečně ti chroničtí fňukači poznají, co to znamená rýt hubou v zemi. Už když Babiš v posledních letech vlády rozhazoval koblihy na všechny strany, tak bylo jasné, že se řítíme do propasti a odskáčou to nejvíce ti, co se ho nejvěrněji zastávají. Válka to jen všechno urychlila.
Já si úplně vždycky koušu nehty, když čtu "celý život pracovala" od někoho, komu je k 80 a do důchodu šel v 55. Nebo "celý život platím odvody" od někoho, kdo teda pracovat třicet let, odváděl měsíčně pár tisícovek a teď už dvacet let v důchodu bere několikrát víc než měl odvody. Míra dožití je u nás 80 let, takže většině důchodců je pod těch 80 let. To znamená, že v r. 89 jim nebylo ještě ani padesát a měli minimálně deset aktivních let si na ten důchod přilepšit. A to je ten extrém. Většině je kolem 70ti a pracovali dvacet let v kapitalismu a museli vědět, že je nutné se na důchod připravit. Jenže na to kašlali a teď se ohánějí nějakou solidaritou? Co mezigenerační solidarita?
@etinka "Moje mamka makala celý život, vychovávala nás tři děti, stavěli s tátou RD, dřeli se, nejezdili jsme na dovolené, nikam, jen aby splatili půjčku na barák. Dneska má mamka v 68 důchod málo přes 16, táta má 21. Bydlí dneska s námi, respektive my s nimi. Náklady hradíme my, na elektřinu nám trochu přidají. Víc po nich nechci." tak tohle tesat do kamene. Takže vy bydlíte u vašich rodičů zadarmo v domě a oni ještě přispívají na elektřinu? Takže chceš, aby se jim zvýšil důchod, aby třeba mohli tu elektřinu zacálovat úplně celou, ne? A připadá ti na dva seniory, kteří evidentně odvody nic moc, bydlící ve svém, 37 tisíc málo?

etinka
7. bře 2023

@prejeta_zaba ty jsi marná. Je mi docela líto důchodců v tvé blízkosti. Pro tebe jsou všichni asi vyžírkové, co si žádné zvyšování nezaslouží. Empatie nula nula. Nějaká úcta ke stáří ti očividně nic neříká. Měj se krásně, fakt ti přeju, abys nebyla nikdy stará ani nemocná.

somalicats
7. bře 2023

@etinka Moje máma je v důchodu, k tomu má vdovský a část toho jí ukousne exekuce, kterou má díky tátovým dluhům z podnikání a spadly na ni kvůli SJM. Máma mého ex je na tom zdravotně hodně špatně, platí se pečovák. Takže vím moc dobře, o čem píšu. Důchody nejsou až na výjimky úplně marné a tam, kde jsou vysoké náklady na bydlení, je možnost žádat o příspěvky. To, že se senioři kolikrát stydí žádat o pomoc, je věc druhá a za to nemůžou důchody, ale jejich děti, které se primárně mají postarat.

etinka
7. bře 2023

@20190418 a proč pořád všichni spojují důchod s tím, co si lidi pořídili? Někdo si postavil za život tři chaty, někdo barák, někdo nic a všechno si užil na dovolených. Jakou tohle má souvislost s valorizací duchodů? Ten snad dostávají za to, že pracovali celý život nebo ne?

somalicats
7. bře 2023

@etinka Je to o tom, že nikdo nemá spoléhat jen na stát. Až půjde do důchodu moje generace, tak dost pochybuju o tom, že takhle vysoké důchody budeme mít - spíš nebudem, protože na to tenhle stát nebude mít. Já spoléhám v tomhle jen sama na sebe - chci mít do důchodu splacené bydlení, mít finanční rezervu, a případný důchod od státu pak budu mít jako pravidelné kapesné 😀

etinka
7. bře 2023

@somalicats my se těch důchodů ani nedožijeme. V mém okolí žádný vysoký věk dožití není, naopak přibývá rakovin a dalších vážných nemocí. Takže nám už žádných 80 let nehrozí,bohužel 🙄

somalicats
7. bře 2023

@etinka To je věc přístupu. Proto se má každý zabezpečit tak, jak nejlíp umí - já jsem generace čtyřicátníků a na nějaký důchod v 68 či kolika letech se jim můžu zvysoka vy... Takže přestanu pracovat, až já uznám za vhodné, že to stačilo.

etinka
7. bře 2023

@somalicats s tím se dá souhlasit. Kdo má vyšší plat, bude si muset šetřit na stará kolena. Kdo vydělá málo, bude mít smůlu. Bohužel. Ale zase to nejde brát paušálně. Někdo opravdu žije z výplaty k výplatě a na úspory už prostor nemá.

