Jaký je váš názor na snížení valorizace důchodů?
Politika. Jak vidíte to, ze vláda chce “osekat” valorizaci důchodů? Je to dobře nebo ne? Jaký na to máte názor?
@petrasipkova1 Jsou nastavené nějaké kontrolní mechanizmy a pokuty za zneužívání dávek? Setkala ses s tím, že by se na nějaký podvod u dávek přišlo? Na mě to už roky dělá dojem, že si tu každý může podvádět, jak se mu zlíbí.😔
@hojda ja ano. U Cunka 😁 https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cunek-bral-s...
@kupi no a proc se tedy nevychytaji chyby a nevypiluje se to tak, aby to fungovalo? Prijde mi to logictejsi nez to prece rusit uplne, kdyz to znamenalo nekolik miliard do statni kasy, byt ten system byl dle odborniku nedokonaly 🤨🤷🏼♀️
@kupi souhlasim,spatne nacasovani zruseni EET,i superhrube mzdy byl ale zabijak a ty podbody s davkami kvetou ve velkem a nejen s nemi a tam je treba uspavat diry,kdo by byl ochoten ze sveho sypat vyssimi dane penize do derave potapejici se lodi,nikdo a to se po nas chce,kdyz nemaji ucpane prave ty diry...
@eviicka To bych je chtěla vidět, ty babičky s důchodem 12tis a nájem 10. Kolik jich je? Když pomineme, že si můžou zažádat o příspěvky na bydlení, když na tom budou tak špatně. Máme v rodině několik důchodců, co v životě pracovali jako řadový zaměstnanci. Učitelka, zdr sestra, účetní apod. a všichni mají důchod přes dvacet tisíc. Chudáci, fakt.
@evik19 lépe bych to nenapsala. Důchody podle růstu mezd je jediná správná cesta. Neporostou mzdy neporostou důchody.
Duchodovy system musi byt upraven cely, to uz vsnad vedi vsichni. V tuto chvili jsem pro upravu valorizace duchodu, dokonce pro razantnejsi, nez bude. Priznavam, ze duchodcu znam hodne, vetsina pobira přes dvacet tisic, zije ve dvojicích, ve vlastnim dome ci byte, pripadne jednotlivci v domove pro seniory s nizkym najmem upravenym mestem. Vetsina jejich nakladu jsou potraviny a leky ( za leky dostavaji penize od pojistovny zpet), cast z nich pobira PnP, ktery vyuziva castecne ( proste jim i z nej neco zbyde). Zbyle finance spis strkaji vnoucatkum 🙂. Nekteri pod matraci. Na dovolene jezdi malo kdo z nich. Ti, co ziji v domech, si stale vylepsuji bydleni, jsou schopni koupit drazsi vybaveni a pod. Opravdu jim to nezavidim, stari neni jednoduche a ani pekne. Ale Jsem uz alergicka na vety typu, my jsme se napracovali a pod. , protoze vim, ze my budeme v praci o 15 let dele, s duchodem opravdu nizsim, nasetrit si mame sami, bydleni koupit a silene penize, detem pro slusny budouci zivot zaplatit skoly, vybaveni, kroužky, kurzy a pod. . Tohle nasi rodicove nemuseli. Netěším se na cestu k tchanovcum, protoze uz ted z dalky vidim ty nafrnene obliceje a nadavani na vladu, jak je okradla a pod. Nehlede na reci typu : my se nadreli v ukole, jsme delnici, stat nam nic nedal a jeste nam bere ( duchod v 53 letech,nyni 70 let, dnes na te same pracovni pozici jsou trikrat takove normy, tretina lidi,pracovat maji minim. do 65 let, byt si koupi za 3 mega misto 20 000 od mesta a pod. ). Sory, ja mam odmenu dle tabulky, doma dve deti, naklady na nemocneho syna mame silene - soukrome terapie ( nechci,aby stagnoval, tlacim ho plnou parou vpřed), praci kvuli peci zvladam jen na pul uvazku ( jinak bych mohla pracovat na plny uvazek na jine pozici za trikrat tolik) a stejne to s nima nehne. Me uz pochopeni duchodcu, a ne jen jich , opousti. Sory.
@marketa11112 Do puntíku přesně jak u nás 🙄 Tchán už je teda po smrti, ale jinak tchýně šla do důchodu v 55, důchod má přes dvacet tisíc (víc, než já plat), živí jenom sebe, k bytu si přišla jak slepá k houslím (žádná těžce splacená hypotéka), Babiš je bůh, co ji vždycky přidával, současná vláda jenom krade a věří každému hoaxu. To je šílený prostě a můžeme se spolu bavit maximálně o počasí 🫤
Za mne určitě valorizace ne. Jestli je průmerný důchod 20t (v čistém) a průměrná mzda 40t (hrubého), tak mají důchodci opravdu hodně peněz.. (oboje jsou asi čísla, na které se obě skupiny nedostanou, ale poměr pracujíci/duchodce sedí). Chápu, že mají odpracováno, ale moje babička šla do důchodu v 55 letech a nyní má 83. Za svůj život si na svůj důchod rozhodně nevydělala, ani z rychlíku. Člověk by musel odvádět třeba 50% jen na sociální, aby mu to takto vycházelo, a kde je zdravotní a daň. Současní důchodce si nevydělali na sebe, na ně pracují současní pracující. Na ty zase budou makat mladší generace. Problém je, že jak bude důchodců většina, tak to půjde do háje hodně rychle. Blbé, je, že jim bohužel nikdo neřekl, že se mají zajistit sami.. Bylo jim řečeno, že stát o ně postará a to k nim není fér.. Ale udržitelný tento sociální systém není. Ale rozhodně bych dříve sáhla na peníze nikdy nepracujícím (tím nemyslím postiženým). Zneužívané dávky. To by bylo do státní kasy. Tam se musí začít..