marcicek84
7. bře 2023

@somalicats vidim to stejne,do 68 jim delat nebudu,zaridim se jinak...jako pokud bude chut, tak klidne do 70,ale co kdyz ne,ze jo.

ilonne
7. bře 2023

@20190418 počkej, jakože zaměstnanci odvádí pár tisícovek ročně? To si spíš najdi srovnání kolik odvádí OSVC a kolik zaměstnanci. U zaměstnanců opravdu o odvody obavu mít nemusíš. A zdaleka ne všichni měli možnost se zabezpečit "bokem", jak se tim tady každý ohání. A penzijní nebo důchodové fondy? Promiň, ten výnos v důchodu je výsměch. My jsme je s manželem raději už dávno zrušili. Pokud máš možnost, nejlepší je investovat do nemovitostí. Ale to oni taky zdaleka všichni neměli.

20190418
7. bře 2023

@ilonne neporovnávám zaměstnance a OSVČ, ale kolik zaměstnanec odvede a kolik dostane. Jak se tady často někdo ohání tím, kolik odvedl. Kolik asi tak odvedl někdo s platem v dolním kvartilu? To je doslova pár tisícovek, pár přihodil zaměstnavatel a stejně to není ani třetina toho, co na důchod dostane. Nejvíc ale řvou ti, co odvedli nejméně. Viz paní s rodiči a jejich "ubohými" 37tisíci.

hojda
7. bře 2023
etinka
7. bře 2023

@20190418 a jak myslíš, že by to bylo ideální? Že by ti, co měli nejnižší příjmy, ale dřeli se v dělnických profesích, dostali důchod 10 tisíc? Že by se šli napást ne? 😓😓
Oni ale makali třeba v pekárnách, družstvech apod.,makali, aby inženýři, lékaři a učitelé mohli třeba jíst. Takhle to přece nemůžeš brát. Důchodovy systém nikdy nebude spravedlivý. Ale důchod by měl být důstojný. A moje příspěvky jsi vůbec nečetla asi, protože jinak bys nepsala,že chci po státu, aby rodičům přidal a oni nám zaplatili elektřinu🙄.

ilonne
7. bře 2023

@20190418 nemůžu moc porovnat, nasi odvadeli hodně, oba manažerská pozice a tchyně, ale celý život fakt dřeva- nejdřív na pile a pak v domově důchodců jako pečovatelka. Důchody mají podobné. Spravedlnost v tom nejspíš moc není, to chápu, na druhou stranu si říkám, že ta ženská měla těžkou práci a fakt dřela, no🙄.
Táta si třeba na důchod ještě šetřil a k tomu mají jako zálohu pozemek na prodej. To ona zase nemohla.

etinka
7. bře 2023

@20190418 tu poznámku o té "ubohosti" sis mohla odpustit. Kdysi jsem někde četla zajímavou myšlenku. Že to, jaký člověk je, se pozná podle toho, jak se dokáže postarat o nejslabší články společnosti....o staré a postižené. Mějte se tu krásně, z diskuse odcházím.

20190418
7. bře 2023

@etinka mně by stačilo, kdyby se lidé naučili základní matematiku, že 2×2 není 10 i když budeš řvát sebevíc a že půlka života není celý život a hlavně, že se nebavíme o nějakých anonymních penězích, ale o financích a dluhu, který bude muset někdo zaplatit a bohužel to nebude ten, kdo z něj profituje.
A jinak mezi námi, já myslím většina lékařů, inženýrů a učitelů by si ten chleba upéct a krávu nadojit taky zvládlo. Otázka je, kolik družstevnic by dokázalo odoperovat slepé střevo nebo vyprojektovat most 😉. Tvůj příspěvek jsem četla a dost mě zvedl ze židle. Hanba by mě fackovala nechat si od rodičů přispívat na bydlení, když mám od nich střechu nad hlavou zadarmo.

etinka
7. bře 2023

@20190418 tak buď ráda,že jsi ideální člověk. Vůbec nevíš nic, soudíš něco, o čem nic nevíš. Jj doktor by si odskočil ze sálu uvařit oběd a upéct chleba. Jsi úplně mimo. Jsem ráda,že lidi jako ty nepotkávám ve svém životě pravidelně.