@marketa11112 Tchán má "chudák" důchod "jen" přes 13 000, posledních 30 let ale byl OSVČ a moc dobře vím, jak nejen odvody šulil a snižoval si, co mohl...já bych z fleku navýšila odvody sociálního a zdravotního pro OSVČ, pro které je to hlavní činnost (ne vedlejšák na rodičáku bebo oŕi zaměstnání), možná by to snížilo počet "OSVČ" pracujících na živnostenský list (Švarcsystěm)
Jsem skoro důchodce,ale také jsem byla samoživitelka.Myslím,že úprava je v pořádku.Nedávno jsem měla pochůzky po městě.Šla jsem kolem několika cukráren,všechny byly plné důchodců,tady hlavně důchodkyň.Maminku s dětmi jsem tam opravdu neviděla žádnou.Vzpomněla jsem si,jak jsem musela šetřit,abych na svátek,či narozeniny,mohla vzít děti do cukrárny.Peníze šly nejdříve na vzdělání,kroužky.
@kupi Tak má asi reálně vysoké příjmy. Realita je taková, že reálné dañové zatížení (soc/zdrav v tomto počítám zjednodušeně jako "daň", protože ona to v podstatě daň je taky svÿm způsobem) zaměstnanců je vyšší než OSVČ a je strašně moc OSVČ, které odvádějí zálohy na minimální výši, zejména pokud nemají reálně skoro žádné náklady a uplatňují výdajový paušál, tak v poměru k jejich skutečným ziskům je to zlomek.
@babcazuza Bydlím na malém městě a dvě kavárny jsou snad jen pro seniory. Od jara do podzimu jsou nonstop narvané důchodci. Kávičky, zákusky, chlebíčky a vysedávání x hodin. V pořádku, když na to mají ať si dopřejí, ale pak jdu kolem a slyším: " To je hrozná doba, zaplatím nájem a nemám ani na léky. Vláda se o nás nestará, měli by nám přidat peníze. Z důchodu se nedá žít. Mladí jsou ostuda, za nás bychom si nedovolili tolik jako oni. My rodičům pomáhali..."
Důchodci asi svoje děti dobře nevychovali, pokud musí živořit. 🤷 Peněz na rozhazování nemáme, ale počítám s tím, že rodičům pomůžeme i finančně, když bude potřeba. Na to dnes hromada lidí kašle.
A heleme se,i senat rika,ze to je protiustavni,tak to jim asi dost nevyjde, ono je i otazkou zda by to proslo pres prezidenta...tak asi az od roku 2024...
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-senatni-vy...
@michaela666 Já spíš většinou znám důchodce, co finančně vypomáhají mladým...dobrovolně, ne že to po nich ti mladí chtějí, nedej bože vyžadují. Takže zas tak špatně na tom většina těch seniorů asi nebude (pokud žijí ve dvou, osamělí senioři jsou na tom hůř, to ano). Souhlasím s názorem, že při přepočtu na hlavu je na tom hůř kdekterá rodina s malými dětmi (když je žena na RD a chlap nevydělává nějaké extra velké peníze)
Důchodci nikoho neživí, měli celý život na to, aby splatili nebo si vyřešili bydlení, nemaji závazky typu malé děti, nemocní rodiče apod. Maličké procento z nich už je nemohoucí. Jinak nevidím důvod, proč by si nemohli přivydělávat. (My budeme moct pracovat skoro do 80 a teď se s prominutím válí od 55 v důchodu?). Co znám důchodce, tak akorát řeší, co kde koupit a kam všude jet. Ani nejsou ochotni hlídat vnoučata. Takže sorry, žádnou bídu nevidím. A aby mladí lidé běhali od čerta k ďáblu, řešili malé děti, práce, splácení bydlení a důchodci od televizí spílali na nespravedlivé důchody, to nevidím důvod. 🤷♀️
@marcicek84 Tak to v tom případě myslím nakonec sáhnou na snížení důchodů, už jen o tom slyšela jednoho politiky z mluvit, že když to neprojde, další možnost je prostě snížení důchodů. Nebude to asi hned, ale do budoucna je to pro státní kasu neúnosné.