20190418
7. bře 2023

@ilonne já nikomu neupírám zásluhy, ale ta omezenost mi vadí. Nemám problém se sociální solidaritou, odvody platím řádně a ráda. Věřím, že tak to má být. Ale když někdo plácá páté přes deváté, primárně si nárokuje soucit a finance ostatních a přitom sám pro společnost nebo jen zlepšení svojí vlastní situace mnoho neudělal, tak mi to vadí. Ale jak jsem psala výše, když se okamžitě nezačne výrazně šetřit a ne po milionech, ale po miliardách, tak za pár let se zřítíme do pěkné prdele. A kdo to odskáče nejvíc? Lidé, kteří jsou nyní ochotni vidět věci v souvislostech, chápou situaci, jsou zvyklí se sami o sebe postarat nebo ti, kteří jen fňukají a čekají, co jim kdo dá?

marcicek84
7. bře 2023

@hojda tak to jim po me zbude jeste pekna sumicka k dobru...rozhodne vic zaplatim nez pak dostanu...

ninive211
7. bře 2023

@etinka Já myslím, že důchod 21 000 je slušný důchod. To je jako příjem z hrubé mzdy 25 000 hrubého, což (ne)má velká část dělnických profesí, některé prodavačky či úřednice v nižších platových třídách. Doktorand na VŠ za 8h úvazek bere stipendium cca 10 000, maminka na RD, která z toho má živit teoreticky sebe A to dítě, tak cca 10 000. K tomu vychovávat a živit děti, splácet bydlení a ještě si spořit na důchod....příjem 21000 v důchodu opravdu luxus, kterého se naše generace ani náhodou nedočká. Ve dvou jestli mají vaši příjem 37 000 na ruku, no tak tolik jsme měli jako čtyřčlenná rodina ještě před pár lety, když jsem byla na RD a manžel nevydělával to, co teď...nikdy v historii nebyly důchody v poměru ke mzdám na tak vysoké úrovni jako nyní, takže stěžovat si na jejich výši mi v celospolečenském kontextu přijde nepatřičné

petrasipkova1
7. bře 2023

@etinka moji rodiče bydlí už u nás 🙈🙈🙈 ty brdo, hned se mi vybavilo: “když je tam voda tak se víc bojej”

hojda
7. bře 2023

@etinka Doktor ze sveho platu odvede na duchod tolik, ze z toho vyziji dva duchodci, kteri pracovali v te pekarne. Tak kdo komu ma byt tedy vdecny???🤔 . Jedeme solidarni system, to nikdy nebude spravedlive....

evik19
7. bře 2023

@etinka Říkáš, že důchod má být důstojný. Souhlasím. Důchod tvých rodičů důstojný je, mají stejný přijem jako spousta rodin s ženou na mateřské a vyšší než většina rodin samoživitelů. Přidávat podle mě fakt nepotřebují, a to evidentně byli spíš nízkopříjmoví pracovníci, čili ti lidé z města (jak o nich mluvíš) budou mít důchody ještě o něco vyšší. Spravedlivé to moc není, protože zatímco tvoji rodiče odvedli nízké statisíce (asi ani to ne), ostatní odvedli za kariéru násobně více, důchody mají ale docela podobné. Pokud by si tedy měl někdo stěžovat, tak spíš ti druzí, ne tvoji rodiče, byť vůbec nezpochybňuju, že se nadřeli a já bych jejich práci dělat nechtěla, ale mohla bych. Oni by asi moji kvalifikovanou práci s vysokou mírou neuropsychické zátěže třeba nezvládli. Já bych teď, když není na rozhazování prostě důchodcům na dluh nepřidávala. Bídu fakt většina z nich netře. A tvoji rodiče jsou prostě hodně špatný příklad, jestli jsi chtěla poukázat na to, že ano.

somalicats
7. bře 2023

@etinka Já si nepotřebuju odskočit ze sálu uvařit oběd, já si ho uvařím den předem 😉. Tohle je debata o ničem. Ten, kdo dělá vysoce kvalifikovanou práci, za ni taky bere podstatně víc, než ta kuchařka, pekařka a spol, ale taky díky tomu nasype státu podstatně víc na odvodech včetně důchodového pojištění, které se ale neukládá na jeho důchodový účet, ale živí z něj současné důchodce.

kupi
7. bře 2023

@evik19 a nenapadlo tě, že etinky rodiče třeba studovat nemohli, protože jim to nebylo dovoleno, tak to třeba bylo u mojí babičky, jako dcera sedláka jít studovat nemohla, takže už od 17 drela v družstvu a odvadela pojištění, zatímco někdo ještě ve 25 studoval. Takže se doopravdy nedá srovnávat, kolik kdo odvedl.

evik19
7. bře 2023

@kupi Můj děda byl z prestižního zaměstnání odvelen pro kádrové nedostatky rovnou do kamenolomu a důchod měl velmi slušný. Moje babička je vyučená, nikdy neměla žádnou super práci, do práce šla v 16, ale nikdy nijak zvlášť nedřela, důchod má velmi slušný a je v něm už 33 let, déle než byla v práci. Takže na žádné coby kdyby nehraju.

dixi86
7. bře 2023

@1eso1 Ja jako invalidni duchodce dostavam taky pridano stejne s klasickyma duchodcema.

Strana
z6