@smajlinka jejich vypocty jsou ale takove,ze az my pujdeme do duchodu,tak je snizi k 37,5 procentum prumerne mzdy, prumerna mzda treba 40000 Kc a v prumeru bude duchod 15000 Kc...za to,zes cely zivot odvadela,vychovala deti ani dustojny duchod mit nebudes a detmi proste nenasetris,ne s tak vysokym zdanenim prace pokud jeste zvednou majetkove dane tak jsme vsichni socialni pripady....
@prejeta_zaba ty jo, tolik zloby už teď. To bych tě nechtěla potkat v důchodu...uvědom si, co ti lidé dokázali. A kolik takových, co se "vali doma" od 55 let znáš? Mým rodičům je 69/70 a do důchodu šli v 65 taťka a v 63 mamka. A zaslouženě. Mamka mohla již tuším v 61 a ještě další 2 roky dělala ředitelku ZS a MS.
Jsi vážně docela drzá. Posílat do práce důchodce. Já bych tam poslala spíš ty, co nejsou zvyklí pracovat už od mládí...
Já teda koukám, kam na ty částky chodíte. My žijeme už 40 let na vesnici. Mamka je vyučená pletařka, celý život pracovala ve fabrice na této pozici, posledních 10 let pak v lese jako lesní dělnice. Nikdy nebyla na úřadu práce, vychovala nás tři děti. Odcházela o rok dříve, do předčasného důchodu. V důchodu je teď 10 let a jenom díky výchovnému na tři děti jí teď penze přelezla 16 tisíc🙄. A takových ženských znám víc, dělaly manuální práci a důchody velké nemají. 🤦
@prejeta_zaba navíc těm, co šli do důchodu v 55, může být mezi 80 a 90? Jako vážně je posíláš si přivydělat? A kam asi? To mě fakt zajímá.
@ilonne Však lidi, co celý život pracovali, jdou do důchodu, ať jsou v klidu v důchodě. O tom můj příspěvek není. Nebo mi chceš říci, že z minimálně 40 tisíc měsíčně 2 dospělí lidé nejsou schopni vyjít? 😯Ti, co pořád kritizují, jak mají málo - tak ať si jdou přivydělat. Ruce a nohy mají, nemohoucí v 60 fakt nejsou, nic jiného na starosti nemají, tak co. 🤷♀️ Přivydělat si přece mohou tam kde ostatní. Zveličuješ to, co v příspěvku vůbec není.
@prejeta_zaba jiste vždyť jenom celý život pracovali a odvadeli do soc.systemu, že kterého se vyplácely důchody jiným důchodcům. A teď jim my řekněme "hm, smůla, jděte dal makat, my na vás přispívat nechceme"..... jako ano, takto tvůj příspěvek vyznívá. A kde jsi vzala těch 40 tis pro dva nevím.
@prejeta_zaba bohužel vidíš jenom nějaký vzorek důchodců...zřejmě někde v městě. Jak jsem psala níž, na vsích jsou ty důchody bídné, většina lidí makala rukama za nejnižší platy a teď mají i nízké důchody. Zvlášť ženské. 🤷
Já mám třeba jiný vzorek. Moje mamka makala celý život, vychovávala nás tři děti, stavěli s tátou RD, dřeli se, nejezdili jsme na dovolené, nikam, jen aby splatili půjčku na barák. Dneska má mamka v 68 důchod málo přes 16, táta má 21. Bydlí dneska s námi, respektive my s nimi. Náklady hradíme my, na elektřinu nám trochu přidají. Víc po nich nechci. Nákupy jim přivezu, ale nemáme tu obchod, takže si i sami jezdí. Všude si musí sami dojet. Nemyslím si,že za to, že se celý život neflákali, je tohle teda nějaké terno na starý kolena🤦.
Jo a pomáhají a pomáhali s dětmi mně i ségře celé roky, mně se synem dodnes.....
@ilonne no tak když průměrný důchod je minimálně 20 tisíc, logicky je to kolem 40 pro dva. Nebo mi chceš tvrdit, že mají polovinu? 🤷♀️Ale já neříkám "celý život jste pracovali, smůla, nechci na vás přispívat" - já říkám "celý život jste pracovali, tady máte důchod, je to mnohdy i víc než si teď vydělá absolvent nebo žena v nižší profesi, tak z něj přece vyžijete. Nekrmíte už z příjmů ani děti, ani zásadní výdaje, jako hypotéku, tak proč byste měli mít přidáváno víc než současně pracující lidé?" To přece smysl nedává.
@etinka No, a teď si vem - Tvoji rodiče bydlí ve svém, maximálně poplatí nějaké energie - mají dohromady 38tis - z toho kolikrát musí vyžit rodina s dětmi. Tvoji rodiče to mají prakticky jen pro svoji potřebu. Ať mi nikdo netvrdí, že z téhle částky se dva lidi nenají a nemají z toho důstojné žití.

@ilonne To EET byla chyba, stejně jako zrušení super hrubé mzdy v této době, navíc to rozjelo inflaci. Teď se budou nová opatření prosazovat hodně těžko.